Werken & Reizen

Emigreren als ZZP’er

Als ik Google op “Emigreren als ZZP’er” kom ik in eerste instantie de website van de KvK tegen met in de snippet de tekst dat je als zzp’er overal ter wereld kunt werken. puntje puntje puntje……”personen die naar het buitenland verhuizen en bij KVK staan ingeschreven als ondernemer”. Een snelle lezer krijgt daarbij de indruk dat je dus kunt emigreren met een inschrijving bij de Nederlandse KvK. Maar dat is niet helemaal correct.

Het wel of niet ingeschreven mogen blijven staan bij de KvK, heeft vooral te maken met je bedrijfsactiviteiten en vestigingsadres van je bedrijf.

digitale nomade, werken en reizen, freelance, zzp online geld verdienen

Het bevolkingsregister, de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst werken hierin samen

Vroeger, geen idee wanneer precies, maar niet heel lang geleden, moest iedere ZZP’er zich uitschrijven bij de KvK als hij niet langer ingeschreven stond in het bevolkingsregister. En je moet je uitschrijven uit het bevolkingsregister als je langer dan 8 maanden buiten Nederland verblijft. Ben je geëmigreerd als je naar het buitenland verhuisd?)

Die twee inschrijvingen, bij de KvK en het bevolkingsregister waren gekoppeld aan de Belastingdienst die dan beoordeelde of je ook voor de belastingwet geëmigreerd was. Voor sommigen speelden dan zaken als conserverende aanslagen en naheffingen enzovoorts, maar dat was zo ongeveer de regel.

Nu de Belastingwet verandert is t.a.v. Europees inkomen en je in alle landen binnen Europa aangifte moet doen is het logisch dat je dus ook bij de KvK je inschrijving kunt behouden. Je betaalt dan gewoon belasting over je “wereldinkomen” in Nederland of in het land waar je woont. En die belastingdienst draagt dat dan weer af aan de overige landen. In sommige gevallen kun je dan ook nog aanspraak maken op heffingskortingen en voorlopige teruggaaf. (lees ook Ben je als digitale nomade belastingplichtig?)

Sipalay Sugar beach

Maar hoe zit het nu met de KvK als je je uit moet schrijven als bewoner?

Ik had onlangs een klant die zijn hele toekomst op dit bovenvermelde artikel had gebaseerd. En wel buiten Europa, hij vertrok naar Z.O. Azië, het walhalla voor digitale nomaden en dacht gewoon BTW te kunnen rekenen en ingeschreven te kunnen blijven bij de KvK.

Ik vertelde hem dat hij wellicht een interpretatiefout maakte.

De website van de KvK geeft mijns inziens wat warrige informatie, maar dat kan aan mijn leeskwaliteiten en interpretatie liggen. In het stappenplan om Digitale Nomade te worden op de website van het Ondernemersplein van de KvK gaan ze er van uit dat je je altijd inschrift als ondernemer. Ook als je reist en werkt. Maar dat is vaak helemaal niet mogelijk.

Als jij je bedrijfsactiviteiten in Nederland stopt, dus je hebt geen fysiek bedrijf meer, en geen fysiek contact op regelmatige basis met klanten en opdrachtgevers binnen Nederland, dan kun je nog wel klanten hebben in Nederland maar dien je je toch uit te schrijven.

Heb jij een fysieke vestiging in Nederland (kantoor, bedrijfspand, warenhuis) of kom je nog regelmatig voor bedrijfsactiviteiten naar Nederland toe (Klant-bezoeken, spreekbeurten, trainingen enz.), dan kun je in veel gevallen je inschrijving in Nederland behouden.

digitale nomade, werken en reizen, freelance, reizen, zzp

Kun je je inschrijven in de KvK van een ander land als digitale nomade?

