Wonen in Mexico

Roken en rook uitblazen is verboden in Mexico

Mexico heeft in Januari 2023 de strengste anti-tabakswet ter wereld ingevoerd. Je mag in Mexico niet meer roken in openbare ruimtes. Dus niet meer op straat, op het terras, in een park of op het strand.

De wet gold al voor ruimtes zoals bars, hotels, open lucht winkelcentra, restaurants en werkplekken. En daar moet je dus nu alle ruimtes aan toe voegen behalve je eigen huis. Kortom: vakantie in Mexico? Je mag niet meer roken.

De wet geldt ook voor Vapen, e-cigaretten, pijproken en sigaren, je jointje, alles.

Je kunt alles nog eens rustig beluisteren op deze video podcast terwijl je naar de prachtigste stranden van Mexico kijkt waar je dus nu niet meer mag roken!

Kun je nog roken in Mexico?

Natuurlijk wel, je moet er alleen voor zorgen dat je geen boete krijgt. Ik ga er zomaar van uit dat hotels wel een plek hebben waar je mag roken, of kunt roken zonder dat je erop aangesproken wordt. Het is alleen een stuk lastiger geworden om in het openbaar te roken of om sigaretten te kopen in Mexico, omdat wij mensen visueel ingesteld zijn en je nergens meer rookwaren “ziet liggen”. Maar elke Oxxo, elke supermarkt verkoopt ze nog, je moet er alleen om vragen.

Met de invoering van meer restricties op dit in 2021 in gang gezette beleid is ook reclame voor sigaretten, sponsorschap door de sigarettenbranche en zelfs het openbaar uitstallen van sigaretten verboden.
Je zult dan ook merken dat sigaretten nergens meer zichtbaar zijn uitgestald.
Er zijn meer landen in Latijns Amerika die roken in openbare ruimtes beperken, maar de wet in Mexico is de meest uitgebreide en meest ingrijpende van het hele Amerikaanse continent.

De Mexicaanse Rookvrije ruimte wet stamt van oorsprong uit 2008 en gold voornamelijk voor hotels, restaurants en werkplekken. Deze is eerst in 2021 uitgebreid met meer restricties op roken zoals die lugubere afbeeldingen op een pakje sigaretten en een anti-rookcampagne. Maar sinds januari 2023 is de wet uitgebreid met een totale ban op roken op alle openbare plekken. Ook dekt de wet in dat anderen geen last mogen ondervinden van rokers of uitgeademde rook van bijvoorbeeld Vapes.

Je staat dus nu ook in Mexico in het volste recht om op een terras te verzoeken dat het personeel de roker wijst op zijn gedrag als jij last hebt van de rook. Want de wet is ook bedoelt om ook het zogenaamde “meeroken” te voorkomen.
Meeroken is volgens de Mexicaanse overheid minstens zo schadelijk als zelf roken.

De handhaving van de wet in de openbare ruimtes wordt door de Politie gedaan en COFEPRIS ziet toe op de handhaving door bedrijven binnen hun etablissement, binnen hun activiteiten, op hun strand of terras. (COFEPRIS = Comisión Federal para la Protección contra Riesgos Sanitarios)

De wet impliceert dat roken nu alleen nog is toegestaan in je eigen huis.

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

2 reacties