Emigreren,  Weglopen

Ik wil Emigreren maar ik heb schulden

Als je wilt emigreren en je hebt schulden word je emigratieverhaal opeens een stuk ingewikkelder. In de kleine lettertjes van mening leenovereenkomst staat dat bij emigratie de schuld direct opeisbaar wordt. Dat betekent dat wanneer je schuldeiser weet dat je emigratieplannen hebt de uitstaande lening of betalingsverplichtingen direct opvraagbaar wordt. Uit voorzorg natuurlijk omdat jouw schuldeiser wel zijn geld terug wil zien.

Dat klinkt heel zwart wit, gelukkig zijn er wat nuances.
Het is afhankelijk van het type schuld wat je hebt en het land waar je naar toe verhuisd hoe die nuances liggen.

Zo kun je binnen de EU en de EER met een schuld bij de overheid vaak wel emigreren, maar als je buiten de EU/EER gaat wil men dat je eerst je schuld afbetaald.

Net als met alle emigratie plannen gaat het hier voor jou om zoeken naar mogelijkheden en niet bij de pakken neer zitten als je weet dat je wellicht je schuld(en) eerst moet afbetalen.

Emigreren met een schuld bij de zorgverzekering

Als jij ooit gestopt bent met betalen van de premie van je zorgverzekering bouw je een schuld op. Je bent wettelijk verplicht in Nederland verzekerd te zijn voor je zorgkosten. Dus je bent in overtreding van de wet als je stopt met betalen. De zorgverzekering stuurt jou aanmaningen, blijf je weigeren deze te betalen dan zal de schuld ondergebracht worden bij het CAK. Deze organisatie int voor de overheid de achterstallige zorgpremie. In de regel is dat na een periode van 6 maanden.

De premie die je verschuldigd bent wordt dan automatisch ingehouden op je salaris, of geint via het CJIB, Het Centraal Justitieel Incasso Bureau. Tijdens deze periode kun je je zorgverzekering niet beëindigen. Dit heeft invloed op je emigratieplannen of Emigratiebudget, want je premieplicht blijft dus gewoon voortbestaan ook als je wilt emigreren. Terwijl je, in de meeste gevallen geen recht meer hebt op zorg vanuit deze verzekering omdat je in het buitenland verblijft en je uitgeschreven hebt uit het BRP. (lees ook: Wanneer zeg je bij emigratie je Nederlandse verzekeringen op?)

Emigreren met een Studieschuld

Heel veel jongeren lopen weg voor de realiteit van hun torenhoge studieschuld. Bijvoorbeeld door Digitale Nomade te worden. Er leven zo’n 30.000 jongeren buiten Nederland en de EU met een studieschuld die ze niet aflossen. Dat klinkt als een ideale oplossing, maar dat is het niet. De rente van hun schuld loopt gewoon door, en ze loopt het risico tegen de lamp te lopen, want er is een actief opsporingsteam wat op zoek is naar deze jongeren
Het risico is groot dat je een paspoort aantekening krijgt en je kunt dus aan de grens gesignaleerd worden, en je kunt zeker weten je paspoort niet vervangen of verlengen als deze verloopt.

(Lezen: Schulden in Nederland, onvindbaar in het Buitenland)

Daarbij betalen deze jongeren vaak ook geen Zorgpremie meer omdat ze denken dat dat niet hoeft. Het tegendeel is echter waar, omdat ze gewoon gestopt zijn met betalen loopt ook die achterstallige premie elke maand op en hebben ze nog een schuld extra als ze terugkomen.

De correcte regel om Nederland te verlaten en volgens de regels van DUO is een automatische incasso voor de afbetalingsregeling. Of in grotere termijnen bijvoorbeeld jaarlijks de aflossing te betalen. Dit kan alleen als je binnen de EU/EER blijft, maar het lijkt me stug dat het niet ook geldt voor als je buiten deze Economische zone verhuisd.

