Wonen in Mexico

Een verblijfsvergunning aanvragen voor Mexico

Dit artikel is een handleiding voor het aanvragen van een verblijfsvergunning voor Mexico, en legt tevens het verschil uit tussen een Visum en verblijfsvergunning.

Mexico heeft de afgelopen jaren gewerkt aan het verbeteren en digitaliseren van de Immigratiedienst. Dat heeft voor inreizende personen veel verbetering opgeleverd, maar kent nu ook beperkingen. Zo kon je vroeger in- en uitreizen op een toeristenvisum, en elke 180 dagen even een “break” nemen van je leven in Mexico, tegenwoordig lukt dat niet meer. Als je regelmatig in-en uitreist krijg je het dringende advies het juiste visum aan te vragen voor je terugkomst.

Heb je een visum nodig voor Mexico?

Ja, als je naar Mexico reist heb je een visum nodig. Meestal zit dit visum al bij je ticket inbegrepen. Maar je moet voldoende ruimte hebben in je paspoort voor de stempel van het inreisvisum. Hoewel de papieren FMM zoals het toeristenvisum afgekort heet uitgefaseerd wordt en er steeds meer landen gebruik mogen maken van het E-visum en digitale paspoortscans, is het visum in Mexico nog steeds het belangrijkste document voor buitenlanders.

Je toeristenvisum voor Mexico is voor kort verblijf en niet voor lange tijd

Momenteel wordt het toeristenvisum steeds vaker gekoppeld aan je uitreisticket en krijg je precies die tijd die je in Mexico gaat doorbrengen. Soms is dit proces helemaal gedigitaliseerd en heb je geen inspraak meer. Daarbij wordt je uitreizen en inreizen gemonitord. Je mag maximaal 180 dagen in Mexico verblijven daarna moet je het land verlaten. Heen en weer reizen zoals veel mensen in het verleden deden is nog maar beperkt toegestaan. als je “even” de grens over wilt naar Belize bijvoorbeeld, om hem te verversen word je vaak geweigerd en gewezen op het feit dat je dan een tijdelijke of permanente verblijfsvergunning moet aanvragen.

Wil jij zeker weten dat je de maximale 180 dagen toegekend krijgt kun je je visum ook aanvragen bij de Ambassade van Mexico in Den Haag, hieraan zijn wel extra kosten verbonden en er is een inkomenseis.

Je mag op een toeristenvisum niet werken in Mexico.

De Mexicaanse Verblijfsvergunning

De Mexicaanse verblijfsvergunning kent 2 soorten: Residencia Temporal en Residencia Permanente.

Je kunt niet naar Mexico reizen en dan in Mexico je verblijfsvergunning regelen. Dat wordt zelden, zeg maar nooit, toegestaan. Er zijn mensen die de gok nemen en via een dure emigratie-advocaat een vaste verblijfsvergunning in Mexico regelen op basis van een toeristenvisum, maar met de huidige regering die meer en meer dit soort praktijken wil stoppen is de kans groot dat je tegen de lamp loopt en het land uitgezet wordt. Jaarlijks worden duizenden Amerikanen het land uitgezet voor overtreding van de Immigratiewetgeving. Eén van de redenen is “poging tot omkoping”.

Het aanvragen van een tijdelijke of permanente verblijfsvergunning voor Mexico start in Nederland bij de Mexicaanse Ambassade. Het is geen ingewikkeld proces maar de toelatingseisen zijn scherp en worden elk jaar aangepast, ook de financiële toelatingseisen.

Om Nederlanders te helpen deze verblijfsvergunning aan te vragen en het proces in zowel Nederland, aan de grens en in Mexico goed te laten doorlopen heb ik een aantal handleidingen en voorbeeld documenten gemaakt.

Stap voor stap ga je door het proces en verzamel je de juiste documentatie en begrijp je de verschillende stadia van het verkrijgen van je INM pasje, je Mexicaanse ID Kaart.

Je krijgt op de Ambassade in Den Haag, mits je visum toegekend wordt een tijdelijke visum voor Mexico met een beperkte geldigheidsduur, het proces op de luchthaven is het begin van het proces van de aanvraag bij de Immigratiedienst van Mexico. Dat proces moet je binnen een bepaalde termijn en correct uitvoeren anders vervalt je visum en moet je het land verlaten.
Hou er rekening mee dat er in Mexico nog (best wel hoge) kosten zijn verbonden aan de aanvraag van je verblijfsvergunning. Ook bij de Ambassade in Den haag moet je een bedrag betalen voor de Visumsticker. Alle prijzen en voorwaarden voor toelating vind je in de handleiding die jaarlijks wordt ge-update of eerder als de voorwaarden gewijzigd zijn.

Plan de omzetting van je visum naar een verblijfsvergunning tijdig in, wachttijden kunnen lang zijn zeker in de populaire toeristengebieden, en het proces kan erg frustrerend verlopen door grote drukte en vanwege het feit dat je soms meerdere keren terug moet naar het kantoor.
Op het omzetten van je visum naar een verblijfsvergunning zit een wettelijke termijn waarbinnen je dit moet opstarten.

Tijdens het omzetten van je visum naar een verblijfsvergunning mag je het land niet verlaten zonder vooraf aangevraagde schriftelijke toestemming van de Immigratiedienst, je aanvraag wordt “on-hold” gezet gedurende je afwezigheid en je moet je weer melden als je terug bent. Ook hier staan maximale termijnen voor.

