Emigreren

Wat gebeurt er met je pensioen als je emigreert?

Emigreren na je pensionering, we dromen er allemaal wel eens van. Weg uit het koude Nederland, lekker de zon in, en genieten van een relaxt leven in het buitenland. Meer tijd om leuke dingen te doen omdat buitenleven in een warmer klimaat die kansen nu eenmaal biedt. Terrasjes, leuke markten en prachtige steden bezoeken.

Als je met pensioen bent kun je in principe gaan en staan waar je wilt en als je pensioen in Nederland wat krap aanvoelt kun je wellicht in het buitenland een beter bestaan hebben omdat daar de kosten van levensonderhoud anders zijn, goedkoper wellicht.

Maar waar moet je rekening mee houden als je gaat emigreren met een pensioen uitkering?

Het aantal gepensioneerden wat emigreert stijgt elk jaar, in vergelijk met zeg, 20 jaar geleden is het aantal zelfs verdubbelt. Populaire bestemmingen liggen nog altijd binnen Europa: Spanje, Portugal, Italië en Zuid Frankrijk. Maar er zijn ook mensen die naar Bali verhuizen of Thailand, de Filipijnen en zelfs Midden en Zuid Amerika.

Sommigen mensen starten een bedrijfje in het buitenland en anderen leven lekker van hun opgebouwde pensioen en AOW. Je betaald belasting over je pensioen in Nederland, tenzij je kunt bewijzen dat je belasting betaald in het land waar je vestigt en/of Nederland een belastingverdrag heeft met je nieuwe woonland.

 

Emigreren met een AOW uitkering en/of pensioen

Je kunt je AOW uitkering of pensioen gewoon laten uitbetalen in het buitenland, of laten storten op een rekening die je in Nederland aanhoudt (lees ook: Emigreren en je Nederlandse bankrekening) maar of je ook je volledige AOW uitbetaald krijgt dat is afhankelijk van een aantal factoren. Hoewel het een “opgebouwd recht” is, lijkt dat recht in een aantal gevallen niet te bestaan.

Alle informatie over pensioen en AOW voor en na je emigratie kun je lezen in het Info blad “Pensioen en Emigratie”, het onderwerp wordt uitgediept en uitgelegd en het infoblad bevat verwijzingen naar overheids- en pensioenwebsites die voor jou van toepassing zijn. Dat scheelt een boel zoekwerk!

De info bladen op de website Leaving Holland werken als een soort Paywall. Veel website gebruiken een paywall om mensen te laten betalen voor meer uitgebreide specialistische informatie. Vaak door middel van een abonnement. Op Leaving Holland is het slechts een eenmalig uitgave van 2 euro en geen abonnement.

Na betaling ontvang je via email een download link, je kunt dan direct verder lezen over Pensioen en AOW na Emigratie, inclusief een lijst met webadressen waar je kunt nalezen en berekenen hoe het in jouw specifieke situatie uitvalt straks in het buitenland.

 

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.