kosten dagelijks leven mexico
Wonen in Mexico

Wonen in Mexico met 1000 euro per maand

Toen ik nog in de Filipijnen woonde schreef ik heel veel over de kosten van het dagelijks leven in de Filipijnen. op mijn Engelstalige website Floating Coconut.

Ook hier in Mexico krijg ik regelmatig vragen over de kosten van het dagelijks leven, ik heb dus maar eens een lijstje gemaakt van mijn uitgaven in december 2019.

 

Ik wil er, net als ik bij veel artikelen over de kosten van dagelijks leven in de Filipijnen, weer bijzetten dat mijn levensstijl niet de jouwe is. En dat ervaringen kunnen verschillen. Ik heb bijvoorbeeld de keuze van een appartementengebouw gemaakt buiten het toeristen gebied, maar wil in een heel toeristische stad: Playa del Carmen.
Als ik naar een dorp buiten deze stad zou verhuizen, zou mijn leven er heel anders, en ook een stuk goedkoper uitzien.

Daarbij ben ik niet een uitgaanstype en rook ik niet, ik drink niet of nauwelijks alcohol en geef geen geld uit uit toeganskaarten voor feesten en dure locaties. Dat is een levenskeuze. Ik leef niet als een vrek, ik ga gemiddeld twee keer per dag uit eten, en vaak alle dagen van de week wel 1 keer per dag.

Momenteel geef ik ongeveer 900 Euro per maand uit. Met transactiekosten bij de bank aan beide zijden en de wisselkoers is mijn pinopname per keer ongeveer 290 euro afhankelijk van de koers van de Peso ten opzichte van de Euro.

Ik pin 3x per maand het maximum bedrag: 6,000 MXN Ik probeer dus rond te komen van 18k pesos

(lees ook: Een bank rekening openen in Mexico
cost of living Mexico

In onderstaande tabel zie je de kosten, afgerond op hele bedragen voor een gemiddelde maand in Playa del Carmen:

 • Huur
 • Restaurants
 • Boodschappen
 • Verzorgingsproducten
 • Doktersbezoek
 • Mobiel Internet
 • Wasserij
 • Kleding
 • Stadsbus/taxi
 • Reizen
 • Spoorloos
 • 7000 MXN
 • 5106 MXN
 • 4220 MXN
 • 260 MXN
 • 500 MXN
 • 200 MXN
 • 245 MXN
 • 1120 MXN
 • 115 MXN
 • 691 MXN
 • 140 MXN
 • 335 Euro
 • 243 Euro
 • 201 Euro
 • 13 Euro
 • 24 Euro
 • 10 Euro
 • 12 Euro
 • 54 Euro
 • 6 Euro
 • 33 Euro
 • 7 Euro

Dat is een totaal van 938 euro per maand. Mijn huur is all in, dus geen extra water anders dan mijn drinkwater, en ik betaal geen internet-kosten anders dan het tientje voor mijn mobiele abonnement. Sommige maanden geef ik iets meer uit, andere maanden iets minder,

afhankelijk van

 • of ik ziek ben
 • zin heb om zelf te koken
 • veel taxi’s gebruik of meer wandel
 • beter mijn geld bijhoud zodat ik geen “spoorloos” verdwenen geld heb als ik ga tellen

market, local, cancun, mexico, downtown, discover, explore

Ik ga elke dag minstens 1x uit eten, maar meestal vaker, het eten is zog oedkoop dat zelf koken niet echt voordeliger is

Ik leef dus best een luxe leven. Maar ik ben me ook bewust van mijn kosten. Zoals de huur, die kan lager, maar ik vind mijn studio erg fijn, en betaal per maand zonder opzegtermijn, dus voorlopig huur ik even lekker in dit gebouw. Maar als ik elders een jaarcontract afsluit kan de huur nog wel 2000-3000 MXN naar beneden.

Hoe zullen jouw kosten er uit zien?

Het is altijd moeilijk om geldvragen te beantwoorden. ieder mens heeft zijn eigen levensstandaarden en weet wat hij of zij nodig heeft om gelukkig te zijn aan eten, woonwensen, uitgaan en kleding. Wel is het verstandig om, als je gaat budgetteren, echt alles mee te nemen en speling over te houden in je budget voor onvoorziene zaken, zoals daling in inkomsten of ziekte.

Zo heb ik nu een post: wasserette. Ik breng 1x per week de lakens en handdoeken naar de wasserette. Als ik een huis met een wasmachine heb, valt die post weg. En als ik in een hotel woon ook. Maar omdat niet alle huizen een wasmachine hebben en ik niet altijd in hotels verblijf moet ik er wel rekening mee houden in mijn budget dat ik geld genoeg heb voor een wasserette.

En zo zijn er wel meer kostenposten te bedenken, je laptop slijt, je kleding slijt, nieuwe schoenen, kadootjes. Er is altijd wel iets wat er voor zorgt dat je de grens van je maandelijkse uitgaven eerder bereikt dan gepland. Door inkomsten en uitgaven in een app of spreadsheet bij te houden, hou je overzicht over je gedrag en kun je op tijd bijsturen.

Ik probeer altijd of ik minder geld kan uitgeven zodat ik geld opzij kan leggen voor onverwachte zaken zoals een ziekenhuisrekening.
Omdat ik niet verzekerd ben voor ziektekosten is het verstandg om een buffer te hebben. Gelukkig ben ik sinds ik Nederland in 2015 heb verlaten alleen maar gezonder geworden. En dat is een heel fijne bijkomstigheid van mijn nieuwe levensstijl.

Ik ben sinds ik Nederland verlaten heb alleen maar gezonder geworden

mexico cost of living

Ik ben niet de hele dag met mijn budget bezig. Ik tel mijn geld en controleer de app 1x per week. En probeer aan het einde van de dag alle uitgaven verwerkt te hebben.

Kun je rondkomen in Mexico van 1000 Euro per maand?

Ik kan dus in Mexico in een toeristen gebied prima leven van 1000 euro per maand. Het is niet zo goedkoop als in de Filipijnen, daar kon ik rondkomen van 600 euro per maand, maar het komt wel heel dicht in de buurt, zeker als de huur nog omlaag gaat en ik wat minder vaak in toeristische restaurants eet.

In de handleiding “Wonen in Mexico, zo doe je dat” leg ik alles uit inclusief handige linken naar websites

In het boek vind je alle informatie over ins en outs over het dagelijks leven in Mexico, van een huis zoeken en vinden tot gezondheidszorg, je rechten en plichten en veiligheid, verkeer, scholen, alles wordt er behandelt voor een makkelijke integratie na je emigratie.

 

Vragen over wonen in Mexico?

Boek een uur chat met mij via WhatsApp of Telegram

weg uit Nederland

 

Ben jij dankbaar voor de gratis informatie?

Toon hier je dankbaarheid voor de informatie die ik gratis op mijn website publiceer zodat jij dit kunt lezen.

Je kunt betalen met creditcard, paypal of via bankoverschrijving.

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

6 reacties

 • Patrick

  Hey Ron

  Mijn vriendin is mexicaanse en samen met de 2 dochters ( ook mexicaans) leven wij in belgie.
  We leven van 1 loon ( voorlopig) maar dat lukt net.
  We hadden al gedacht en er over gesproken om te verhuizen naar mexico ,
  Hier de eigendom te verkopen en daar iets anders te kopen en daar een nieuw leven op te bouwen met het gezin.
  rekening houdende met de + 3 percent extra voor de goverment en +7 percent notaris kosten.
  Als ik de prjzen zie in mexico van appartementen ljkt me dat een peulschil in verhouding met ons belgenlandje.
  Natuurlijk ken ik de manier van reilen en zeilen niet daar en moet ik nog veel leren.
  We hebben wel familie daar en dat zal wel een steun zijn in noodsituaties hoop ik.
  Want daar helpen families elkaar , wathier niet meer zo veel aan de orde is.
  Mijn vriendin had ook al gezegd dat het eten daar goedkoper is dan thuis zelf vaak te maken?
  Heb jij nog enige tips die ik zeker moet in acht nemen. ?
  Maar super blij dat ik hier eens het kon lezen van iemand die uitgewijjkt is naar mexico.
  DUs ik volg je verhaal op , en hopen er nog iets van raad te kunnen uit opsteken.
  Bedankt

  Patrick

 • Jeanette

  Hi Maarten, dank je wel voor een bezoek aan mijn website. En voor je reactie. Je vragen of je hier met een electrische fiets naar toe kunt en of het werkt met een gedeeltelijke verlamming. Tja, dat hangt een beetje af van je eigen doorzettingsvermogen, mobiliteit en financiele mogelijkheden.

  Niet alle kantoren winkels en straten hier zijn ingericht voor mensen met een beperking. Zo kun je in Playa del Carmen met een beperking niet naar het Immigratiekantoor om maar wat te noemen. Dat is trappen op en treden omhoog, of jij dat ook kunt? Geen idee. En om dat te beantwoorden heb ik wat meer persoonlijke informatie nodig.

  Internet is prima in de steden, dus Spotify is geen probleem.

  Voor de rest van je vragen verwijs ik je graag naar de mogelijkheid om met mij te chatten <== click

 • Maarten Hageraats

  Hoi Jeanette,

  Mooi, goed gedaan!!
  Ik heb 11 jaar geleden een hersenattack gehad. Dus rechterside is lam. Afasie ook.
  Maar: ik heb electricie ligfiets en ik wil naar Mexico verhuizen! Kan dat?
  ik ben 61 jaar.
  Tja…..Spaanse leren, geld sponsors etc. Een jaar, of twee jaar, ongeveer……..
  Ik heb 2de CD komt eraan. Nederlands talig. Ik zing en met Cajan Witmer speelt piano. ( Zingen is oefenen en 12 keer optreden cafe’s gedaan. )
  En Spotify’s belangrijk!

  Benieuwd naar jou reactie!

  In ieder geval je op de motor fantastisch!

  Groeten Maarten

 • Jeanette

  Dag Ron, wat een lieve reactie. Dit leven kent zo zijn eigen zorgen, het is gruwelijk onzeker soms, en daar kan ik bar slecht tegen.Maar je hebt gelijk, het is heel anders dan de structuur die we in Nederland kennen. Groeten aan Y. en leuk dat je meeleest.

 • Ron

  Hoi Jeanette,

  Wat een leuke website, en wat een informatie. Bijzonder hoor dat je voor dit leven hebt gekozen. Weg uit nederland en de wereld in. Aan de ene kant ben ik natuurlijk jaloers en lijkt het me heerlijk om niet de dagelijkse druk van presteren te voelen. Maar aan de andere kant ook wel heel eng en spannend hoe je dan vorm moet geven aan je doelen en leven.

  Ik ga af en toe op je website kijken en genietenen van je verhalen.

  Groeten ron