kosten dagelijks leven mexico
Wonen in Mexico

Wonen in Mexico met 1000 euro per maand

Toen ik nog in de Filipijnen woonde schreef ik heel veel over de kosten van het dagelijks leven in de Filipijnen.
Ook hier in Mexico krijg ik regelmatig vragen over de kosten van het dagelijks leven, ik heb dus maar eens een lijstje gemaakt van mijn uitgaven in december 2019.ADVERTISEMENT

 

Ik wil er, net als ik bij veel artikelen over de kosten van dagelijks leven in de Filipijnen, weer bijzetten dat mijn levensstijl niet de jouwe is. En dat eervaringen kunnen verschillen. IK heb bijvoorbeeld de keuze van een appartementengebouw gemaakt buiten het toeristen gebied, maar wil in een heel toeristische stad: playa del Carmen.
Als ik naar een dorp buiten deze stad zou verhuizen, zou mijn leven er heel anders, en ook een stuk goedkoper uitzien.

Daarbij ben ik niet een uitgaanstype en rook ik niet, ik drink niet of nauwelijks alcohol en geef geen geld uit uit toeganskaarten voor feesten en dure locaties. Dat is een levenskeuze. Ik leef niet als een vrek, ik ga gemiddeld twee keer per dag uit eten, en vaak alle dagen van de week wel 1 keer per dag.

Momenteel geef ik ongeveer 900 Euro per maand uit. Met transactiekosten aan beide zijden en de wisselkoers is mijn pinopname per keer ongeveer 290 euro afhankelijk van de koers van de Peso ten opzichte van de Euro.

Ik pin 3x per maand het maximum bedrag: 6,000 MXN Ik probeer dus rond te komen van 18k pesos

cost of living Mexico

In onderstaande tabel zie je de kosten, afgerond op hele bedragen voor een gemiddelde maand in Playa del Carmen:

 • Huur
 • Restaurants
 • Boodschappen
 • Verzorgingsproducten
 • Doktersbezoek
 • Mobiel Internet
 • Wasserij
 • Kleding
 • Stadsbus/taxi
 • Reizen
 • Spoorloos
 • 7000 MXN
 • 5106 MXN
 • 4220 MXN
 • 260 MXN
 • 500 MXN
 • 200 MXN
 • 245 MXN
 • 1120 MXN
 • 115 MXN
 • 691 MXN
 • 140 MXN
 • 335 Euro
 • 243 Euro
 • 201 Euro
 • 13 Euro
 • 24 Euro
 • 10 Euro
 • 12 Euro
 • 54 Euro
 • 6 Euro
 • 33 Euro
 • 7 Euro

Dat is een totaal van 938 euro per maand. Mijn huur is all in, dus geen extra water anders dan mijn drinkwater, en ik betaal geen internet-kosten anders dan het tientje voor mijn mobiele abonnement. Sommige maanden geef ik iets meer uit, andere maanden iets minder,

afhankelijk van

 • of ik ziek ben
 • zin heb om zelf te koken
 • veel taxi’s gebruik of meer wandel
 • beter mijn geld bijhoud zodat ik geen “spoorloos” verdwenen geld heb als ik ga tellen

market, local, cancun, mexico, downtown, discover, explore

Ik ga elke dag minstens 1x uit eten, maar meestal vaker, het eten is zog oedkoop dat zelf koken niet echt voordeliger is

Ik leef dus best een luxe leven. Maar ik ben me ook bewust van mijn kosten. Zoals de huur, die kan lager, maar ik vind mijn studio erg fijn, en betaal per maand zonder opzegtermijn, dus voorlopig huur ik even lekker in dit gebouw. Maar als ik elders een jaarcontract afsluit kan de huur nog wel 2000-3000 MXN naar beneden.

Hoe zullen jouw kosten er uit zien?

Het is altijd moeilijk om geldvragen te beantwoorden. ieder mens heeft zijn eigen levensstandaarden en weet wat hij of zij nodig heeft om gelukkig te zijn aan eten, woonwensen, uitgaan en kleding. Wel is het verstandig om, als je gaat budgetteren, echt alles mee te nemen en speling over te houden in je budget voor onvoorziene zaken, zoals daling in inkomsten of ziekte.

Zo heb ik nu een post: wasserette. Ik breng 1x per week de lakens en handdoeken naar de wasserette. Als ik een huis met een wasmachine heb, valt die post weg. En als ik in een hotel woon ook. Maar omdat niet alle huizen een wasmachine hebben en ik niet altijd in hotels verblijf moet ik er wel rekening mee houden in mijn budget dat ik geld genoeg heb voor een wasserette.

