Emigreren

Ik voel me niet meer thuis in Nederland

Nederland verandert snel, heel snel, zeker nu tijdens de pandemie. Het lijkt wel alsof alles wat mis kan gaan uitvergroot is en er komen heel veel zaken aan het licht die of weggepraat worden of genegeerd of grote ergernis opwekken. Er is een groeiende groep ontevreden mensen in Nederland, en binnen die groep zijn er mensen die vinden dat de maat vol is en die willen Nederland  verlaten. Omdat ze zich niet meer thuis voelen in hun vaderland.ADVERTISEMENT

Er zijn verschillende nieuwe redenen bijgekomen om Nederland te willen verlaten, in mijn gesprekken met klanten merk ik dat vooral de pandemie en de wijze waarop het Nederlands (demissionair) kabinet daar mee omgaat nu een belangrijke reden is om weg te gaan. Maar ook de stijgende kosten in Nederland zijn voor menig inwoner niet meer op te brengen, en dan met name de kleine zelfstandige ondernemer.

De groeiende onverdraagzaamheid, de opgelegde maatschappij, ik hoor allerlei redenen in die gesprekken. Maar vooral hoor ik dat mensen een nieuw thuis willen maken, een nieuwe start, een nieuwe plek waar ze weer zichzelf mogen zijn en zichzelf kunnen herpakken.

De kans om zelf een thuis te maken nu “thuis” niet meer als thuis voelt

Ook in de zoekresultaten zie ik dat mensen op zoek zijn naar een nieuwe basis vanuit onvrede over de gang van zaken in Nederland. Veel meer dan dromen najagen lijkt het de laatste maanden te draaien om onvrede als reden om Nederland te verlaten. (lees: Ik ben ongelukkig, ik wil uit mijn leven ontsnappen

De droom van een nieuwe start is groter dan de droom om in een ander land te wonen, maar die twee lijken wel vaak te combineren, omdat een nieuw land betekent dat je alles achter je laat en echt overnieuw kunt beginnen in een land wat je nu, vanaf de bank in Nederland, veel meer aanspreekt dan Nederland zelf.

Met een regering die haar taken tijdens de pandemie lijkt te maximaliseren en nog meer betuttelend over lijkt te komen dan onder normale omstandigheden zoeken mensen naar een mogelijkheid om hun identiteit te waarborgen.

Voorschoten

Al zoekend naar eenheid en thuisgevoel werkt de gemiddelde Nederlander zich een slag in de rondte om zijn hoofd boven water te houden

Eenheid en thuisgevoel lijkt in Nederland schaars goed geworden. En heel veel mensen willen weer het recht hebben om zich thuis te voelen in het land van klompen en tulpen waar ze wonen en/of geboren zijn.

Binnen de maatschappelijke ontwikkelingen lijkt iedereen in Nederland zoekend naar dat thuisgevoel. Immigranten lijken het niet te kunnen vinden omdat ze zich het land en de cultuur niet eigen lijken te maken en vast te willen houden aan hun eigen gewoontes en cultuur. En binnen die worsteling leggen ze hun cultuur en gewoontes op aan de mensen die van geboorte en oorsprong Nederlanders zijn, de mensen van de klompen en de tulpen zogezegd. En die laatste groep is daar ernstig van mening over verdeeld als het gaat om tolerantie en acceptatie. 

Amsterdam free tourist attractions

In de laatste 30-40 jaar is het straatbeeld in Nederland drastisch verandert

Nederlanders zien door het veranderende straatbeeld hun ’thuis’ veranderen in een maatschappij waarin alleen van hen nog tolerantie gevraagd wordt en er weinig anders mogelijk is dan aanpassen en het hoofd te buigen. Dit alles mede mogelijk gemaakt door Den Haag wat hedentendage meer dan ooit de weg kwijt lijkt te zijn binnen alles wat op hun afkomt.

Onvrede groeit, onverdraagzaamheid groeit en het inperken van vrijheden met 101 wetten lijkt voor de plitiek de enige manier te zijn om dit te beteugelen. Tel daarbij de stijgende dagelijkse kosten op zoals

 • huur
 • bankkosten
 • gemeentelijke heffingen
 • dagelijkse boodschappen

en nu ook nog de corona testbewijzen, en je hebt een heel groot bord gemaakt met daarop het woord EMIGRATIE, wat voor heel veel mensen knipperend met neonletters naar de grens wijst.

a week out of the life of a digital nomad

Mensen die emigreren zijn mensen die het zat zijn dat de overheid overal voor wil zorgen

Over de afgelopen jaren ben ik in mijn gesprekken met mensen en op sociale media grofweg 2 groepen mensen tegengekomen, mensen die Nederland super geweldig vinden omdat het een verzorgingsstaat is, en mensen die Nederland zat worden omdat het een verzorgingsstaat is.

