Wonen in Mexico

Prijzen in Mexico in vergelijk met Nederland

Hoe liggen de kosten voor dagelijks leven in Mexico? Dat is een vraag die ik veel krijg tijdens mijn gesprekken met klanten. Kun je het vergelijken met Nederlandse prijzen? En is Mexico echt een goedkoop land om te wonen? 

Nederland en Mexico vergelijken is appels en peren vergelijken. Het zijn twee totaal verschillende landen qua grootte, en dus qua infrastructuur, maar ook qua economische structuur. Mexico is een Federaal land, waarbinnen 32 Staten die vanuit Mexico stad op hoofdlijnen gestuurd worden, hun eigen identiteit hebben. Er zijn arme Staten zoals Chiapas en Oaxaca, maar ook heel rijke staten zoals Jalisco en Quintana Roo.

Toch is een Mexicaans rijke staat iets heel anders dan de rijkdom van de Nederlandse overheid. Geld wordt hier anders verdeeld, en mensen hebben een heel ander inkomen. Een gemiddeld dagloon in Mexico ligt rond de 300 pesos (12 euro) en dat is hier een goed inkomen in de Staat Quintana Roo in het toerisme. Kanttekening is wel dat je daar dan 8-12 uur voor moet werken (afhankelijk van je branche), 6 dagen per week en je hebt maar 7 vakantiedagen per jaar. Een dagloon in Chiapas ligt rond de 150-200 pesos.

Ik vertel dit om even een beeld te schetsen over verschillen tussen Nederlands leven en Mexicaans leven. IN Nederland zijn vangnetten, en subsidiepotten. Hier zijn die veel minder en heel anders geregeld. Er is weinig werknemers bescherming en  Mexicanen werken om te overleven. Ze leven dan ook van dag tot dag en zijn elek dag weer dankbaar voor werk, inkomen en gezondheid.

Veel Mexicanen hebben een bijbaantje, iedereen verkoopt wel iets, en er is een 24-uurs handel op digitale marktplaatsen zoals Mercado Libre, WhatsApp, Facebook en Telegram. 

Maar ze rijden ook door de straten met producten en verkopen aan huis. En dat doen ze omdat ze anders niet rondkomen per maand.

Kun je de prijzen van Nederland vergelijken met de prijzen in Mexico

Ja en nee. Laat ik beginnen met de prijzen van dagelijkse boodschappen. Bij de kassa in Mexico betaal ik ongeveer net zoveel als bij de kassa bij de Supermarkt van grote ketens in Nederland schat ik in. Maar overall zijn sommige producten in Mexico goedkoper, zoals wasmiddel, brood, groente en frisdrank.

Andere dingen zijn in verhouding duurder zoals scheermesjes en scheerschuim, badschuim, wijn, pastasauzen, en broodbeleg.

De rest is een beetje zoals in Nederland, maar er is aanzienlijk minder variatie in bijvoorbeeld toetjes, broodbeleg, brood, pakken sap, groenten in blik.

Wat je wel merkt is dat vleesprijzen bijvoorbeeld erg fluctueren, zo kun je de ene dag een kilo rundergehakt kopen voor 100 pesos (5 euro) en de volgende week kost hetzelfde kilo bijna 7 euro.

Electronica en specifieke producten

Prijzen van electronica zijn hier absurd hoog, dat komt door de hoge importbelasting op dit soort producten. en het is heel schaars. Genoeg grote TV’s en basspeakers, en witgoed, maar een goede laptop biedt weinig keuze in het midden segment en is relatief duur. Een spiegelreflex camera is amper te koop en extreem duur hier.

Ik adviseer mijn klanten dan ook altijd zoveel mogelijk alles nieuw te kopen. Je ziet dit ook terug op Mercado Libre, waar prijzen soms door het plafond gaan voor dit soort producten, omdat er wel vraag is maar weinig aanbod. Het aanbod wat er is wordt vaak via familie uit de US naar Mexico gehaald.

Hetzelfde geldt voor specifieke producten zoals outdoorkleding en spullen, motorkleding en accessoires, spullen voor specifieke sporten, merkkleding en schoenen.

Waarom vinden mensen Mexico dan zo goedkoop?

Ik denk dat de verhalen over goedkoop leven in Mexico vooral via de Amerikanen in de wereld zijn geholpen. Voor hen is Mexico een paradijs qua prijzen. Zij betalen rustig 40 US$ voor een hamburger in de USA en als zij dan hier eenzelfde kwaliteit hamburger (vaak ook nog bij hun bekende restaurant keten) voor minder dan de helft kunnen kopen. tja dan is Mexico al snel een goedkoop land.

Toch is Mexico niet zo duur als dat het lijkt, want hoewel de dagelijkse boodschappen een beetje hetzelfde kosten als in Nederland zijn er ook zaken die veel goedkoper zijn: een huis huren of kopen bijvoorbeeld.

