Emigreren

Internationaal Verhuizen, dit moet je weten

Als je gaat emigreren verlaat je je woonplaats, je familie en vrienden en je huis, de plek waar je jaren hebt gewoond. Of je dan ook je spullen wilt achterlaten, dat kan extra lastig zijn om te beslissen.

Vaak laten mensen het afhangen van hun budget en mogelijkheden om zelf vervoer te regelen naar hun nieuwe woonland. Als je echter ver buiten Europa gaat wonen is de beslissing des te lastiger omdat transport mogelijkheden vaak duur zijn en douane zaken ingewikkeld. Het kan dan ook heel stressvol zijn je hele inboedel mee te verhuizen.

Ik raad mijn klanten vaak aan om een budgetkeuze te maken. Ze zijn vaak nog in het beginstadium van het emigratieproces en hebben tijd genoeg om bijvoorbeeld overtollige huisraad te verkopen, om zo hun emigratiebudget te vergroten.

Wat ook meespeelt in de beslissing is of je in je nieuwe woonland een huis gaat huren waar al meubels instaan. Dan kun je overwegen alleen persoonlijke spullen mee te nemen.

Verhuis je met kinderen dan is het natuurlijk iets emotioneler, want kinderen hechten zich aan veel dingen en het loslaten van die spullen kan stressvol zijn. Je zult in veel gevallen speelgoed mee moeten verhuizen.

Wat moet je regelen als je alles mee wilt nemen?

  1. Je begint met een internationale verhuizer te vinden die naar jouw locatie wil verhuizen.
    Let op dat jouw verhuizer een keurmerk heeft of een kwaliteitscertificaat. En kijk bijvoorbeeld op Google maps of het bedrijf goede reviews heeft. Kijk bijvoorbeeld op de website van Erkende Verhuizers en let op dat de keurmerken en (ISO) certificaten voor internationaal verhuizen zijn. Een goede website om zo’n verhuizer te vinden is deze website (klik)
  2. Het verhuisbedrijf stuurt iemand die op afspraak langskomt en maakt een offerte op basis van de aanwezige inboedel en het land van bestemming. Ook kan deze verhuizer het uit- en inklaren bij de douane voor je regelen.
    Soms is dat ook binnen Europa nodig, afhankelijk van wat je meeneemt en naar welk land je verhuisd.
    Je prikt een verhuisdatum, en dat is niet persé ook de datum waarop jij emigreert. Want als jouw inboedel heel lang onderweg is, bijvoorbeeld omdat het per zeecontainer gaat, dan zullen je spullen eerder vertrekken dan jij.
  3. Spreek met de verhuizer af wie inpakt, je kunt vaak kosten besparen door het zelf te doen, maar veel Internationale verhuizers werken met een all-in prijs omdat zij precies willen weten wat er meegaat.
    Als je zelf inpakt hou dan lijsten bij van spullen die je inpakt met nummers van dozen, zodat je als je gaat uitpakken wat er in welke doos-nummer aan spullen zit. Niet elke doos heeft evenveel prioriteit om uit te pakken.
  4. Als jij niet alles meeverhuisd vertel de verhuizer dan precies wat achterblijft en wat wel meegaat, zodat hij een goed inschatting kan maken van de m3.
    Het is niet altijd zo dat hoe minder je meeneemt hoe goedkoper het is, een volle zeecontainer is net zo duur als een halflege. Je kunt wel bespreken met de verhuizer of er meer spullen in de container kunnen die niet van jou zijn zodat je de kosten kunt drukken. Dit kan dan wel weer voor vertraging zorgen bij de douane en na aankomst. Veelal moet dan eerst de container geleegd en overgepakt worden.
  5. Bespreek hoe de spullen tijdens transport verzekerd zijn, moet je bijvoorbeeld je inboedel verzekering aanhouden (en kan dat met je verzekering? Of zit schade en verlies bij de overhuisprijs inbegrepen? Of wil het bedrijf dat je een extra, internationale, inboedelverzekering afsluit speciaal voor verhuizingen en transport?
  6. Vraag meerdere offertes aan, de prijzen kunnen enorm uiteenlopen.

Zelf verhuizen

Je kunt natuurlijk ook zelf verhuizen, als je met de auto naar je bestemming kunt rijden dan is het huren van een vrachtwagen, al dan niet met chauffeur, een optie. Zo bespaar je wellicht heel veel geld. Vraag na of je met jouw type rijbewijs de auto mag rijdend je huurt, ook in het buitenland.

Nadeel is wel dat als je zelf rijdt, de auto weer terug moet. Jij rijdt dan best veel kilometers en dat kost tijd, tijd die je wellicht liever besteed in je nieuwe huis.

Een aantal dingen om over na te denken bij internationaal verhuizen

  • Soms is het voordeliger om alles nieuw te kopen in je nieuwe woonland, een nieuw land, een nieuwe start. Nederlandse meubels staan misschien wel helemaal niet leuk in je nieuwe huis.
  • Voor elektrische apparaten heb je wellicht een andere stekker nodig of een omvormer omdat het voltage niet hetzelfde is. Controleer of dat het geval is.
  • Internationaal verhuizen is duur, hou daar rekening mee in je budget en maak elke keer de afweging of je alles meeneemt of niet
  • Als je gaat vliegen naar je nieuwe woonland kun je er ook voor kiezen persoonlijke spullen in te checken als ruimbagage of vracht.

Meer over internationaal verhuizen, je huisraad opruimen en beoordelen wat je meeneemt lees je in dit boekje.

Hierin vind je ook tips om te besparen op je verhuiskosten als je een beperkt verhuisbudget hebt. Er wordt uitgelegd hoe je inboedel of persoonlijke spullen meeneemt in het vliegtuig en wat je wel en niet mee kunt nemen.

Als je verhuisd met kinderen en je vliegt naar je nieuwe bestemming is dat wellicht een goede optie om het speelgoed voor de kinderen mee te nemen.

Tevens heeft het boekje, net zoals alle andere boeken in de Emigratie Winkel, een lijst met relevante webadressen, allemaal bedoelt om jou zoeken en dus tijd te besparen.

Heb je nog vragen dan kun je die in de reactie mogelijkheden stellen, of je kunt je tijd inplannen voor een persoonlijk gesprek met mij. Dat doe je via deze link (klik)

Heel veel succes met je emigratie!

Emigratieplannen?

Ben jij dankbaar voor de gratis informatie?

Toon hier je dankbaarheid voor de informatie die ik gratis op mijn website publiceer zodat jouw vragen beantwoord worden.

2 reacties

  • Emma

    Mijn vriend en ik hopen volgend jaar naar het buitenland te verhuizen. Het is goed om te weten dat het inschakelen van internationale verhuizers belangrijk is. Daar zullen we ons zeker in gaan verdiepen. We zullen ook naar de inboedelverzekering kijken, dat vind ik een goede tip. Dan weten we zeker dat onze spullen goed verzekerd zijn, mocht er onverwacht iets misgaan.

error: Sorry!