Langdurig Reizen met schulden
Stel je wilt gaan backpacken, of gewoon reizen, eveen weg uit Nederland en dan ook wel even weg uit Nederland voor een lekker lange tijd. Hoofd leegmaken, een gap-year, sabattical. Noem jet wat je wilt, maar je hoofd staat even niet meer naar alles wat Nederland vertegenwoordigd en je wilt een ander behangetje.
Alleen, je hebt schulden die je aan het aflossen bent. Bijvoorbeeld een studieschuld, creditcard rekening of een hypotheek, wat doe je dan?
Zijn schulden een belemmering om voor lange tijd te gaan reizen?
Het zou jammer zijn als je niet kunt gaan reizen vanwege je aflossingsverplichtingen, ja toch? Misschien zijn er creatieve manieren te bedenken om die twee te combineren.
Sterker nog, het zou wel eens zo kunnen zijn dat juist omdat je reist, je beter en sneller kunt aflossen, vooral als je je banden met Nederland (tijdelijk) verbreekt als het gaat om een huis en alle bijkomende kosten.
Laten we een plan van aanpak maken samen!
1. Je mindset veranderen
Langdurig gaan reizen terwijl je nog bezig bent met het aflossen van schulden betekent niet dat je wegloopt voor je verantwoordingen. Sterker nog, het kan je helpen om sneller en beter af te lossen omdat je minder vaste uitgaven hebt en goedkoper kunt leven in landen waar de kosten van het dagelijks leven lager zijn.
Dat vereist wel dat je leert budgetteren. Ook tijdens je reis. Je zet een bestedingsbedrag en daar ga je niet overheen, en alle flexibele ruimte of extra geld wat je hebt, stop je in je aflossingen.
Je mindset pas je ook aan als het gaat om je reisbudget. Hoewel heel veel foto’s en blogs op het internet laten zien hoe luxe zo’n vakantie zou moeten zijn, is de werkelijkheid anders. Veel backpackers leven van een minimaal budget en in goedkope hostels, delen maaltijden en hebben met weinig budget toch de tijd van hun leven.
Maar ook als je wel wat luxe wilt, je kunt onderweg samen met mensen die je ontmoet bijvoorbeeld een Airbnb huren en de kosten delen.
En dat hoef je niet elke maand voor maanden achtereen te doen, dat kun je ook af en toe doen, gewoon voor het lekker luxe gevoel. Of boek eens een hotelkamer in plaats van een hostel, soms zijn er zulke geweldige aanbiedingen dat je jezelf best even kunt verwennen.
Over het algemeen heb je voor reizen geen topbudget nodig van duizenden euro’s per maand.
2. Je uitgavenpatroon aanpassen
Je nieuwe toekomst met een spannende reis voor de boeg begint in Nederland met het aanpassen van je uitgaven. Breng, als je dat al niet gedaan hebt, in kaart wat er binnekomt aan geld en wat er uit gaat aan geld. Stop met aankopen die je niet meer nodig hebt (je gaat immers reizen!)
En terwijl je je reis planned kijk je ook naar een realistisch reisbudget. Wat heb je nodig om van die reis een geweldig avontuur te maken. Als je je uitgaven patroon in Nederland al bijsteld naar beneden kun je alvast wat geld sparen.
En probeer je huidige schulden alvast te verlagen. Stop met kopen op afbetaling of uitgestelde betaling en hou je uitgaven bij in een handige uitgaven app. Als je je die discipline nu aanleert, dan kun je die app ook op reis gebruiken om binnen je budget te blijven en je uitgaven bij te houden. Je gaat straks immers in heel veel verschillende valuta afrekenen, dus dan is het verstandig om een overzicht te hebben.
Maak ook je schulden overzichtelijk. Als je dan toch een maandbudget overzicht maakt, maak dan ook je schulden en de rente die je betaald en de aflossingen die je doet overzichtelijk. Soms is het feit dat je je bewust wordt van hoe weinig je soms aflost en hoeveel rente je betaald net die duw in de rug die je nodig hebt om afslossen meer prioriteit te geven.
Een kortere looptijd kan zomeer een paar honderd euro winst opleveren afhankelijk van de hoogte van je schulden.
Verander je levensstijl, ga niet meer elk weekend uit, koop niet meer alles waat je ziet en wilt hebben, en kijk als je toch iets moet kopen of het ook tweedehands kan. Dat is niet schraal, dat is realistisch naar een doel toewerken.
En je kunt een spaarplan opzetten en nog meer bezuinigen in je leven, soms zit dat extra geld in die dingen die je dagelijks doet zonder er bij na te denken, zoals je statiegeld flessen bijvoorbeeld.
