Emigreren

Emigreren vanwege Oorlogsdreiging

Als er oorlog in een land uitbreekt ontstaat er een vluchtelingen stroom, we zagen dat in maart 2022 toen ik dit blog origineel schreef, we zien dat in Gaza gebeuren en we zien ook de humanitaire rampt die ontstaat als grenzen op slot gaan en mensen gevangen zitten. En nu, in 2024 met alle praatjes over het feit dat Nederlanders moeten wennen aan het idee van oorlog en dat veiligheid niet meer vanzelfsprekend is, lijkt het alleen maar beklemmender te worden.

Ik schreef dit artikel oorspronkelijk op 8 maart 2022, veel mensen overwogen toen serieus Europa te verlaten wanwege de oorlogsdreiging. De pers liet het zo klinken alsof de Russen binnen een paar dagen aan de Nederlandse grenzen zouden staan of kerncentrales zouden opblazen en veel mensen waren bang of in ieder geval onzeker over de toekomst.

Nu, januari 2024, herschrijf ik dit artikel en publiceer ik het opgefrist met nieuwe gedachtes gevoedt door nieuwe berichten in de pers, de kennis van de jaren oorlog in de Oekraine, van het niet praten over vrede, van meer en meer vernielingen, luisteren naar Zelensky’s gebedel om wapens bij landen die begrotingstekorten hebben en amper nog munitie en opeens tellen we daar de toespraak van een generaal van de NAVO bij op en de uitspraken van de Zweedse overheid waarbij duidelijk gemaakt wordt dat het IJzeren gordijn eigenlijk weer is opgehangen en dat oorlogsdreiging sterker is dan we ooit hadden kunnen vermoeden.

En meer mensen dan ooit googlen op “Vluchten voor oorlogsdreiging” en “Emigreren vanwege oorlogsdreiging” Of nog veel scherper “ik voel me niet meer veilig in Nederland”.

Een schrale troost wellicht voor jou als lezer die hier belande: je bent niet alleen in je angst en onzekerheid en in je dromen om verder weg te raken van dit alles.

En hoewel er nog niets aan de hand is, en hoewel er wellicht ook nooit iets zal gebeuren, wil je toch je kansen verkennen, antwoorden op vragen die je bezig houden en de mogelijkheden onderzoeken. Want 1 ding weet je wel met de beelden uit Gaza vers op je netvlies en de inmiddels ingeburgerde Oekrainse vluchtelingen verderop in de straat: Jij wilt niet in een vluchtelingen stroom eindigen.

Emigratieplannen versnellen vanwege een oorlogsdreiging

Als jij met emigratieplannen loopt en ze wilt versnellen vanwege de oorlogsdreiging, loop je waarschijnlijk niet met plannen om binnen Europa te emigreren. Want als de oorlog opschaalt is dat binnen de hele EU. En de EU voelt nu al de gevolgen van de oorlog in de portemonee en door middel van de sancties die er voor zorgen dat er tekorten zijn en een energiecrisis, ook al lijkt het allemaal behapbaar nu nog, met geimporteerd gas uit ver weg landen, maar als ook de Rode Zee geen veilige plek meer is en de supply chain stagneert en de wereldhandel onbetaalbaar wordt, kennen al deze brandhaarden ook nog eens een financieel plaatje wat het leven wellicht in Nederland totaal onbetaalbaar maakt.

Ik zie sinds de invasie van Rusland het aantal mensen dat zijn heil zoekt buiten Europa toenemen. Frankrijk, Spanje en Portugal verdwijnen definitief van de eerste plaatsen voor emigratiedromen en steeds meer mensen vertrekken naar Azië, of Midden- en Zuid Amerika.

Wat ik vooral merk is dat veel mensen naar een goedkoper land willen verhuizen. Simpelweg omdat ze in Nederland de eindjes niet of nauwelijks meer aan elkaar kunnen knopen.De toestand in de Oekraïne is alleen maar een druppel die de emmer van ontevredenheid over hun leven aanvult. En hun verlangen naar een rustiger, goedkoper en wellicht veiliger bestaan groeit.

