Wonen in Mexico

Een huis huren in La Paz, Mexico

Opeens ben ik bijna op mijn eindbestemming en moet ik gaan nadenken over een huis. Waar wil ik wonen in La Paz en waar kan ik betaalbaar wonen? Ik heb altijd wel een flexibel wensenlijstje, maar twee dingen zijn wat minder flexibel, ik wil een rustige plek met stabiel en snel internet.

Daarbij heb ik een budget, ik wil absoluut niet meer betalen voor huisvesting dan 7.000 MXN (omgerekend grofweg 290 euro) dat is inclusief GWL en internet als het even kan. Ik begin mijn zoektocht op de geijkte plek: Online!

(Lees ook: Hoe vind je een huis in Mexico?)

Airbnb maakt me niet echt vrolijk, wat een dure huizen zeg!

Als ik mijn wensen invul op Airbnb is er weinig en de hosts die redelijk betaalbare huizen hebben, hebben er vaak maar 1 en niet zoals in Playa del Carmen meerdere. En elke keer kom ik uit in het superdure Cabo, waar alle rijke Amerikanen naar toe gaan. Google Maps leert me dat het schiereiland van Baja California dichtgetimmerd zit met camperplekken, enorme velden met parkeerplaatsen voor campers, hutje mutje op elkaar. Maar ook gewoon wild kamperen op het strand. Het lijkt wel alsof de hele US hier met zijn camper staat. En er geen milimeter kustlijn meer over is.

Ik besef dat ik nooit meer zo mooi zal wonen zoals in de Filipijnen, waar ik ooit eens een huis pal op een hagelwit strand huurde, en dat praachtige huis op de klif met uitzicht over de Bohol zee, dat soort locaties zijn in Mexico echt onbetaalbaar voor mij. (Bekijk ook: Welcome to the Cliff House)

Ik zoek verder, struin alles online af wat ik kan vinden zelfs de makelaars, maar alles is zo duur! Hoe ga ik ooit een betaalbaar huis vinden?

Facebook Marktplaats biedt wel hoop, er zijn betaalbare huizen, maar dat zijn allemaal jaarcontracten.

Eindelijk vind ik mijn perfecte plek!

Als je zoals ik rondreist, huur je heel anders een huis dan in Nederland. Als je in het buitenland gaat huren moet je sowieso alles vergeten wat je weet over Nederlandse verhuurders, huurdersrecht en woningwetten, huisvestingsregels enzovoorts. Dat gaat in het buitenland zo anders.

Verschillen met Nederland zijn bijvoorbeeld:

 • je huurt van een particulier en niet van een corporatie of makelaar
 • huurcontracten worden vaak mondeling afgesproken en niet altijd bij een notaris bekrachtigd
 • je huurt vaak gemeubileerd
 • je huurprijs is ook vaak all-in en niet kaal zoals in Nederland
 • je hebt geen rechten, zelfs een contract is niet bindend omdat in veel landen bijvoorbeeld een rechtspraak altijd in het voordeel van de eigen nationaliteit gaat.
 • er wordt wel gerepareerd, maar onderhoud is schaars en mondjesmaat
 • als jij dingen verbeterd aan het huis met toestemming van de huurbaas kan het zomaar zijn dat je huur omhoog gaat, omdat de verhuurder vindt dat het huis nu meer waard is.

Huur je een ongemeubileerd huis dan zit er vaak ook helemaal niks in, nog geen stopcontacten. Het is ook best wel gebruikelijk, zeker in Mexico dat de vorige huurder de keuken meeneemt.

Online huren ongezien zeg maar is dus best risicovol. Ik adviseer mijn klanten dan ook altijd om eerst in een hotel of Airbnb te gaan en van daaruit verder te zoeken. (Lees ook: Een studio huren in Playa del Carmen)

Mijn wensenlijstje is redelijk eenvoudig ik zoek graag een huis wat

 • in een rustige omgeving ligt
 • een buitenruimte heeft
 • licht is en ruim
 • niet teveel kamers, liefst een studio want ik wil niet uren bezig zijn met schoonmaken
 • warm water heeft
 • een parkeerplek voor de motor heeft
 • en snel en stabiel internet heeft

Dat laatste is voor jou wellicht heel gewoon, maar in heel veel landen is dat niet zo, zeker niet buiten Europa waar je nog hele gebieden kunt hebben zonder zelfs maar signaal voor de mobiele telefoon. Het dorp waar ik nu woon heeft zelfs in sommige straten slechts 3G.

Ik ben blij met mijn plekje in een dorp op de rand van de woestijn

Ik vind mijn huis toch op Airbnb, soms laat zo’n app niet alles zien en als het algoritme verandert dan opeens is er meer keuze. Met de eigenaar kan ik buiten dit medium om een prima prijs afspreken voor de eerste 6 maanden.

Het huis ziet er op de foto’s kleurrijk uit, ramen, grote deur, horren voor de ramen en deur, parkeren op een eigen terrein, groot terrein, 4 huurders, en alle reviews zijn goed tot uitstekend.

Bij aankomst blijkt het ook echt op de foto’s te lijken met hier en daar een detail verschil. Zo zitten de horren op de ramen met duct-tape vast, niet echt netjes, maar tja. En is het niet zo schoon als sommige huurders vertelden in de reviews. Maar dat kan ik zelf oplossen, dat is geen probleem. Het internet is fantastisch, er is heet water en de waterdruk is goed. En het lijkt stil.

Het dorp bestaat uit ruim opgezette stukjes land met kleine huisjes, zandwegen en ligt op 15 minuten rijden van het centrum van La Paz. Er zijn wat restaurantjes en een supermarkt voor de noodzakelijke dingen en de grote supermarkt is 10 minuten rijden.

Ik ben tevreden!

In het handboek: Wonen in Mexico, zo doe je dat” leg ik alles uit over een huis huren of kopen in Mexico

 

 

 

 

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

error: Sorry!