Ik heb voor mijn vertrek uit Nederland mijn leven geminimaliseerd en vertrok uiteindelijk, mede ook door de verkoop van overtollige huisraad, met een spaarbedrag van ruim 25k euro.
De manier waarop ik dat deed beschrijf ik in dit boek
3. Maak geen nieuwe schulden en verlaag je bestaande schulden
Je hebt al schulden, dus je maakt absoluut niet nog meer schulden. Dus je stopt met je creditcard gebruik, je betaald je creditcard bedrag af en laat hem in de kast liggen tot je vertrek. Je creditcard neem je mee voor noodgevallen. Het is verstandig als je dan een maximale opnamelimiet tot je beschikking hebt.
Je koopt niets meer op afbetaling of met uitgestelde betaling.
Je probeert door het overzicht wat je hebt gemaakt van je maandinkomsten en uitgaven geld over te houden. Neem bijvoorbeeld de lening met het laagste openstaande saldo en kijk of je dat extra geld (zonder boete betalingen) kunt gebruiken om die lening sneller af te lossen. De kick die je krijgt van een lening wegwerken die energie stop je in het verlagen van je andere schulden.
Heb je een hypotheek dan ligt dat een stukje ingewikkelder natuurlijk. Dat los je niet zomaar af, je kunt kijken of je je huis kunt verkopen, of dat je het mag verhuren voor de tijd van je verblijf in het buitenland. Als dat laatste van de hyptheekverstrekker mag kun je zomaar winst maken door je huis iets duurder te verhuren dan de maandelijkse lasten (hypotheek plus gemeentelijke heffingen en verzkeringen) voor dat huis zijn. Kijk dan wel even naar het belastingplaatje, want je moet die inkomsten opgeven aan de belasting.
4. Prik een vertrekdatum
Nu je overzicht hebt in inkomsten en uitgaven en in de maanden die je nog moet aflossen, kun je een realistische vertrekdatum plannen. Dit wordt de dag waar je naar toe werkt.
Met een helder beeld van je maandelijkse uitgaven en inkomsten kun je redelijk beredeneren hoe hoog je vaste lasten in Nederland zijn vanaf die datum en of dat realisitsch is met je reisbudget.
Dat reisbudget bepaal je aan de hand van wat je wilt gaan doen op je reis, een maand niksdoen op het strand in Bali of Thailand zal goedkoper zijn dan een eindeloze culturele citytrip door Europa. Zelfs met de vliegreis naar Thailand inbegrepen.
Hou in je budget voor je reis wel rekening met die posten die veel mensen vergeten:
- de was
- je visumkosten
- een bescheiden reisapotheek
- tegenslag
5. Reizen en werken
Misschien kom je wel tot de ontdekking dat je budget gewoon niet toereikend is, zelfs niet voor een ticket naar die palmboon waar je dan onder wilt gaan slapen bij gebrek aan geld voor een hotelkamer.
Dat is heel erg jammer. Niemand wil zijn dromen zien opgaan in rook. Blijf creatief denken en naar een oplossing zoeken. Want die zijn er. En ik bedoel niet bedelend in de straten van Kuala Lumpur tussen de lokale bevolkiing zitten, dat wil ik juist voor jou voorkomen.
Ik bedoel realisstische oplossingen om een fantastische (lange)reis te maken waarbij je je een tijdje heerlijk los en vrij kunt voelen voordat je weer de hectiek van de Nederlandse maatschappij in duikt.
Je kunt gaan werken en reizen. Je kunt online gaan werken. Daar zou je zelfs in Nederlan dal mee kunnen beginnen om extra geld te verdienen.
En er zijn hostels over de hele wereld waar je goedkoper een kamer kunt boeken als je een tijdje meewerkt in de hostel, bijvoorbeeld in de schoonmaak of het onderhoud.
Tijdens mijn eindeloze reis over de wereld werk ik online en een aantal van de manieren die in het onderstaande boek staan beschreven zijn manieren waarop ik mijn geld verdien. Andere manieren die in dit boek staan kwam ik tegen bij andere digitale nomaden, backpackers en expats die over de hele wereld wonen en werken.
Het zijn dus allemaal beproefde methodes en geen bullshit gedoe.
Kijk ook eens rond in het archief en de verschillende categorieen op deze website, je komt artikelen tegen te kust en te keur over reizen en schulden. En mocht je nog vragen hebben dan kun je die stellen in de reactiemogelijkheden onder dit artikel. Ik reageer zo snel mogelijk.