Je bent dus niet de enige die met deze plannen loopt. En hoewel de helft van Nederland je wellicht voor gek verklaart, zullen heel veel mensen het met je eens zijn: Nederland is allang geen utopia meer om in te wonen. (Lees ook: Wat is een goedkoop land om te wonen)

Veel mensen zijn crisismoe

Het is een nieuw woord, maar wel een feit: Crisis fatigue, crisis vermoeidheid. Google er maar eens op. De symptomen lijken ernstig op Post Traumatische Stress of depressie en dat is allemaal veroorzaakt door de hudige wereld. Het stapelt zich op, de nasleep van de pandemie, de oorlogen die gevoerd worden, de onzekerheid over politieke richtingen binnen landen vanwege verkiezingen, inflatie, afnemende economie, crissis op crissis, vals nieuws, enz.

We leven in een wereld waar niks duidelijk lijkt als het gaat om wie wat doet en wie waar wint of verliest. Maar 1 ding is zeker, jij waant je niet meer zo geborgen en veilig als dat je je ooit voelde.

Laat de crisisvermoeidheid niet je valkuil worden, hou de regie over je eigen leven en blijf genieten in vrijheid!

Wat ga jij doen als er oorlog kom in Nederland of een nucleaire ramp?

Ben je dan al wijselijk vertrokken en heb je eindelijk je dromen omgezet in realiteit? Of sluit je aan in de rij van hopelozen, op zoek naar een nieuwe plek, in de rij wachten, asiel aanvragen in……waar eigenlijk? Waar ga je dat dan doen? Amerika? De bondgenoot? Die nemen niet eens Oekraïense vluchtelingen op, die zitten massaal in Mexico aan de grens met een waardeloze app te zoeken naar een sponsor.

Ik probeer geen paniek te zaaien, begrijp me goed

Ik, vanaf een grote afstand, niet beinvloed door de Nederlandse en Amerikaanse nieuwsfabriek, heb een makkelijke mening over alles wat julli emeemaken in Nederland en voorgeschoteld krijgen in de pers. Die zal heus wel doorklinken tussen de regels door op deze website, maar ik hou mijn echte mening voor me. Het is niet aan mij om te oordelen in deze zaak, of een overtuiging te prediken. Ik woon in een land waar deze oorlogen helemaal geen voorpagina nieuws zijn. Ik woon in een land waar men druk bezig is zelfvoorzienend te worden qua voedsel en energie en dat ook te blijven en te versterken. Maar ook hier wordt het duurder, en wat mij als Emigratie Coach vooral opvalt is dat het steeds moeilijker lijkt te worden een land legaal binnen te komen voor lang verblijf.

Dus als het al te tijd was om te emigreren is het wel in het komende jaar denk ik.

Kijk, voor nu in Europa is blikken eten hamsteren echt nog niet aan de orde. Maar als Zweden toch al begint met uitleggen wat er in een standaard noodpakket zit en wat je in huis moet hebben om de eerste 48 uur door te komen, dat is wel een dingeteje zeg maar.

Je hoeft dan nog wel geen schuilkelder uit te graven maar het is wellicht niet onverstandig dat als je al plannen hebt om te emigreren, je nu moet gaan nadenken of de tijd is aangebroken om door te pakken. Als deze oorlog de wereld economisch en financieel verder naar beneden trekt kan emigratie in de toekomst wel eens moeilijker zijn dan je nu kunt overzien.

Wil jij praten over je emigratieplannen?

Misschien wil je verder met je plannen, neem dan vooral eens een kijkje in de Emigratie Winkel. Die staat vol boeken en mogelijkheden om jou te helpen met je vertrek uit Nederland. (ga naar: Emigratie Winkel )

Ben je nog aan het oriënteren omdat je weg wilt? Maar heb je geen idee waar je moet beginnen?

Wil jij praten over jouw emigratie plannen?

Emigratieplannen?

*dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 8 maart 2022 en herschreven en geupdate op 19 januari 2024.

Ben jij dankbaar voor de gratis informatie?

Toon hier je dankbaarheid voor de informatie die ik gratis op mijn website publiceer zodat jouw vragen beantwoord worden.

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

2 reacties

  • Jeanette

    Dag Wendy, dank je wel voor je complimenten en voor je bestelling. Ik heb je een email gestuurd naar het door jou opgegeven email adres.

  • Wendy

    Beste Jeannette,

    wat een fijne en nuttige website je hier gemaakt. We hebben er veel plezier van en hebben ook een aantal dingen besteld. We hebben ze echter nog niet ontvangen. Zou je misschien even kunnen kijken of de betaling ontvangen is? Is op 19 mei gebeurd via Paypal. Ik vond geen andere manier om je te contacteren, vandaar dat ik het via deze weg probeer. Groetjes van Wendy

error: Sorry!