Emigreren

Wat gebeurt er met je pensioen als je emigreert?

Emigreren na je pensionering, we dromen er allemaal wel eens van. Weg uit het koude Nederland, lekker de zon in, en genieten van een relaxt leven in het buitenland. Meer tijd om leuke dingen te doen omdat buitenleven in een warmer klimaat die kansen nu eenmaal biedt. Terrasjes, leuke markten en prachtige steden bezoeken.

Als je met pensioen bent kun je in principe gaan en staan waar je wilt en als je pensioen in Nederland wat krap aanvoelt kun je wellicht in het buitenland een beter bestaan hebben omdat daar de kosten van levensonderhoud anders zijn, goedkoper wellicht.

Maar waar moet je rekening mee houden als je gaat emigreren met een pensioen uitkering?

Het aantal gepensioneerden wat emigreert stijgt elk jaar, in vergelijk met zeg, 20 jaar geleden is het aantal zelfs verdubbelt. Populaire bestemmingen liggen nog altijd binnen Europa: Spanje, Portugal, Italië en Zuid Frankrijk. Maar er zijn ook mensen die naar Bali verhuizen of Thailand, de Filipijnen en zelfs Midden en Zuid Amerika.

Sommigen mensen starten een bedrijfje in het buitenland en anderen leven lekker van hun opgebouwde pensioen en AOW.  Je betaald belasting over je pensioen in Nederland, tenzij je kunt bewijzen dat je belasting betaald in het land waar je vestigt en/of Nederland een belastingverdrag heeft met je nieuwe woonland. (lees verder onder de video)


 

Emigreren met een AOW uitkering

Je kunt je AOW uitkering gewoon laten uitbetalen in het buitenland, of laten storten op een rekening die je in Nederland aanhoudt (lees ook: Emigreren en je Nederlandse bankrekening) maar of je ook je volledige pensioen uitbetaald krijgt dat is afhankelijk van een aantal factoren.  Hoewel het een “opgebouwd recht” is, lijkt dat recht in een aantal gevallen niet te bestaan.

Als je in een land gaat wonen waar Nederland geen afspraken mee heeft gemaakt over pensioenuitkeringen kan je pensioen verlaagd worden tot wel 50% of stopgezet worden. Je moet dit dus wel goed uitzoeken voor je vertrekt naar landen buiten Europa.

Als je vertrekt voor je pensioendatum, is je opgebouwd pensioen niet 100%, je pensioenopbouw stopt waarschijnlijk op het moment dat je Nederland verlaat omdat je geen premies meer afdraagt in Nederland. Elk jaar dat je geen pensioenbijdrage meer doet voor de AOW betekend een verlies van 2% op je uiteindelijke uitkering. Als dan je pensioen ook nog eens met 50% gekort wordt kon het wel eens heel weinig zijn wat je nog uitbetaald krijgt.

Je kunt je AOW opbouw nakijken op de website van de SVB

Je aanvullend of privé pensioen in het buitenland

Je aanvullend of privé pensioen wat je hebt opgebouwd in Nederland krijg je gewoon uitbetaald, je kunt het zelfs in sommige gevallen al vervroegd laten uitbetalen. Dat heeft wel financiële consequenties voor de toekomstige uitkering na je pensioenleeftijd, dus ook hiervoor geldt: laat je goed informeren voor je hierover beslissingen neemt.

TIP: Regel voor vertrek online toegang tot je pensioen pagina’s zodat je eenvoudig inzicht hebt in je pensioen en contact kunt opnemen met je pensioenfonds als dat nodig is.

Waar moet je rekening mee houden als je je pensioen in het buitenland laat uitkeren?

  • je dient elk jaar een bewijs van in leven zijn te laten tekenen door een door je pensioenfonds aangegeven instantie of rechtspersoon, hier kunnen kosten aan verbonden zijn (lees ook: Bewijs van in Leven Zijn regelen in Mexico)
  •  als je je pensioen op een buitenlandse rekening laat storten zijn er kosten aan verbonden aan zowel de Nederlandse als de buitenlandse bank, tevens heb je te maken met wisselkoers.
  • je betaald over je pensioen in Nederland belasting, tenzij je kunt aantonen dat je in je nieuwe woonland belasting betaald of Nederland een belastingverdrag heeft met een land, zoals bijvoorbeeld met Spanje.

Er zijn een boel regels, uitzonderingen en afspraken rondom gepensioneerden in het buitenland, ook als u binnen Europa blijft. Zo zijn er regels en afspraken rondom de zorgverzekering binnen Europa die per land verschillend kunnen zijn en niet altijd voordelig uitpakken voor gepensioneerden.

Ik denk dat 1 van de grootste fouten is die je kunt maken als gepensioneerde is dat je op basis van aannames van de websites van pensioenfondsen en AOW-premies berekend of het haalbaar is om te emigreren en dan al die kleine lettertjes over het hoofd ziet en voor financiële verrassingen komt te staan in het buitenland.

Ik ontdekte dat ik, als ik in Mexico woon als ik mijn pensioenleeftijd bereik en de AOW nog bestaat, ik maar 50% van mijn AOW uitgekeerd krijg en ik heb een AOW opbouw van 70% omdat ik op mijn 54ste Nederland verliet. Als ik dus uitreken hoeveel ik eventueel nog zou krijgen is dat nagenoeg niets na aftrek van belasting.

Laat je dus goed informeren op basis van relevante informatie. Bespreek duidelijk met je adviseur naar welk land je wenst te verhuizen, of je echt gaat emigreren of alleen gaat overwinteren, (lees ook: Ben je geëmigreerd als je naar het buitenland verhuisd?) Of je nog financiële banden met Nederland hebt anders dan uw pensioen uitkeringen (bijvoorbeeld lijfrente polissen, een huis, spaargeld enz.enz ) en wat dan de (financiële) gevolgen zijn voor de toekomst.

Emigratieplannen?

Ben jij dankbaar voor de gratis informatie?

Toon hier je dankbaarheid voor de informatie die ik gratis op mijn website publiceer zodat jouw vragen beantwoord worden.

 

*De schrijver van dit artikel is geen expert op het gebied van belasting, pensioen of uitkeringen, en pretendeert dit ook niet te zijn. Aan de informatie in dit artikel kunnen geen rechten worden verbonden of aansprakelijkheid. De lezer van dit soort artikelen dient altijd zijn persoonlijke situatie te laten toelichten door een expert.

 

 

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. Momenteel leeft ze in een dorp in de woestijn van Baja California Sur in Mexico

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.