Steeds meer mensen gaan reizen en werken
Een vaste baan inruilen voor het freelance bestaan en dan lekker over de wereld trekken en werken om je volgende etappe te betalen. Vooral veel jongvolwassenen doen dat. Maar ook ouderen. Zoals ikzelf toen ik op 54 jarige leeftijd de deur van Nederland achter me dicht trok.
Ontslag nemen om vervolgens je beroep blijven uitoefenen maar dan niet meer op kantoor met je collega’s, maar ver weg, onder een palm, of op een bergtop. Het is een heel ander leven dan dagelijks heen en weer reizen tussen je werk en thuis. Of als je echt helemaal wat anders gaat doen als freelancer en je hele leven omgooit.
Waarom gaan mensen freelancen en reizen?
Voor veel mensen start het als een uitprobeersel, omdat er in Nederland nu zo’n groot personeelsgebrek is, maakt het niet zoveel uit als het niet lukt, je komt in Nederland wel weer aan de slag in loondienst als je terug moet keren. Veel zien dit dan ook als een soort proeftijd, of een sabbatical. Even iets anders, en als het lukt……..
De vrijheid van een zelfstandig werkend bestaan, een beroep wat je over de hele wereld kunt uitoefenen en waarbij je voornamelijk digitaal werkt spreekt natuurlijk tot de verbeelding. Vooral als je kijkt naar de succesvolle nomaden die er zijn op de wereld.
De afwisseling, de vrijheid, het anders zijn, het zijn allemaal redenen om deze verandering door te voeren. Maar ook het opbouwen van een internationale vriendenkring en de mogelijkheid een ander land als thuisbasis te kiezen omdat je tijdens je reizen ontdekt waar je je meer thuisvoelt dan in Nederland. Veel mensen die digitale nomade worden waren al niet meer zo tevreden met de beperkingen van Nederland en binnen Europa.
Toch bestaat het grote gevaar dat je die nieuwe levensstijl te positief inziet. Ik zie het elke maand wel een keer voorbijkomen, overschatting van het leven als digitale nomaden. Een totaal verkeerd beeld schetst door sociale media wat op geen enkele wijze aansluit bij de werkelijkheid. Ik zie het op het platvorm waar ik vragen beantwoord, maar zeker toen ik in Z.O. Azië was op de straten en in de werk-cafe’s, en helaas ook in Mexico. Jonge mensen die amper kunnen rondkomen en onbeschaamd om geld vragen of werk, omdat ze zelf niet in staat zijn dit voor elkaar te krijgen.
Je moet, als je aan dit leven begint, niet afgaan op de successen van die paar die je ziet op het internet. (lees ook: Digitale nomaden zitten altijd op het strand) Je meot het doen om de juiste reden. En niet om
- Een makkelijk leven te hebben
- veel en snel geld te verdienen
- lekker te kunnen feesten en weinig werk-uren draaien
- buiten de kaders van de wet- en regelgeving te kunnen leven
Want dat is niet waar dit leven over gaat. Een grote groep digitale nomaden doet het redelijk en er zijn er genoeg die het niet redden. En de groep die rijk is geworden van deze levensstijl is echt heel klein en behoorde tot de early adaptors.
En feesten en buiten die wettelijke kaders leven? nou vergeet het maar, ook in dit leven moet je je aan. de regels van je gastland en soms zelfs van Nederland houden. En. je hebt discipline en werk-ethiek nodig om een goed betrouwbaar portfolio op te bouwen wat je voorziet van een inkomen wat kostendekkend is.
Waar moet je over nadenken als je digitale nomade wilt worden?
Hoewel op het internet het beeld geschetst wordt van altijd werken in de zon, wonen op prachtige locaties en succes, komt er heel veel bij kijken bij de nomadische levensstijl.
Zo kan het heel eenzaam zijn, omdat je geen directe collega’s hebt en je vrienden thuis blijven, En omdat je steeds weer vertrekt naar een andere locatie maak je ook weinig vrienden. Soms is vriendschappen sluiten ronduit lastig.
Sommige nomaden worden opgenomen in een Tribe, een groep die samenwerkt aan 1 project en samen reist. Een soort reizende kantoortuin zeg maar. Maar ook die tribes vallen na het eindigen van het project of jouw stukje werk binnen dat project uit elkaar. Ze beklijven slecht en er is veel afgunst en werknijd in een Tribe, en altijd iemand die de baas is of de (project)leider. Dat was niet waarom je vertrok, toch? Om weer voor een baas te werken?
De valkuil van een Tribe is vaak dat 1 persoon de grote opdracht binnenhaalt en vervolgens een paar digitale nomaden zoekt om het werk voor hem te doen tegen een redelijk laag tarief. Hoewel hij wel toeziet op het eindproduct, doe jij dus het meeste werk. En omdat digitale nomaden vaak moeizaam werk kunnen vinden vindt zo’n projectleider genoeg (wanhopige) zielen die voor hem willen werken. Onder beloftes van toekomstige samenwerking, samen een huis delen en verder reizen worden digitale nomaden binnengehaald, om vervolgens achter gelaten te worden omdat de volgende bestemming ver boven hun budget ligt.
Soms ben je echt beter af als je voor jezelf werkt, ook als digitale nomade.
Naast werken aan je projecten doe je ook zelf alle ander dingen, zoals visumaanvragen, de boekhouding, acquisitie, administratie, belastingaangifte, tickets en accommodatie zoeken, PR manager, je eigen was, eten koken enz, (lees ook: Ben je als digitale nomade belastingplichtig?)
Natuurlijk heb je meer tijd, want als je het slim doet zijn je kosten van levensonderhoud laag en dus hou je meer geld over of hoef je minder uren te werken. Maar daarvoor moet je wel die constante discipline opbrengen om te werken aan wankele cafe- tafeltjes in rumoerige omgevingen waar mensen komen die op vakantie zijn terwijl jij geld moet verdienen. Of alleen op je hotelkamer, of onderweg in de vertrekhal van het vliegtuig.
En je moet werk en vrije tijd goed kunnen uitbalanceren en een goed afgewogen uurtarief hanteren wil je ook genieten van je grenzeloze leven vol vrijheid
De levensstijl van digitale nomade past niet bij iedereen.
Maar voor die mensen die er wel voor kiezen en er een succes van weten te maken is het een geweldig leven vol vrijheid en prachtige momenten.
Wil jij praten over het leven als digitale nomade en of dit iets is wat voor jou zou kunnen werken?
Boek dan een gesprek met mij in.
of koop het handboek voor digitale nomaden.
2 reacties
Jeanette
Dag Danny, dank je wel voor je reactie. Gaaf dat je plannen hebt om online te gaan werken en wellicht genoeg te verdienen om te gaan reizen. Je vraagt naar tips voor online werk, als je in de Emigratie Winkel kijkt vind je het boek: 40+1 tips om Online geld te verdienen ellicht daat dat je goed op weg helpt?
En in de categorie Freelancers op Reis vind je heel veel informatie over reizen en werken.
Succes en nogmaals dank voor je compliment.
Danny Beek
Hi,
Leuke website!
Ik weet wat het is om luchtig te reizen
Ik werk in de bouw en ga dan weer weg.
Ik heb copd en de bouw wordt me te zwaar. Ik wil nu min of meer voorgoed weg. Ik zou dolgraag onderweg digitaal willen werken.
Mij enige probleem is dat ik duwtje in de juiste richting benodigd ben. Ik zou de remote freelance zzp jobs niet kunnen benoemen
Heeft u een lijst met opties?
Mvg, Danny