Wonen in Mexico

Wat kost het leven in Mexico?

Zo af en toe schrijf ik op deze website iets over mijn budget en wat ik verbruik per maand in landen als de Filipijnen en nu sinds 2019 Mexico. Ik ben daar wat voorzichtig mee, want mijn budget is het jouwe niet en hetzelfde geldtd voor mijn levensstijl. Maar ik krijg vaak de vraag: waar betaal je dat allemaal van, en ” wat kost dat nu zoals jij leeft?” Of nog specifieker: Wat kost het dagelijks leven in Mexico.

Ik schreef ooit dat ik rond kon komen van 550 Euro (lees ook: Wonen in Mexico voor 550 Euro per maand) Dat was volgens mij tijdens de pandemie, we hadden een lockdown, restaurants en winkels waren gesloten en ik had gewoon geen enkele plek om geld uit te geven anders dan de supermarkt om de hoek en de bezorgpizza.

En toch, zelfs nu in 2023 met inflatie en alles, de vreselijk dure peso ten opzichte van de Euro. Ik krijg bijvoorbeeld zo’n 5000 peso minder als ik 1000 euro wissel dan zeg drie jaar geleden, dat hakt flink in je budget, toch red ik het nog voor ruim 850 euro. Ik heb mijn maand budget weer op 16000 MXN gezet nu ik weer een huis huur en op een vaste plek verblijf. (lees ook: Altijd reizen, das toch hartstikke duur?)

Het is geen vetpot, daar ben ik eerlijk in, ik moet wel een beetje nadenken waar ik mijn geld aan uitgeef, maar het is ene prima leven. Ik geef het volgende per maand uit aan vaste lasten:

  • 6000 MXN aan huur inclusief water en ophalen van huisvuil
  • 750 MXN gemiddeld aan elektra (lees meer over de hoogte van mijn energienota op mijn andere website (klik)
  • 200 MXN voor mobiel internet
  • 350 MXN voor vast internet
  • 160 MXN voor drinkwater wordt gratis aan huis geleverd en naar boven gesjouwd

Dan is er nog zo’n 8550 MXN over voor tanken, boodschappen en uit eten, en af en toe wat kleding of frutsels voor het huis of mijn hobbies. Omdat sommige prijzen zoals elektra niet altijd hetzelfde zijn en omdat de peso fluctueert wil het per maand wel eens 500 peso meer of minder zijn wat ik te besteden heb binnen mijn totale inkomsten. Gelukkig heb ik die flexibiliteit.

Het gros van mijn inkomsten gaat dan ook nog steeds maandelijks naar mijn spaarrekening en hoewel ik soms denk: ik gun mijzelf 2000 MXN extra elke maand en zet mijn budget op 18k heb ik dat nog steeds niet echt hoeven doen. Ik red het op deze wijze ook prima. En aangezien ik een bom rente krijg op mijn spaarrekening, loont sparen, ik heb toch elke maand zo’n 1000 peso aan rente en dan vaak nog hoge bonussen omdat ik ook die maand weer gespaard heb.

Maar ik zou liegen als ik zei dat in Mexico niet ook de prijzen gestegen zijn, wij hebben hier ook Coca-Cola, Nestlé en Unilever en nog een paar van die handige jongens die kleinere verpakkingen voor meer geld lijken te produceren tegenwoordig. Toch verschilt het in Mexico van gebied tot gebied hoe duur je leven is per maand. En van gebied tot gebied bedoel ik echt soms de wijken binnen de stad. (lees ook op mijn andere website: Het mexicaanse Basis Boodschappenmandje, de pagina opent in een nieuwe tab, dus je kunt hier rustig doorlezen)

Dus ja, je kunt nog steeds prima leven in Mexico voor een fractie van de kosten van levensonderhoud in Nederland.

Een paar zaken die in prijs gestegen zijn t.o.v. zeg 2 jaar geleden:

Wasmiddel vloeibaar, ik betaalde voor Ariel (0.75) 27 peso, nu 32/34 afhankelijk van de winkel, avocado’s van 23 eerst helemaal naar 60-70 peso per kilo en nu blijven ze hangen op ongeveer 33 peso per kilo. Een Bimbo meergranenbrood, ooit 35 peso, nu 54 Vers brood is ook wat duurder geworden van 1.35 peso per bolletje naar 1.65. Vooral rundvlees is duurder geworden, maar ook producten als kaas, eieren, en rijst. Toch is er een maatstaf er wordt druk gemeten als het gaat om prijsbewaking door de overheid, daarover lees je alles op mijn andere website waar ik schrijf over Het Mexicaanse basis Boodschappenmandje, en hoe dit bijgehouden wordt. En soms grijpt de overheid in, toen de prijs van maismeel de prijs van verse tortilla’s opdreef bijvoorbeeld. Toen zijn er met de importeurs en producenten afspraken gemaakt over de kosten en winkelprijs.

