Emigratie beste tijd
Emigreren

Emigreren uit Nederland, wanneer is de beste tijd?

Wanneer is de beste tijd om te emigreren en Nederland voor goed te verlaten? Veel mensen willen nu, nu de nieuwe regels voor COVID19 ingaan nog meer weg uit Nederland dan voor de epidemie het land in zijn greep hield. Moe van alles wat opgelegd wordt vanuit de Nederlandse maar ook de Europese regering dromen zij van een nieuwe start in een vreemd land.

Guimaras island

Een goede voorbereiding is het halve werk

Halsoverkop vertrekken is nooit een goed idee. Een geslaagde emigratie bestaat uit een goede voorbereiding. Hier voor heb je geduld nodig en een goed plan. Soms is het gevoel van direct weg willen zo sterk dat je het liefst nog vandaag je koffers pakt en vertrekt, maar dat is echt niet aan te raden. Er zijn zoveel dingen die je goed moet regelen voordat je emigreert.
Ik noem er een paar

 • waar ga je wonen
 • hoe ga je in je levensonderhoud voorzien
 • sluit je Nederland voorgoed af, of hou je nog een adres aan, of iets anders?
 • en waar moet je belasting betalen?
 • hoe regel je je ziektekosten?
 • wat doe je met je inboedel?

en dat is maar een greep uit de vele zaken die je moet voorbereiden en waar je over na moet denken.

trollen op het internet

Wetten, geld, en jouw eigen kennis en ervaring

Sommige dingen kun je zelf beslissen, andere zaken zijn bij de wet geregeld en heb je je in te schikken. En weer andere zaken, zoals belastingzaken, moet je goed uitzoeken om zeker te weten dat je de voor jouw meest voordelige optie kiest binnen de ruimte die de Nederlandse Belastingwet je biedt.

Hoe sta jij als mens in het emigratieproces en wat is je kans van slagen in het buitenland? Ga je vrienden en familie heel erg missen? Of je haring met uitjes of bitterballen? En hoe ga jij om met tegenslag? Ben je veerkrachtig?

Sipalay Sugar beach

Handige tips voor een goed plan

Met het boekje “emigreren, hoe kies je je nieuwe thuisland?” maak je emigratie profiel. Een emigratieprofiel is een werkplan waarbij je alles in kaart brengt: je dromen, de realiteit en wat je nodig hebt om te emigreren. Op deze wijze kun je ook beoordelen of het land van je keuze wel een verstandige keuze is of dat je nog even moet verder zoeken op de globe.

Stap voor stap helpt het boekje met het in kaart brengen van de sterke en zwakke kanten van jezelf, je omstandigheden en je emigratieplannen. En het laat zien waar je bij moet sturen en wanneer je klaar bent om te vertrekken.

Door het maken van dit emigratieprofiel weet je zeker dat je je goed voorbereid en je kans op een geslaagde emigratie is groter dan zonder dit werkplan.

En dan de volgende stap in je plan om te vertrekken

Dit artikel gaat verder op de volgende pagina

Pagina's: 1 2

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

2 reacties

 • Jeanette

  Vaak is een goede voorbereiding onontbeerlijk, zoals ik in het artikel als schrijf. Als je een emigratieprofiel maakt leer je ook hoe je om zou gaan met eventueel tegenslag, en wat je nodig hebt om daar mee om te gaan, zowel emotioneel als fysiek. Maar tegenslag gebeurd natuurlijk, je kunt niet alles van te voren inschatten. Hopelijk heb je geleerd van je ervaringen, hoe negatief ook, en weet je hoe je het nu anders gaat doen zodat je niet meer de trage molens van een onwillens Nederland in hoeft, want als iets waar is is dat Nederland niet goed voor haar emigranten n re-migranten zorgt. Heel veel succes!

 • Evert zwart

  Hay. Emigreren tja had 2j getwijfeld maar toen echt weggegaan naar de caribbean.
  Na Barbados naar st vincent.
  Nou dat pakte niet goed uit alles kwijt gestolen dus en beschoten.
  Gevlucht via trinidad naar Bonaire waar ik na 6j wegging retour nl.
  Nu 1j in nl maar pfffffff wat een “%$%;”:&_% land.geen recht op bijstand of we of uitkering ze willen eerst alles weten en op papier zien tja en de papieren komen niet snel genoeg dus hoor je sessie verlopen nieuwe aanvraag indienen nu na 3x ben ik het wel zat.
  Dus ga ik maar weer eens kijken naar welk land ik nu weer heen zal gaan.
  Ben een techneut en heb vele jaren mijn eigen motor bedrijf gerund en bouw en verbouw de 2cv heb ook voor ducks united gewerkt en misschien is dit iets om zelf op te starten.

error: Sorry!