Vakantiegangers,  Wonen in Mexico

Zeewier probleem in Cancún en Playa del Carmen, Mexico

Zes maanden van het jaar is het een verdrietig gezicht, de prachtige witte stranden van de Riviera Maya liggen dan vol met Sargasso. Zeewier wat aanspoelt op de stromingen in de oceaan en de Caraïbische zee. Het gebied wat jaarlijks getroffen wordt door deze “ramp” strekt zich in Mexico uit van het noorden van Cancun tot aan de stranden rondom Tulum en dus alles wat er tussen in zit.

Het is sneu voor de toeristen die 15 uur in een vliegtuig zitten, met het idee dat ze een azuurblauwe zee gaan zien en prachtige witte stranden. En die zoveel geld betalen om dan op zo’n strand aan te komen. De zee heeft alleen in de verte nog die beroemde turquoise kleur. Vooraan, waar je zwemt is het op de meeste dagen een bruine groentesoep van deinend zeewier. Het oude aangespoelde zeewier als het niet opgeruimd wordt, of op de verzamelpunten waar het ligt te wachten op transport stinkt naar rotte eieren. En als er maatregelen genomen worden drijft er ook nog eens een felgekleurde barrière ergens in zee die menig zeezicht foto onderbreekt.

Volgens onderzoekers komt al dat zeewier omdat we zo slecht omgaan met de aarde. Hoe het precies zit en waar dat goedje vandaan komt zijn de meningen over verdeeld.
Maar net als in Progresso aan de andere kant van het Yucatan schiereiland waar de stranden soms bedolven raken in het losgeraakte zeegras en bijbehorende vuilnis wat daarmee aanspoelt, lijkt het bij het het zomerseizoen te horen, alleen is het redelijk onvoorspelbaar wanneer het zeewier seizoen begint, hoelang het duurt en vooral hoeveel er aanspoelt.

Het is afhankelijk van temperatuur, stromingen, getijden en wind.

Als het strand smal is zoals in Playa del Carmen is er weinig strand over. Als je in Cancún in de hotelzone bent waar het strand breed is, kun je nog net doen alsof. In Tulum op het openbare strand is weinig ruimte om nog in het prachtige zand te liggen en het meeste zand zit vol kleine stukjes verdroogd Sargasso wat overaal aan blijft hangen, je handdoek, je kleding, de franje van je sarong en zelfs tussen je tenen.

Grofweg duurt het Sargasso seizoen van maart tot en met oktober.

Opruimacties

Zowel de overheid als de grotere strandhotels doen veel om het weg te houden van de stranden en de stranden schoon te houden. Overal zijn burgers, stadsmedewerkers en tractoren bezig het goedje te verplaatsen naar verzamelpunten vanwaar het dan afgevoerd word in grote vrachtwagens. En zelfs op zee is de marine ingezet om schade aan het toerisme te voorkomen, en er liggen dus bijna overal fel gekleurde barrières in zee die het aanspoelen moeten voorkomen.

Maar het lijkt gewoon teveel. Op het moment dat het strand schoon is, ligt er alweer nieuw, en als de wind uit zee komt gaat dat echt met scheepsladingen tegelijk. Dan sta je er enkel-hoog in en soms hoopt het tot kniehoogte op.

En in zee, wel laat ik het zo zeggen er waren weken dat ik in Playa del Carmen niet eens in zee wilde zwemmen, want het is 1 bruine soep, het kriebelt overal langs je armen en benen en je neemt stukjes zeewier mee op je huid en in je zwemkleding op plaatsen waar je dat niet echt wilt hebben.

Hoe weet je zeker dat je geen zeewier-vakantie boekt?

Als je buiten het sargasso seizoen boekt, dus ergens tussen oktober en maart, dan heb je weinig tot geen enkel last van zeewier, maar dan zit je wel in het stormseizoen aan de Mexicaanse Riviera en heb je kans dat je vakantie letterlijk in het water valt. Het is dus een kwestie van keuzes maken. In de regel is het zo dat als je een duurder hotel boekt aan zee, zij het strand vrijhouden van zeewier door de hele dag een onderhoudsploeg over het strand te sturen. Wat in zee drijft kunnen ze weinig aan doen. (lees ook: Beste tijd van het jaar voor vakantie in Riviera Maya)

Boek je een eco-hotel, dan zal dit niet gebeuren, immers: sargasso is een natuurlijk product en hoort bij het leven. Een goed excuus om geld te besparen en het niet op te ruimen. Zit jouw hotel dus naast een eco-lodge, dan kan het zijn dat de geur van het niet opgeruimde strand in jouw hotel te ruiken is.

Ook zijn er Sargasso verzamelpunten langs de kust, die liggen soms naast hotels, daar liggen dan echt bergen sargasso te wachten op de vrachtwagens die het afvoeren, en dat stinkt behoorlijk.

