Reisfoto's,  Vakantiegangers

Tips voor jouw bezoek aan Campeche in Mexico

Campeche is 1 van de staten van de Federale Republiek van Mexico. De stad die wij Campeche noemen heet officieel San Francisco de Campeche. En is de hoofdstad van de staat.

De naam Campeche is afgeleid van de Maya-naam van een nederzetting genaamd “Ah-Kin-Pech” waar nu de stad Campeche ligt. De inheemse naam betekent: Plek van slangen en teken. Toen de Spanjaarden voor het eerst in het gebied aankwamen in 1517, noemden ze het Lazaro, aangezien zij op de dag van St. Lazarus aankwamen. Campeche heeft een 523 km lange kustlijn langs de Golf van Mexico.

Ik bezocht Campeche twee keer en ben er een beetje verliefd op geworden

Twee keer heb ik de stad bezocht, en beide keren heb ik genoten. Het is een slaperig en rustig stadje. Hoewel het oude stadscentrum klein is, is er ook buiten het historisch centrum genoeg te doen in Campeche. En je kunt er, naast genieten van de kleurrijke straatjes ook heerlijk Mexicaans eten.

Campeche is hip onder Nederlanders, als ik door de straten loop lijkt het soms wel alsof er alleen maar Nederlanders zijn. Met de rondreizen die momenteel aangeboden worden door de Nederlandse reisorganisaties is het natuurlijk ook heel makkelijk om verder Mexico in te reizen dan alleen maar de Riviera Maya. Toch vraag ik me af als ik die pakket-reizen bekijk of je wel de tijd hebt om echt rond te kijken, want als je schema zo strak is, dan mis je een heleboel schattige dorpjes en leuke plekjes, die je als je de weg weet of als je meer tijd hebt wel kunt ontdekken.

Ik ga op de website Leaving Holland, speciaal voor de Vakantiegangers (klik!) extra informatie schrijven over de leukste bestemmingen in Mexico en dat doe ik in samenwerking met de website MotoTravel. Waar je de meest prachtige routes kunt downloaden met leuke en praktische stops en bezienswaardigheden.

Wat is de beste tijd van het jaar voor Campeche?

Campeche is in de zomers heet, met temperaturen tot wel 40ºC, in de wintermaanden is het iets koeler, en blijft het kwik steken rond de 30ºC, het verschil zit hem vooral in de nachten. Maar het is er, vanwege de hoge luchtvochtigheid het hele jaar klam en plakkerig met als piekmaanden half maart tot en met half december.

Het regenseizoen is van eind juli tot en met eind oktober/half november en in die tijd zijn er vooral in de namiddag forse onweersbuien en heftige regen.

April tot en met augustus is het heetst met de piek in mei/juni. De koelste maanden zijn november tot en met februari met januari als absoluut koudste maand, 18-28ºC (nacht en dag temperatuur)

In september valt er de meeste regen en in April de minste.

Dus vanaf de tweede helft van November tot half Maart is de beste tijd van het jaar als je niet van verzengende hitte houdt met een hoge luchtvochtigheid.

Wat is er te doen in Campeche?

Het oude stadscentrum natuurlijk, met zijn kleurrijke straatjes, klein genoeg om in een dagje te bekijken. Maar vergeet niet om ook de open huizen te bekijken, naar het museum te gaan en de Piraten stadswandeling te maken.

Vanaf de Stadsmuren die onderdeel uitmaken van het oude fort, heb je op sommige plekken prachtige uitzichten. De bijbehorende forten liggen een stukje buiten de stad. Net boven Galerias Campeche, het overdekte winkelcentrum ligt Museo de Arqueología Subacuática Fuerte de San José, een klein leuk en informatief museum. En helemaal aan de andere kant van de stad, met prachtig uitzicht over het water vind je het spiegelbeeld fort San Miguel wat je na een steile klim kunt bezichtigen. Binnen de stad heb je santa Rosa, San Carlos waar het museum is gevestigd en je toegang krijgt om over de stadsmuur te lopen, en de Baluartes San Juan, en San Pedro, met daartussen de stadsmuur met zijn poorten naar de zee en de stad.

Wat is er nog meer te doen in Campeche

  • bekijk en bezoek de fotogenieke Catedral de Nuestra Señora de la Inmaculada Concepción en het naastgelegen religieuze museum
  • Plaza Independencia, om even heerlijk uit te rusten van je wandelingen
  • Centro Cultural, casa no. 6 ligt aan dit Plaza, gratis entree
  • Casa de Artesanias Tukulna of Bazar Artesanal AH KIM PECH voor wie gek is op souvenirs en handwerk
  • Museo de Arquitectura Maya Baluarte de Nuestra Señora de la Soledad, een klein maar informatief museum met een maquette van de stad
  • het gratis te bekijken Mansión Carvajal waar de kantoren van het DIF zijn gevestigd, op de eerste verdieping heb je een prachtig uitzicht op de Catedral de Nuestra Señora de la Immaculada Concepción
  • vergeet niet ook de Claustro “Tomás Aznar Barbachano” te bekijken
  • soms is Casa Guerrero geopend voor publiek, maar het is particulier bezit, dus het is ook vaak niet toegankelijk, maar zelfs de gevel is indrukwekkend, het is sowieso leuk om in Campeche omhoog te kijken, sommige gevels hebben prachtige ornamenten zoals Casa de Palomas, en de randen langs de daken zijn vaak prachtig gerestaureerd
  • de massieve uitstraling van Iglesia de San Roque y San Francisquito met zijn prachtige blad-gouden altaar
  • vlak bij de Baluarte de San Pedro ligt Iglesia de San Juan
  • iets verder het oude centrum uit liggen de Santuario Diocesano de Nuestra Señora de Guadalupe en Iglesia de Guadalupe vlak bij elkaar
  • De eenvoudige maar niet minder kleurrijke Iglesia de Santa Ana in de prachtige gelijknamige wijk ligt net achter de Mercado van Campeche, die overigens heel leuk is om te bezoeken als je het echte dagelijks leven in Mexico wilt zien
  • voor wie na al die kerken nog geen genoeg heeft van de heiligdommen is er nog de Iglesia San Román / Santuario del Santo Cristo

En dan natuurlijk elke avond naar de zonsondergang kijken op de boulevard terwijl om je heen allemaal eetkraampjes verzamelen met Antojitos. In het weekend om 8 uur de licht en water show op de Malecon (de boulevard) tegenover Parque Moch Couch en niet te vergeten een bezoek aan de Mirador de Campeche.

En wat eet je nu op zo’n bezoek aan Campeche?

Je kunt je onderdompelen in de wereldkeuken en heerlijk croissants of kaasbrood eten in het oude pand van La Panistera, of gewoon lekker mooie broodjes en heerlijke koffie bij Luan of prachtige Instagram waardige broodjes eten bij Origen Specialty Coffee, of in Calle 59 lekker op straat onder een parasol eten in het voetgangersgebied. Mogelijkheden te over! Je kunt zelfs echt Amerikaans eten bij Boston Pizza en Church Chicken in en rond Galerias Campeche.

Maar je kunt ook buiten je comfortzone stappen en in en rondom de public Market eten, de Mercado Campeche, bij Restaurante y Cafetaria Del Chef Lupita bijvoorbeeld of La Tia Tere en heerlijke locale gerechten eten als Panuchos, Mexicaanse empanadas, of een tranca met Carne Asada.

Andere streekgerechten zijn Tamales, Poc Chuc, tortillas van de blauwe heilige mais en Pan de Cazon.

In de omgeving van Campeche

In de omgeving van Campeche vind je de volgende attracties die een bezoek waard zijn

  • Edzna Archaeological Zone, met zijn indrukwekkende Cerro de la bruja o la hechicera
  • Zona arqueológica de Kankí
  • Ojo de Agua de Petenes
  • Parque Acuático Campeche (als je met kinderen in de stad bent)

En natuurlijk als je verder weg wilt kun je een bezoek brengen aan Champoton en verder de kust afzakken naar de prachtige witte stranden van Playa Coral en Playa Punta Xen, je rijdt daar zo dicht langs het water dat je zo vanuit de auto de zee kunt instappen. De andere kant op liggen de stad Merida, het prachtige historische stadje Uxmal of je kunt gewoon rondrijden in het prachtige landschap en door de soms pittoreske dorpen en het echte Mexico anno 2023 leren kennen weg van het toerisme. Op de website MotoTravel vind je leuke routes om te rijden in Yucatan bijvoorbeeld.

Ik heb wat foto’s van de stad Campeche voor je op een rij gezet

Alle informatie op de website is gratis, als jij je dankbaarheid wilt tonen voor mijn

  • onderzoekskosten
  • tijd
  • expertise

en alle website kosten, dan kan dat via onderstaande link

 

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.