Wonen in Mexico

De beste tijd van het jaar voor La Paz, Baja California Sur

Mexico is een groot land, en het heeft verschillende klimaten, het kan er sneeuwen, en hagelen, er zijn woestijnen en hooggebergten en de sub tropische hitte van de jungle van het Yucatan schiereiland.

Is het lekker weer in Mexico is dus niet een vraag die makkelijk te beantwooden is. De afstanden in Mexico zijn niet te vergelijken met Nederland en zo ook het klimaar niet. Hoewel er best wel gebieden zijn waar het erg veel op een Noord Europees klimaat zoals in Nederland lijkt.

Schreef ik eerder een artikel over de beste tijd van het jaar voor de Riviere Maya waar veel Nederlanders op vakantie gaan (Lees: Beste tijd van het jaar voor vakantie in Riviera Maya) in dit artikel wil ik het klimaat jaar beschrijven in Baja California Sur. Een relatief onbekend gebied voor Nederlanders omdat het zo ver van het vaste land van Mexico ligt.

Baja California Sur ligt aan de Stille Oceaan. Het schiereiland wordt van het vaste land van Meico gescheiden door de Zee van Cortez, de Baai van California zoals hij ook wel genoemd wordt. Het klimaat is er mild, er is een duidelijke zomer en winter afbakening en er zijn ongeveer 7 dagen regen per jaar en wat buien her en der.

De nachten zijn koel, de dagen aangenaam en in de zomer zijn de nachten aangenaam en de dagen heet. Baja California Sur bestaat uit bergen en woestijn, een steppe landschap met zand en cactussen.

December tot Februari zijn de koudste maanden in Baja California Sur.

Met koufront na koufront die over Mexico trekken ontkomt ook het schiereiland van Baja California niet aan de winter. De nachten kunnen zo koud worden als 10ºC en de dagen zijn aangenaam meestal rond de 23ºC, met een maximum temperatuur van 27ºC.

Als de zon onder gaat koelt het razendsnel af, en vlak voor de zon opkomt is het koudste moment van de 24 uur. Alles is dan vochtig van de dauw en soms kun je je adem zien. Toch warmt het snel op, maar als het een berwolkte dag is is het dragen van een lange broek en een vest geen luxe.

Het zeewater is ook frisjes, en dit is de tijd dat de grote walvissen rondom de kaap van Cabo zwemmen.

Maart tot en met mei, voorjaar op de steppe.

De luchtvochtigheid wordt in deze maanden iets hoger, en daardoor voelt het al snel warmer. De nachten zijn minder koud en overdag tikt het kwik in deze maanden al snel 30ºC. Het zeewater wordt warmer en daarom vertrekken de walvissen weer naar het Noorden.

Maart is de laatste kans die enorma staartvinnen door de zee te zien breken.

Hoewel veel mensen al ene duik nemen is het water nog best fris. In de voorjaarsvakantie (Spring Break) is het razend druk in de populaire badplaats Cabo San Lucas.

Juni tot en met augustus de zomermaanden in Cabo en La Paz

De meest stille tijd van het jaar, vooral in de toeristen sector. Hoewel menig camper met aircon het wel prettig heeft op de stranden is het in deze maande heel warm. Ook in de nachten koelt het nauwelijks af. Overdag haal je eenvoudig temperaturen van 40ºC en in de nachten blijft het kwik steken op 27-30º.

Dit zijn de maanden dat je de cactussen ziet floreren, dit is hun hitte. Daar waar elke boom bladeren verliest vanwege de hitte en aanhoudende droogte staan zij onaantastbaar in de woestijn. Gelukkig trekken de regenbuien van augustus dat weer een beeteje recht en

De zee is aangenaam, temperaturen lopen op en het is heerlijk op het strand.

Het weerbureau kondigt ergens in deze maand het stormseizoen aan. Maar in Baja California Sur zul je daar weinig van merken.

September, oktober en november betekent regen voor Baja California Sur

Hoewel het vaak in Augustus al begint met regenen is spetember nog steeds wel warm en nemen de buien toe. Dat klinkt dan alsof het dagenlang regent als ik dat zo schrijf, maar dat is niet zo. De intensiteit van de buien nemen toe. Ze zijn zwaarder, zorgen voor meer overlast en de rivieren en talloze afwateringskanalen lopen op zo’n moment vol. De harde bodem die maanden heeft liggen bakken ind e zon heeft moeite met het verwerken van het water wat als een dik gordijn uit de lucht kan vallen.

En dan opeens is het weer droog en schijnt de zon weer. Het is dan plakkerig warm. In de avonden zijn er vele muskieten.

September is ook de maand met een vergrote kans op tropische stormen. Hoewel die meer over de Zee van Cortez het vasteland teisteren en bij Veracruz en op het Yucatan Schiereiland voor overlast zorgen. Een enkele passeert over het schiereiland.

In oktober neemt de regenval af en in november wordt het aanzielijk koeler. Het klimaat lijkt dan het meest op een Nederlandse zomer. Het gemiddelde temperatuurverschil tussen dag en nacht is ongeveer 10ºC.

Ben jij dankbaar voor de gratis informatie?

Toon hier je dankbaarheid voor de informatie die ik gratis op mijn website publiceer zodat jij dit kunt lezen.

Je kunt betalen met creditcard, paypal of via bankoverschrijving.

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.