Wonen in Mexico

De Immigratiedienst van Mexico

De Immigratiedienst van Mexico is aan het vernieuwen, en regels en procedures worden voortdurend bekeken op efficiëntie en klantvriendelijkheid. Maar vooral modernisering is een speerpunt geweest de afgelopen jaren toen er een relatief rustige periode was vanwege de reisbeperkingen van andere landen.

Er zijn een aantal dingen verandert bij INM in de afgelopen 2 jaar.

De Mexicaanse Immigratiedienst heet afgekort INM (Instituto Nacional de Migracíon) en is het aanspreekpunt voor buitenlanders die voor kortere of langere tijd in Mexico verblijven. Een soort van burgerlijke stand voor buitenlanders zeg maar.

Zij regelen alles wat te maken heeft met verblijfsvergunningen, verblijfsstatus en visas.

Wat is er allemaal verandert?

  • Zo kun je tegenwoordig een afspraak maken op veel kantoren via een digitaal systeem om je zaken te regelen
  • Je kunt ook bij een aantal kantoren inmiddels met je creditcard of bankkaard betalen voor je tramites
  • Pasfoto maken voor je resident kaart en vingerafdrukken nemen gebeurd ook op veel kantoren inmiddels digitaal
  • De inreis-procedure voor toeristen en mensen met een visum is aan het veranderen en er draait een proef om de FMM, het in- en uitreis document, uit te faseren.
  • De regels voor verschillende visas zijn weer bij alle medewerkers opgefrist en worden strenger toegepast.

Lees ook: Scherpere regels visums voor Mexico

Mexico, visum, cancun, toerist, 180 dagen, exit tax, belasting, kosten, prijs,

De uitfasering van de FMM

Er is nog geen officiële aankondiging dat de FMM, Forma Migratoria Múltiple oftewel de toeristenkaart, gaat verdwijnen. het inreis document wat door iedereen bij een grensoverschrijding moet ingevuld worden en moet worden afgestempeld, zorgde voor lange wachttijden op luchthavens bij aankomst. (lees ook: Wat is het verschil tussen een FMM en een visum in Mexico?)

In sommige luchthavens, waaronder die van Cancun, is nu een proef dat passagiers zonder FMM door Immigratie mogen. Je krijgt daar een stempel en datum van maximaal verblijf in je paspoort.

Je vult nog wel, zoals op elke luchthaven in de wereld het formulier voor de douane in waarop je aangeefet of je iets aan te geven hebt of bijvoorbeeld cash geld meeneemt het land in. (lees ook: Hoeveel geld mag je meenemen als je emigreert?)

Bij een grenspost op het land, of voor de cruiseschepen in havens bijvoorbeeld, geldt nog wel de FMM. Ook op de kleinere luchthavens zul je nog met een FMM de douane moeten passeren als dat je eerste binnenkomst is op Mexicaans grondgebied. Maar voor Nederlanders is het denk ik vooral Cancun wat verandert.

Als je op Cancun Airport landt, kun je tegenwoordig gebruik maken van het E-loket voor immigratiediensten. Je scant je paspoort, en kunt doorlopen naar de douane. Als je een visum hebt voor Mexico omdat je langer in Mexico wilt blijven en een Resident Permit wilt aanvragen dan ga je NIET door dit E0loket maar naar een immigratiemedewerker. (lees ook: Je tijdelijke verblijf-visum omzetten in een Resident Card in Mexico)

Het is allemaal nog een proef, en alles kan zomaar opeens weer anders zijn als er bijvoorbeeld een nieuw hoofd Immigratiedienst komt, of gewoon omdat ze de proef niet succesvol vinden. Hij is vooral in het leven geroepen vanwege de vele klachten over wachttijden op de luchthaven in Cancun.

emigratiekantoor Cancun, emigreren, mexico

Pasfoto en vingerafdrukken digitaal, betalen met je creditcard of bankpas en afspraken maken

In het kader van verdergaande digitalisering en stroomlijning van processen binnen de dienst Immigratie (INM) zijn ook de bureaudiensten en loket diensten aan het veranderen.

De verwarring is er niet minder om, want moet je nu wel pasfoto’s laten maken voor je resident card of niet?

Bij het ene kantoor wel, bij het andere niet. Hetzelfde geldt voor betalen met je bankpas of creditcard. Tot nog toe kan dat alleen bij de grote kantoren in hoofdsteden van Staten. En ook dit is een proef. Men accepteert alleen Visa en Mastercard. En hoewel sommigen beweren dat je ook met je gewone bankpas kutn betalen betwijfel ik dat. Ik denk dat als je geen creditcard hebt, je gewoon nog een code krijgt waarmee je naar een Mexicaanse bank moet om vooraf je visumkosten te betalen. (lees ook: Je tijdelijke verblijf-visum omzetten in een Resident Card in Mexico)

Afspraken maken idem dito. Het is een inhaalslag naar meer digitalisering van de dienst, en het zal stapsgewijs ingevoerd worden. Het afspraken systeem voor overheidsdiensten wordt landelijk uitgerold. In sommige staten maak je voor elke dienst al een afspraak, je gebruikt hiervoor meestal je RFC nummer. (Niet je CURP nummer dus!!)

Wil je alles weten over dit soort procedures in Mexico? koop dan het handboek Wonen in Mexico.

Voor 10 Euro lees je alles over wonen, wettelijke verplichtingen als inwoner van dit land, een rijbewijs en auto of motor bezitten, huizen zoeken en vinden enz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

error: Sorry!