En voor beide groepen mensen moet er ruimte zijn in de samenleving. Toch ervaren mensen die Nederland niet meer leuk vinden omdat het dus zo’n verzorgingsstaat is waarbinnen alles geregeld is, minder bewegingsvrijheid om over hun gevoel te spreken. Mensen die genieten van alles wat Nederland biedt zijn hard en veroordelend vanuit hun door Den Haag gesponsorde hangmat waarin ze uiterst comfortabel liggen en alles over zich heen laten komen, en veroordelen mensen met ontevredenheid voer de gang van zaken met termen als:

 • Nederland is helemaal niet slecht
 • nou als je er zo over denkt kun je maar beter oprotten
 • Alsof het elders allemaal zo goed geregeld is

Precies, “alsof het elders allemaal zo goed geregeld is“…..daar zit precies de kneep in het niet mee thuisvoelen in Nederland.

Het is voor een bepaalde groep mensen allemaal veel te veel geregeld in Nederland. En daarom willen ze weg, ze hebben behoefte aan meer bewegingsvrijheid en autonomie, aan identiteit en aan keuzevrijheid. En ze hebben het gevoel dat dit in Nederland voor hen niet meer bestaat. Mede door die veroordelende maatschappij.

trollen op het internet

Het gevoel van onvrede wat ontstaat binnen Nederland is een wisselwerking tussen macht en onmacht

Als de minderheid de meerderheid overschreeuwd, omdat de meerderheid druk bezig is met zijn hoofd boven water te houden, financieel maar ook gewoon cultureel gezien, dan ontstaat er in die meerderheid onvrede.

De ene helft verwacht dat een ander (lees de politiek) dat voor hen oplost, bijvoorbeeld met leuke buurtprojecten, meer blauw op straat en nieuwe wetten en regels en overheidskampagnes en de andere groep verdeeld zich in een cluster mensen die mopperen, het heft in eigen hand nemen en dan of gaan lopen rellen, en een cluster mensen die dus dromen van vertrekken.

Op de website van Leaving Holland vindt die laatste groep heel veel informatie over emigratie, maar hopelijk ook gehoor voor hun onvrede zonder veroordeling en met groot enthousiasme voor hun (soms heel onrealistische) plannen. Samen werken we aan een uitwerking van de behoefte om weer jezelf te mogen zijn en een “thuis” te creëren voor jezelf in het land van je dromen.

Dat doen we door een (video)gesprek, (via Whatsapp meestal) waarin ik advocaat van de duivel speel en je allerlei vragen stel over je plannen, tips geef waar je aan moet denken en uitleg hoe je je dromen wellicht wel kunt realiseren en dat bord wat naar de grens wijst met het woord EMIGRATIE erop jouw richtingaanwijzer wordt voor een nieuwe toekomst.

Ben jij dankbaar voor de gratis informatie?

Toon hier je dankbaarheid voor de informatie die ik gratis op mijn website publiceer zodat jij dit kunt lezen.

Je kunt betalen met creditcard, paypal of via bankoverschrijving.
 

*Disclaimer: met het woord “Nederlanders” wil ik niet stigmatiseren of discrimineren, ik weet dat Nederland werkt aan een multiculturele samenleving en dat het woord “Nederlanders” niet meer alleen van toepassing is op die groep mensen die hun wortels tot diep in hun voorvaderen in Nederland hebben. Maar in dit artikel verwijs ik wel naar die groep Nederlanders, die met die voorvaderen enzo. “De mensen van de klompen en de tulpen” is een uitdrukking die ik gebruik om aan te duiden dat het om de oorspronkelijke bewoners van Nederland gaat en niet om die mensen die door een naturalisatie proces van henzelf of van hun (voor)ouders het Nederlanderschap hebben verkregen.
Mocht iemand zich op een negatieve manier aangesproken voelen door dit artikel dan bied ik mijn excuses aan maar  beroep mij tevens op vrijheid van meningsuiting.

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. Momenteel leeft ze in een dorp in de woestijn van Baja California Sur in Mexico

2 Reacties

 • Jeanette

  Hugo, dank je wel voor je compliment. Je tovert een glimlach op mijn gezicht. Wel jammer dat jij je niet meer thuisvoelt in België, ik hoop dat je daar een oplossing voor kunt vinden! Leuk dat je mijn artikel gelezen hebt.

 • Hugo

  Je artikel ” ik voel me niet meer thuis in “” is mooi en duidelijk geschreven zonder politiek incorrect te zijn. Ikzelf zou als belg ook mijn gevoelens niet beter kunnen omschrijven.
  Proficiat met je artikel,

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *