emigreren bankzaken
Emigreren

Emigreren en je Nederlandse bankrekening

Hoe regel je je geld als je gaat emigreren? Kun je een Nederlandse bankrekening houden of beëindig je echt alles in Nederland? In dit artikel leg ik uit wat de opties zijn voor een bankrekening en hoe je je financieel regelt als je gaat emigreren. ADVERTISEMENT

Als je gaat emigreren verbreek je alle banden met Nederland. je zegt je leven in Nederland op. Dat doe je gefaseerd. Er is een juiste volgorde om dit proces te volgen, dat is nodig omdat je soms het ene niet kunt afsluiten voordat je iets anders hebt geregeld. Zo draaien een aantal zaken bijvoorbeeld om de datum waarop je je uitschrijft uit het Bevolkingsregister,

In het boekje “Emigreren, weg uit Nederland” leg ik stap voor stap uit hoe je alles afsluiten in Nederland. En wat je nodig hebt om bijvoorbeeld je ziektekosten verzekering te beeindigen of hoe je omgaat met je bankzaken.

Eén van de vragen die ik vaak krijg is over het gedrag van Nederlandse banken die rekening opzeggen van mensen die geemigreerd zijn. En voor sommigen levert dat grote problemen op, omdat er soms nog inkomsten uit Nederland zijn bijvoorbeeld van Pensioenen of Lijfrente polissen, of de verhuur van een huis.

Anderen hebben nog klanten in Nederland en dan is het vaak eenvoudiger om deze betalingen naar een Nederlandse bankrekening te laten plaatsvinden.

expat in Mexico

Een rekening openen in het buitenland

Als je gaat emigreren open je natuurlijk een bankrekening in je nieuwe thuisland. Zodra de boel een beetje op orde is, of soms al voordat je vertrek is de bankrekening in op je nieuwe locatie een prioriteit. Als het voordat je vertrekt uit Nederland al getegeld is omdat je bijvoorbeeld vastgoed wilt kopen zoals een huis of een bedrijfspand dan heb je er verder geen omkijken meer naar. Wellicht wil je nog een tweede rekening om je geldzaken overzichtelijke te maken, en bijvoorbeeld werk en privé uitgaven goed gescheiden te houden. Het loont dan de moeite om eens naar een andere bank te kijken om zo risico te spreiden.

Niet overal in de wereld zijn bankzaken zo geregeld als in Nederland. Waar je, als je een rekening opent bij een bank, je bij elk willekeurig filiaal terrecht kunt van die bank om zaken te regelen. OF waarbij je nooit in de bank komt omdat je alles online kunt doen.

In de Filipijnen bijvoorbeeld deed ik alles nog met contact geld, de bankpas zoals wij die in Nederland kennen is daar wel in opmars, maar vooral in de landelijke gebieden nog helemaal niet geintegreerd in de samenlevng en betaalautomaten zijn schaars.
Ook in Mexico betaal ik nog steeds met contant geld. Zaken als “Tikkies” en “gedeeld betalen” bestaan niet eens. Wel kun je in de winkels vaak afrekenen met meerdere passen of betaalopties voor 1 product, dus je pint een paar pesos en rekent de rest cash af of met nog weer andere kaarten.

Ook het bankrisico is niet overal hetzelfde. Als een bank “omvalt” is het niet standaard dat je geld verzekerd is. Dat is dus wel iets om op te letten als je een rekening gaat openen. IN veel landen zijn banken nog prive ondernemeningen of zelfs franchise. En dat betekend dat als je bij 1 kantoor zit je ook echt bij dat kantoor moet zijn om alles te regelen.

De regels voor het openen van een rekening kunnen dan, ondanks dat al die kantoren van dezelfde voerkoepelende bank zijn, per kantoor verschillen. En dan loont het best de moeite om, als die bank de bank van jouw keuze is, bij verschillend efilialen binnen te lopen om te zien welk filiaal jou het meest aanspreekt of om te kijken als 1 filiaal jouw wiegert als klant, je bij een andere wel een rekening kunt openen.

Bureau of Immigration Iloilo

Je Nederlandse bankrekening

We kennen inmiddels allemaal wel het verhaal van Nederlandse banken die rekeningen opzeggen van geemigreerden. Als je niet in Nederland of binnen de EU of Eurozone woont, zeggen banken in Nederland je rekening op. Dat gaat zonder pardon, je krijgt een schrijven dat binnen 6 maanden je rekening wordt opgeheven. Er is weinig flexilibiteit en coulance.

De redenen zijn juridisch en economisch. Volgens banken is het ricsico te groot en het aanhouden van een rekenin gvoor een persoon die niet meer ingeschreven staat in Nederland te duur.

Ik begrijp het niet, want pinnen in Nederland of pinnen in Zuid Afrika is om het even, alleen met pinnen in Zuid Afrika verdiendt de bank er veel meer geld aan. Maar zoals met zoveel zaken zul je de echte reden niet horen. Ook al vraag je er 101 keer naar vanuit verschillende invalshoeken. Ook de Stichting “Nederlanders in het Buitenland” die de rechten van geemigreerde Nederlanders verdedigd en belangen behartigd van geemigreerde Nederlanders, krijgt geen sluitend antwoord. Wel hebben zij kamervragen laten stellen over de houding van Banken en de rechten van Nederlanders ten aanzien van dit onderwerp.