Zoek dus met zorg je hotel uit.

Wil jij op de hoogte blijven van het actuele nieuws over het zeewier op de stranden van jouw Mexicaanse vakantiebestemming in Quintana Roo? Kijk dan in deze krant.

Heb jij je strandvakantie geboekt in Cancún of Playa del Carmen en omgeving, of ben je dat van plan dan kun je de zeewier voorspellingen volgen op sea-forecast.com Daar typ je geboekte locatie in, en kijk wat de dagelijkse voorspellingen zijn.

Ook wel leuk om het een beetje in de gaten te houden is de community based Sargasso website waar toeristen foto’s uploaden van hun vakantie in het zeewier, maar dat is geen up to date informatie natuurlijk, de dagen dat zij foto’s uploaden kunnen die zeldzame sargasso vrije dagen zijn.

In welke gebieden ligt het wel en in welke gebieden niet?

Eigenlijk ligt de hele Riviera maya vol, dus van Isla Blanca boven Cancun, tot voorbij Mahahual en helemaal tot aan Xcalak aan de grens met Belize.

Ook op de eilanden Cozumel en Isla Mujeres, hoewel daar soms de kant die naar Playa del Carmen kijkt vrij is van zeewier. Maar het is een beetje afhankelijk van de stroming.

Op het (schier)eiland Holbox ligt ook zeewier, maar niet zo extreem veel. Hou er wel rekening mee dat op eilanden de afvoer van Zeewier lastiger is dan op het vaste land en dat het er dus langer zal liggen, wat de geur van rotte eieren veroorzaakt.

Rondom Bacalar Lagoon merk je er niets van, want dat heeft geen contact met de kust, maar ga je in dat gebied naar de kust met de Caraïbische Zee dan liggen ook daar de stranden regelmatig, zo niet dagelijks vol.

Wil jij weten hoe de stranden er zonder zeewier uitzien? bekijk dan de stranden van Playa del Carmen buiten het zeewier seizoen.

Is het gevaarlijk al dat zeewier?

het is niet gevaarlijk, je krijgt er geen huiduitslag van ofzo, het is alleen een raar gevoel als er constant dingen langs je armen en benen kriebelen. En als je op het strand een zeewier vrije plek kunt vinden heb je vaak toch nog wel al die kleine zwarte korreltjes en takjes die overal in gaan zitten. Het is een beetje een raar goedje, zowel nat (levens) als droog.

Het is wel gevaarlijk voor zeedieren, zo hebben schildpadden moeite met uit zee komen om eieren te leggen, de jonge schildpadjes moeite de zee te bereiken, en veel vissen hebben last van verduistering van de zeebodem en het verbreekt de voedselketen omdat de leefomgeving in zee verandert.

Voor jou is het echter niet gevaarlijk, wel vervelend. Zeker als het heel veel is.

Wat doen ze met al die tonnen zeewier?

Dagelijks worden, tijdens de piekmomenten, tonnen zeewier van het strand geschept. Wat allemaal afgevoerd wordt naar een speciale plek buiten de stad. Er zijn verschillende projecten voor hergebruik. Zo wordt het gebruik voor bemesting van landbouwgrond, er worden schoenen van gemaakt en bakstenen voor huizen, en het laatste experiment is om er brandstof van te maken. Er zijn al heel wat nieuwe huizen gebouwd van Sargasso blokken. En dat schijnt ene prima isolerende baksteen te zijn voor dit warme klimaat.

Ik heb wat foto’s op een rijtje gezet voor een kleine impressie

zeewier, playa del carmen, cancun, yucatan, mexico, 2019
Playa del Carmen, t.h.v. Calle 6 Nte
zeewier, strand, playa del carmen, cancun, yucatan, mexico, reizen, tui, 2019
Playa del Carmen t.h.v. Calle 12 Nte

zeewier probleem in Playa del Carmen, Yucatan
Cancun, hotelzone
zeewire, cancun, playa del carmen, quintana roo, yucatan, Tui vakantie, hotels, strand, 2019, sargassum
Cancun Hotelzone
zeewier, cancun,riviera Maya, Quintana Roo, Yucatan, problemen, playa del Carmen, strand, vakantie
Cancun Hotelzone
cancun, playa del Carmen, tulum, zeewier, sargassum, yucatan, strandvakantie
Cancun hotelzone, oud sargasso

 

Praten over jouw vakantie of verblijf in Mexico? Dat kan via een videogesprek.

 

Ben jij dankbaar voor de gratis informatie?

Toon hier je dankbaarheid voor de informatie die ik gratis op mijn website publiceer zodat jij dit kunt lezen.

 

 

*Dit artikel is oorspronkelijk gepost op 20 mei 2023 en ge-update op 18 mei 2024. En vervangt vanaf dat moment alle andere voorgaande artikelen over het zeewier probleem aan de Riviera maya in Mexico

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

error: Sorry!