Dagboek,  Motorrijden

Altijd reizen, da’s toch hartstikke duur?

In de rubriek “vragen aan Jeanette” beantwoord ik vragen die ik krijg over mijn leven en levensstijl. De meeste vragen die ik krijg zijn gerelateerd aan geld. Waar ik het allemaal van betaal dus, dat is wel de kernvraag. Zo ook de vraag: Altijd reizen, da’s toch hartstikke duur, hoe betaal je dat allemaal dan?

Mensen verkijken zich vaak op mijn leven en levensstijl. Zo denken ze vaak dat het altijd mooi weer is en dat ik vooral flierefluitend door het leven ga. En dat terwijl ik toch behoorlijk open en realistisch ben over de nadelen van mijn zwervend bestaan. Waar mensen zich vooral op verkijken is hoe duur dit leven is. Of liever gezegd hoe betaalbaar. Want het is niet duur.

Mijn levensstijl is goedkoper dan wonen in Nederland

Mijn levensstijl van reizen zonder vaste woon- of verblijfplaats is goedkoper dan een leven in Nederland in een huis en met een vast adres. Ten eerste vallen alle verplichte zaken die je in Nederland moet betalen weg, zoals,

 • alle verzekeringen zoals aansprakelijkheid, woonhuisverzekering
 • alle sociale premies die je moet afdragen van je inkomen bijvoorbeeld
 • alle belastingen voor de gemeente zoals riool, waterschap, huisvuil, milieu, en wegen

En dan is er nog alles wat de overheid eist wat je moet doen en/of betalen, zoals rookmelders, isolatie voor een goed energielabel, de recycle-bijdrage omdat je bv. een nieuwe wasmachine koopt, en al die andere bullshit belastingen en toeslagen die Nederland zo uniek maken, die heb ik allemaal niet en dus kan ik een stuk voordeliger leven.

En dat naast je gewone kosten voor het dagelijks leven. de kapper, boodschappen, avondje uit, benzine, rijbewijs kosten, internet, enz. (lees ook: Hoe is dat nu echt altijd in een hotel wonen?)

Andere landen, andere regels, ander kostenplaatje

Als je in het buitenland woont, zijn veel kosten er vaak niet, omdat het anders geregeld is, of omdat je die niet hoeft te betalen omdat je die verplichting niet hebt op basis van je verblijfsstatus.

Huisvesting is vele malen goedkoper buiten Europa, maar ook zijn er veel minder soorten belasting, en zijn de kosten van dagelijks leven veel voordeliger.

Ook zijn er andere voordelen die geld opleveren, zoals je bankrekening die in de meeste landen gratis is, en je krijgt dikke rente over je spaargeld. Het zorgstelsel is in het buitenland zo voordelig dat is bijna ongelofelijk en je vraagt je af waarom het in Nederland allemaal zo duur is. En buiten de deur eten is in het buitenland veel vanzelfsprekender en er zijn legio goedkope opties, in Nederland is uit eten gaan gelijk een sjieke bedoeling als je niet elke dag bij de frietkraam of de shoarmatent wilt staan of de maandaanbieding van de lokale Chinees wilt halen.

En sinds ik een vaste verblijfsvergunning heb voor Mexico heb ik geen visumkosten meer, in de Filipijnen moest ik bijvoorbeeld elke 6 maanden een nieuw visum kopen, en dat tikte best aan. In Mexico heb ik 4 jaar lang op een tijdelijke verblijfsvergunning gewoond en daarna een vaste verblijfsvergunning aangevraagd. (Lees ook: Een verblijfsvergunning aanvragen voor Mexico)

Waarom is mijn leven betaalbaarder dan jouw leven?