En zo zijn er wel meer kostenposten te bedenken, je laptop slijt, je kleding slijt, nieuwe schoenen, kadootjes. Er is altijd wel iets wat er voor zorgt dat je de grens van je maandelijkse uitgaven eerder bereikt dan gepland. Door inkomsten en uitgaven in een app of spreadsheet bij te houden, hou je overzicht over je gedrag en kun je op tijd bijsturen.

cost of living, Philippines, daily, life, spices, money, expat

 

Ik probeer altijd of ik minder geld kan uitgeven zodat ik geld opzij kan leggen voor onverwachte zaken zoals een ziekenhuisrekening.
Omdat ik niet verzekerd ben voor ziektekosten is het verstandg om een buffer te hebben. Gelukkig ben ik sinds ik Nederland in 2015 heb verlaten alleen maar gezonder geworden. En dat is een heel fijne bijkomstigheid van mijn nieuwe levensstijl.

Ik ben sinds ik Nederland verlaten heb alleen maar gezonder geworden

mexico cost of living

Ik ben niet de hele dag met mijn budget bezig. Ik tel mijn geld en controleer de app 1x per week. En probeer aan het einde van de dag alle uitgaven verwerkt te hebben.

Kun je rondkomen in Mexico van 1000 Euro per maand?

Ik kan dus in Mexico in een toeristen gebied prima leven van 1000 euro per maand. Het is niet zo goedkoop als in de Filipijnen, daar kon ik rondkomen van 600 euro per maand,  maar het komt wel heel dicht in de buurt, zeker als de huur nog omlaag gaat en ik wat minder vaak in toeristische restaurants eet.

 

Alle informatie op deze website is gratis

je kunt hier je waardering tonen door een donatie te geven voor de website kosten
donatie Leaving Holland Website
Geen PayPal account? Gebruik deze link

Vragen over wonen in Mexico?

Boek een uur chat met mij via WhatsApp of messenger

Jeanette, Digitale Nomade, Coach en schrijver. Begon met haar reizen op 17 jarige leeftijd en verliet Nederland voorgoed in 2015 om nooit meer terug te keren. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. gek op motorrijden, schelpen zoeken en mensen observeren.

4 Reacties

 • Jeanette

  Hi Maarten, dank je wel voor een bezoek aan mijn website. En voor je reactie. Je vragen of je hier met een electrische fiets naar toe kunt en of het werkt met een gedeeltelijke verlamming. Tja, dat hangt een beetje af van je eigen doorzettingsvermogen, mobiliteit en financiele mogelijkheden.

  Niet alle kantoren winkels en straten hier zijn ingericht voor mensen met een beperking. Zo kun je in Playa del Carmen met een beperking niet naar het Immigratiekantoor om maar wat te noemen. Dat is trappen op en treden omhoog, of jij dat ook kunt? Geen idee. En om dat te beantwoorden heb ik wat meer persoonlijke informatie nodig.

  Internet is prima in de steden, dus Spotify is geen probleem.

  Voor de rest van je vragen verwijs ik je graag naar de mogelijkheid om met mij te chatten <== click

 • Maarten Hageraats

  Hoi Jeanette,

  Mooi, goed gedaan!!
  Ik heb 11 jaar geleden een hersenattack gehad. Dus rechterside is lam. Afasie ook.
  Maar: ik heb electricie ligfiets en ik wil naar Mexico verhuizen! Kan dat?
  ik ben 61 jaar.
  Tja…..Spaanse leren, geld sponsors etc. Een jaar, of twee jaar, ongeveer……..
  Ik heb 2de CD komt eraan. Nederlands talig. Ik zing en met Cajan Witmer speelt piano. ( Zingen is oefenen en 12 keer optreden cafe’s gedaan. )
  En Spotify’s belangrijk!

  Benieuwd naar jou reactie!

  In ieder geval je op de motor fantastisch!

  Groeten Maarten

 • Jeanette

  Dag Ron, wat een lieve reactie. Dit leven kent zo zijn eigen zorgen, het is gruwelijk onzeker soms, en daar kan ik bar slecht tegen.Maar je hebt gelijk, het is heel anders dan de structuur die we in Nederland kennen. Groeten aan Y. en leuk dat je meeleest.

 • Ron

  Hoi Jeanette,

  Wat een leuke website, en wat een informatie. Bijzonder hoor dat je voor dit leven hebt gekozen. Weg uit nederland en de wereld in. Aan de ene kant ben ik natuurlijk jaloers en lijkt het me heerlijk om niet de dagelijkse druk van presteren te voelen. Maar aan de andere kant ook wel heel eng en spannend hoe je dan vorm moet geven aan je doelen en leven.

  Ik ga af en toe op je website kijken en genietenen van je verhalen.

  Groeten ron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.