Uit eten in het echte Mexico is niet zo duur

Buiten het toeristengebied kost een gemiddelde maaltijd in een goed restaurant ongeveer 200-250 peso exclusief drinken, een drankje kost afhankelijk van waar je zit tussen de 15-40 peso voor een cola of tussen de 20-80 peso voor een glas vers sap. Omgerekend is dat met de wisselkoers van september 2023 ongeveer 11-14 euro.

Eet je op straat dan is je maaltijd ongeveer 75 -100 peso maar daar is de kwaliteit (en soms de hygiene) ook naar. Vlees met zenen er in en vaak taai, je moet wel je adresjes weten zeg maar om voor die prijs lekker te eten, dat lukt niet overal.

Ik ga bijna elke dag wel een keer uit eten. Soms word ik uitgenodigd voor een lunch en dan eet ik gratis. Maar ik kook sinds de pandemie wel meer zelf. Dat komt ook omdat de kwaliteit van het eten in Mexico naar beneden is gegaan.

De Mexicaan maken heel graag winst. En als je met matiger vlees meer winst kunt maken doen ze dat en als ze minder groente in het eten verwerken of blikgroente om zo de winstmarge te verhogen doen ze dat ook. De kwaliteit is hier niet zoals in Nederland waar maaltijden in restaurants van constante kwaliteit zijn. Je kunt 10x naar eenzelfde restaurant gaan en 10x hetzelfde bestellen, maar 10x een ander bord vol eten hebben. Behalve in de cliché toeristen gebieden, maar daar zijn de prijzen soms wel 2x zo hoog.

Dat onregelmatige op je bord, heeft ook te maken met seizoensgroente, en de wijze van inkopen, goedkoop gaat altijd voor, en presentatie van het eten is afhankelijk van wat er beschikbaar was.

Wat voor een huis huur je dan voor dat geld want ik zie alleen maar dure Airbnb’s?

Die vraag kreeg ik laatst in een gesprek met iemand die in Mexico wilde gaan wonen.

Ik huur momenteel een modern nieuwbouwappartement met 1 slaapkamer, ik heb een ruime woon-eetkeuken, en overdekt parkeren. Ik heb geen buitenruimte, maar met deze hitte en in dit klimaat is dat niet zo erg, en ik woon midden in de stad Merida in een rustige nette wijk, achter een op afstand bedient automatisch hek. Het gebouw wordt onderhouden door gebouwenbeheer, en elke week wordt er schoongemaakt in de openbare ruimtes. Ik gebruik zelden de aircon, want ik woon hoog en als ik de ramen open zet vang ik heerlijk de wind.

Ik heb voor mijzelf na aankomst in Mexico een woonbudget gezet en het lukt me nu al 4 jaar me daar aan te houden zonder in te boeten op levenskwaliteit. Meestal huur ik all-in, en dan betaal ik ongeveer 7000 MXN (ongeveer 380 euro) voor een gemeubileerd studio appartement met elektra, gas, water en internet, soms huur ik een huis, zeker als ik ergens kort verblijf, zoals in Mazatlan of Puerto Vallarta. ik huurde in Cancun voor 11k per maand een huis met 2 slaapkamers, grote tuin, parkeerplaats, inclusief GWL, drinkwater en het wassen van het linnengoed.

Dus in dit huis in Merida is het voor het eerst dat ik zelf verantwoordelijk ben voor het betalen van het internet en de nota voor CFE de Mexicaanse elektriciteitsmaatschappij en het huis heb moeten inrichten.

Hoe vind je zulke goedkope huizen?

Als jij vanuit Nederland zoekt naar woonruimte in Mexico ben je vaak aangewezen op vakantie woningen, dat is leuk, maar vreselijk duur. Je betaald dan rustig 800-1500 euro per maand of een veelvoud hiervan afhankelijk van je woonwensen. En niet elke stad/Staat in Mexico verhuurt huizen inclusief elektra, soms is dit voor eigen rekening (lees ook: Stroomrekening in Mexico en je Airbnb host)

Als je lokaal zoekt, ga je letterlijk de wijk in, overal hangen wel posters met “renta” op poorten en deuren en die ga je dan af, appen, bellen, je kijkt op Facebook Marktplaats en/of zoekt een betrouwbare makelaar die je gratis wil helpen (zijn commissie zit namelijk in de administratiekosten die je betaald als je gaat huren), op die manier vind je huizen die niet alleen maar aan buitenlanders aangeboden worden en dan zijn de prijzen veel schappelijker. Zo kun je in een gemiddelde Mexicaanse wijk al voor 3000 peso een huis huren, dat heeft dan wel wat onderhoud nodig en je woont waarschijnlijk niet achter een hek. (lees ook: Wonen in Mexico, een huis huren in Merida)

De kosten van electronica en huisinrichting

Ik ben niet meer zo thuis in de prijzen in Nederland, want ik ben al heel lang weg, en de markt is erg verandert in Nederland. Dus of iets goedkoop of duur is laat ik aan jou over om te beoordelen. Maar ik kocht een prima A-merk koelkast voor 262 euro omgerekend, zo 1 met een vriesvak bovenin en no-frost. Mijn 2-zits bank kostte 360 euro omgerekend.

