Emigratie voor iedereen?
Emigreren

Emigreren, kan iedereen dat?

Wat voor soort mensen gaan emigreren? Kan iedereen succesvol zijn leven veranderen in een ander land en in een andere cultuur? Kortom: Emigreren, kan iedereen dat. In dit artikel zal ik uitleggen wat je nodig hebt om te emigreren en er ook nog een succesverhaal van te maken.

I want to live in Spain

Wat voor soort mensen gaan Emigreren?

Eigenlijk kan iedereen emigreren, er is niet een bepaald type mens wat emigreert, hoewel ik wel geneigd ben om te zeggen dat emigranten die een succesverhaal schrijven wel mensen zijn die

 • creatief zijn
 • flexibel zijn
 • aanpassingsvermogen hebben
 • kunnen loslaten
 • oplossingsgericht zijn
 • zichzelf weten te motiveren
 • levensgenieters zijn
 • mensen die niet op jacht zijn naar perfectie
 • mensen met realistische verwachtingspatronen
 • mensen met een overzichtelijke financiële basis
 • mensen die niet snel heimwee hebben
 • mensen die beseffen dat ALLES anders wordt in hun leven, zelfs de manier waarop je de was doet bijvoorbeeld.
 • mensen die dingen willen ontdekken
 • mensen die niet gauw ontmoedigd raken

En dan zijn er websites die zeggen dat mensen die veel mopperen of negatief zijn het niet redden, maa rik ben een mopperkont pur sang, en ik red me prima!

JC from Holland, emigreren, Filipijnen, Lady Rider, Philippines

Wat voor type mens ben jij?

Maar ben jij het type mens dat verwacht dat ALLES beter zal worden in je nieuwe leven, dan moet je nog eens kritisch naar je beweegredenen kijken om te emigreren. Want je leven in een ander land wordt anders, en niet alles zal beter zijn. Er zullen dingen verschuiven waardoor dagelijks leven wellicht prettiger is. Maar je zult evengoed te maken krijgen met bureaucratie, belastingen, dagelijkse rompslomp en ingewikkeld gedoe. Alleen dan met een ander behangetje.

Als je gaat emigreren is het ook wel heel handig als je oplossingsgericht en zelfredzaam bent. In de zorg-cultuur van Nederland zijn we zo gewend om naar een instantie te kijken of een werkgever of belangenvereniging om iets aan te dragen of op te lossen. In het buitenland moet je dat soort dingen allemaal zelf uitzoeken. Informatieve websites zijn vaak niet voor handen en als ze er al zijn onoverzichtelijk, gebruiksonvriendelijk en in de locale taal. Je moet dus echt voor dingen zelf oplossingen zoeken en dat vereist soms heel veel creativiteit en doorzettingsvermogen.

visit Chetumal

Emigratie-regels

Het land waar je wilt gaan wonen heeft regels voor emigranten. Als je binnen Europa blijft zijn er ook regels voor emigranten, hoewel je je overal vrij mag vestigen en werken, moet je wel voldoen aan die regels. Dit zijn regels over

 • inschrijven
 • verzekeringen
 • belasting

Maar ook regels ten aanzien van het kopen van land of een bedrijf starten, die voor buitenlanders anders kunnen zijn.

Ga je verhuizen naar een land buiten Europa dan gelden er ook regels om het land binnen te mogen. Soms kun je eerst op een toeristenvisum verblijven, en soms is het verstandiger gelijk echt te emigreren. Allemaal afhankelijk van de immigratieregels van het land.

Je dient wel goed op de hoogte te zijn an de mogelijkheden en wat voor jou het meest voordelig is en makkelijkst. maar ook andere regels die gelden. Als jij droomt van een strand-bar in Thailand, moet je wel voor vertrek al weten of dat wettelijk wel mogelijk is.

Mensen in allerlei leeftijdscategorie emigreren, hoewel je nieuwe beoogde thuisland wellicht wel wat regels heeft over

 • minimum leeftijd, als je geen 18 bent kun je wellicht zonder samen met je ouders te reizen geen verblijfsvergunning krijgen, dit kan per land verschillen.
 • gezondheid, er zijn landen die een gezondheidsverklaring en medische keuring eisen
 • strafblad, veel landen weigeren mensen met een crimineel verleden. Afhankelijk van het vergrijp kun je geweigerd worden als je een strafblad hebt.

Wat heb je nodig om te emigreren?

Die vraag krijg ik regelmatig. En ik vind hem heel lastig te beantwoorden. Want daar waar ik gelukkig ben met 4 korte broeken en een handvol T-shirts en het leven neem zoals het komt. Zijn er ook mensen die een veel hogere kwaliteit van het leven verwachten. En emigreren om dat te bereiken. Die willen een zwembad in de tuin en een vrijstaand huis op het platteland. Die stellen eisen aan hun woonomgeving en levenskwaliteit. En hoewel ik dat ook wel doe, doe ik dat toch in mindere mate.

