bankrekening in Mexico
Wonen in Mexico

Een bank rekening openen in Mexico als je een Resident Permit hebt

Met Nederlandse banken die zomaar aankondigen dat ze je rekening gaan sluiten is het voor Nederlanders die naar het buitenland (lees: buiten Europa) verhuizen nog belangrijker geworden een buitenlandse rekening te openen.ADVERTISEMENT

Maar soms ben je met handen gebonden en kun je op basis van bijvoorbeeld je visum geen rekening openen. Ik herinner me nog dat ik in de Filipijnen een rekening wilde openen op een toeristen visum en dat dit alleen kon bij BDO, toen ik de rekening kwam opheffen bij vertrek hoorde ik dat het helemaal niet meer toegestaan is om zonder Retirement Visum een rekening te hebben in de Filipijnen. Dit om te illustreren hoe regels kunnen veranderen.

In Mexico leek het mogelijk om een bankrekening te openen. Dus ik ben op pad gegaan.

Redenen voor mij om een bankrekening in Mexico te openen:

  • Minder opname kosten, naast de kosten die mijn Nederlandse bank berekend voor Geldautomaat transacties in het buitenland, rekent ook de Mexicaanse bank gemiddeld 30 pesos per transactie. En geld opnemen met je creditcard is waanzinnig duur.
  • Veiligheid, een bankpas vervangen in Mexico is makkelijker dan mijn Nederlandse pas en Creditcard vervangen.
  • Hogere bestedingslimieten, de opname voor buitenlandse passen in Mexico is gelimiteerd tot 6,000 pesos per dag. Met een lokale pas kan ik veel meer geld opnemen.
  • Makkelijker betalen in Mexico, naast het feit dat ik een in Mexico alom geaccepteerde pas heb, kan ik ook gebruik maken van het in Mexico nog razend populaire betaling via overschrijving. Veel grotere bedragen worden hier via bankoverschrijving voldaan.
  • Ik kan geld van Nederland overboeken naar Mexico, ik hoef geen gebruik meer te maken van Geld-transfer-diensten en persoonlijk grote bedragen geld ophalen bij een loket, ik schrijf gewoon het maximum toegestane bedrag over, de kosten hiervoor bedragen 15 euro per keer, aan de Nederlandse kant.
  • Back-up rekening, mijn Mexicaanse rekening is mijn back-up rekening, besluit de Nederlandse bank mijn rekening op te heffen, dan heb ik in ieder geval een plek waar ik mijn geld kan ontvangen.

Voor je in Mexico naar een bank gaat moet je goed weten waar je de rekening voor gaat gebruiken, zodat er geen rekening voor je geopend wordt die niet aan je wensen voldoet.

bankrekening openen in Mexico

Leg duidelijk uit aan de bankmedewerker wat je allemaal wilt doen met je rekening, denk hierbij aan

  • een betaalpas die ook in het buitenland werkt
  • een creditcard (of debetcard van een creditcard maatschappij)
  • de mogelijkheid om buitenlandse voerboekingen te doen en te ontvangen
  • zo laag mogelijke maandelijkse kosten

Het koppelen van PayPal stond voor Mexico niet meer op mijn lijstje. PayPal is in Mexico een soort betaal-portal, en geen bankrekening, als je geld op je Mexicaanse PayPal wilt ontvangen moet je hem koppelen aan een bankrekening en je mag geen geld meer op je Paypal hebben staan, dat wordt direct overgeboekt naar je bankrekening. Een heel dure optie dus om te gebruiken in Mexico.

Als je een bank in Mexico kiest, en je gebruikt een iPhone en het een Apple account,  kijk dan of de app voor online bankieren beschikbaar is in de Nederlandse app-store. Je kunt namelijk niet de app uit een andere store openen zonder daar een account te openen, open je een nieuw account dan vervallen alle aankopen die je in de Nederlandse store hebt gedaan.

banken in Mexico

Kun je in Mexico wel een bank kiezen?

Nee, eigenlijk niet, zeker niet als je nog op een toeristen visum of tijdelijke verblijfsvergunning in het land bent. Er zijn bijna geen banken die je dan als klant accepteren.

Je kunt altijd binnenlopen bij een filiaal om het te vragen, maar eigenlijk kun je verwachten dat afgezien van HSBC niemand je accepteert.  Toch kan het zijn dat een filiaal andere regels heeft. Als je op de landelijke websites kijkt lijkt het wel alsof alle banken buitenlanders accepteren, maar in de praktijk is dat anders.

Hier kun je lezen hoe het mij verging in Playa del Carmen toen ik een bankrekening wilde openen.

Mexicans geld en geldzaken in Mexico

Is je geld verzekerd bij een Mexicaanse bank?

Als je gaat bankieren bij een bank die van de Centrale Bank van Mexico en de overheid een bank status heeft dan is je geld verzekerd. net als in Nederland. Zit je bij een kleine bank zonder deze erkenning of een investeringsbank dan loop je risico dat je geld op een ag weg is, kies dus je bank met wijsheid.

Waar je ook mee te maken krijgt in Mexico is BURO. Een organisatie die een beetje te vergelijken is met het Nederlandse BKR. Zij bepalen je kredietwaardigheid. Zij bepalen ook of je een lening mag afsluiten of een hypotheek krijgt. Zij beïnvloeden je financiële mogelijkheden iN Mexico die, net als in Amerika gemonitord worden. BURO is een samenwerkingsverband van Mexicaanse banken onderling.

Electricity bill Mexico

Wat moet je meenemen als je een rekening wilt openen?

Pagina's: 1 2

Jeanette, Digitale Nomade, Coach en schrijver. Begon met haar reizen op 17 jarige leeftijd en verliet Nederland voorgoed in 2015 om nooit meer terug te keren. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. gek op motorrijden, schelpen zoeken en mensen observeren.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.