Afhankelijk van je woonwensen zijn de huizen hier heel erg betaalbaar. Ze worden duurder naarmate je meer in een toeristengebied gaat zoeken, maar zelfs dan kun je in verhouding tot Nederland hier goed slagen. Voor een bedrag van een gemiddeld Nederlands rijtjes huis, koop je hier dan een vrijstaand huis met meerdere badkamers en soms zelfs een zwembad.

Ik betaal zelden meer dan 300 euro huur inclusief GWL en internet voor mijn appartement. 

Eten op straat is heel goedkoop

Uit eten in Mexico is een beetje een hit or mis. Soms betaal je relatief veel geld (8-10 euro pp) voor een matige maaltijd (veelal in een toeristen gebied) en soms eet je voor 60 pesos (2,50) je helemaal klem aan de Comida Casera stoofpotten of birria met net zoveel rijst en tortillas als je maar wilt in een klein eethuisje.

En het kan nog goedkoper! Wat dacht je van 3 taco’s voor 36 pesos bij een straatventer?  Dat laatste vertaald zich dan wel in wat mindere kwaliteit vlees, maar het is wel een culinaire ervaring. En als je eenmaal weet waar ze lekker en goed vlees gebruiken wordt dat je vaste eetplek natuurlijk.

Een goede biefstuk in een gerenomeerd steakhouse (T-bone of Cowboy (500-800gr) kost al snel 700 pesos (35 euro) of meer. 

Kosten gezondheidszorg en medicijnen in Mexico

De kosten voor een ziektekostenverzekering liggen ongeveer rond dezelfde maandkosten als in Nederland.Je kunt een particuliere verzekering afsluiten voor algemene ziektekosten of een lening-structuur voor specifieke operaties of behandelingen. Ook kun je, afhankelijk van je verblijfsstatus deelnemen aan het Mexicaanse ziekenfonds, de jaarpremie is afhankelijk van je leeftijd.

Een bezoek aan een dokter varieert van 50 pesos bij de dokter bij de drogist tot 800-1200 pesos bij een specialist. Er zit geen tijdslimiet op je consult maar er is een vrije markt dus een specialist kan net zoveel geld vragen als hij wil.

De prijs van paracetamol bijvoorbeeld ligt net onder 1 euro afhankelijk van welke drogist je gebruikt.

Mijn staaroperatie (met een torische lens implantaat )  heeft voor beide ogen in een privé kliniek, ongeveer evenveel gekost als in Nederland 1 oog kost (lees ook: Staaroperatie in Mexico, mijn ervaring)

Mijn lasrebehandeling voor na-staar 5000 pesos, en het consult 1000 pesos. De oogdruppels waren 650 pesos

Je hebt de keuze uit private ziekenhuizen of het overheidsziekenhuis (IMSS) wat nog via een ziekenfondsmodel werkt vergelijkbaar met vroeger in Nederland. (lees ook: Vragen over de zorgverzekering in Mexico)

Voor medicijnen heb je de keuze uit dure toeristen apotheken waar je alles zonder recept kunt kopen, en dan bedoel ik echt alles! Maar er zijn geruchten dat er ook veel nep-pillen verkocht worden daar, dus pas op wat je koopt. Andere opties zijn de budget apotheken zoals Similaris die generieke medicijnen aanbieden voor heel lage prijzen. De meeste apotheken bieden ook een artsenpost en soms een tandartspost, voor diagnostiek.

Deze artsen kosten 50-70 pesos per consult. (2-3 euro) 

Tandartskosten in Mexico zijn vergelijkbaar met Nederland. Hoewel de moderne klinieken meer geld rekenen voor behandelingen en consulten, kun je ook een gemiddelde praktijk zoeken die niet te sterk veroudert is, dat kan wel eens gunstig zijn voor je budget. Mexicanen gaan, net als in Nederland, vanuit hun ziektekostenverzekering elke 6 maanden naar de tandarts en/of mondhygiëniste.

Prijsindicatie: Een kies trekken kost gemiddeld 700 MXN (30 euro)

Openbaar vervoer is heel goedkoop in Mexico en maar autorijden is gelijk aan Nederland

Een busritje in Mexico kost binnen de stad soms maar 7-12 pesos. Lange afstandsbussen die interstedelijk rijden zoals bijvoorbeeld ADO, Aquila en Transportes Del Norte zijn relatief goedkoop. Bedenk bij het aanschaffen van een kaartje dat de afstanden in Mexico enorm zijn, een volgende stad is al snel 300 km rijden.

