Vakantiegangers,  Wonen in Mexico

Heb ik een visum nodig voor Mexico?

Als je als Nederlander naar Mexico reist voor vakantie, heb je in principe geen vooraf aangevraagd visum nodig. Bij aankomst in Mexico ontvang je een verblijfskaart oftewel een FMM (Forma Migratoria Multiple) voor maximaal 180 dagen.

Wil je langer dan 180 dagen blijven dan moet je wel vooraf een visum aanvragen. Je kunt dan, afhankelijk van het doel van je verblijf een visum aanvraag indienen bij de Mexicaanse Ambassade in Den Haag. (lees ook: Een verblijfsvergunning aanvragen voor Mexico), dit tijdelijk visum zet je om in een tijdelijke verblijfsvergunning na aankomst in Mexico.

Het toeristenvisum

De prijs van het toeristenvisum zit bij je vliegticket inbegrepen en de luchtvaart maatschappij geeft je vlak voor de landing een FMM formulier om in te vullen. Je visum wordt verleend op basis van wat je daarop hebt ingevuld.

Je vult je vluchtgegevens in en de datum waarop je Mexico weer verlaat, de naam van het hotel of de Airbnb en je adres in Mexico en je paspoortnummer. Iedereen in jouw groep of gezin vult een eigen FMM in, ook kinderen vanaf 2 jaar.

Het immigratie-formulier bestaat uit 2 delen, een entry document en een exit clearance. Bij aankomst stempelt de immigratie officier, naast je paspoort ook je FMM-formulier gedeelte, daar scheuren ze vervolgens het entry gedeelte af en jij krijgt je exit gedeelte terug. Je exit gedeelte moet je laten zien bij vertrek als je incheckt.

Reis je over land naar Mexico dan is het vooraf online invullen van een toeristenkaart wel zo handig. Het scheelt een boel tijd aan de grens. Je print het uit en laat het stempelen door de Immigratiemedewerker. Bij vertrek moet je deze kaart weer laten zien anders mag je het land niet uit.

Je kunt tot 7 dagen voor je aankomst in Mexico online een visum aanvragen

Voorwaarden voor een FMM zijn:

  • een paspoort wat minimaal nog 6 maanden geldig is, of wat niet verloopt tijdens je verblijf in Mexico
  • een bewijs dat je het land verlaat, een terugreis ticket of bijvoorbeeld een buskaart naar een buurland

TIP: neem je hotelreservering mee, de Immigratie-officier KAN hier naar vragen op het moment dat je het land in wilt.

E-Gate en paspoort scans

In Cancun en in Mexico Stad, is men begonnen met een nieuw elektronisch immigratiesysteem, in de hoop de ID-controles te versnellen en de veiligheid aan de Mexicaanse buitengrens te vergroten.

Houders van geldige paspoorten die uit vertrekpunten met een laag risico* komen, komen in aanmerking om gebruik te maken van nieuwe self-service kiosken. Als je volgens de voorschriften deze procedure doorloopt ben je binnen 30 seconden door de Immigratie. Mits je niet gestopt wordt voor een willekeurige check.

Je FMM is dan digitaal aangemaakt en wordt digitaal bewaard.

*Ik weet niet zeker of dit op dit moment geldt voor alle visumvrije buitenlanders die in Mexico aankomen, tot op heden lijkt de E-gate alleen open voor toeristen uit de Verenigde Staten van Amerika en Canada.

LET OP!! Vanaf 1 april 2021 geldt voor de Staat Quintana Roo de VISITAX !! Lees Vanaf 1 April betaal je voor Quintana Roo Mexico VISITAX

 

AANBIEDING voor iedereen die naar Mexico wil verhuizen!

Ben jij dankbaar voor de gratis informatie?

Toon hier je dankbaarheid voor de informatie die ik gratis op mijn website publiceer zodat jij dit kunt lezen.

Je kunt betalen met creditcard, paypal of via bankoverschrijving.

 

*Artikel origineel gepubliceerd op 5 augustus 2021 en herschreven en geupdate op 19 juni 2023

 

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *