Vakantiegangers,  Wonen in Mexico

Zeewier probleem in Cancún en Playa del Carmen, Mexico

Zes maanden van het jaar is het een verdrietig gezicht, de prachtige witte stranden van de Riviera Maya liggen dan vol met Sargasso. Zeewier wat aanspoelt op de stromingen in de oceaan en de Caraïbische zee. Het gebied wat jaarlijks getroffen wordt door deze “ramp” strekt zich in Mexico uit van het noorden van Cancun tot aan de stranden rondom Tulum en dus alles wat er tussen in zit.

Het is sneu voor de toeristen die 15 uur in een vliegtuig zitten, voor een strandvakantie en zoveel geld betalen om dan op zo’n strand aan te komen. De zee heeft alleen in de verte nog die beroemde turquoise kleur. Vooraan, waar je zwemt is het op de meeste dagen een bruine groentesoep van deinend zeewier. Het oude aangespoelde zeewier als het niet opgeruimd wordt, of op de verzamelpunten waar het ligt te wachten op transport stinkt naar rotte eieren.

Volgens onderzoekers komt het omdat we zo slecht omgaan met de aarde. Hoe het precies zit en waar dat goedje vandaan komt zijn de meningen over verdeeld.
Maar net als in de Filipijnen, waar ik drie jaar heb gewoond, waar de stranden soms bedolven raken in het losgeraakte zeegras en bijbehorende vuilnis wat daarmee aanspoelt, lijkt het bij het opwarmende water te horen en de klimaatveranderingen op de planeet.

Gelukkig komt er met de tonnen Sargassum die aanspoelt niet heel veel vuilnis mee het strand op hier in Mexico, dat is fijn. In de Filipijnen liep je op zulke dagen echt op een vuilnisbelt in plaats van op een strand.

Als het strand smal is zoals in Playa del Carmen is er weinig strand over. Als je in Cancún in de hotelzone bent waar het strand breed is, kun je nog net doen alsof. In Tulum op het openbare strand is weinig ruimte om nog in het prachtige zand te liggen en het eeste zadn zit vol kleine stukjes verdroogd Sargasso.

De overheid doet veel om het weg te houden van de stranden en de stranden schoon te houden. Overal zijn burgers, stadsmedewerkers en tractoren bezig het goedje te verplaatsen naar verzamelpunten vanwaar het dan afgevoerd word in grote vrachtwagens. En zelfs op zee is de marine ingezet om schade aan het toerisme te voorkomen, en er liggen vaak fle gekleurde barrieres in zee die het aanspoelen moeten voorkomen.

Maar het lijkt gewoon teveel. Op het moment dat het strand schoon is, ligt er alweer nieuw, en als de wind uit zee komt gaat dat echt met scheepsladingen tegelijk. Dan sta je er enkel-hoog in en soms hoopt het tot kniehoogte op.

En in zee, wel laaat ik het zo zeggen er waren weken dat ik in Playa del Carmen niet eens in zee wilde zwemmen, want het is 1 bruine soep, het kriebelt overal langs je armen en benen en je neemt stukjes zeewier mee op je huid en in je zwemkleding op plaatsen waar je dat niet echt wilt hebben.

Mijn informatie in dit artikel is al wat veroudert, maar het probleem is nog steeds. En het is elk jaar meer lijkt het wel. Het wordt in de gaten gehouden door diverse organisaties. En via hen kun jij de Sargasso voorspellingen volgen voor jouw eventuele strandvakantie in Mexico.

Wil jij op de hoogte blijven van het actuele nieuws over het zeewier op de stranden van jouw Mexicaanse vakantiebestemming in Quintana Roo? Kijk dan in deze krant

Heb jij je strandvakantie geboekt in Cancún of Playa del Carmen en omgeving, of ben je dat van plan dan kun je de zeewier voorspellingen volgen op sea-forecast.com Daar typ je geboekte locatie in, en kijk wat de dagelijkse voorspellingen zijn.

Lees en kijk verder voor indrukken en verslagen en meer artikelen over diverse maanden en dagen aan de kusten van de Riviera Maya.

Ik heb foto’s van het strand in April 2019, toen het Sargassum seizoen aanbrak

zeewier, cancun,riviera Maya, Quintana Roo, Yucatan, problemen, playa del Carmen, strand, vakantie

zeewire, cancun, playa del carmen, quintana roo, yucatan, Tui vakantie, hotels, strand, 2019, sargassum

zeewier probleem in Playa del Carmen, Yucatan

cancun, playa del Carmen, tulum, zeewier, sargassum, yucatan, strandvakantie
En foto’s van 21 mei, het seizoen is nu in volle gang.

zeewier, playa del carmen, cancun, yucatan, mexico, 2019

zeewier, strand, playa del carmen, cancun, yucatan, mexico, reizen, tui, 2019

Update juni 2019

 

Alle artikelen over zeewier op deze website

Zeewier probleem in Cancún en Playa del Carmen, Mexico

Zes maanden van het jaar is het een verdrietig gezicht, de prachtige witte stranden van de Riviera Maya liggen dan ...

Update over Sargasso ofwel het zeewier probleem in Cancun en omgeving

Het is elk jaar weer een probleem: Sargasso. Met tonnen spoelt het aan op de stranden en honderden medewerkers werken ...
eerier in playa del carmen

Zeewier update Riviera Maya Mexico 2020

Het is sargassum tijd. Elk jaar tussen April en November spoelen er tonnen kiloas aan rood bruin zeewier aan op ...

Zeewier voorspellingen voor 2020 Quintana Roo

In 2019 was het zeewier probleem in de steden van de Riviera Maya gigantisch. per dag werden vele tonnen per ...
zeewier cancun en Playa del Carmen

Zeewier in Cancun en Playa del Carmen 2019, een Update

Het is september als ik dit blog schrijf, in Puerto Morellos en Playa del Carmen ligt een fel gekleurde barriere ...

 

 

Ben jij dankbaar voor de gratis informatie?

Toon hier je dankbaarheid voor de informatie die ik gratis op mijn website publiceer zodat jij dit kunt lezen.

Je kunt betalen met creditcard, paypal of via bankoverschrijving.

 

*Dit artikel is oorspronkelijk gepost in oktober 2019 en herschreven en ge-update op 20 mei 2023

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.