Je Pensioen en Emigratie
Bij veel van mijn klanten is verwarring over pensioen en AOW. En hoe dat dan zit na Emigratie.
Hoewel ik geen deskundige ben op dit gebied ga ik proberen het uit te leggen aan de hand van informatie die ik kan vinden op de Nederlandse websites, overleg met mensen uit mijn netwerk die daar wel verstand van hebben.
Het is best een lastig onderwerp, want Nederland is het land van wetten en regels en uitzonderingen op die regels. En de meeste pensioenadviseurs en belastingadviseurs denken alleen maar binnen Nederland en alles daarbuiten moeten ze uitzoeken. Zelfs als je inlogt op Mijn pensioen, is de berekening die je ziet niet correct als je naar het buitenland verhuisd, omdat ze niet specificeren welke premies alleen in Nederland uitbetaald worden en bij bijvoorbeeld je AOW opgeteld zijn. En dan is er nog het verhaal dat voor elk jaar in het buitenland er 2% van je AOW wordt afgetrokken, hoe zit dat dan?
Het is dan ook vaak een beetje zoeken naar een spelt in een hooiberg, en je klikt van website naar website en pagina naar pagina om soms nog niet de juiste informatie boven tafel te krijgen. Soms vind je wat om dan later te ontdekken dat het hopeloos veroudert is. En soms stel je een vraag bij 2 bedrijven en krijg je tegenstrijdige antwoorden.
Dus heb ik het voor je uitgezocht. Tot op de bodem, zeg maar. En in het infoblad vind je links naar alle websites met de juiste informatie. Lees verder in dit infoblad over het onderwerp pensioen en AOW na emigratie.
Na betaling ontvang je via email een download link voor een kleurrijk en informatief info blad. Je kunt dan direct verder lezen, inclusief een lijst met webadressen.
De info bladen op de website Leaving Holland werken als een soort Paywall. Veel websites gebruiken een paywall om mensen te laten betalen voor meer uitgebreide specialistische informatie. Vaak door middel van een abonnement. Op Leaving Holland is het slechts een eenmalig bijdrage en geen abonnement.