Verdwijnen

Vluchten voor schulden, kan dat?

Als het water je aan de lippen staat lijkt het de beste oplossing, vluchten voor je schulden. En ik krijg er ook vragen over, van mensen die het niet meer weten en die denken: Ik wil gewoon weg, uit Nederland en niet meer traceerbaar zijn en een nieuw leven beginnen.

Was dat begin 1900 nog een makkie, nu, in het digitale tijdperk en met de snelle opkomst van AI, is echt onzichtbaar worden en spoorloos verdwijnen een stuk lastiger. Maar het is niet onmogelijk. Het is alleen een afweging van zaken en belangen. Waar hecht je wel en niet waarde aan en hoever wil je buiten de lijntjes kleuren zeg maar. Dat zijn vragen die je jezelf moet stellen als je wilt vluchten voor schuldeisers.

Vluchten is niet altijd slecht

Hoewel er een enorm stigma ligt op weglopen voor schulden is het niet altijd slecht, en mensen die weglopen voor schulden doen dat niet altijd met de slechtste bedoelingen.

Want stel dat je in een land kan wonen waar de kosten voor je levensonderhoud heel laag zijn, dan kun je wellicht wel je schulden af betalen. Als je een goed plan hebt waarmee je in het buitenland je hoofd boven water kunt houden en je weet je kosten voor levensonderhoud terug te dringen dan kun je wellicht meer geld overhouden dan je in Nederland ooit kon voorzien. IN veel landen binnen en buiten Europa liggen de kosten van levensonderhoud heel laag, Zo leef ik al jaren van een jaarinkomen van 9.500 euro.

Dat is per maand een krappe 800 euro. In veel steden in Nederland kun je daar niet eens meer een huis voor huren. Laat staan van rondkomen. Dus stel nou dat jij in het buitenland ook heel goedkoop kunt leven? En dan misschien toch nog je schulden kunt aflossen?

Opnieuw beginnen is niet altijd makkelijk

Opnieuw beginnen is niet altijd makkelijk. Zeker niet als je weg loopt en ook nog onvindbaar wilt zijn. In deze digitale wereld laat je zo makkelijk sporen na. En incassobureaus werken steeds vaker wereldwijd, en niet zonder reden. Je bent echt niet de enigste die verlangt naar een schone lei.

Zaken waar je vaak niet aan denkt als je plannen maakt om te vluchten voor je schulden:

 • overheidsschulden worden vaak gecombineerd met een paspoort aantekening. Dan kun je bij de grens aangehouden worden of als je paspoort verlengd moet worden kan dit geweigerd worden.
 • als er beslag gelegd is mag je niet (zonder toestemming) naar het buitenland
 • kind alimentatie is een wettelijke verplichting en dient ook vanuit het buitenland betaald te worden, Nederland heeft verdragen met heel veel landen om deze schuld met terugwerkende kracht op te eisen via lokale instanties.
 • binnen Europa zijn schulden direct opeisbaar en hoeft er geen nieuwe uitspraak van de rechter te zijn voordat schuldeisers kunnen vorderen
 • Veel deurwaarderskantoren verkopen schulden door, ook aan internationale bedrijven, die dan opeens kunnen opduiken met een inmiddels veel hogere vordering.
 • Wordt jij alsnog door een schuldeiser gevonden in het buitenland dan gelden de regels van het waar waar ze je aantreffen.

En dan komt er het volgende nog kijken bij zo’n nieuwe start

 • je hebt startkapitaal nodig voor je nieuwe leven, of baanzekerheid
 • je bent niet meer verzekerd voor ziektekosten,
 • je moet een vliegticket kopen en voor je visum voorwaarden vaak een uitreisticket
 • die visumvoorwaarden dus, kun je daar aan voldoen?
 • je moet een (vaak dure) visum betalen als je langer dan de toegestane maximum in een land wil verblijven
 • op een toeristen visum mag je niet werken
 • er komt een dag dat je paspoort verloopt.

(Lees ook: Hoe ik succesvol vluchtte voor mijn schulden)

In deze digitale wereld van gekoppelde systemen laat je een spoor na.

Ook al doe je nog zo je best om onder de radar te blijven. Je laat toch een spoor na, een spoor wat door een handig zoekend persoon van een incassobureau zo te vinden is.

