Wonen in Mexico

Mexico, vakantie en geweld, dit moet je weten

In Nederland is de berichtgeving over Mexico erg eenzijdig. Als er krantenartikelen zijn is het vaak over corruptie, geweld en drugs. Als je Googled op Mexico vind je mooie kleurrijke dorpen met oude monumentale kerken, en prachtige witte stranden.

Het beeld in Nederland over Mexico is eenzijdig. Mexico is Cancun, en voor de dare-devils is er nog wel iets meer in Mexico, maar het zijn cliché’s. En het beeld van Mexico is vooral vervormd door berichten over geweld en drugs. Een ander ding wat veel naar boven komt is corruptie. In dit artikel ga ik over geweld en corruptie in Mexico schrijven.

Ik heb in middels meer dan 10.000km door Mexico gereden op de motor. En dan niet alleen maar de geijkte plekken zoals in de Riviera Maya, Cancun enzo, en Chichen Itza of de Ruines van Tulum. Ik ben dwars door het land gereden, door kleine afgelegen dorpen, over het hooggebergte en door staten waar maar weinig toeristen komen. Ik denk dat ik een aardig beeld heb over hoe veilig Mexico nu werkelijk is.

Want als jij zegt: Mexico, bedoel je de toeristische plekken, als ik zeg “Mexico” bedoel ik een immens groot land wat meer dan de helft van Europa beslaat als je het er overheen zou plakken.

Is Mexico een veilig land om naar toe te gaan?

Ja, Mexico is een veilig land om naar toe te gaan. Als toerist ben je hier niet onveiliger dan in welk ander land dan ook buiten het Westen van Europa. Er zijn een paar Staten waar je beter niet naar toe kunt gaan, maar daar is voor toeristen ook niets te zoeken.

De mensen zijn over het algemeen introvert (of verlegen) doch vriendelijk en voorkomend. Ja, ze willen graag geld verdienen en hebben het vooroordeel dat alle blanken rijk zijn, en dat vertaald zich soms in wat opdringerige verkopers, ongemakkelijke geldvragen of gebedel. Maar dat doet niks af aan je veiligheid.

Veiligheid is een beleving, een emotie. Als jij je ergens niet veilig voelt en je voedt dat gevoel dan wordt je banger, of dat nu realiteit is of niet. We kennen allemaal wel het gevoel van een donkere onverlichte steeg inlopen in een wijk. Een plek waar je niet vaak komt. Dan kun je er gewoon doorheen lopen, of je kunt je van alles verbeelden of denken dat je geluiden hoort die jouw angstgevoel versterken. Zo is het ook in het buitenland.

Als jij in welk willekeurig land op vakantie gaat en je hebt constant die persberichten en waarschuwingen in je hoofd over gevaar, ga je minder relaxt op vakantie.

Geweld in Mexico

Geweld in Mexico is kartel gerelateerd. Er zijn in Mexico een aantal grote kartels en een heleboel splintergroepen. Ook is er her en der militia, door bewoners in leven geroepen burgerbeveiliging die argwanend staan tegenover buitenlanders maar vooral argwanend zijn tegen geweld en uitbuiting.

Zo lang jij niets met kartels en drugs te maken hebt, heb je amper weet van de gewelddadige uitbarstingen waar je over leest in de kranten in Nederland.

Momenteel is de staat Quintana Roo, waar Cancun, Playa del Carmen, en bijvoorbeeld Tulum in liggen het centrum van een kartel machtsstrijd. De overheid heeft extra personeel van de Guardia Nacional gestationeerd in Quintana Roo en je zult meer dan normaal gewapende mannen zien in de stad en op het strand.

Ik zou liegen als ik zeg dat je daar niet het risico loopt op de verkeerde tijd op de verkeerde plaats te zijn.

Maar je moet berichtgeving als deze in het grote geheel zien, duizenden toeristen per dag hebben daar een uitstekende zonnige vakantie in 1 van de vele resorts of Airbnb’s. De Resorts hebben hun eigen beveiliging. Dat is niets nieuws. Duizenden toeristen duiken elke avond het nachtleven in in de streden van de Riviera Maya.