Er is een manier om dat beeindigen van die bankerekening te voorkomen. Maar dat moet je regelen voor je vertrekt uit Nederland.

Als je gaat emigreren leer je al snel dat je vragen niet al te uitbundig moet beantwoorden, je geeft dat antwoord wat het beste bij jouw situatie past en legaal is, en je houdt je antwoorden zo kort mogelijk. Om een voorbeeld te geven: Ik reis en werk op een toeristenvisum, als een immigratiemedewerker mij vraagt wat ik in een bepaald land doe ben ik er altijd voor “pleasure”, you life in a beautful country (sir, Ma’am) and I want to explore it.

Als ze vragen wat mijn beroep is ben ik schrijver/blogger. En ze mogen zelf 1 en 1 bij elkaar optellen dat ik dan ook werk in hun land.
Dat ga ik ze niet vertellen anders moet ik een duurder visum regelen wat meer tijd en dus ook geld kost.

Zo is het ook met bankzaken. Je moet niet teveeel informatie geven en binnen het legaal vlak de grenzen opzoeken van mogelijkheden.

In dit infoblad (KLIK) leg ik uit hoe je toch een bankrekening in Nederland kunt houden terwijl je naar het buitenland vertrekt.

Er zijn namelijk situaties waarom een bankrekening in Nederland echt handiger is na emigratie.

Als je bijvoorbeeld

 • nog inkomsten hebt in Nederland, omdat
  • je je huis in Nederland nog aanhoudt en verhuurt
  • pensioen of een uitkering ontvangt
 • regelmatig rekeningen moet betalen in Nederland
  • bijvoorbeeld belasting of premies of GWL voor het huis wat je aanhoudt
 • omdat je in Nederland een creditcard aan je betaalpas hebt gekoppeld en je in het buiteland wellicht (nog) niet in aanmerking komt voor een creditcard
 • omdat een Nederlandse bankpas wereldwijd goed geaccepteerd is en dat is handig in noodgevallen

emigratie en bankrekening

Waar moet je op letten als je een buitelandse rekening gaat openen?

 • is de app voor internet bankieren downloadbaar vanuit de Appstore, als je bijvoorbeeld een Apple Account hebt kun je dit account niet overzetten naar je nieuwe thuisland zonder al je aankopen kwijt te raken, je moet dus kijken of de bankapp in de Nederlandse appstore beschikbaar is
 • of er een garantiefonds is
 • wat de reputatie van je bank is en hoe modern je bank is
 • kun je bv. andere payment gateways koppelen aan je rekening zoals Stripe of Paypal
 • is er een creditcard
 • is de rekening die je wilt openen geschikt voor de doeleinden waarvoor jij hem wilt gebruiken
 • mag je bijvoorbeeld geld voerboeken van en naar het buiteland,
 • kun je je bankpas internationaal gebruiken

Lekker voor de hand liggend, denk je nu wellicht, maar geloof me, in sommige landen zijn bankzaken echt anders geregeld dan in Nederland.

bankrekening vertrek buitenland

Geld overboeken van en naar het buitenland

Als jij geld wilt overboeken vanuit Nederland naar je nieuwe bankrekening of vice versa zijn daar regels aan verbonden. Bedragen boven de 10.000 euro worden binnen Europa handmatig gecontroleerd. Dit in verband met de wet op witwassing en belastingontduiking. Soms wordt het geld tegengehouden en moet je bewijzen wat de oorsprong van het geld is. Pas daarna word je overboeking vrijgegeven. Dit kan lang duren. En soms is die bewijslast lastig te regelen vanuit het buiteland.

Bedragen tot 5.000 Euro kun je zonder problemen overboeken, ook meeerdere keren per week. Let er op dat je niet het wettelijk maximum bedrag overschrijdt, zowel in Nederland als in je nieuwe thuisland.

In sommgie landen is het overboeken van geld naar het buiteland heel streng geregeld en gebonden aan een maximum. Bijvoorbeeld in de Filipijnen.
In andere landen, ligt er, afhankelijk van het type rekening een beperking op het overboeken in het algemeen voor de eerste periode. Zo heb ik een verbod om geld naar het buiteland over te boeken vanuit Mexico voor mijn type rekening wat tot 6 maanden na opening van de rekening geldt. Ik mag wel geld vanuit Nederland op mijn Mexicaanse rekening storten.

Laat je dus goed voorlichten over de mogelijkehden en beperkingen van je rekening en de financiele wetten van je bestemmingsland.

Wat regel je allemaal na aankomst op je nieuwe bestemming?

Jeanette, Digitale Nomade, Coach en schrijver. Begon met haar reizen op 17 jarige leeftijd en verliet Nederland voorgoed in 2015 om nooit meer terug te keren. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. gek op motorrijden, schelpen zoeken en mensen observeren.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.