 • je staat op passagierslijsten
 • je hebt sociale media (gehad) wat sporen op het internet achterlaat
 • je hebt familie of vrienden die misschien wel verteld waar je zit als er contact opgenomen wordt
 • je moet heel veel zaken in Nederland afronden als je niet dieper in de schulden wilt raken bij de overheid en dat maakt het soms lastig om spoorloos te verdwijnen
 • je hebt geld nodig in het buitenland en als je pint of je creditcard gebruikt ben je weer boven water

En zo zijn er nog veel meer draadjes die, als een schuldeiser echt wil, uiteindelijk naar jou leiden.

Als een schuldeiser het de moeite waard vindt om je te vinden, dan gaat dat op een gegeven moment wel een keer lukken. Maar de hamvraag is: Vind jouw schuldeiser het de moeite waard?

Ik schreef, aan de hand van mijn persoonlijke ervaringen met het weglopen van schulden een paar boeken. Het zijn handleidingen.

Ik vertel daarin hoe je kunt vluchten voor schuldeisers:

 • hoe je verdwijnt van het internet;
 • een nieuwe identiteit opbouwt;
 • en hoe wat de gevolgen (kunnen) zijn als je wegloopt uit Nederland.

Al je vragen over vluchten voor schulden worden in dit boek beantwoord. Het staat boordevol praktijkverhalen en heeft een handige lijst met websites.

Weglopen voor je schulden is niet iets wat maatschappelijk geaccepteerd is

Weglopen voor schulden is verdomde lastig geworden door gekoppelde banksystemen, inschrijvingsverplichtingen en internationale grensoverschrijdende afspraken. De kunst is een land te vinden wat al die koppelingen nog niet maakt en wat nog verzuipt in het papierwerk. Maar zelfs dan, kun je gevonden worden.

Zo ken ik een verhaal van een meneer in de Filipijnen die daar door de plaatselijke deurwaarder geconfronteerd werd met zijn Nederlandse alimentatieplicht en rest schuld van een huis, hij kon dat niet betalen, zijn Filipijnse familie (die dan volgens de plaatselijke wet de volgende verantwoordelijke is) al helemaal niet. En hij ging dus de gevangenis in, in de Filipijnen. Vanuit de gevangenis kun je je visum niet verlengen en dus kwam hij in nog veel grotere problemen.

Een ander verhaal is van een jonge backpacker, die ruim 2 jaar door Azië reisde zonder haar ziektekostenverzekering goed op te heffen. Toen zij op het consulaat kwam om haar paspoort te laten verlengen kreeg zij met terugwerkende kracht een rekening voor achterstallige premie en verschuldigde rente. Ze heeft een aflossingsregeling moeten treffen en moest naar Nederland terugkeren.

Zij was dan wel niet op de loop voor schulden, maar haar verhaal is wel het bewijs dat schulden je achtervolgen. Of je nu weet of je ze hebt of niet. (lees ook: Schulden in Nederland, onvindbaar in het buitenland)

In dit digitale tijdperk ben je niet zo onvindbaar als je zelf wenst te denken.

Jij kunt wel denken dat je het prima hebt aangepakt, een goed land hebt gekozen en onder de radar blijft, maar als je schuldeisers maar vasthoudend genoeg zijn is er altijd wel een draadje te vinden, vroeger of later. En dan gaat het niet meer zozeer over onzichtbaar zijn, maar om verjaringstermijnen. (lees ook: Vluchten voor schulden, verjaringstermijn)

Als tip geef ik je een paar zaken die je echt in overweging moet nemen voordat je besluit de deur achter de stapel rekening dicht te trekken:

 • Hoe ga je in je levensonderhoud voorzien?
 • Hoe wis je sporen uit en verdwijn je, ook digitaal?
 • Hoe blijf je onder de radar?
 • Wie zijn jouw schuldeisers? Heb je door hen een aantekening op je paspoort?
 • Hoe ga je het financieel redden als ze bankbeslag leggen?
 • En hoe los je je verlopen paspoort probleem op?
 • Hoe leg je het uit aan familie en vrienden?
 • Hoe weet je zeker dat zij je niet verraden als schuldeisers bij hen aankloppen?
 • Wat doe je als je ziek wordt?

