Wonen in Mexico

Roken en rook uitblazen is verboden in Mexico

Mexico heeft in Januari 2023 de strengste anti-tabakswet ter wereld ingevoerd. Je mag in Mexico niet meer roken in openbare ruimtes. Dus niet meer op straat, op het terras, in een park of op het strand.

De wet gold al voor ruimtes zoals bars, hotels, open lucht winkelcentra, restaurants en werkplekken. En daar moet je dus nu alle ruimtes aan toe voegen behalve je eigen huis. Kortom: vakantie in Mexico? Je mag niet meer roken.

De wet geldt ook voor Vapen, e-sigaretten, pijproken en sigaren, je jointje, alles.

Kun je nog roken in Mexico? Update oktober 2023

Ik schreef in januari 2023:

Natuurlijk kun je nog wel roken in Mexico, je moet er alleen voor zorgen dat je geen boete krijgt. Ik ga er zomaar van uit dat hotels wel een plek hebben waar je mag roken, of kunt roken zonder dat je erop aangesproken wordt. Het is alleen een stuk lastiger geworden om in het openbaar te roken of om sigaretten te kopen in Mexico, omdat wij mensen visueel ingesteld zijn en je nergens meer rookwaren “ziet liggen”. Maar elke Oxxo, elke supermarkt verkoopt ze nog, je moet er alleen om vragen.

Inmiddels is het oktober en merk je weinig van deze wet. In de praktijk liggen de sigaretten in de OXXO winkels weer gewoon in het zicht, en kun je zelfs op het strand weer een sigaret per stuk kopen bij de strandventer. En je kunt hem ook opsteken.

En ook op straat wordt gewoon gerookt. Het valt alleen meer op, want Mexico was al een land waar roken een slechte reputatie had, maar het lijkt nu nog meer dan ooit dat roken bijna uit het straatbeeld verdwenen is, maar het gebeurt nog wel.

Met de invoering van meer restricties op dit in 2021 in gang gezette beleid is ook reclame voor sigaretten, sponsorschap door de sigarettenbranche en zelfs het openbaar uitstallen van sigaretten verboden.
Je zult dan ook merken dat sigaretten nergens meer zichtbaar zijn uitgestald.
Er zijn meer landen in Latijns Amerika die roken in openbare ruimtes beperken, maar de wet in Mexico is de meest uitgebreide en meest ingrijpende van het hele Amerikaanse continent.

De Mexicaanse Rookvrije ruimte wet stamt van oorsprong uit 2008 en gold voornamelijk voor hotels, restaurants en werkplekken. Deze is eerst in 2021 uitgebreid met meer restricties op roken zoals die lugubere afbeeldingen op een pakje sigaretten en een anti-rookcampagne. Maar sinds januari 2023 is de wet uitgebreid met een totale ban op roken op alle openbare plekken. Ook dekt de wet in dat anderen geen last mogen ondervinden van rokers of uitgeademde rook van bijvoorbeeld Vapes.

Je staat dus nu ook in Mexico in het volste recht om op een terras te verzoeken dat het personeel de roker wijst op zijn gedrag als jij last hebt van de rook. Want de wet is ook bedoelt om ook het zogenaamde “meeroken” te voorkomen.
Meeroken is volgens de Mexicaanse overheid minstens zo schadelijk als zelf roken.

De handhaving van de wet in de openbare ruimtes wordt door de Politie gedaan en COFEPRIS ziet toe op de handhaving door bedrijven binnen hun etablissement, binnen hun activiteiten, op hun strand of terras. (COFEPRIS = Comisión Federal para la Protección contra Riesgos Sanitarios)

De wet impliceert dat roken nu alleen nog is toegestaan in je eigen huis.

Mijn luchtvaartmaatschappij zegt dat ik geen tabak mee mag nemen

Luchtvaartmaatschappijen zoals Tui en KLM die regelmatig vluchten naar Mexico verzorgen vanuit Nederland zullen zich natuurlijk altijd aan de Federale wetgeving houden. Dat zijn ze verplicht, daarom zal een luchtvaartmaatschappij je afraden of zelfs verbieden om tabak of sigaretten mee te nemen.

Maar je kunt gewoon sigaretten kopen in Mexico, shag is niet eits wat je veel ziet hier, dus als je shag roker bent zul je het een tijdje met fabriekssigaretten moeten doen. Of een sjieke Cubaanse sigaar moeten opsteken, die je overal kunt kopen.

Wat mij als inwoner van Mexico wel opvalt is dat het vapen, wat ook bij de wet verboden is nu, wel verdwenen is. Zag je voorheen nog de grote dampwolken van een vapende persoon, die zijn wel weg nu. Geen stoomwolken meer op de terrassen en in de parken. Maar ook de producten om te vapen lijkenb weg uit de winkels. Hier en daar zit nog een die-hard vape-shop, maar die worden schaarser, en als je producten wilt om te vapen ben je aangewezen op het illegale circuit via Facebook marktplaats of Telegram groepen. (Nearby People) Iets wat ik trouwens altijd zal afraden om daar als toerist iets te kopen of af te nemen. Maar dat moet je verder zelf weten. M<ijn waarschuwing is puur formeel net zoals de luchtvaartmaatschappij, ik dien mij aan de Federale wetgeving te houden, dat is een voorwaarde voor mijn verblijfsvergunning.

Daarbij, je weet nooit, maar dan ook nooit in Mexico of je bij een undercover agent of een echte handelaar koopt, hetzelfde geldt voor omkoperij en omzeilen van procedures. Mexico werkt hard aan het opruimen van corruptie, en je weet nooit zeker met wie je zaken doet. Wat ik wel zeker weet is dat als je de wet overtreed het geen ene moer uitmaakt dat je buitenlander bent en dinsdag een vlucht terug naar Nederland hebt, of hier een huis hebt en hier al jaren woont, je gaat gewoon de gevangenis in in afwachting van je rechtszaak, en dat kan jaren duren.

Maar met het rookbeleid en de nieuwe anti rookwet, lijkt het een gevalletje dat deze soep niet zo heet gegeten wordt als hij werd opgediend, hij wordt niet of nauwelijks gehandhaaft.

 

* artikel oorspronkelijk gepubliceerd op 16 januari 2023 en (deels) herschreven op 19 oktober 2023

 

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

2 reacties