Vakantiegangers,  Wonen in Mexico

Scherpere regels visums voor Mexico

Verscherpte regels van de Mexicaanse Immigratiedienst zorgt voor minder flexibiliteit in de visum verstrekking. Visas zijn een privilege. een land stelt regels op en voorwaarden waar mensen aan moeten voldoen om in aanmerking te komen voor een visum.

Voldoe je niet aan 1 regel of meerdere, dan ontvang je geen toegang tot het land. IN Mexico leek het nooit veel problemen op te leveren, iedereen die het land binnenkwam via een luchthaven kon zonder pardon een 180 dagen visum krijgen, mits het paspoort geldig was, dit overeenkwam met de nationaliteit die recht had op een 180 dagen visum en mits je een retourticket had.

En kwam je met de auto de grens over dan was het helemaal makkelijk, vaak werd er dan niet eens gekeken naar hoe lang je wilde blijven.

Het Instituto Nacional de Migración is met een verbeterslag begonnen

De Immigratiedienst van Mexico is met een verbeterslag begonnen, de digitalisering van de afdeling gaa tin rap tempo. Zo worden op de meeste kantoren inmiddels digitaal de vingerafdrukken genomen en de foto’s ter plekke gemaakt. Ook de procedures van kantoren onderling zijn aan het veranderen en informatie is beter en sneller beschikbaar over heel Mexico. Documenten worden gedigitaliseerd en persoonsgegevens gekoppeld en bijgewerkt. Het uiteindelijke doel is dat een immigratie beambte aan de grens met 1 druk op de knop kan zien hoe vaak, wanneer en voor hoelang jij Mexico bent in en uitgereisd.

De handhaving van de visums verscherpt

De 180 dagen visum wordt alleen nog verstrekt als de persoon die er om verzoekt de vragen van de Immigratie beambte tot tevredenheid kan beantwoorden. Er zijn ook financiel eeisen gebonden aan het 180 dagen visum.

Vanaf 2022 is voor de Immigratiedienst een toerist iemand die 2-3 weken maximaal in het land verblijft en dat is ook vaak de termijn die gegund wordt op de FMM, het toeristenvisum.

Wil jij zeker weten dat je een 180 dagen visum krijgt dan kun je dee beter vooraf aanvragen bij de Ambassade in Den Haag.

Er worden aan de grens dus meer en vaker vragen gesteld omtrent je verblijf, over je retourticket, je hotelboeking en andere relevante data.
Vul jij je FMM in in het vliegtuig dan is de kans groot dat een officier van de Immigratiedienst dit formulier controleert aan de hand van de hotelboeking, reisplannen of je retourticket.

Heb je een huis of huurcontract in Mexico dan word je geacht op een vooraf aangevraagd en goedgekeurd visum voor een tijdelijke of vaste verblijfsvergunning het land binnen te komen.

In- en uitreizen om je FMM te vernieuwen wordt beperkt en niet meer toegestaan

Het even snel een visa run doen zal via de luchthavens een stuk ingewikkelder worden. Hoe het aan de landsgrenzen gaat valt nog te bezien, omdat veel grensovergangen slecht gecontroleerd worden.

Gebruik jij regelmatig een FMM, een toeristenvisum, ook dan zul je in de regel geweigerd worden of nog 1 maal toegelaten worden met de mededeling dat je de volgende keer op een verblijfsvergunning dient binnen te komen. Afhankelijk van je leeftijd is dat dan een tijdelijke of een permanente verblijfsvergunning.

Leeftijd is een criterium geworden voor de beoordeling van je visum. Ben jij een jonge reiziger die een paspoort vol stempels heeft dan zul je hoogst waarschijnlijk in Mexico komen om te werken tijdens een “vakantie” dan kun je, zeker als je meerdere keren op een FMM binnen reist geweigerd worden met het verzoek een visum te regelen in je geboorteland voor een tijdelijke verblijfsvergunning.

De 180 dagen visum lijkt nu een echt toeristenvisum geworden en niet meer een makkelijke visum om in Mexico te kunnen wonen

Binnenkomen op een 180 dagen visum, de toeristenvisum dus (FMM) en dan na 180 dagen het land uit gaan naar bijvoorbeeld een buurland en weer Mexico in willen reizen zal moeilijker zijn, en hebt anno 2022 meer kans dan ooit dat je geweigerd wordt, met het verzoek een visum te regelen voor een tijdelijke verblijfsvergunning.

Een visum voor een verblijfsvergunning regel je voor je vertrek op de Ambassade in Den Haag, hiervoor moet je voldoen aan financiële eisen die jaarlijks worden bijgesteld. Er zijn kosten verbonden aan dit visum, voor zowel de aanvraag in Nederland als de omzetting van dit visum in een verblijfsvergunning in Mexico.

Zelf je visum voor een tijdelijke of permanente verblijfsvergunning aanvragen voor Mexico begint hier!

Met de handleiding voor de aanvraag van een verblijfsvergunning voor Mexico loop je stap voor stap door de procedures in zowel Nederland, bij de grens als in Mexico waar je binnen de wettelijk gestelde termijn dit visum omzet in een ID kaart.

Wil jij zeker weten dat jij 180 dagen in Mexico mag blijven op een toeristenvisum? Omdat je wilt gaan rondreizen bijvoorbeeld? Lees dan dit artikel ==>> Een visum voor Mexico aanvragen

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. Momenteel leeft ze in een dorp in de woestijn van Baja California Sur in Mexico

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.