Mijn pannenset (4 pannen) geschikt voor inductie kostte in de aanbieding 600 peso, afgeprijsd van 1100 peso. Zou ik een smart TV 5G willen kopen bijvoorbeeld van LG, dan betaal ik voor een 55″ TV ongeveer 10.000 MXN. Omdat Mexico een land is met een groot verschil tussen arm en rijk kun je het net zo duur maken als je wilt, je koopt een wasmachine vanaf 2500 peso, maar dat is dan ook precies wat je koopt: een machine die wast. Meer luxe, kost meer geld. En dat is met veel dingen zo. Je kunt het net zo duur maken als je wilt.

Je kunt bijvoorbeeld een complete inbouwkeuken kopen in een keukenwinkel, of een goede gerenommeerde timmerman vinden die een betere kwaliteit levert en op maat gemaakt voor een fractie van de prijs. En dat geldt ook voor kasten en ander meubilair.

bankrekening vertrek buitenland

Wanneer weet je of je je budget omhoog moet bijstellen?

Voor mij is het een sport om aan die 16k vast te houden zo lang als ik kan. Maar ik wil er niet zuiniger door moeten leven. Als ik supermarkten moet afstropen naar aanbiedingen, of minder uit eten kan, dan wordt het tijd nog een kritisch naar mijn budget te kijken. Dus de overweging om mijn budget met 2000 peso omhoog te doen is wel iets wat in deze dure stad (Merida Yucatan) vaker voorbij komt. En misschien doe ik het ook wel gewoon.

Voor jou is het belangrijk als je aan het begin van je Mexicaanse avontuur staat om te kijken wat je wensen zijn. Hoe wil je wonen, wat kun je besteden en wat is realistisch voor het gebied waar je wilt vestigen. Daarover kun je eventueel in gesprek met mij (klik)

Onverwachte kosten

Ik heb ook zo mijn onverwachte kosten, zo gaf ik vorige maand heel veel geld aan de motor uit. Ik had onderweg een dikke scheur in mijn gloed nieuw Metzler achterband en moest een noodband kopen in één of ander prutdorp vlak voor de eindbestemming. In Mexico zijn mijn type en maat banden zeldzaam. Dat wist de reparateur ook en hij heeft me een flink oor aan genaaid met een goedkope straatrace band in de juiste maat, ik betaalde ruim 2000 peso meer dan die band feitelijk kostte. Mexicanen draaien hun hand niet om voor een stevig potje afzetten en het arbeidsloon was ongeveer het weekloon van drie monteurs bij elkaar opgeteld. En daarna na aankomst moest de motor een grote beurt bij de BMW dealer, en moest er een goede band op, eentje met profiel zeg maar, zodat ik in het regenseizoen niet alle kanten op glij op de betonnen rotondes

Dat was een forse aderlating, geloof me. In elk budget moet je rekening houden met onverwachte kosten en een post onvoorziene uitgaven is een must. Veel mensen vergeten bijvoorbeeld dat hun visumkosten pas beginnen als ze in Mexico naar de Immigratiedienst gaan (lees ook: Een verblijfsvergunning aanvragen voor Mexico)

Je moet “rampen” of tegenslag kunnen opvangen uit je budget, als je dat niet kunt en je moet er voor lenen of op je creditcard leven, dan doe je het niet goed – De Emigratie Coach

Voor een gezond budget is overzicht heel belangrijk

Je moet goed weten wat er in komt, wat de kosten zijn die je moet maken om dat geld te verdienen en op je Mexicaanse bankrekening te krijgen zodat je weet wat bruto/netto is, en dan weet je hoeveel geld je zou kunnen uitgeven in Mexico. En de wisselkoers speelt daarin ook vaak wel een rol zoals je hebt kunnen lezen.

En om je budget te bepalen moet je enige zelfkennis hebben: Wat heb jij nodig om gelukkig te zijn? Tenslotte ga je niet emigreren om alsnog te moeten schrapen.

In het boekje “Maak jouw unieke Emigratie Profiel” help ik je in een paar stappen naar een gezond emigratie budget en overzicht over inkomsten uitgaven die bij jouw dromen voor de toekomst horen.

 

Ik schrijf over mijn leven in Mexico en Merida in het bijzonder op de website “Ik woon in Merida”

 

 

 

 

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.