Aanvragen van een vaste verblijfsvergunning voor Mexico

Als je een vaste verblijfsvergunning voor Mexico wilt aanvragen kan dat in Nederland alleen als je een pensioenuitkering hebt.

De vaste verblijfsvergunning is echter ook een gegund recht voor mensen die 4 jaar in Mexico verblijven op een tijdelijke verblijfsvergunning. Na vier jaar, waarbij je de meeste tijd in Mexico moet hebben doorgebracht kun je bij het verlopen van je tijdelijke verblijfsvergunning deze omzetten in een vaste verblijfsvergunning. Ook hier zijn weer kosten aan verbonden, het kost elke verlenging een paar honderd euro, plus alle administratieve kosten die je moet maken.

Op een vaste verblijfsvergunning mag je werken in Mexico, op een tijdelijke verblijfsvergunning officieel niet. Dan moet je Mexicaanse werkgever eerst een werkvergunning voor je aanvragen.

Ook voor het verlengen van je tijdelijke verblijfsvergunning en het na 4 jaar tijd omzetten van je tijdelijke verblijfsvergunning in een vaste verblijfsvergunning kun je in de Emigratie Winkel handleidingen kopen.

Rechten en plichten als je een Mexicaanse verblijfsvergunning hebt

Als je een Mexicaanse verblijfsvergunning hebt heb je rechten en plichten, zo moet je elke wijziging doorgeven aan de Immigratiedienst, veel van die wijzigingen (Tramites) start je digital in de portal van de Immigratiedienst. En daarna ga je naar het kantoor om e.e.a. af te ronden.

Met elke wijziging bedoel ik: verandering van status, als je werk vindt, een nieuw paspoort, verhuizing enz. Verder dien je een CURP en een RFC nummer aan te vragen. (lees ook: Hoe vraag je een CURP nummer aan in Mexicoen Een belastingnummer aanvragen in Mexico)

Je mag/kunt nu een bankrekening openen, een rijbewijs halen en een voertuig op jouw naam registreren en verzekeren. Eigenlijk ben je met een Resident Card op stemrecht na, Mexicaans. Hoewel je in de praktijk zult merken dat het soms niet zo werkt en je nog steeds het “Toeristen-tarief” mag betalen of uitzonderingen in de regelgeving tegenkomt.

Verder moet je je verre houden van politieke bijeenkomsten, uitingen en rally’s, en je mag geen wetsovertredingen maken die een strafrechtelijke vervolging veroorzaken.

Zorg dat je goed op de hoogte bent van je plichten, zodat er geen reden is om je verblijfsvergunning in te trekken. Zeker als je regelmatig het land wilt verlaten en weer terug wilt keren.

Als je visum aanvraag wordt afgewezen?

Daar zit je natuurlijk niet op te wachten, dat je visum aanvraag wordt afgewezen, toch is die kans aanwezig, een visum ontvangen is een voorrecht, en de Ambassade is niet verplicht jou er 1 te verstrekken.

Om de kans zo klein mogelijk te maken dat je visum wordt afgewezen moet je er voor zorgen dat alle documenten die je verstuurd voldoen aan de voorwaarden, en dat ze netjes en schoon, op de juiste volgorde in het pakket zitten.
Heeft de Ambassade aanvullende informatie nodig dan zullen ze je een mail sturen met het verzoek om extra documentatie of bewijslast.

Je hoeft geen aanvraag in te dienen als je niet aan alle voorwaarden voldoet. Zeker niet als je niet of “net niet” aan de financiële eisen voldoet. Ben jij de draagkrachtige persoon in het gezin en verhuis je met meerdere personen dan MOET je draagkrachtig genoeg zijn voor ALLE personen die mee verhuizen. Een paar tientjes minder maakt uit en je bewijslast van financiële draagkracht moet voldoen aan de gestelde eisen.

Is je aanvraag afgewezen en wordt er in de email uitgelegd waarom, kun je vaak nog wel een nieuwe aanvraag indienen als je wel aan alle eisen voldoet.

Redenen waarom je visumaanvraag afgewezen wordt kunnen zijn:

  • je voldoet niet aan de financiële draagkracht -eisen
  • je hebt het aanvraagformulier niet naar waarheid ingevuld en er is daardoor onduidelijkheid ontstaan die onoverkomelijk is, bijvoorbeeld over werk/inkomen of arbeidsverleden, gezondheid of een strafblad
  • je hebt een strafblad (lees ook: Naar Mexico reizen met een strafblad)
  • je paspoort of andere documenten voldoen niet aan de gestelde eisen
  • je bent eerder in het land geweest en hebt je daar niet netjes gedragen: overtredingen begaan, in aanraking geweest met justitie, rekeningen niet betaald enz.

Wil jij praten over wonen in Mexico of emigreren naar Mexico?

Boek dan jouw speciale tijd met mij voor een persoonlijk gesprek.

Goed voorbereid op weg naar een nieuw leven in Mexico?

* Dit artikel is oorspronkelijk geschreven en gepubliceerd op 27 maart 2022 en herschreven en ge-update in mei 2024 en vervangt sindsdien alle eerdere publicaties over de Mexicaanse verblijfsvergunning op deze website.

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

error: Sorry!