5th avenue Playa del Carmen Coronavirus
Vakantiegangers,  Wonen in Mexico

5th Avenue Playa del Carmen voor en tijdens COVID-19

Iedereen die Playa del Carmen wel eens heeft bezocht weet dat de belangrijkste straat voor toeristen in dit gebied 5th Avenue is. Daar ga je naar toe om souvenirs te kopen, we eten of van het nachtleven te genieten. Je kunt er heerlijk winkelen in de vele winkels en winkelcentra.

Wat is 5th Avenue?

Voor die mensen die het niet weten en nog uitkijken naar een vakantie in Playa del Carmen: 5th Avenue is een hele lange winkelstraat die in de lengte van Playa del Carmen loopt. Als je in Payacar verblijft, in een resort daar, zul je Playacar moeten verlaten om er te komen, je volgt gewoon de weg en de winkeltjes en komt dan uit in het eerste winkelcentrum en wandelt van daar via het plein, het kerkje en langs het ADO busstation zo de winkelstraat in.

Het is de plek op souvenirs te kopen, wat te drinken (all day happy hour) en om te winkelen of te eten. En in de avond en nacht is er een bruisend uitgaansleven.
Je kunt er naar een show in Coco Bongo, maar ook naar de disco en als je liever een ijsje eet kun je terecht bij 1 van de vele Aldo’s of Haagen Dazs winkels.

Het is altijd een drukte van belang op 5th Avenue. Sommige dagen kun je over de hoofden lopen so druk is het er. En er is altijd wel iets te beleven. De dansers in Parque Las Fundadores, Mariachi, exposities, clowns. Je kunt het zo gek niet bedenken of het loopt rond of is te doen op 5th Avenue.

Het toerisme in Playa del Carmen heeft een gevoelige klap gekregen

Toen in Nederland de uitbraak van het COVID-19 virus al ruim in fase 3 zat, ging het leven hier nog gewoon door. Dat hele Coronavirus leek een probleem wat zich ergens ver weg afspeelde. We begonnen eigenlijk pas een beetje te realiseren hoeveel impact dit virus op de maatschappij zou hebben toen Mexico besloot om te Paasvakantie voor scholen te vervroegen en te verlengen en scholen te sluiten.

En daarna begonnen er steeds meer maatregelen ingevoerd te worden. Maar het toerisme bleef. Het duurde echt nog zeker een maand voordat de laatste toeristen weg waren en de hotels hun deuren sloten omdat er geen vliegtuigen met nieuwe all inclusive vakantiegangers kwamen.

Alle personeel is naar huis gestuurd, de meeste zijn ontslagen, anderen hebben een baangarantie. Maar of ze ook terugkeren? Veel van hen zijn naar huis gegaan, elders in het land. Wellicht komen ze niet meer terug en vinden ze in de toekomst een baan elders.

Als eerste sloten de nachtclubs zoals Coco Bongo. En daarna ging het heel snel

En toen alle hotels dicht gingen en de stranden geblokkeerd werden uit voorzorg, gingen ook de meeste winkels, restaurants en bars dit in het toeristengebied (en daarbuiten)
Taxi chauffeurs die eerst luxe gasten uit Playacar rondreden en zich in dollars lieten betalen staan nu bij de plaatselijke supermarkt in de hoop een 50 peso ritje te bemachtigen.

Het contrast in het toeristen gebied is schrijnend. Op een paar winkels en koffietentjes na is alles dicht.

Ik maakte een video met een voor en tijdens compilatie van de zo belangrijke economische ader van het toerisme in Playa del Carmen: 5th Avenue.

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. Momenteel leeft ze in een dorp in de woestijn van Baja California Sur in Mexico

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.