Emigreren,  Werken & Reizen

Ik ben freelancer en ik wil weg uit Nederland

Ben jij zelfstandig ondernemer, ZZP’er, freelancer en wil je weg uit Nederland? Als je een beetje buiten de box kunt denken is dat geen enkel probleem.

Niet iedere freelancer is even vrij om vanuit het buitenland te werken. Maar als we iets geleerd hebben van het hele thuiswerken gedoe van 2020 en 2021 is het wel dat werken zoveel meer digitaal kan en op afstand kan dan we ooit dachten en daarmee ook de klantcontacten.

Dus als jouw bedrijfsvoering het niet van je eist dat je fysiek op de werkvloer aanwezig bent, dan kun je dus prima vanuit het buitenland werken.

Er zijn genoeg

 • grafisch ontwerpers
 • boekhouders
 • technisch tekenaars
 • webdevelopers
 • schrijvers
 • social media managers
 • SEO specialisten
 • administratiekantoren
 • beleidsmedewerkers
 • vertalers
 • stem artiesten

en zelfs verplegers en verzorgenden die werken in het buitenland en niet meer in Nederland wonen.

Ja maar hoe netwerk ik dan? En de acquisitie, hoe werkt dat?

Netwerken doe je via Zoom, Whatsappgroepen of Signal bijeenkomsten, om maar een paar mogelijkheden te noemen.

En acquisitie en zoeken naar werk zijn ook voldoende mogelijkheden voor zonder dat je direct bij een potentiële klant in zijn kantoor hoeft te zitten.

Het gaat er om dat je creatief kunt denken. Niet kleinschalig, maar grootschalig.

En als het echt niet kan, maar je wilt toch, dan moet je een beslissing nemen over bedrijfsbeeindiging en een andere carriere in het land van je dromen.

Als ondernemer ben je immers oplossingsgericht, dus je vind een oplossing.

Ja maar ik moet af en toe wel aanwezig zijn

Nou dat is mooi, dan ga je even terug naar Nederland en kun je je gelijk weer lekker vol eten aan bitterballen, hagelslag en stroopwafels, dropjes en andere dingen die je wellicht wel mist in het buitenland. En even langs familie en vrienden.

En als je niet te lang blijft plakken ben je niet gelijk weer geremigreerd (lees ook: Ben je geëmigreerd als je naar het buitenland verhuisd?

Ja maar hoe moet dat dan met mijn bedrijfsinschrijving als ik ga emigreren als ZZP’er

De Kamer van Koophandel bepaald of je ingeschreven mag blijven. Want in de meeste gevallen mag dat niet, maar er zijn een aantal criteria waarbij dat wel mag. (lees ook Emigreren als ZZP’er)

Maar denk even goed na! Is het echt zo erg als je een bedrijf runt zonder KvK-nummer? Er zijn genoeg zelfstandig ondernemers die zonder inschrijving bij een KvK vanuit het buitenland een prima lopend bedrijf runnen.

Je bent ZZP’er en je wilt weg uit Nederland

Laten we even bij het onderwerp blijven, want je draagt alleen maar excuses aan waarom eht niet zou kunnen. Jij bent ZZP’er en je wilt weg uit Nederland.

Even los van die bovenstaande zaken: wat houdt je tegen?

Kijk eens kritisch naar je excuses om het niet te doen, welke van die excuses is nu echt een geldige reden?

What if I fall??
Oh but darling, what if you fly……? – Erin Hanson

Meer lezen over dit onderwerp? kijk dan eens in de rubriek Freelancers op reis

 

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

error: Sorry!