Een kaartje Cancun – Chetumal bij ADO kost ongeveer 570 MXN en je zit 4-5 uur in de bus (lees ook: Ik ging een paar dagen naar Chetumal, Mexico)

Als je van Cancun naaar Merida reist kost dat momenteel 538 MXN (23 euro) en reis je via de tolweg. Ook dan zit je 4 uur in de bus.

Je kunt ook voor de budget bus kiezen, maar dan heb je geen comfortabele bus met verstelbare zitting en leuning, en geen airconditioning, geen film in de bus en geen internet.

Een taxi is grillig, via Uber is het soms goedkoper, maar Uber is niet overal beschikbaar. En sommige Staten hebben vaste tarieven, andere Staten hebben taxi-meters, weer andere Staten of steden hanteren toeristen tarieven. Maar het is over het algemeen altijd nog goedkoper dan een taxi in Nederland. Een gemiddelde taxirit kost ongeveer 70 MXN afhankelijk van de afstand.

Mexico is eigenlijk een land van vliegen, elke redelijk grote stad heeft wel een vliegveld en er zijn veel binnenlandse vluchten die goedkoop zijn.

Autorijden in Mexico

In Mexico betaal je voor de auto in sommige Staten een luxe-tax. Dat is een bedrag wat bovenop de waarde van een gemiddelde auto komt. Die waarde van de gemiddelde auto wordt vastgesteld door de Staat. Als je je auto laat registreren en je nummerplaten krijgt kan het dus zijn dat dat bedrag vele malen hoger is dan in een andere Staat. Als je dit kunt regelen, kun je dus besluiten om je auto in een andere staat te laten registreren.

Verder ben je verlicht een verzekering te hebben. Deze verzekering geldt vooral voor het rijden op Federale Wegen, daar is hij verplicht, er zit een minimaal bedrag op ledselschade wat de verzekering moet vergoeden bij een aanrijding (Lees ook: Je auto of motor verzekeren in Mexico)

De gemiddelde jaarpremie komt redelijk overeen met Nederland, het is net iets duurder, beetje afhankelijk van je verzkering.

Benzine en dieselprijzen liggen onder de Nederlandse prijzen, maar zijn, niet zoals in Nederland gereguleerd. Het loont soms echt de moeite een pomp verder te kijken, dat kan zomaar1-1.5 pesos per liter schelen.

Als je voor de jaarlijkse vernieuwing van je kentekenplaten en de tarjeta de circulacion gaat moeten in veel staten de autos gekeurd worden op technisch functioneren. Zo’n keuring kost 110 pesos.

Deze keuring registreert het voertuig ook in het register wat gestolen voertuigen opspoort binnen jouw staat.

Verder moet je in het bezit zijn van een geldig rijbewijs (Kosten voor 3 jaar rond de 950 pesos (41 euro, prijspeil 2022)) wat dus duurder is als in Nederland.

Mexico kent veel tolwegen. Die zijn niet duur, maar de prijzen kunnen wel oplopen, als je van Cancun naar CDMX gaat via de tol betaal je al snel rond de 2000 pesos aan tolkosten. Een van de redenen waarom ik op mijn motortocht bijna geen tolwegen heb gereden. (lees ook: From Pueblo to Pueblo door Mexico)

Samenvattend over de kosten van het dagelijks leven in Mexico

Het wordt wel een heel lange blogpost, dus ik ga het afsluiten. Ik denk dat je per saldo net even iets goedkoper uit bent in Mexico als je het vergelijkt met Nederland, maar het scheelt niet (meer) zo heel veel. Er zijn kostenposten die je hier niet hebt, zoals al die verzekeringen die je in Nederland hebt, en 101 soorten belasting aanslagen, maar daar staat ook tegenover dat er heel veel subsidies, (sociale)zekerheden en aftrekposten die in Nederland vanzelfsprekend zijn hier niet bestaan.

De kosten van het leven op het platteland in mexico zullen aanzielijk lager zijn dan de kosten in een toeristen gebied. Maar daar zijn de voorzieningen ook naar. 

Grofweg denk ik dat het om het even is dus. Hoewel ik momenteel veel goedkoper leef dan ik in Nederland ooit zou kunnen, zonder al die aftrekposten toeslagen en subsidies.  Maar dat is een keuze die ik gemaakt heb, ik heb gekozen voor een minimalistischere levensstijl en ik woon min of meer op het platteland van Mexico. (lees ook Leven van een jaarinkomen van 9.500 euro)

Update 2022

 

Ben jij dankbaar voor de gratis informatie?

Toon hier je dankbaarheid voor de informatie die ik gratis op mijn website publiceer zodat jij dit kunt lezen.

Je kunt betalen met creditcard, paypal of via bankoverschrijving.

 

Heb jij nog vragen? Dan kun je die stellen in een persoonlijk gesprek met mij

 

 

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. Momenteel leeft ze in een dorp in de woestijn van Baja California Sur in Mexico

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.