rechts een hangmat met 2 mensen er in in het bos met op de achtergrond een meer, de zon schijnt goudgeel door de bladeren, in het midden de tekst: Kan iedereen emigreren
Emigreren

Emigreren, kan iedereen dat?

Kan iedereen succesvol zijn leven veranderen in een ander land en in een andere cultuur? Kortom: Emigreren, kan iedereen dat? In dit artikel vind je het antwoord op deze vraag.

Iedereen kan emigreren, mits je over een paspoort beschikt. En als je naar landen binnen de Europese Unie emigreert hoef je zelfs dat niet te hebben en volstaat vaak een ID-kaart. Dat laatste moet je wel even nakijken bij het land waar je naar toe verhuisd. Het is trouwens wel aan te bevelen een paspoort bij je te hebben, vanuit het buitenland, ook binnen Europa is dat lastiger te regelen dan in je eigen woonplaats. Soms moet je naar een andere stad of zelfs een ander land reizen om een Ambassade te bezoeken. Emigreer je naar andere locaties van het Koninkrijk der Nederlanden dan heb je ook een paspoort nodig.

Voor veel landen heb je een visum of verblijfsvergunning nodig. Op deze website vind je in “De Landenlijst”, de specifieke visumeisen voor de behandelde landen. (lees ook: Heb je een visum nodig als je gaat Emigreren?)

Afhankelijk of jij in aanmerking komt voor een visum of verblijfsvergunning kun je wel of niet naar een land emigreren. Soms moet je een andere keuze maken waar je gaat wonen omdat je niet voldoet aan de eisen van het land wat je op het oog hebt.

Maar nog steeds: iedereen kan emigreren, waar een wil is, is een weg!

Wat voor soort mensen gaan Emigreren?

Er is niet een bepaald type mens wat emigreert, hoewel ik wel geneigd ben om te zeggen dat emigranten die een succesverhaal schrijven rondom hun nieuwe start in het buitenland wel mensen zijn die

  • creatief zijn
  • flexibel zijn
  • aanpassingsvermogen hebben
  • kunnen loslaten
  • oplossingsgericht zijn
  • zichzelf weten te motiveren
  • levensgenieters zijn
  • niet op jacht zijn naar perfectie
  • een realistisch verwachtingspatroon hebben
  • een overzichtelijke financiële basis hebben
  • niet snel heimwee hebben
  • beseffen dat ALLES anders wordt in hun leven, zelfs de manier waarop je de was doet bijvoorbeeld.
  • graag nieuwe dingen willen ontdekken
  • niet snel ontmoedigd raken, doorzetters dus.

Opmerkelijk: Er websites en Emigratie Coaches die beweren dat mensen die veel mopperen of negatief zijn het niet redden, maar ik ben een mopperkont pur sang, en ik red me prima! Ik ben in 2015 vertrokken uit Nederland en geniet nog steeds van mijn leven in het buitenland.

Wat voor type mens ben jij?

Ben jij het type mens dat verwacht dat ALLES beter zal worden in je nieuwe leven, dan moet je nog eens kritisch naar je beweegredenen om te willen emigreren kijken. Want je leven in een ander land wordt wel anders, maar niet alles zal beter zijn. Er zullen dingen verschuiven waardoor je kwaliteit van het leven omhoog gaat. Dat is immers je streven. Maar je zult evengoed te maken krijgen met bureaucratie, belastingen, dagelijkse rompslomp en soms frusterend ingewikkeld gedoe. Alleen dat soort zaken handel je af met een ander behangetje. (lees ook: 5 Redenen waarom mensen Emigreren)

Als je gaat emigreren is het wel heel handig als je oplossingsgericht en zelfredzaam bent. In de zorg-cultuur van Nederland zijn we zo gewend om naar een instantie te kijken of een werkgever of belangenvereniging om iets aan te dragen of op te lossen. En met de informatieplicht die in Nederland ingeburgerd is voor bedrijven en instanties kun je vanuit je luie stoel vaak alles regelen of te weten komen.

In het buitenland moet je dat soort dingen allemaal zelf uitzoeken. Informatieve websites zijn vaak niet voor handen en als ze er al zijn zijn ze onoverzichtelijk, gebruiksonvriendelijk en in de locale taal. En soms zelfs onbeveiligd (Geen https)

Je moet dus echt zelf oplossingen zoeken en dat vereist soms heel veel creativiteit en doorzettingsvermogen.

Emigratie-regels

Het land waar je wilt gaan wonen heeft regels voor emigranten. Zelfs als je binnen Europa blijft zijn er regels voor emigranten, en hoewel je je overal vrij mag vestigen en werken, moet je wel voldoen aan die regels. Dit zijn regels over

  • inschrijven
  • verzekeringen
  • belasting
  • zorgverzekering
  • je rijbewijs en kenteken

Maar ook de regels ten aanzien van

  • het kopen van land,
  • het openen van een bankrekening
  • het behalen van een lokaal rijbewijs
  • een bedrijf starten
  • belastingen

kunnen voor buitenlanders anders zijn.

Ga je verhuizen naar een land buiten Europa dan gelden er ook regels om het land te mogen en soms zelfs hoe lang je legaal mag blijven. Soms kun je eerst op een toeristenvisum verblijven, en soms is het verstandiger gelijk echt te emigreren en je verblijfsvergunning al in Nederland aan te vragen. Allemaal afhankelijk van de toelatingseisen en voorwaarden van het land. De Immigratiewetten dus.

Je dient wel goed op de hoogte te zijn van de mogelijkheden en wat voor jou het meest voordelig is en eenvoudigst. Als jij droomt van een strand-bar in Thailand, moet je wel voor vertrek al weten of dat wettelijk wel mogelijk is en of je de juiste verblijfsvergunning kunt verkrijgen. Want je mag niet altijd werken als je als emigrant naar een land verhuisd, en in andere landen moet je juist eerst een baan hebben voordat je er mag wonen.

Emigreren en je leeftijd

Mensen in allerlei leeftijdscategorie emigreren, hoewel je nieuwe beoogde thuisland wellicht wel wat regels heeft over

  • minimum leeftijd, als je geen 18 bent kun je wellicht alleen een verblijfsvergunning krijgen als je samen met je ouders reist
  • gezondheid, er zijn landen die een gezondheidsverklaring en medische keuring eisen
  • het type verblijfsvergunning, vaak zijn er voor mensen met een pensioen of AOW andere verblijfsvergunningen en/of visas mogelijk.
  • strafblad, veel landen weigeren mensen met een crimineel verleden. Afhankelijk van het vergrijp kun je geweigerd worden als je een strafblad hebt. (lees ook: Emigreren met een Strafblad)

(lees ook: Emigreren na je 50ste of Emigreren na je 60ste)

Emigreren als je chronisch ziek bent of gehandicapt

Als je chronisch ziek bent of gehandicapt is emigratie wellicht wat beperkt, je stelt immers eisen aan gezondheidszorg en de beschikbaarheid van medicatie. En daarmee is de keuze van landen wellicht beperkter. Maar ook mensen die chronisch ziek zijn kunnen emigreren. Vaak leeft in Nederland de gedachte dat de gezondheidszorg in grote delen van de wereld slecht is. Maar dat valt reuze mee.

Het is beperkt omdat er een combinatie gaat spelen van factoren als je met een chronische ziekte of handicap wilt emigreren, de volgende factoren spelen mee, al dan niet zelfstandig of als combinatie.

  • beschikbaarheid van specialistische (gezondheids)zorg, medicatie en hulpmiddelen en de kosten
  • je uitkering/vergoeding van de overheid (Lees ook: Emigreren met een uitkering)
  • de toelatingseisen van het land waar je naar toe wilt
  • toegankelijkheid van het land voor mensen met een beperking
  • zorgverzekering

Maar ook buiten Europa zijn in veel landen zaken prima geregeld en kun je vaak prima specialistische zorg via privé klinieken krijgen. En ook de investeerders spelen er op in door huizen en woongroepen, zorghotels en zorgcond’s aan te bieden voor mensen met een beperking of met een zorgvraag die toch in het buitenland willen wonen.

Het is in het buitenland wellicht anders geregeld dan je gewend bent, maar daarmee is het niet per definitie niet beschikbaar, ontoereikend of fout.

Zo is het in Azië bijvoorbeeld heel gebruikelijk om als buitenlander een lokale, privé zorgverlener in huis te hebben voor mensen die meer hulp in huis nodig hebben en dat is heel betaalbaar.

Wat heb je nodig om te emigreren?

Wat je nodig hebt om te emigreren bepaal je zelf. Jij bent degene met de droom en jij bent degene met het budget. Dus jij weet wat mogelijk is. Temeer als je al weet naar welk land je wilt emigreren.

