Vakantiegangers,  Wonen in Mexico

5th Avenue Playa del Carmen

Iedereen die Playa del Carmen wel eens heeft bezocht weet dat de belangrijkste straat voor toeristen in dit gebied 5th Avenue is. Daar ga je naar toe om souvenirs te kopen, wil eten of om van het nachtleven te genieten. Je kunt er heerlijk winkelen in de vele winkels en winkelcentra.

Wat is 5th Avenue?

Voor die mensen die het niet weten en nog uitkijken naar een vakantie in Playa del Carmen: 5th Avenue is een hele lange winkelstraat die in de lengte van Playa del Carmen loopt. Als je in Playacar verblijft, in een resort daar, zul je Playacar moeten verlaten om er te komen, je volgt gewoon de weg en de winkeltjes en komt dan uit in het eerste winkelcentrum en wandelt van daar via het plein, het kerkje en langs het ADO busstation zo de winkelstraat in.

Het is de plek op souvenirs te kopen, wat te drinken (all day happy hour) en om te winkelen of te eten. En in de avond en nacht is er een bruisend uitgaansleven.
Je kunt er naar een show in Coco Bongo, maar ook naar de disco en als je liever een ijsje eet kun je terecht bij 1 van de vele Aldo’s of Haagen Dazs winkels.

Het is altijd een drukte van belang op 5th Avenue. Sommige dagen kun je over de hoofden lopen so druk is het er. En er is altijd wel iets te beleven. De dansers in Parque Las Fundadores, Mariachi, exposities, clowns. Je kunt het zo gek niet bedenken of het loopt rond of is te doen op 5th Avenue.

Waar vind ik 5th Avenue in Playa del Carmen?

Eigenlijk kun je het niet missen, Quinta Avenida, het is een drukke winkelstraat die op de meeste plekken de laatste straat is voor de hotels aan zee zeg maar. Hij begint grofweg bij het Ferry naar Cozumel, op de rand met Playacar, en strekt zich uit tot bijna helemaal aan de andere kant van Playa tot aan Constructores in de wijk Nicté-Ha.

Hij is een beetje de toeristische verbindingsweg tussen de verschillende stadsdelen en hotelzone’s en publieke strandopgangen. Zo kunt je via 5th helemaal naar Punta Esmeralda lopen waar een natuurlijk verswaterbron op het strand te vinden is.

Wanneer is de gezelligste tijd op 5th Avenue?

Afhankelijk van wat je wensen zijn heeft 5th altijd wel een moment voor iedereen, rustig ontbijten in de vroege ochtend of genieten van een kom koffie in de ochtendzon voor de rustzoekers tot de hectiek van het bruisende uitgaansleven met overvolle disco’s en keiharde muziek in bars in de avond en nacht voor de thrill-seekers en het heerlijk genieten van een lunch of avondmaaltijd voor de levensgenieters. Een “goede” tijd voor een bezoek een 5th avenue is er niet echt, er is eigenlijk altijd voor iedereen wel een “goede tijd”.

Maar over het algemeen komt het leven op 5th wat laat op gang, als je van de bruisende drukte houdt moet je niet voor 7 uur in de avond daar zijn maar eerder rond een uurtje of 9.

Wat is het winkelaanbod op 5th Avenue

5th Avenue in Playa del Carmen kent een divers winkelaanbod, van Old Navy tot Gucci, en van H&M tot American Eagle. Je vindt er strandmode, typisch Mexicaanse kleding en Mexicaanse merken, de grote modewinkels vol fast fashion, zoals Zara en Forever 21 maar ook de exclusievere merken. Vooral (Dames)kleding is goed vertegenwoordigd. Het leuke van 5th Avenue is wel dat je er diverse winkelcentra hebt met elk een eigen stijl. Zo is er aan de kant van Playacar aan het begin an Quinta Avenida het prachtige Paseo del Carmen met de meer upscale winkels, en bijna aan de andere kant de Quinta Alegria Shopping Mall met een goede mix van betaalbare mode en exclusieve mode merken.

En tussen deze twee vlakbij het Thompson hotel ligt nog de Calle Corazon, iets kleiner maar wel met een redelijk grote H&M en nog een paar leuke winkels.