Dit zijn maar een paar dingen waar je over na moet denken voordat je impulsief je biezen pakt.

Ik vertel jou mijn persoonlijke verhaal, hoe ik vluchtte voor mijn schulden, verdween van het internet, een nieuwe identiteit aannam en hoe het uiteindelijk goed kwam en ik nu schuldenvrij leef.

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

12 reacties

 • Sho

  Bedankt voor je reactie. Ik wil best met u in gesprek gaan maar heeft het wel zin? Zijn er mogelijkheden of moet ik de schuld toch via een saneringstraject afronden?

 • Jeanette

  Hoi Sho, dank je wel voor je reactie. Als je naar Belgie verhuisd kom je niet van je schulden af. Er is een verdrag binnen de Eurolanden dat schulden binnen de Euro-landen direct opeisbaar zijn, en er kan ook beslag gelegd worden op loon of bezittingen, zonder tussenkomst van een lokale rechter/gerechtelijk bevel, een Nederlandse uitspraak is hiervoor voldoende.
  De verhalen die je hoort zijn veroudert.
  Je ziektekosten schulden, als dat gaat om premie achterstand is een overheidsschuld, dus van hetzelfde kaliber als bijvoorbeeld een belastingschuld.

  Je hoeft niet je nieuwe adres op te geven als je emigreert, maar je moet je wel uitschrijven uit Nederland. (lees ook: Uitschrijven in Nederland, wat zijn de gevolgen)

  Als je behoefte hebt aan een persoonlijk gesprek, kun je dat hier inplannen.

 • Sho

  Ik heb een aantal schulden o.a. ziektekosten, oude hypotheekschuld en schuld bij de ING bank. Gelukkig geen schuld bij de Belastingdienst. Via de hypotheekschuld ligt er een beslaglegging op mijn loon.
  Nu wil ik in België gaan wonen en werken. Kan ik zo van mij beslaglegging en schuld afkomen? Moet ik wanneer ik vanuit Nederland naar verhuis opgeven naar welk land ik verhuis en welk adres ik heb?

  Ik heb van een aantal mensen vernomen dat wanneer je naar België verhuisd je van je schulden afkomt.

  Weet jij misschien de antwoorden op mijn vragen.

 • Jeanette

  Dag Dimitri, zolang je geen paspoort aantekening hebt en weer terugkeert naar Nederland kun je gewoon op vakantie met een belastingschuld. Een paspoort aantekening (eigenlijk is het geen aantekening maar wordt je paspoort ongeldig) krijg je als de schuld aanzienlijk is of als de Belastingdienst vermoedt dat je je wettelijke verplichtingen niet gaat nakomen.

  Heb je eenmaal een paspoortaantekening is dat zichtbaar bij paspoortcontroles in heel Europa en ook voor landen buiten Europa, je paspoort is dan namelijk ongeldig.

  Je kunt dat hier nalezen

 • Dimitri

  Beste Jeanette,

  Nou weet ik dat je met een belastingschuld niet zomaar kan vliegen vanuit Nederland. Is er de mogelijkheid om vanuit Belgie/Duitsland te vliegen naar buiten de EU?

  Groet,

  Dimitri

 • anno

  maar ik bedoel gewoon met de gedachte niet meer terug te komen.
  volledig wegblijven. iemand met dubbele nationaliteit, volgens mij heb je ergens aangegeven dat nederland ook op je twee nationaliteit een melding kan maken ?

 • anno

  hoe zit het met mensen die een dubbele nationaliteit hebben ?
  die kunnen toch de andere paspoort gebruiken , of komt de overheid daar ook achter ?

 • Jeanette

  Een eind aan het leven maken kan nooit een goede oplossing zijn, ook al lijkt het soms wel een goede oplossing omdat schulden zo hoog oplopen. En er zijn zeker andere manieren, daar gaat dit artikel over. En binnenkort mijn boek. Ik wens u heel veel sterkte.

 • Peter

  IK heb geen familie niks dus als ik een eind aan me leven maak heb ik niks Maar die hufters van deurwaarders die denken dat ze GOD zijn ook niet nooit !!
  Maar die lol gun ik ze niet !!!!! er zijn ook andere manieren vergeet dat niet !!!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Sorry!