eurobiljetten van 10 en 50 euro en in het midden de tekst kin je in Mexico leven van 1000 euro
Wonen in Mexico

Wonen in Mexico met 1000 euro per maand

Regelmatig krijg ik vragen over de kosten van levensonderhoud in Mexico. Hoeveel geld heb ik nodig om in Mexico lekker te leven, is dan de vraag. In dit artikel ga ik proberen uit te leggen hoe je leven eruit zou kunnen zien als je elke maand 1000 Euro te besteden hebt.

Ik wil op voorhand wel uitleggen dat dit soort artikelen altijd heel moeilijk te schrijven zijn.Want de kosten van iemands levensonderhoud zijn heel persoonlijk. En als jij een nieuwe leven start in een ander land wil je dat je leven verbetert en niet verslechtert. En ik heb geen idee hoe jouw leven in Nederland is. Dus daarom vind ik dit soort vragen altijd lastig. Er is geen passend antwoord, wat wel kan is op omschrijvende manier vertellen wat je kunt doen met een bepaald bedrag.

En dat ga ik dus proberen. Ikzelf kan al jaren rondkomen van 9.500 Euro per jaar. Ik probeer dus rond te komen van 16k peso per maand. Afhankelijk van de wisselkoers is dat iets meer of minder euro’s maar gemiddeld komt het bedrag uit op 9.500 Euro. Reis ik, en slaap ik veel in hotels, dan ligt dat bedrag wat hoger. (lees ook: Leven van een jaarinkomen van 9.500 euro en Altijd reizen, dat is toch hartstikke duur?)

Met 1000 euro in de maand leven in Mexico

Duizend Euro is ongeveer 19.500 – 20.000 MXN, afhankelijk van de wisselkoers.

Dit zouden jouw kosten van levensonderhoud kunnen zijn in Mexico per maand:

 1. huur studio/een-kamer-appartement 7000 peso all-in, dus inclusief water, elektra en internet. Je hebt dan een studio of appartement met 1 slaapkamer, met eigen badkamer en privé voordeur. Het kan een stuk duurder, maar ook wat goedkoper. Huur je niet all-in dan krijg je elke 2 maanden een water- en elektra rekening en moet je per maand een internetabonnement betalen. Deze kosten zijn gebruikersafhankelijk maar een stuk lager dan in Nederland. (lees ook: Elektriciteit in Mexico versus Elektriciteit in Nederland) Glasvezel internet is ongeveer 30-50 euro per maand afhankelijk van de snelheid en provider.
 2. internet op je telefoon 200 MXN, dat is verreweg de beste pre-paid bundel met de beste bang for your buck. Telcel, Amigo sin Limite, 200 peso per 30 dagen.
 3. boodschappen, voor mijn eenpersoonshuishouden ben ik gemiddeld zo’n 700-1000 peso per week kwijt, afhankelijk of ik vlees koop.
 4. uit eten, ook dat is heel persoonlijk, als je veel carnitas eet op straat en junkfood, ben je veel voordeliger uit dan wanneer je bij een sjiek steakhouse gaat eten. Maar een gemiddelde maaltijd kost ongeveer 200-400 peso per persoon. En natuurlijk kun je ook voor 100-150 peso op straat eten. Drinken is ongeveer 30-80 peso voor sap of frisdrank, en op straat is een “vidrio”, een glazen fles cola van 500ml wat goedkoper. Geen idee hoe vaak jij uit eten wilt, maar ik ga elke dag wel een keer en ben dus zo’n 1400 peso per week kwijt.

Dan zit je ongeveer op 15.000 MXN per maand = omgerekend zo’n 780 euro.

Dat is basis behoefte.

Je huurt dan een leuk huis, in een Mexicaanse wijk, beetje westerse maatstaven qua voorzieningen in het huis en kunt de ene dag wat duurder eten dan de andere en je hebt speling in je budget voor meer luxe in je boodschappen. Je hebt daarnaast nog geld nodig voor zaken als

 • Verzorgingsproducten/kapper
 • Doktersbezoek/medicijnen
 • Wasserij
 • Kleding
 • Stadsbus/taxi
 • Reizen/Uitgaan

En eventuele overheidskosten als je een voertuig hebt, visumkosten als je nog geen vaste verblijfsvergunning hebt, je ziektekostenverzekering als je die wilt afsluiten en dat soort zaken.

Kun je rondkomen in Mexico van 1000 Euro per maand?

Afhankelijk van waar je woont, is je leven duurder of minder duur en afhankelijk van welke eisen jij stelt omtrent luxe en uitgaan en ander extraatjes, idem. In de stad is het leven duurder dan buiten de stad. In toeristen gebieden is het leven nog duurder dan in de stad, en de ene supermarkt is duurder dan de andere, en dan bedoel ik niet alleen de keten, maar ook de ligging van de supermarkt. Een Soriana in een toeristengebied is duurder dan een Soriana in een volkswijk.

De prijzen in Mexico kunnen soms per dag/week/maand verschillen. Elke week zie je in de supermarkt medewerkers bezig met vervangen van prijskaartjes. Het loont dus om koopjes te jagen en slim in te kopen. Want als het gaat om dagelijkse boodschappen is Mexico niet heel veel goedkoper dan Nederland. Feit is wel dat je minder verleidingen hebt, want al die zakken voorgesneden groente, al die bergen broodbeleg en bakjes salades enzo dat kennen ze hier niet. En van die pakken kant en klaar maaltijden ook niet. Je gaat een beetje terug naar de Nederlandse Supermarkt uit de jaren ’70 zeg maar.