Leuke restaurants op Quinta Avenida in Playa del Carmen

Restaurants komen en gaan, maar een aantal grote namen zul je overal in Mexico tegenkomen, zoals Porfirio’s waar je heerlijk steaks kunt eten, je moet wel een goedgevulde beurs meenemen want het behoort samen met Sonora Grill tot de duurdere restaurants. Altijd overal vind je wel een Starbucks, maar op 5th vind je ook de Mexicaanse vestiging AH Cacao, een prachtige tegenhanger van Starbucks met heerlijke koffie en chocolade en een uitstekende croissant en chocolade brownie.

En dan is er verder van alles, de prachtige smaakvolle authentiek pizza’s van L’Italiano (op de hoek met Calle 24) tot de simpele maar heerlijke Argentijnse Choripan (broodje braadworst) en de heerlijke broodjes en gebakjes van Chez Celine en het gezellige en betaalbare Muy Salsa.

Als je meer organisch wilt eten of vegetarisch is het beter om rond te kijken op Avenida 10 of 34 en Avenida Constituyentes, daar vind je als liefhebber van authentiek Mexicaans eten ook El Fogon, de betere Mexicaanse grill zeg maar met hun heerlijke bonensoep (Frijoles Charros)

Waar zijn nu die muurschilderingen op 5th?

Playa del Carmen is wel de stad van de prachtige muurschilderingen, je vindt ze overal, op zijkanten van gebouwen op de muren van het kerkhof en de pilaren van de fly-over snelweg die door de stad loopt.

Als je niet te ver de stad wilt in dwalen dan kun je ook op 5th Avenue prachtige muurschilderingen vinden. Te beginnen die op de muur van de souvenirs winkel tegenover het ADO busstation/parque Fundadores.

Maar de meest mooie vind je wel als je doorloopt het winkelgebied uit, voorbij Avenida CTM. Daar vind je echt de meest spectaculaire, je ziet ze vooral in de zijstraten en soms moet je even van 5th aflopen. Luis Donaldo Colosio en Zazil Ha waren ooit de meest kunstzinnige wijken van Playa en daar zijn al die muurschilderingen nog getuige van.

Ook onder de grote snelweg die door de stad loopt vind je op alle pilaren muurschilderingen en rondom 10th en alle straten daartussen ook.

Je moet een beetje zwerven zeg maar en je laten verrassen, zelfs in het stadsgedeelte achter de snelweg, waar maar weinig toeristen komen heeft elke wijk wel muurschilderingen. Het is echt de moeite waard om gewoon eens te gaan wandelen. Maar je loopt dan wel weg van de beroemde winkelstraat die in de volksmond gewoon ” 5th”. heet (Fifth)

Ik heb voor jou wat foto’s van 5th bij elkaar gezocht, als je op de foto klikt vergroot hij uit.

 

 

 

 

 

 

 

 

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

2 reacties

 • Jeanette

  Dag Peter, dank je wel voor je bezoek aan mijn website en je reactie. Je bent niet alleen, vele mensen willen emigreren omdat ze flauw zijn van de heersende mentaliteit in Nederland, zowel onder de bevolking als in de politiek. Ik begrijp dat je op jouw leeftijd aarzelt, het beste advies wat ik je kan geven is: doen! nu kun je nog. Kijk naar je financiële situatie, kijk naar je wensen voor levenskwaliteit, zoek mogelijkheden, misschien kun je pensioen eerder laten uitbetalen, zoek een land/klimaat wat bij je past en bij je financiële situatie past en gewoon gaan!

  Het leven is buiten Nederland een stuk goedkoper, maar dat zul je wel weten, je was immers in Portugal eerder. Da’d ook een stuk goedkoper heb ik me laten vertellen. Veel succes met je plannen! .

  De plekke die jij hebt geadviseerd (Cozumel en Chichén Itza) heb ik al bezocht. Dank je wel voor je tip.

  Hartelijke groet,

  J.

 • Peter

  leuk om een hollandse nomade te vinden…ik Ben ook 63en wil weg uit Nederland..beetje aarzelen…een Ben Niet zo goed op het internet…Ben muzikant…was voor corona zes maanden in Sinatra Portugal…in een tentje..was grappig.na coronagekte Ben ik erg flauw op hollandse mentaliteit geworden…
  constant in de discussie en tv hier nu is een lachertje…ik was interresante ge noeg vaak in Cozumel omdat ik jarenlang voor de cruislijnen heb gewerkt..ik Raat je aan om Daar ook chitze nit za te bezoeken..mvrgr Peter.

error: Sorry!