reistips, rome, openbaar vervoer, prijsen, toerisme, zwervers, straatvuil, water
Italië,  Vakantiegangers

10 handige tips om te weten als je naar Rome reist

“Rome is not like any other city. It’s a big museum, a living room that shall be crossed on one’s toes.” – Alberto Sordi

Rome is een bijzondere stad, er zijn regels en die zijn niet altijd duidelijk voor bezoekers. Zo zijn de ingangen van locaties vaak verwarrend. Door het massatoerisme zijn er verschillende rijen, voor touroperators en voor groepen, voor mensen met een online gekochte pas of mensen met een prioriteitspas of stadspas, en voor mensen die nog een kaartje moeten kopen.

Voor je het weet sta je in de verkeerde rij en wacht je voor niets urenlang om naar binnen te mogen

Ik heb een aantal tips voor je op een rijtje gezet:

staande eten, goedkoop eten, reistips, rome, italie, lunch, ontbijt,

1. Staande eten en drinken is goedkoper dan wanneer je gaat zitten

Dat geldt voornamelijk voor ontbijt en lunch. Blijf je staan aan de bar voor een koffie of een cornetto (croissant) dan betaal je minder. Dat kan wel oplopen tot 1.50 euro per gekocht item. Sommige restaurants en bars rekenen een prijs per persoon, anderen per gekocht item. het loont de moeite om te blijven staan, want het is mijn ervaring dat elke gaan zitten behoorlijk optelt.

2. Frisdrank is heel duur in Rome

Een gemiddelde prijs voor een glas of flesje frisdrank ligt tussen de 3.50 en 5.00 euro. Plak er een uitzicht op en doe er een tafeltje bij en je betaald al snel 6-zelfs wel 10 euro. En het is gewoon dezelfde cola die je in een buitenwijk voor 3,50 koopt. Het loont dus de moeite om wegnte lopen van het drukke centrum en een rustigere plek te zoeken zonder uitzicht op een trekpleister.

kranwater drinkbaar, gratis water, rome,r eistips,

3. Water is gratis

Rome heeft het beste drinkwater in het land is mij vertelt. Nu ben ik na drie jaar in een ontwikkelingsland wonen wat huiverig van drinken uit de kraan, maar in Rome kan dat dus. Overal in de stad vind je fonteintjes waar je gratis je flesje kunt vullen. Dat kan een fikse besparing op je reisbudget zijn, zeker in de zomer als het druk is en warm.

4. Carrefour Express

Door de hele stad vind je kleine supermarkten, vergelijkbaar met AH to Go in Nederland. Als je daar binnenloopt kun je ook broodjes kopen en drinken en dat scheelt een heleboel geld. Er zijn genoeg zitplekken in de stad en mensen doen dit ook. Eten terwijl je zit op een wal, bankje of zelfs zittend op het gras in het park

5. Hondenpoep

In Rome ruimt men de uitwerpselen van honden niet altijd op, en regelmatig passeer je zo’n uitgesmeerde hoop. Erg vies en het loont de moeite een oogje op de stoep te houden, ook vanwege het kapotte straatwerk, daar je struikel je erg makkelijk over.

6. Druk, druk, druk

Rome is druk. Ik was er in de winter, maar evengoed is het er best druk, zeker in de weekenden. Je loopt in een eindeloze stroom mensen en zakkenrollers zijn overal aanwezig. Het zal moeilijk zijn om een foto te maken van een atractie zonder vreemde mensen er op. En je moet heel veel geduld hebben. Vooraf tickets online kopen kan een idee zijn, maar ze zijn duurder en je staat evengoed nog in de rij. Weeg af wat voor jou een leuke tijd is om Rome te bezoeken, ik was er in januari en kon met mijn jas los van de zon genieten en het was er een stuk minder druk.

openbaar vervoer, rome, reizen, trein, metro bus, tram, prijzen

7. Wandelschoenen versus openbaar vervoer

Het is te doen, lopend, ik ben van het Colosseum naar het Vaticaan gelopen en daar toen ook nog helemaal omheen gewandelt en het museum in. Maar draag wel goede wandelschoenen, want je loopt veel in Rome. Het openbaar vervoer is goed geregeld maar overvol. Je koopt je kaartje voor de bus en tram in 1 van de vele kleine winkeltjes vooraf voor 1.50 per rit of 7 euro voor een dagkaart.

Voor de metro kun je kaarten in het metro station bij de automaat kopen, de prijs is hetzelfde.

Als je met de trein reist, dan moet je een plek reserveren. Goedkope plaatsen zijn bijna altijd uitverkocht. Plan je om na je bezoek aan Rome met de trein naar een andere plaats te gaan, regel dan EERST je treinreis naar die bestemming zodat je nog (goedkoop) kunt verder reizen.

8. Bedelaars

Er zijn heel veel daklozen en bedelaars in Rome. Overal ligt wel iemand te slapen en veel portieken zijn omgetoverd tot huis. je ziet overdag op heel veel plaatsen dekbedden en kartonnen dozen opgestapeld en dan weet je dat daar iemand woont. Triest. Maar mij is ook verteld dat veel van deze bedelaars die je alleen overdag ziet er een beroep van hebben gemaakt. Ik passeerde er een die even te druk was met Facebook op zijn smartphone om te bedelen, en later toen ik de kerk verliet zat hij een zielig verhaal op te hangen over honger en ellende. Pas dus op met geld geven.

9. Gewapende mannen op straat

Alle toeristische plekken zijn afgezet en worden bewaakt door het leger, een beveiligings dienst of politie of een combinatie hier van. Het werkt wat beangstigend als je tot de tanden bewapende mannen ziet staan met een wegafzetting. Het is een project van de overheid als antwoord op terorisme, en veel mensen voelen zich er veiliger door. Ikzelf behoor niet tot die groep, voor mij benadrukt het maar weer eens hoe erg terrorisme onze wereld in haar greep houdt en hoe kwetsbaar we zijn op openbare plekken.

Je moet door poortjes, net als op het vloegveld, worden je tassen en zakinhoud gescand. Hou daar rekening mee. Ik moest bijvoorbeeld op sommige locaties wel drie keer mijn riem uit mijn broek halen. En al mijn zakinhoud (telefoon, portemonee, snoepjes en zakdoekjes, huissleutels) lagen los op de band omdat er geen bakjes zijn zoals op het vliegveld. Een klein tsje mee is dus bets wel handig.

10. Vuilnishopen

Veel mensen klagen er over hoe smerig Rome is. En ik deel deels hun mening, Er zijn stadsdelen buiten het toeristengebied die zwaar verwaarloosd lijken en waar oveal zwerfvuil ligt. En zelfs in Rome centrum zijn sommige container overvol en puilen ze uit. In de winter merk je daar niet veel van, maar op een zomerdag lijkt me dat geen prettige geur. Meeuwen plukken de zakken open en dan wordt het echt wel een bende.

Rome lijkt vooral het toeristengebied goed te onderhouden, daar ziet het er bst netjes uit. Op het tijdstip dat de vuilniswagens verwacht worden merk je pas hoeveel vuilnis tooerisme met zich meebrengt want debergen zijn torenhoog.

 

 

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

error: Sorry!