Emigreren,  Vluchten voor Schulden

Ik wil Emigreren maar ik heb schulden

Als je wilt emigreren en je hebt schulden word je emigratieverhaal opeens een stuk ingewikkelder. In de kleine lettertjes van mening leenovereenkomst staat dat bij emigratie de schuld direct opeisbaar wordt. Dat betekent dat wanneer je schuldeiser weet dat je emigratieplannen hebt de uitstaande lening of betalingsverplichtingen direct opvraagbaar wordt. Uit voorzorg natuurlijk omdat jouw schuldeiser wel zijn geld terug wil zien.

Dat klinkt heel zwart wit, gelukkig zijn er wat nuances.
Het is afhankelijk van het type schuld wat je hebt en het land waar je naar toe verhuisd hoe die nuances liggen.

Zo kun je binnen de EU en de EER met een schuld bij de overheid vaak wel emigreren, maar als je buiten de EU/EER gaat wil men dat je eerst je schuld afbetaald.

Net als met alle emigratie plannen gaat het hier voor jou om zoeken naar mogelijkheden en niet bij de pakken neer zitten als je weet dat je wellicht je schuld(en) eerst moet afbetalen.

 

Emigreren met een Studieschuld

Heel veel jongeren lopen weg voor de realiteit van hun torenhoge studieschuld. Bijvoorbeeld door Digitale Nomade te worden. Er leven zo’n 30.000 jongeren buiten Nederland en de EU met een studieschuld die ze niet aflossen. Dat klinkt als een ideale oplossing, maar daat is het niet. De rente van je schuld loopt gewoon door, En wel om de volgende redenen:

De rente van je schuld loopt gewoon op
Er is een actief opsporingsteam wat op zoek is naar deze jongeren
Je krijgt een paspoort aantekening en je kunt dus bij de grens gesignaleerd worden, zeker binnen de EU, en je kunt je paspoort niet verlengen

(Lezen: Schulden in Nederland, onvindbaar in het Buitenland)

Daarbij betalen deze jongeren vaak ook geen Zorgpremie meer omdat ze denken dat dat niet hoeft. Het tegendeel is echter waar, omdat ze gewoon gestopt zijn met betalen loopt ook die achterstallige premie elke maand op en hebben ze nog een schuld extra als ze terugkomen.

De correcte regel om Nederland te verlaten volgens de regels van DUO is een automatische incasso voor de afbetalingsregeling. Of in grotere termijnen bijvoorbeeld jaarlijks de aflossing te betalen. Dit kan alleen als je binnen de EU/EER blijft, maar het lijkt me stug dat het niet ook geldt voor als je buiten deze Economische zone verhuisd.

Even Gelegen Kaas

Emigreren met een Belastingschuld

Eigenlijk geldt voor een belastingschuld hetzelfde als met een studieschuld. Je krijgt een paspoort aantekening en de schuld verjaard niet. Hij blijft je achtervolgen. Ook met de Belastingdienst kun je een afbetalingsregeling treffen. Daar is bijna geen ontkomen aan aangezien de Belastingdienst bepaald of je voor de Belastingwet geëmigreerd bent.

Hiervoor hanteert de Belastingdienst een aantal criteria. (Lezen:Ben je geëmigreerd als je naar het buitenland verhuisd?)

Emigreren als je in de Schuldsanering zit

Ben jij bezig met een schuldsaneringstraject of de aanvraag hiervan, dan kun je (nog) niet emigreren. Eén van de voorwaarden van een schuldsaneringstraject is dat je dit vanuit Nederland doet. Je kunt je, tijdens je traject wel voorbereiden op je emigratie. Let wel op dat wanneer je spullen gaat verkopen bijvoorbeeld via Marktplaats deze inkomsten invloed kunnen hebben op je traject en/of uitkering.

Prison Netherlands

Emigreren met schulden wat zijn de risico’s?

Niet iedereen die schulden heeft en wil emigreren wil deze schulden achterlaten. Er zijn genoeg mensen ie zoeken naar een correcte oplossing en die hun zaken netjes willen afronden. Toch lijkt het bijna wel alsof de Nederlandse wet-en regelgeving op financieel gebied bij emigratie zo beperkend is dat je soms bijna verlangt naar gewoon de deur achter je dichttrekken. Maar wat zijn de risico’s? Ga je de gevangenis in? Wat gebeurd er als je in het buitenland bent en niet meer afbetaald omdat dat niet meer lukt?

Niet bij de pakken neerzitten en oplossingsgericht denken

In de meeste gevallen zijn schulden dus direct opeisbaar bij emigratie. Met de huidige nieuwe bankregels in Nederland (lees: Wonen buiten de EU de bank zegt mijn bankrekening op) is het systeem van signalering van emigratie bijna naadloos. Het lijkt wel alsof je overal moet doorgeven dat je gaat emigreren en de ene regeling pakt in de andere en instanties zullen op een gegeven moment weten dat je gaat emigreren. (Lees: Ik vluchtte voor mijn schulden)

Beter is het dus om zelf met een voorstel te komen de schulden te blijven aflossen vanuit het buitenland. Hiermee voorkom je problemen in de toekomst, problemen in je nieuwe thuisland en oplopende schulden. (Lees: Vluchten voor Schulden, kan dat?) Op deze website vind je genoeg tips en ideeën om toch te emigreren ook al lijken je schulden uitzichtloos of als je schulden je belemmeren bij je emigratieplannen.

Probeer bij emigratie altijd alles zoveel mogelijk netjes mogelijk af te ronden om problemen te voorkomen. Je wilt een nieuwe start maken, het is jammer als die nieuwe start inhoudt dat oude ballast als een blok aan je been hangt.

Wil jij proberen weg te lopen voor je schulden?

In “Vluchten voor Schulden, zo doe je dat” leg ik uitgebreid uit (aan de hand van persoonlijke ervaring) hoe je je verleden kunt wissen en een nieuwe toekomst kunt starten, en wat de gevolgen en mogelijke consequenties zijn.

 

* Dit artikel is voor het eerste gepubliceerd op 7 april 2021 en bijgewerkt op 19 maart 2023

 

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *