Emigreren

Emigreren naar China

Er zijn steeds meer Nederlanders die naar China emigreren. Het is opvallend dat dit met name Chinezen zijn die terugkeren naar het land waar ze vandaan komen. Maar ook Nederlanders zonder Chinese achtergrond vinden het een uitdaging naar China te emigreren.

Soms verhuizen ze voor de liefde, soms voor het groeiende economisch klimaat in China wat veel kansen biedt, en soms ook gewoon voor een studie of voor de uitdaging van een nieuwe cultuur.
Er is een een aantal Nederlanders dat naar China verhuisd omdat hun werkgever daar een vestiging heeft.

In China heeft elke provincie en elke stad zijn eigen regels over werken, huizen kopen en een bedrijf starten. Het is dus raadzaam om in de regio waar jij wilt gaan vestigen te onderzoeken wat je mogelijkheden zijn voor het kopen van een huis, het huren van een woning of het starten van een eigen bedrijf.  In dit artikel behandel ik even snel een paar punten die heel belangrijk zijn om te weten als je wilt emigreren naar China. En ik geef je een paar handige websadressen.

Een visum voor China aanvragen

Als je in China wilt wonen en werken of studeren heb je een visum nodig. Dit is een wezenlijk ander visum dan het toeristenvisum, het zogenaamde L visum. Meer lezen over de visum voor China en de kwalificaties doe je op de website van de Chinese Ambassade.

Voor het proces van visum aanvraag kijk je op deze website
Dit is ook de website waar je de visum aanvraag doet en je gaat naar het kantoor van dit bedrijf om je vingerafdrukken te laten afnemen.

Een paar dingen om aan te denken als je een visum aanvraagt voor China

  • China is een land van zwart en wit, van strenge straffen voor ongepast of misdadig gedrag. Het overtreden van de visumregels kan ernstige gevolgen hebben. Wees dus zorgvuldig in je aanvraag en houd je goed aan de regels.
  • Je vraagt de visum voor China altijd aan in het land waar je paspoorthouder van bent, dus in jouw geval in Nederland.
  • Als je een visum hebt en je bent aangekomen in China moet je binnen 30 dagen een verblijfsvergunning aanvragen.
  • Ga jij werken in China dan heb je een werkvisum nodig, dit kun je alleen samen met je werkgever aanvragen. Verander je tussentijds van werkgever dan moet je ook een nieuwe werkvisum en werkvergunning aanvragen.
  • Zorg er altijd voor dat je de juiste informatie hebt voor jouw planning van je emigratie. Het internet is een vergaarbak van halve en onjuiste informatie omdat veel websites niet geupdate worden en veel fora zeer persoonlijke en vaak emotioneel getinte reacties en oplossingen geven.

Wonen in China

Als je in China gaat wonen is de kans heel groot dat je in 1 van de miljoenensteden van China gaat wonen. Voor buitenlanders om op het platteland te gaan wonen is iets wat zelden toegestaan wordt.
Bereid je voor op een cultuurschok.

Het leven in China is heel anders dan in Nederland. De taal, gewoontes, geuren, geluiden, en de mensen zijn totaal anders dan je gewend bent. En je zult hoogstwaarschijnlijk problemen hebben met de taal. Dit kan voor een enorme vereenzaming zorgen.
Blijf zoeken naar aansluiting en blijf zoeken naar een manier om “je draai” te vinden in je nieuwe woonland.

Chinese cultuur

De beste manier om dat te doen is door je onder te dompelen in de Chinese cultuur. Eencultuur vol tradities die al honderden jaren de maatschappij van China vormen.

In China kunnen wij Westerlingen al snel iemand beledigen of kwetsen omdat wij geen flauw benul hebben van de culturele omgangsnormen, leer die zo mogelijk al als je nog in Nederland bent.

Ik ben een einzelganger en ik raad zelden iemand aan veel contacten te maken met bijvoorbeeld de expat community. Maar voor China maak ik graag een uitzondering en ik raad het je wel aan dat te doen. Omdat je niet alleen moet aarden in die razendsnelle metropool en de zo andere cultuur, je moet ook wennen aan het Chinese stelsel van veroordeling en de controle door de overheid.

Door met andere expats op te trekken kun je van hen leren waar de knelpunten zitten. En geloof me die ga je tegenkomen want Nederlanders zijn stronteigenwijs en laten zich niets opleggen. twee karaktereigenschappen die je moet leren onderdrukken als je in China woont.
Als je in Shanghai gaat wonen is dit misschien wel een leuke website om te bekijken

China is de fabriek van de wereld, elk land heeft wel een product wat zij uit China importeren. De economie in China is dus een groei economie. Toch kan de situatie in de wereld zoiets van de 1 op de andere dag laten omslaan. En dan is het leven vooral voor buitenlanders in China een stuk lastiger.

Toch moet dat wankele evenwicht je er niet van weerhouden om naar China te gaan als je daarvan droomt. IK geloof dat iedereen op een bepaald moment in zijn leven zijn dromen waar moet maken. Ik zelf ben maar 1x in China geweest en wist dat ik er niet zou kunnen wonen. Maar als je het niet geprobeert hebt, weet je het nooit zeker.

Ik wens je heel veel succes met je emigratie

* dit artikel is oorspronkelijk geschreven in mei 2020, en bijgewerkt in december 2023

Emigratieplannen? Koop de Handleiding voor Emigratie

Ben jij dankbaar voor de gratis informatie?

Toon hier je dankbaarheid voor de informatie die ik gratis op mijn website publiceer zodat jouw vragen beantwoord worden.

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.