Wat je nodig hebt om te emigreren bepaal je zelf. Jij bent degene met de droom en jij bent degene met het budget. Dus jij weet wat mogelijk is. Temeer als je al weet naar welk land je wilt emigreren.

Weet je dat allemaal nog niet en leef je alleen met het verlangen om ooit Nederland te verlaten. Maak dan eens een emigratie-profiel. Dit geeft je inzage in

  • je financiële basis
  • je persoonlijkheid
  • je wensen voor de toekomst
  • de redenen voor je emigratie

air Juan, flying, siquijor, cebu, tickets, times, days, prices, plane, airport, cessna,

Emigreren is een avontuur

Naast het feit dat emigratie een emotionele rollercoaster is, is het ook een geweldig avontuur. Als jij echt een klik hebt met het land waar je naar toe wilt emigreren zal het makkelijker zijn je aan te passen. Maar ook als je zoals ik naar een land (of in mijn geval “landen”) verhuisd waar je nog nooit geweest bent is het geweldig om in zo’n nieuwe cultuur te staan, buiten het hotelleven van de vakanties om en deel te nemen aan die cultuur en samenleving.

Het is een heleboel geregel, vooral om Nederland uit te komen en goed af te sluiten, en ook als je gaat vestigen komt er best een heleboel bij kijken, maar als alles dan rond is kun je echt gaan genieten van je nieuwe omgeving. Ik moet er wel bij zeggen dat het “vakantiegevoel” wat de eerste maanden nog aanwezig is, wel afneemt met de tijd. En hoewel vrienden en familie denken dat je eeuwig op vakantie bent, is het voor jou dan toch het gewone dagelijks leven.

Als semi-reisblogger worstel ik daar wel eens mee, mensen denken dat ik in de landen die ik bezoek niets anders doe dan toeristische attracties aflopen, maar daar heb ik, zeker in het dure vakantieland Mexico, echt geen geld voor. Daarbij als je in Nederland woont ga je ook niet wekelijks naar de Zaanse Schans en een dagje Efteling is ook geen maandelijks terugkerend item. En daar vergissen de thuisblijvers zich dan vaak in.

Siquijor Island healing

Emigratie hoeft geen eindstation te zijn

Onderzoek wijst uit dat veel mensen na een jaar of 2 toch weer terugkeren naar Nederland, omdat de emigratie niet lukte. En terugkeren naar Nederland is moeilijk. Heel erg moeilijk. En het wordt met de jaren moeilijker gezien de krapte op de huizenmarkt bijvoorbeeld. Heel bot gezegd zit Nederland als staat niet echt te wachten op Emigranten. Wij zijn een slecht vertegenwoordigde groep in ons kikkerlandje. Hebben andere landen heel goede zorg ook voor emigranten in het buitenland, met bijvoorbeeld wereldwijde ziektekosten of uitkeringen, voor ons lijkt dat ingewikkeld, vol met uitzonderingen of gewoon niet bestaand.

Dus is terugkeren dan wel een optie?

Sommige mensen emigreren en settelen. en doen in hun nieuwe thuisland weer precies hetzelfde wat ze in Nederland ook deden: Huisje boompje beestje. En daar is niets mis mee als dat is wat jou gelukkig maakt. Maar je zou ook kunnen overwegen om niet meteen te settelen. Om in bijvoorbeeld meerdere landen te gaan wonen, 6 maanden hier, 6 maanden daar. Of zoals ik, voor een paar jaar ergens te blijven en dan weer verder te trekken.

Met kinderen is dat wellicht wat lastiger, maar zeker te doen en als je alleen bent of zonder kinderen, is het een geweldige manier om eerst eens rond te shoppen in een aantal landen voordat je besluit ergens definitief te gaan wonen.

En ook als het je niet bevalt in een land, waarom gelijk terug naar Nederland? Je zou ook eens kunnen kijken of je niet liever elders vestigt om het nog eens te proberen.

Ja maar heimwee.……heimwee wordt vaak gevoed door niet gelukkig zijn op een plek. Als je ergens heel gelukkig bent is heimwee een sentiment wat niet je leven beheerst. Dus als je terug wilt naar Nederland omdat je letterlijk ziek wordt van heimwee, zou je eens kritisch naar je emoties kunnen kijken en beredeneren of een ander land niet beter bij je past.

En zo wordt emigratie geen eindstation, maar een vertrekpunt. Niet alleen uit Nederland, maar ook uit routines, waar je zo graag van los wilt breken, en van vooroordelen die er heersen over emigratie en vestiging in een nieuw land.

Wil jij met mij een gesprek over emigratie ? Dat kan! ik bied de mogelijkheid om met mij via email, Messenger, iMessage of WhatsApp van gedachten te wisselen over verhuizen naar het buitenland.

 

Emigratieplannen? Koop de Handleiding voor Emigratie

 

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

error: Sorry!