En daarom is het ook lastig om de vraag hoeveel je per maand nodig hebt in Mexico te beantwoorden. Want je gaat een heel ander leven leiden.

Electronica is duurder dan in Nederland, maar TV’s en witgoed weer niet, maar bijvoorbeeld verzorgingsproducten voor mannen, deodorant, scheermesjes en scheerschuim zijn onredelijk duur. Yoghurt is duur, en goede kwaliteit schoenen en kleding ook.

Het is maar net hoeveel geld jij wilt uitgeven en hoe luxe jij wilt leven. Maar om de vraag te beantwoorden of je met 1000 euro per maand in Mexico kan leven, dan is het antwoord ja.

In de handleiding “Wonen in Mexico, zo doe je dat” leg ik alles uit over het dagelijks leven in Mexico, inclusief handige weblinks

In het boek vind je alle informatie over ins en outs over het dagelijks leven in Mexico, van een huis zoeken en vinden tot gezondheidszorg, je rechten en plichten en veiligheid, verkeer, scholen, alles wordt er behandelt voor een makkelijke integratie na je emigratie.

Vragen over wonen in Mexico?

Boek een uur chat met mij via WhatsApp of Telegram

Ben jij dankbaar voor de gratis informatie?

Toon hier je dankbaarheid voor de informatie die ik gratis op mijn website publiceer en waar ik veel tijd en zorg aan besteed.

Je kunt betalen met creditcard, paypal of via bankoverschrijving.

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

6 reacties

 • Patrick

  Hey Ron

  Mijn vriendin is mexicaanse en samen met de 2 dochters ( ook mexicaans) leven wij in belgie.
  We leven van 1 loon ( voorlopig) maar dat lukt net.
  We hadden al gedacht en er over gesproken om te verhuizen naar mexico ,
  Hier de eigendom te verkopen en daar iets anders te kopen en daar een nieuw leven op te bouwen met het gezin.
  rekening houdende met de + 3 percent extra voor de goverment en +7 percent notaris kosten.
  Als ik de prjzen zie in mexico van appartementen ljkt me dat een peulschil in verhouding met ons belgenlandje.
  Natuurlijk ken ik de manier van reilen en zeilen niet daar en moet ik nog veel leren.
  We hebben wel familie daar en dat zal wel een steun zijn in noodsituaties hoop ik.
  Want daar helpen families elkaar , wathier niet meer zo veel aan de orde is.
  Mijn vriendin had ook al gezegd dat het eten daar goedkoper is dan thuis zelf vaak te maken?
  Heb jij nog enige tips die ik zeker moet in acht nemen. ?
  Maar super blij dat ik hier eens het kon lezen van iemand die uitgewijjkt is naar mexico.
  DUs ik volg je verhaal op , en hopen er nog iets van raad te kunnen uit opsteken.
  Bedankt

  Patrick

 • Jeanette

  Hi Maarten, dank je wel voor een bezoek aan mijn website. En voor je reactie. Je vragen of je hier met een electrische fiets naar toe kunt en of het werkt met een gedeeltelijke verlamming. Tja, dat hangt een beetje af van je eigen doorzettingsvermogen, mobiliteit en financiele mogelijkheden.

  Niet alle kantoren winkels en straten hier zijn ingericht voor mensen met een beperking. Zo kun je in Playa del Carmen met een beperking niet naar het Immigratiekantoor om maar wat te noemen. Dat is trappen op en treden omhoog, of jij dat ook kunt? Geen idee. En om dat te beantwoorden heb ik wat meer persoonlijke informatie nodig.

  Internet is prima in de steden, dus Spotify is geen probleem.

  Voor de rest van je vragen verwijs ik je graag naar de mogelijkheid om met mij te chatten <== click

 • Maarten Hageraats

  Hoi Jeanette,

  Mooi, goed gedaan!!
  Ik heb 11 jaar geleden een hersenattack gehad. Dus rechterside is lam. Afasie ook.
  Maar: ik heb electricie ligfiets en ik wil naar Mexico verhuizen! Kan dat?
  ik ben 61 jaar.
  Tja…..Spaanse leren, geld sponsors etc. Een jaar, of twee jaar, ongeveer……..
  Ik heb 2de CD komt eraan. Nederlands talig. Ik zing en met Cajan Witmer speelt piano. ( Zingen is oefenen en 12 keer optreden cafe’s gedaan. )
  En Spotify’s belangrijk!

  Benieuwd naar jou reactie!

  In ieder geval je op de motor fantastisch!

  Groeten Maarten

 • Jeanette

  Dag Ron, wat een lieve reactie. Dit leven kent zo zijn eigen zorgen, het is gruwelijk onzeker soms, en daar kan ik bar slecht tegen.Maar je hebt gelijk, het is heel anders dan de structuur die we in Nederland kennen. Groeten aan Y. en leuk dat je meeleest.

 • Ron

  Hoi Jeanette,

  Wat een leuke website, en wat een informatie. Bijzonder hoor dat je voor dit leven hebt gekozen. Weg uit nederland en de wereld in. Aan de ene kant ben ik natuurlijk jaloers en lijkt het me heerlijk om niet de dagelijkse druk van presteren te voelen. Maar aan de andere kant ook wel heel eng en spannend hoe je dan vorm moet geven aan je doelen en leven.

  Ik ga af en toe op je website kijken en genietenen van je verhalen.

  Groeten ron

error: Sorry!