Op de website van ZZP Servicedesk wordt in de Internationale Archieven een voorbeeld gegeven van een “Digitale Nomade” Raoul, die werkt vanuit Australië. Dit komt naar boven als je zoekt op termen als “digitale nomade en kvk inschrijving”. Maar als je het artikel leest is Raoul geen digitale nomade maar digitale ondernemer. Dat is wezenlijk iets anders.

Maar het is heel simpel en lang niet zo schimmig als de meeste nomad websites doen geloven. Het is visum afhankelijk wat je doet in het buitenland met je inschrijving als bedrijf. En als nomade vestig je nergens. Dus tel 1 en 1 maar bij elkaar op. De meeste digitale nomaden reizen op een toeristenvisum. (Lees ook eens: Werken Digitale Nomaden legaal?)

Er zijn een paar landen die het mogelijk maken om voor Digitale Nomaden op een speciaal visum te reizen. Maar die landen zijn uitzonderingen.

Heb jij nog vragen?

Het kan zijn dat je nog vragen hebt na het lezen van dit artikel. Die kun je stellen in de reactiemogelijkheden onder dit blog. Hoewel je persoonsgegevens niet openbaar zijn uiteraard, is de bijdrage die je daar typt wel openbaar. Hou daar rekening mee.

Je kunt deze vragen ook stellen via email, vooral handig als het één simpele vraag is.

Lukt dat allemaal niet in een email en heb je meer vragen of wil je brainstormen over jouw mogelijkehden als digitale nomade. Boek dan een gesprek in met mij. In een videogesprek praten we over de onderwerpen die jou bezighouden en ik vertel aan jou vanuit mijn ervaring over deze bijzondere levensstijl.

Gelijk aan de slag met online werken omdat je extra inkomen wilt of gewoon omdat je een levensstijl als digitale nomade wilt?

Koop dan dit boek!

 

Een postadres in Nederland aanhouden? Lees dit infoblad voor meer informatie.

 

* Disclaimer: ik ben geen belastingdeskundige en pretendeer dit ook niet te zijn, ik ben ook niet opgeleid met enige expertise over de rechtsstaat Nederland en de ondermerswetgeving. Echter ik spreek uit ervaring. En mijn ervaring is mede gevormd door de hulp van een goede belastingadviseur in Nederland die ik voor mijn vertrek heb geraadpleegd. Ik adviseer jou hetzelfde te doen voor je vertrek. Als je een gesprek met mij boekt, krijg je van mij de naam van mijn belasstingadviseur om met hem de details van jouw situatie door te spreken als je na ons geesprek nog vragen hebt die niet beantwoord zijn

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

2 reacties

  • Jeanette

    Hi Micheal, Spannend dat je naar Nieuw Zeeland verhuisd. Als Nederlands ZZP’er blijven werken is lastig op het moment dat je echt gaat emigreren. Er zijn een aantal criteria. Je kunt het hier nalezen

    Belasting betaal je in principe in het land waar je woont, afhankelijk van een eventueel belastingverdrag tussen Nederland en Nieuw Zeeland.

    Als je verder nog vragen hebt kun je deze hier stellen.

    Groet,

    Jeanette

  • Michael

    Hi Jeanette,

    Duidelijk artikel dat mij nog meer vragen oproept. Dat heb je denk ik gauw met zo’n complex onderwerp als “emigreren als ZZP’er”.

    In ieder geval, voor mij is het moeilijk om te weten waar ik moet beginnen. De situatie: over een maand vertrek ik naar Nieuw-Zeeland (ik heb ook een NZ paspoort). Met geluk heb ik met mijn huidige werkgever (nu in loondienst) weten te regelen dat ik bepaalde werkzaamheden mag blijven doen als freelancer. De vraag die mij nu luidt; moet (of kan) ik mij als Nederlandse ZZP’er inschrijven, of kan ik mij als Nieuw-Zeelandse ZZP’er inschrijven.

    Zoals ik zei is het een groot vraagteken voor mij momenteel, waar ik uberhaupt kan beginnen. Wie weet heb je advies voor mij.

    Met vriendelijke groet,
    Michael