is verhuizing buitenland emigratie
Digitale Nomade,  Emigreren

Ben je geëmigreerd als je naar het buitenland verhuisd?

Als je gaat verhuizen naar het buitenland is het goed om te weten of je dan emigreert of niet. Dit heeft te maken met o.a. sociale zekerheden en belastingen, en het wel of niet uitschrijven uit het bevolkingsregister in je woonplaats. En een uitschrijving betekent niet altijd automatisch dat je ook echt geëmigreerd bent voor de Belastingdienst

Clogs Netherlands

Wanneer ben je nu wel geëmigreerd en wanneer niet?

De Belastingdienst is de organisatie die beslist of je wel of niet geëmigreerd bent. Maar ook Zorginstituut Nederland heeft er regels voor.

Jijzelf kunt wel vinden dat je geëmigreerd bent, maar daar denkt de overheid soms anders over. In sommige gevallen moet jij aantonen dat je werkelijk in het buitenland woont en niet meer in Nederland. Soms doe je dat door een belastingnummer en een belastingbetaling voor je nieuwe thuisland te tonen aan de belastingdienst.

Voor de wet in Nederland ben je verplicht je uit te schrijven uit het bevolkingsregister als je langer dan 8 maanden aaneengesloten niet in Nederland verblijft binnen 12 maanden. Dus stel je bent 7 maanden in Spanje om te overwinteren en je bent er 5 in Nederland hoef je je niet uit te schrijven.

Maar ben je 9 maanden in het buitenland en maar 3 maanden in Nederland dan kan bijvoorbeeld de gemeente waar je woont/woonde, vinden dat je geëmigreerd bent en dat je je dient uit te schrijven. De Belastingdienst echter kijkt o.a. naar de volgende criteria om te beoordelen of je wel of niet bent geëmigreerd:

 • breng jij de meeste tijd door in het buitenland?
 • heb je een officiële verblijfsvergunning in het buitenland?
 • Is je gezin of je partner meeverhuisd?
 • Waar werk je? Werk je binnen of buiten Nederland?
 • Heb je klanten in Nederland?
 • Heb je inkomsten in Nederland en hoe groot deel van je wereldinkomen is dat?
 • Ben je verzekerd in het buitenland?
 • Waar is je huisarts gevestigd?
 • Ben je actief deelnemer aan de maatschappij in het buitenland, heb je bijvoorbeeld
 • lidmaatschappen van clubs of verenigingen
 • Gaan je kinderen niet meer in Nederland naar school?

Soms is het handiger om net niet te emigreren voor de Belastingdienst, bijvoorbeeld als het land waar je tijdelijk verblijft een hogere belasting int over werk en inkomen bijvoorbeeld.

Als je wel belasting betaald in het buitenland vallen je premies in Nederland (grotendeels) weg en  je hebt geen recht meer op aftrek waar je wel recht op zou hebben als je voor de belastingwet niet geëmigreerd bent.

Tulips Netherlands

Soms betaal je nog gewoon belasting in Nederland ook al ben je geëmigreerd

Toch gaat dit verhaal niet altijd op. Want je betaald altijd een deel belasting over je inkomsten in Nederland ook al ben je officieel geëmigreerd. Je moet, als je dit niet wilt, kunnen aantonen dat je belasting betaald in het buitenland. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor je pensioen.

Het is belangrijk om te weten of je volgens de Nederlandse belastingwet geëmigreerd bent. Voor de afdracht van sociale premies, voor je zorgverzekering en voor het ontvangen van een eventuele conserverende aanslag.

Soms is er een uitzondering, bijvoorbeeld als Nederland een verdrag met een land heeft, of als je binnen de EU blijft.

En had je een bedrijf in Nederland en ga je als ZZP’er op reis, dan gelden er weer andere regels, zo is je inschrijving bij de KvK niet meer geldig als je niet meer ingeschreven staat in het persoonsregister. Oftewel, als je geen adres meer in Nederland hebt.

Laat dit goed uitzoeken voor je vertrekt

Ik heb geleerd dat weinig mensen precies weten hoe het zit, zelfs bij de belasting telefoon krijg je tegenstrijdige antwoorden. Ikzelf heb professionele hulp ingeroepen om dit voor mij uit te zoeken. En dan nog is er soms verwarring. Omdat de Nederlandse belastingweg erg ingewikkeld is.

Heb jij emigratie plannen?

Bereid je goed voor met dit handboek

Heb je specifieke vragen over emigratie kun je me ook mailen of met mij chatten. 

Ben jij dankbaar voor de gratis informatie?

Toon hier je dankbaarheid voor de informatie die ik gratis op mijn website publiceer zodat jij dit kunt lezen.

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. Momenteel bereid ze ergens in de buurt van La Paz (BCS) weer een lange motortocht voor dwars door Mexico.