Weet je dat allemaal nog niet en leef je alleen met het verlangen om ooit Nederland te verlaten. Maak dan eens een emigratie-profiel. Dit geeft je inzage in

    • je financiële basis
    • je persoonlijkheid
    • je wensen voor de toekomst
    • de redenen voor je emigratie

Emigreren met kinderen

Emigratie met kinderen is vanwege de leerplichtwet en voogdijregels wellicht iets ingewikkelder dan emigratie zonder kinderen. Er worden, vanuit Nederland vaak eisen gesteld aan het onderwijs in het buitenland. En als je als alleenstaande ouder wilt Emigreren dan gelden de voogdij regels mits die van toepassing zijn op jou. (lees ook: Verhuizen naar het buitenland met kinderen)

Emigreren is een avontuur

Naast het feit dat emigratie een emotionele rollercoaster is, is het ook een geweldig avontuur. Als jij echt een klik hebt met het land waar je naar toe wilt emigreren zal het makkelijker zijn je aan te passen. Maar ook als je zoals ik naar een land (of in mijn geval “landen”) verhuisd waar je nog nooit geweest bent is het geweldig om in zo’n nieuwe cultuur te staan, buiten het hotelleven van de vakanties om en deel te nemen aan die cultuur en samenleving.

Het is een heleboel geregel, vooral om Nederland uit te komen en goed af te sluiten, en ook als je gaat vestigen komt er best een heleboel bij kijken, maar als alles dan rond is kun je echt gaan genieten van je nieuwe omgeving. Ik moet er wel bij zeggen dat het “vakantiegevoel” wat de eerste maanden nog aanwezig is, wel afneemt met de tijd. En hoewel vrienden en familie denken dat je eeuwig op vakantie bent, is het voor jou dan toch het gewone dagelijks leven.

En het wordt dan eigenlijk net als in Nederland een leven van een beetje werken, boodschappen doen, huishoudelijke klusjes enz. In Nederland ga je ook niet elke dag naar een pretpark of museum, en dat zul je in je nieuwe leven ook niet doen. Maar je doet wel al die andere dingen in een nieuwe omgeving, een ander klimaat en wellicht zelfs wel in een ander tempo.

Emigratie hoeft geen eindstation te zijn

Onderzoek wijst uit dat veel mensen na een jaar of 2 toch weer terugkeren naar Nederland, omdat de emigratie niet lukte. En terugkeren naar Nederland is moeilijk. Heel erg moeilijk. En het wordt met de jaren moeilijker gezien de krapte op de huizenmarkt bijvoorbeeld. Heel bot gezegd zit Nederland als land niet echt te wachten op re-migranten. Er is weinig voor je geregeld na thuiskomst en je Nederlandse nationaliteit geeft je geen voorrechten of voorkeursbehandeling.

Dus is terugkeren dan wel een optie?

Sommige mensen emigreren en settelen. en doen in hun nieuwe thuisland weer precies hetzelfde wat ze in Nederland ook deden: Huisje boompje beestje. En daar is niets mis mee als dat is wat jou gelukkig maakt. Maar je zou ook kunnen overwegen om niet meteen te settelen. Om in bijvoorbeeld meerdere landen te gaan wonen, 6 maanden hier, 6 maanden daar. Of zoals ik, voor een paar jaar ergens te blijven en dan weer verder te trekken.

Met kinderen is dat wellicht wat lastiger, maar als je flexibel bent en die mogelijkheid hebt is het een geweldige manier om eerst eens rond te shoppen in een aantal landen voordat je besluit ergens definitief te gaan wonen.

En ook als het je niet bevalt in een land, waarom gelijk terug naar Nederland? Je zou ook eens kunnen kijken of je niet liever elders vestigt om het nog eens te proberen. Soms heb je je gewoon verkeken op het land, de cultuur of de locatie. Of is het land dusdanig verandert omdat er bijvoorbeeld een nieuwe regering is of het sentiment ten opzichte van buitenlanders verandert is. Dan is het wellicht verstandiger voor de kwaliteit van je leven en je geluk om nog eens elders te kijken.

Ja maar heimwee.……heimwee wordt vaak gevoed door niet gelukkig zijn op een plek. Als je ergens heel gelukkig bent is heimwee een sentiment, maar niet iets wat je leven beheerst. Dus als je terug wilt naar Nederland omdat je letterlijk ziek wordt van heimwee, zou je eens kritisch naar je emoties kunnen kijken en beredeneren of een ander land niet beter bij je past. (lees ook: Twijfel en Heimwee na je emigratie)

En zo wordt emigratie geen eindstation, maar een vertrekpunt. Niet alleen uit Nederland, maar ook uit routines, waar je zo graag van los wilt breken, en stap je over vooroordelen die er bestaan over emigratie heen en schrijf je jouw succesverhaal.

Wil jij met mij een gesprek over emigratie ? Dat kan! ik bied de mogelijkheid om met mij via email of WhatsApp van gedachten te wisselen over verhuizen naar het buitenland.

Emigratieplannen? Koop de Handleiding voor Emigratie

 

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Sorry!