Heel af en toe, misschien 1x per kwartaal, is er een schietpartij in 1 van die gebieden waar het nachtleven is, en van die schietpartijen zijn 1 of 2 keer onschuldige omstanders geraakt.

Het is aan jou om te beslissen of je dat risico wilt lopen. Het is aan jou om te beslissen of je je hotel verlaat en het nachtleven induikt. Iets wat niet nodig is als in een resort zit.

Het meeste geweld is kartels onderling en gericht op kartelleden, drugspushers en handelaren.

Even over drugs: Hoewel medicinale Canabis sinds 2017 is gelegaliseerd, geldt dat niet voor recreatieve mariuana. En er worden er nog steeds mensen gearresteerd voor het bezit van drug. Zeker nu er meer controle is om de kartels te belemmeren in hun machtsuitoefening. Er zijn de afgelopen maand minstens 3 buitenlanders gearresteerd met drugs in hun bagage in de omgeving van Cancun, die de kranten haalden. Snuf-honden op straat en in terminals, röntgen apparatuur bij reispunten, alles wordt ingezet ook binnen de landsgrenzen van Mexico. Je bent echt suf als je je hier met drugs in laat. Een Mexicaanse gevangenis is niet te vergelijken met een Nederlandse gevangenis.

Mexico en criminaliteit

Mexico is een arm land. Zakkenrollers, roofovervallen, mensen die hun voordeel willen halen uit jouw aanwezigheid dat is in ieder arm land “een ding”.

Mexico is ook een land wat voor zijn economische groei en voor het bruto Nationaal product afhankelijk is van Toerisme. Mexicanen zijn zich dat allemaal bewust. Je loopt in Mexico meer kans om afgezet te worden op een valse rekening in een restaurant dan door zakkenrollen of een overval of diefstal uit je hotelkamer.

Dat wil niet zeggen dat je alles maar kunt laten rondslingeren. Je moet wel je gezonde verstand gebruiken.

En dat verstand gebruik je ook op straat, je gaat niet dronken door stille straten naar huis lopen met je telefoon duidelijk zichtbaar in je broekzak of in je hand, of je schoudertas nonchalant over je schouder of je rug. Dat zou je op geen enkele vakantie doen, sterker nog, dat zou je niet eens in een grote stad in Nederland doen. Dus doe het dan ook niet in Mexico.

Autodiefstal, huisinbraak, beroving op straat. Ja het gebeurt, net als overal in de wereld.

Ontvoeringen in Mexico komen ook voor, maar vaker in Staten tegen de grens met Amerika aan en zijn vooral gericht op Amerikanen en vluchtelingen die via Mexico Amerika willen inkomen.

Mexico en corruptie

In Mexico kun je alles kopen, als het niet te regelen is via de officiële weg, dan betaal je een fixer. Maar dat wordt meer en meer strafbaar. En dat geldt ook voor agenten die toeristen afpersen. In veel Staten, waaronder Quintana Roo waar onlangs in een aantal steden grote delen van het politiekorps ontslagen zijn op verdenking van corruptie, moeten politiemedewerkers een jaarlijks een assessment doen waarin hun loyaliteit en eerlijkheid getoetst worden.

Politie aanhoudingen op straat worden, als je een goed team treft, gefilmd en doorgestuurd naar het hoofdbureau. Veel agenten dragen een bodycam.

Toch komt het nog voor dat toeristen worden benadeeld door agenten of ander overheidspersoneel wat wordt ingezet op handhaving. De beste manier om hier mee om te gaan is nooit je originele documenten te overhandigen maar een fotokopie. En altijd boetes betalen op het hoofdbureau en nooit aan de agent zelf. Dit kan een behoorlijke discussie opleveren maar het loont de moeite.

Gelukkig heb ik op mijn reizen door Mexico alleen maar vriendelijke behulpzame mensen tegengekomen, die wel strict, maar uiterst correct handelden. En soms behulpzaam waarschuwden niet van de hoofdweg af te gaan vanwege ongeregeldheden in het gebied.