 • Ik heb geen huis met alle financiële verplichtingen van dien
 • Ik heb geen dure zorgverzekering met eigen risico
 • Ik verdien geld met mijn spaargeld
 • Ik doe goedkoper boodschappen
 • Ik hoef me niet tegen van alles en nog wat te verzekeren, ik heb alleen een uitgebreide verzekering voor de motor
 • Ik betaal geen wegenbelasting
 • Uit eten gaan is in het buitenland veel goedkoper dan in Nederland en je hebt meer goedkope opties
 • mijn uitgaven voor GWL als ik een huis huur zijn heel laag, of vaak bij de huurprijs inbegrepen, maar het is veel goedkoper dan in Nederland, als ik bijvoorbeeld de electra nota voor mijn huidige huis zie, inclusief elke dag de aircon is dat ongeveer 45 euro per maand. Maar voor mij zit het bij de huur inbegrepen, net als mijn 5G glasvezel internet.
 • ik betaal geen rioolrecht, reinigingsrecht of uitwaterende sluizen
 • ik heb niet overal abonnementjes, bij streamingsdiensten, cloud service, loterijen, de sportschool, enzo,
 • ik heb geen bergen kleding en spullen en er ook geen ruimte voor, alles moet achterop de motor passen, geloof me dat scheelt zoveel geld!

Een deel van deze besparingen zijn eigen keuze, zo ga ik niet naar de sportschool, als ik wil fitnessen kan ik dat in elk park doen in Mexico overal staan fitness apparatuur en op sommige dagen is er gezamenlijk fitnessen met een trainer. Gratis van de overheid of het kost 15 peso ofzo, da’s nog geen euro. En streamingsdiensten, ik heb een fors aantal gigabytes gratis voor de Mexicaanse versie van Spotify (Claro Musica) maar ik heb het nog nooit gebruikt. Ik heb ook geen behoefte aan HBO, Netflix of weet ik veel wat er allemaal verkrijgbaar is en in de meeste hotels zit het bij de kamerprijs in. Wonen in een hotel) En soms kies ik er voor om een tijdje ergens te blijven en huur ik een huis, en dan kook ik best vaak zelf, want geloof me, altijd uit eten dat gaat echt vervelen.

kosten levensonderhoud Playa del Carmen

Ik heb wel andere kosten dan jij hebt

 • Ik heb mijn website kosten,
 • ik heb heel veel verzendkosten omdat er bijna niets te koop is en ik alles koop via Amazon of Mercado Libre.
 • Cloud service heb ik wel maar privé, gehost op dezelfde server waar de websites zitten maar dat kost per jaar wel geld.
 • Mijn domeinnamen kosten geld, en mijn SSL certificaten.
 • En de slijtage aan de motor is giga natuurlijk omdat ik zoveel rijdt en de conditie van de wegen niet altijd geweldig is. Dus ik koop best vaak nieuwe banden en soms rammelt er wat stuk, zoals laatst mijn koplamp-ophanging, dan moet je een hele nieuwe koplamp-unit opzoeken op het internet en laten invliegen.
 • En ik heb bankkosten in Europa, voor de webshop bijvoorbeeld, het geld wat jij betaald voor een boek of service is niet het geld wat ik krijg, daar wil iedereen wat van hebben. Soms blijft er maar de helft over.

En omdat mijn inkomen hoofdzakelijk in Euros is heb ik te maken met de wisselkoers die niet altijd even gunstig is, en overboekingskosten van de Europese bank naar de Mexicaanse bank steeds duurder worden. Zo en de peso doet het economisch gezien heel goed en dus is hij een stuk duurder geworden, zo krijg ik bijvoorbeeld veel minder peso’s voor mijn Euros dan bijvoorbeeld 2 jaar geleden.

Ik heb mijn kijk op werk en inkomen aangepast toen ik in 2015 vertrok uit Nederland

Ik reis bewust door landen die goedkoper zijn, dan hoef ik namelijk minder uren in de week te werken. En minder geld te verdienen. In de Filipijnen waar ik voorheen reisde was het leven een stuk goedkoper dan nu in Mexico, maar toch red ik het om rond te komen van 650-750 euro per maand als ik ergens woon en niet elke dag uit eten ga en wat vaker zelf kook. (lees ook: Hoeveel geld heb je nodig om in Mexico te wonen?)

Als ik reis dan heb ik ongeveer 1000-1700 euro nodig per maand, een beetje afhankelijk van de hotelkosten en hoe vaak ik moet tanken.

Zeg nou zelf, dat valt alles mee hé dat dure leven van mij!?

Wil jij ook zo’n leven waar je geld overhoud om leuke dingen te doen?

Dan is 1 van deze boeken wellicht iets voor jou:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.