Even Gelegen Kaas

Emigreren met een Belastingschuld

Eigenlijk geldt voor een Belastingschuld hetzelfde als met een studieschuld. Je krijgt hoogstwaarschijnlijk een paspoort aantekening en de schuld verjaard niet. Elke keer als de verjaringstermijn nadert stuurt de Belastingdienst automatisch een herinnering van je openstaande opgebouwde schuld vermeerderd met rente en incassokosten en daardoor blijft de schuld actief opeisbaar. Ook met de Belastingdienst kun je een afbetalingsregeling treffen. En het is verstandig om, net als met het DUO voor je vertrek een aflossingsregeling af te spreken en je daar aan te houden.

Hiervoor hanteert de Belastingdienst een aantal criteria. Deze criteria zijn beschreven op de website van de Belastingdienst.

Emigreren als je in de Schuldsanering zit

Ben jij bezig met een schuldsaneringstraject of de aanvraag hiervan, dan kun je (nog) niet emigreren. Eén van de voorwaarden van een schuldsaneringstraject is dat je dit vanuit Nederland doet. Je kunt je, tijdens je traject wel voorbereiden op je emigratie. Let wel op dat wanneer je spullen gaat verkopen bijvoorbeeld via Marktplaats deze inkomsten invloed kunnen hebben op je traject en/of uitkering. Hetzelfde geldt voor een faillissement. Als er een faillissement loopt voor jouw persoon of bedrijf kun je (nog) niet emigreren.

Prison Netherlands

Emigreren met schulden wat zijn de risico’s?

Niet iedereen die schulden heeft en wil emigreren wil deze schulden achterlaten. Er zijn genoeg mensen die zoeken naar een correcte oplossing en die hun zaken netjes willen afronden. Toch lijkt het bijna wel alsof de Nederlandse wet-en regelgeving op financieel gebied bij emigratie zo beperkend is dat je soms bijna verlangt naar gewoon de deur achter je dichttrekken. Maar wat zijn de risico’s? Ga je de gevangenis in? Wat gebeurd er als je in het buitenland bent en niet meer afbetaald omdat dat niet meer lukt?

Niet bij de pakken neerzitten en oplossingsgericht denken

In de meeste gevallen zijn schulden dus direct opeisbaar bij emigratie. Om te voorkomen dat iedereen de schulden direct opeist is het beter om zelf met een voorstel te komen de schulden te blijven aflossen vanuit het buitenland. Hiermee voorkom je problemen in de toekomst, problemen in je nieuwe thuisland en oplopende schulden. (Lees: Vluchten voor Schulden, kan dat?) Op deze website vind je genoeg tips en ideeën om toch te emigreren ook al lijken je schulden uitzichtloos of als je schulden je belemmeren bij je emigratieplannen.

Voor schulden in het algemeen geldt de regel dat binnen De EU (het Schengen gebied) de schuld zonder tussenkomst van een lokale rechter gevorderd kan worden, ga je buiten de EU emigreren, dan is de tussenkomst van een lokale rechter nodig om de schuld te vorderen of beslag te leggen. Internationale incassobureaus zijn hierin gespecialiseerd. Afhankelijk van de hoogte van de schuld, en de kosten die gemaakt moeten worden in het buitenland kan men besluiten de schuld alsnog bij jou te verhalen. De regels van het land waar je dan woont zijn dan van toepassing. In veel landen betekent dit een gevangenisstraf als je niet kunt betalen.

Probeer bij emigratie altijd alles zoveel mogelijk netjes mogelijk af te ronden om problemen te voorkomen. Je wilt een nieuwe start maken, het is jammer als die nieuwe start inhoudt dat oude ballast als een blok aan je been hangt.

Wil jij proberen weg te lopen voor je schulden?

In “Vluchten voor Schulden, zo doe je dat” leg ik uitgebreid uit (aan de hand van persoonlijke ervaring) hoe je je verleden kunt wissen en een nieuwe toekomst kunt starten, en wat de gevolgen en mogelijke consequenties zijn.

 

* Dit artikel is voor het eerste gepubliceerd op 7 april 2021 en bijgewerkt op 19 maart 2024

 

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.