zeewier in Yucatan, Playa del carmen, Tulum, Cancun, update 2019
Vakantiegangers,  Wonen in Mexico

Zeewier probleem in Cancún en Playa del Carmen, Mexico

Het is een verdrietig gezicht momenteel, de zo prachtige witte stranden die ik aantrof toen ik aankwam in Mexico zijn nu 1 stinkende locatie. En zeker hier in Playa del Carmen waar ik nu woon, kun je het probleem in de straten rondom het strand al ruiken.

GOED NIEUWS: voor 2020 ziet de voorspelling er heel positief uit! Minder zeewier verwacht en meer materieel ingezet <<== KLIK

 

Ik vind het sneu voor de toeristen die 15 uur in een vliegtuig zitten, voor een strandvakantie en zoveel geld betalen om dat op zo’n strand aan te komen. De zee heeft alleen in de verte nog die beroemde turquoise kleur. Vooraan, waar je zwemt is het op de meeste dagen een bruine groentesoep van deinend zeewier.

Het zeewier, wat bruin groenig is en zacht aanvoelt onder je voeten als het vers is, komt aangedreven vanuit de Caraibische zee. En volgens onderzoekers komt het omdat we zo slecht omgaan met de aarde. Hoe het precies zit en waar dat goedje vandaan komt zijn de meningen over verdeeld.
Maar net als in de Filipijnen, waar ik drie jaar heb gewoond,  waar de stranden soms bedolven raken in het losgeraakte zeegras en bijbehorende vuilnis wat daarmee aanspoelt, lijkt het bij het opwarmende water te horen en de klimaatveranderingen op de planeet.

Gelukkig komt er met de tonnen Sargassum die aanspoelt geen vuilnis mee het strand op hier in Mexico, dat is fijn. In de Filipijnen liep je op zulke dagen echt op een vuilnisbelt in plaats van op een strand.

Als het strand smal is zoals hier in Playa del Carmen is er weinig strand over. Als je in Cancún in de hotelzone bent waar het strand breed is, kun je nog net doen alsof. Net doen alsof er niet met man en macht gewerkt wordt om het te verwijderen. Overal zijn burgers, stadsmedewerkers en tractoren bezig het goedje te verplaatsen naar verzamelpunten vanwaar het dan afgevoerd word in grote vrachtwagens. En zelfs op zee is de marine ingezet om schade aan het toerisme te voorkomen.

Maar het lijkt gewoon teveel. Op het moment dat het strand schoon is, ligt er alweer nieuw, en als de wind uit zee komt gaat dat echt met scheepsladingen tegelijk. Zo sta je er enkel-hoog in en zo reikt het tot bijna aan je knieeen.

En in zee, wel, nu zou ik in Playa del Carmen niet eens in zee willen zwemmen, want het is 1 bruine soep, maar toen het nog niet zo erg was, in April, als je dan zwemt, kriebelt het en je neemt stukjes zeewier mee op je huid en in je zwemkleding op plaatsen waar je dat niet echt wilt hebben.

En als je je afvraagt of het de hele kust is?  Ja, ik heb gehoord van de locale bevolking dat het tussen Tulum en Cancun het ergste is, maar echt overal een dikke brij van zeewier aanspoelt.

UPDATE 2022

Wil jij op de hoogte blijven van het actuele nieuws over het zeewier op de stranden van jouw Mexicaanse vakantiebestemming in Quintana Roo? Kijk dan in deze krant 

 

Voor updates van de stranden scroll naar beneden!

Ik heb foto’s van het strand in April 2019, toen het Sargassum seizoen aanbrak
zeewier, cancun,riviera Maya, Quintana Roo, Yucatan, problemen, playa del Carmen, strand, vakantie

zeewire, cancun, playa del carmen, quintana roo, yucatan, Tui vakantie, hotels, strand, 2019, sargassum

zeewier probleem in Playa del Carmen, Yucatan

cancun, playa del Carmen, tulum, zeewier, sargassum, yucatan, strandvakantie
En foto’s van 21 mei, het seizoen is nu in volle gang.

zeewier, playa del carmen, cancun, yucatan, mexico, 2019

zeewier, strand, playa del carmen, cancun, yucatan, mexico, reizen, tui, 2019

 

Update juni 2019

 

UPDATE 19 juni 2019

Alle artikelen over zeewier op deze website

zeewier in Yucatan, Playa del carmen, Tulum, Cancun, update 2019

Zeewier probleem in Cancún en Playa del Carmen, Mexico

Het is een verdrietig gezicht momenteel, de zo prachtige witte stranden die ik aantrof toen ik aankwam in Mexico zijn ...
Lees meer

Update over Sargasso ofwel het zeewier probleem in Cancun en omgeving

Het is elk jaar weer een probleem: Sargasso. Met tonnen spoelt het aan op de stranden en honderden medewerkers werken ...
Lees meer
eerier in playa del carmen

Zeewier update Riviera Maya Mexico 2020

Het is sargassum tijd. Elk jaar tussen April en November spoelen er tonnen kiloas aan rood bruin zeewier aan op ...
Lees meer

Zeewier voorspellingen voor 2020 Quintana Roo

In 2019 was het zeewier probleem in de steden van de Riviera Maya gigantisch. per dag werden vele tonnen per ...
Lees meer
zeewier cancun en Playa del Carmen

Zeewier in Cancun en Playa del Carmen 2019, een Update

Het is september als ik dit blog schrijf, in Puerto Morellos en Playa del Carmen ligt een fel gekleurde barriere ...
Lees meer

 

Heb jij je strandvakantie geboekt in Cancún of Playa del Carmen en omgeving, of ben je dat van plan dan kun je de zeewier voorspellingen volgen op sea-forecast.com  Daar typ je geboekte locatie in, en kijk wat de dagelijkse voorspellingen zijn.

Ben jij dankbaar voor de gratis informatie?

Toon hier je dankbaarheid voor de informatie die ik gratis op mijn website publiceer zodat jij dit kunt lezen.

Je kunt betalen met creditcard, paypal of via bankoverschrijving.

 

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. Momenteel leeft ze in een dorp in de woestijn van Baja California Sur in Mexico

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.