roze achtergrond met rechts blauw vraagtekenen en tekst in het midden "5 belangrijke vragen over Emigratie"
Emigreren

5 Belangrijke vragen over Emigreren

Hoe vaak verzuchten we niet op vakantie: hier kan ik oud worden? Toch zijn er in de parktijk niet heel veel mensen die die droom omzetten in werkelijkheid en naar het buitenland vertrekken om daar oud te worden.

Voor die mensen die het wel willen doen heb ik 5 vragen die je jezelf kunt stellen voor je je koffers pakt en de deur in Nederland achter je dichttrekt.

1. Wat verwacht ik van mijn emigratie?

Het is altijd leuk om te dromen. en ieder mens heeft zo zijn eigen dromen die hij wil realiseren in het buitenland. Dat kan zoiets simpels zijn als een andere cultuur leren kennen of een nieuwe taal leren tot de kwaliteit van je leven verhogen.

Is het een droom die je al heel lang koestert of is het verlangen alles achter je te laten en opnieuw te beginnen pas recent gaan groeien? Waarom wil je weg uit Nederland en wat verwacht je te vinden na je emigratie?

Schrijf voor jezelf op wat jij verwacht te bereiken als je gaat emigreren?

En ga je met een partner emigreren of met het hele gezin, bespreek dan met elkaar die verwachtingen zodat er later geen misverstanden zijn of twijfel.

2. Is mijn doel om te emigreren realistisch?

Emigreren klinkt leuk, maar is je doel wel realistisch. Het is niet voor iedereen weggelegd om allerlei verschillende redenen, en soms moet je kritisch naar jezelf kijken of je wel de kwaliteiten, mogelijkheden en middelen hebt om een emigratie tot een succes te maken.

Ga langs alle punten op je lijstje van de eerste vraag en vraag je af wat je nodig hebt om dat doel te bereiken. En wees praktisch en zelfkritisch, kijk niet alleen naar middelen maar ook naar talenten, je opleiding, je zelfredzaamheid en oplossingsgerichtheid.

Soms lijkt je droom geweldig, maar in de realiteit eindig je met minder geld en vrije tijd dan je wellicht verwacht.

3. Ben ik niet gewoon op de vlucht?

Nederland is al lang niet meer ieders droomland en veel mensen zijn het heersende klimaat in Nederland beu. De eeuwige opinie onderling, het veroordelen, de migranten crisis en de politieke beslissingen vanuit zowel Den Haag als de EU beginnen door te dringen tot voorbij de voordeur en tasten menig bewoner niet alleen in de portemonnee aan, maar ook in culturele vrijheid en soms zelfs vrijheid van expressie en meningsuiting.

De massa kan genadeloos over je heen vallen en elke wijziging in het financieel beleid van Den Haag valt je portemonnee aan.
Vluchten is helemaal niet zo’n rare reden om te emigreren maar is het een juiste beslissing?

Is vluchten voor je schulden bijvoorbeeld een juiste beslissing?
En is de reden: Ik ben het gewoon zat in Nederland” wel een goede reden om een nieuwe toekomst op te bouwen?

(lees ook: Ik voel me niet meer thuis in Nederland en 5 Redenen waarom mensen Emigreren)

4. Ga ik het redden zonder familie en vrienden om mij heen?

Emigreren is een eenzame zaak. Ga je met een gezin dan heb je nog aanspraak, maar ga je alleen, dan ben je al snel aan jezelf overgeleverd. Immers voor de mensen thuis verandert er niks, alleen jij valt weg uit hun sociale cirkel. En de eindeloze: kijk mij het leuk hebben”-foto’s gaan mensen die “gewoon” naar hun werk moeten al snel vervelen.

Hoe vaak doe jij beroep op familie en vrienden voor steun of gezelligheid en ga je het redden zonder deze mensen in je directe omgeving? (lees ook: Vervreemding van familie en vrienden na Emigratie)

5. Wil ik naar een onbekend land verhuizen?

Veel mensen emigreren naar een land waar ze al een keer op vakantie geweest zijn. Maar ken je dan het land wel echt? Vanuit je hotelkamer lijkt alles leuk en mooi, maar een huis zoeken en daar leven als de lokale bevolking kan heel anders zijn dan je denkt. En heel veel vakantiebestemmingen zijn buiten het hoogseizoen helemaal niet zo gezellig, er is veel gesloten en het kan een totaal verlaten beeld geven.

Kun je aansluiting vinden bij de lokale bevolking als je in een kleine gemeenschap gaat wonen? En hoe ga je om met de nieuwe taal en gewoontes?

Ben je flexibel genoeg om dit allemaal te overkomen en aan te leren en te accepteren?

Tot slot

Enig realisme en een goede planning zorgen voor een minder stressvolle en succesvolle emigratie. Je dient zaken goed af te ronden in Nederland om goed te kunnen opstarten op je nieuwe locatie.
Of je nu buiten Europa of binnen Europa verhuisd, je krijgt te maken met een andere taal, cultuur en normen en waarden. Maar ook andere wetten, regels en dus verplichtingen.

Emigratieplannen? Koop de Handleiding voor Emigratie

In de handleiding voor Emigratie neem ik je stap voor stap mee door het Emigratieproces. Deze handleiding bevat ook de uitleg voor het maken van een emigratieprofiel! het begin van een succesvolle Emigratie. Tot aan de thuiskomst op je nieuwe plek lees je over wat je allemaal moet regelen en waar je aan moet denken.

 

Ben jij dankbaar voor de gratis informatie?

Veel informatie op deze website is gratis, en voorkomt wellicht dat je eindeloos moet zoeken op het internet. Een bijdrage in de kosten van de werkuren, en kosten voor het beheren van de website wordt door mij zeer gewaardeerd. Het motiveert me om de website up to date te houden en de artikelen regelmatig te herschrijven als er zaken veranderen omtrent Emigreren.

 

*Dit artikel is oorspronkelijk geschreven en gepubliceerd op 14 december 2019 en herschreven in juni 2024.

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

Eén reactie

  • Frankrijkganger

    Wij zijn in 2019 geëmigreerd naar Frankrijk om daar een chambres d’hôtes te beginnen. Hiermee hebben wij een jarenlange droomwens in vervulling zien gaan.

    Het eerste seizoen is naar volle tevredenheid verlopen. Een seizoen waarin we veel leuke en verschillende gasten hebben mogen begroeten en daarnaast natuurlijk hebben genoten van de rust, ruimte en natuur van het Franse platteland. We kijken er naar uit om op 1 april te gaan starten met het 2e seizoen.

    Wij hebben tot nu toe geen spijt van deze ingrijpende stap om in Frankrijk te gaan wonen en werken. Wel willen we iedereen met dezelfde plannen erop attenderen dat je je wel vooraf moet realiseren dat een verhuizing van Nederland naar Frankrijk vaak eenvoudiger is dan een remigratie van Frankrijk naar Nederland, zeker in de huidige tijd met veel woningnood en met name als je een huis wilt gaan huren.

    Maar het allerbelangrijkste in je leven is om je droom en hart te volgen binnen de mogelijkheden die er zijn!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Sorry!