eurobiljetten in een waaier, in het midden de tekst: Emigreren en je bankrekening
Emigreren

Emigreren en je Nederlandse bankrekening

Hoe regel je je geld als je gaat emigreren? Kun je een Nederlandse bankrekening houden of beëindig je echt alles in Nederland? En hoe voorkom je dat de Nederlandse bank zomaar je rekening opheft.

Er gaan veel verontrustende verhalen over het internet van mensen die zijn geëmigreerd waarvan de bank zomaar eenzijdig besluit de rekening op te heffen.

En hoewel Nederlandse banken inmiddels de opdracht van de overheid hebben gekregen om tenminste een basis rekening beschikbaar te houden voor Nederlanders die in het buitenland wonen of geemigreerd zijn, is zo’n basis rekening precies dat: heel basis. Er is geen creditcard aan verbonden, en er zijn strikte regels, er zitten allerlei maximum en minimum bedragen aan vast en de kosten voor deze “kale” rekening zijn extreem hoog. De basisrekening wordt zelden aangeboden, en het is een beetje een verborgen feit dat Nederlandse banken je liever kwijt dan rijk zijn als je je uitschrijft uit Nederland.

Als je gaat emigreren verbreek je alle banden met Nederland. Je heft als het ware je leven in Nederland op en begint elders in de wereld overnieuw. Afhankelijk van welke zaken je nog aanhoudt in Nederland, zoals bijvoorbeeld een woonhuis, of spaargeld, of zelfs inkomen, is het belangrijk ook je bankzaken goed en gewaarborgd te hebben.

Het af ronden van Nederland doe je gefaseerd. Er is een juiste volgorde om dit proces te volgen, dat is nodig omdat je soms het ene niet kunt afsluiten voordat je iets anders hebt geregeld. Zo draaien een aantal zaken bijvoorbeeld om de datum waarop je je uitschrijft uit het Bevolkingsregister, (lees ook: Uitschrijven uit Nederland)

Eén van de vragen die ik vaak krijg is over het gedrag van Nederlandse banken die rekening opzeggen van mensen die geemigreerd zijn. En voor sommigen levert dat grote problemen op, omdat er soms nog inkomsten uit Nederland zijn bijvoorbeeld van dat eerder genoemde woonhuis, of uit pensioenen of lijfrente polissen. (lees ook: Na Emigratie je Nederlandse huis verhuren)

Anderen hebben nog klanten in Nederland en dan is het vaak eenvoudiger om deze betalingen naar een Nederlandse bankrekening te laten plaatsvinden.

Hoe behoud je een goede financiële toegankelijkheid als je gaat emigreren en hoe blijf je in controle over je Nederlandse bankrekening? Want niets is zo vervelend en verontrustend dan te ontdekken dat je Nederlandse bankrekening geblokkeerd is.

Ik leg het allemaal uit in het info-blad over Geldzaken

 

Na betaling ontvang je via email een download link voor een kleurrijk en informatief info blad. Je kunt dan direct verder lezen, inclusief een lijst met webadressen.

De info bladen op de website Leaving Holland werken als een soort Paywall. Veel websites gebruiken een paywall om mensen te laten betalen voor meer uitgebreide specialistische informatie. Vaak door middel van een abonnement. Op Leaving Holland is het slechts een eenmalig bijdrage en geen abonnement.

 

 

 

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Sorry!