Tips voor een veilige vakantie in Mexico

 • draag geen dure sierraden of bendes geld bij je, Mexico is nog een land waar je veel dingen contant betaald, zorg dat je een dagbudget bij je hebt en meer niet
 • probeer niemand af te kopen, dat brengt meer problemen dan legaal handelen
 • laat je niet in met drugsverkopers in toeristengebieden
 • ga je reizen door Mexico maak dan fotokopieën van belangrijke ID papieren en laat die plastificeren. Ik heb bv ook een Nederlandse ID kaart naast mijn paspoort. en die heb ik gekopieerd en geplastificeerd bij me. Hetzelfde geldt voor rijbewijs, Mexicaanse ID kaart enz. De originelen zitten veilig weggestopt ergens waar men niet snel zoekt.
 • als je gaat reizen en je hebt extra cash geld mee omdat je niet overal kunt pinnen, zorg dan dat je dat verdeeld hebt weggestopt in je bagage.
 • vermijd in het donker te reizen en vermijd afgelegen straatjes, stegen en lege straten.

En verder: gebruik je gezonde verstand, als iets niet goed voelt, is het wellicht ook niet goed, dus doe het dan niet.

Als je aangesproken wordt, spreek je Nederlands, geen Spaans, geen Engels. De meeste corrupte agenten geven dan al snel op zo lees in in de iOverlander app. Een app die ik heb gebruikt om de gevaarlijkste gebieden in Mexico door te reizen met enige voorkennis van wat ik kon verwachten. Spoiler: Ik ben niks verontrustends tegengekomen.

Wat heb ik gemerkt van geweld en corruptie in Mexico?

 • Een schietpartij om de hoek van waar ik woonde in Cancun, ik hoorde de knallen, er was door de politie een voortvluchtige misdadiger aangehouden en neergeschoten toen hij het vuur opende.
 • Een afrekening in Playa del Carmen op Avenida CTM, vlak bij mijn huis, iemand werd in een steeg naast zijn huis doodgeschoten.
 • Een tolhuisje op een snelweg, overgenomen door lokale bevolking, ik kon gewoon doorrijden zonder te betalen of te stoppen. Maar je wordt geacht 50 pesos te betalen.
 • Een touw over de weg omdat men vond dat we wel geld konden betalen voor het opvullen van een gat in de weg, een vader had twee kleine kinderen neergezet terwijl hij zelf stond toe te kijken. Ik schrok zo erg van het dunne touwtje en 2 kleine kinderen op de weg dat ik een noodstop maakte, me verbaal heb afgereageerd op de vader die zo onverantwoordelijk was zijn kinderen op de weg te zetten en ben doorgereden terwijl iedereen verbouwereerd stond te kijken.
 • Een man met een honkbal knuppel, die bij een stop voor wat drinken op de banden van de motoren sloeg en geld wilde. We zijn doorgereden. Het was sowieso een raar dorp.
 • Een groep mannen op een stuk weg net buiten een dorp op een landtong, waar we wegblokkade na wegblokkade omzeilden, die ons van de motor wilden trekken. Hier hadden mijn zoon en ik meer naar onze intuïtie moeten luisteren, het voelde na de eerste wegblokkade al fout, we reden toch door.
 • Mexico is een land van fooien, 5-10-20% fooi is gebruikelijk in toeristengebieden, steeds vaker staat de fooi als item op de rekening en dan het totaal bedrag. Dat is verboden in Mexico. Maar je trapt er toch vaak nog in en tipt dan 2x. Als je er iets van zegt dan kan er een forse, niet al te frisse discussie of scheldpartij ontstaan.

Ben jij dankbaar voor de gratis informatie?

Toon hier je dankbaarheid voor de informatie die ik gratis op mijn website publiceer zodat jij dit kunt lezen.

Je kunt betalen met creditcard, paypal of via bankoverschrijving.

 

 

 

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.