Werken Digitale Nomaden legaal?
Veel Nederlanders denken na over een leven als digitale nomade, vooral de jongeren. En nu thuiswerken meer geaccepteerd is dan ooit liggen de mogelijkheden wellicht veel breder dan in de voorgaande jaren. Maar hoe zit dat nu precies met digitale nomaden en werken die wel op een legale manier?
Of je leven en werken als digitale nomade legaal is hangt heel erg af van waar je bent. Werk jij als reizende freelancer vooral binnen de lidstaten van de EU dan is werken toegestaan onder de afspraken van 1 Europa waar binnen iedere Europeaan (lees: houders van een paspoort van 1 van de lidstaten van de EU) zich vrij mag bewegen als het gaat om wonen en werken. Belasting betaal je over het algemeen gewoon in Nederland en over je wereldinkomen.
Maar zodra je een visum nodig hebt, wordt je situatie wat twijfelachtig
Toeristen visums worden uitgereikt voor plezier bezoeken en niet voor zaken. Dat staat ook vaak letterlijk op je visum: For pleasure and not for business.
Toeristenvisums zijn voor vakantiegangers en dan word je niet geacht te werken
Het is heel lastig om alle wetgeving rondom visas wereldwijd in 1 artikel te vatten. Maar in grote lijnen komt het voor veel landen erop neer dat je dus niet mag werken. Er zijn echter landen die kleine lettertjes in de immigratiewet hebben waardoor je juist weer wel mag werken, mits je niet voor een lokaal bedrijf werkt of klanten hebt uit dat land op het moment dat je daar verblijft.
Voor die landen geldt dus dat als je wereldwijd klanten hebt je wel mag werken op je toeristenvisum
Dat zou betekenen dat je verblijf legaal is. En dat is het wellicht ook wel. Als je er niet teveel de nadruk op legt. Je werkt dan een beetje tussen de mazen van de immigratiewet en in een grijs gebied. Ik wou zelf ook nooit aan een immigratie ambtenaar vertellen als hij vraagt wat ik kom doen dat ik digitale nomade ben en lekker ga zitten werken met mijn voeten in het zand van 1 van de prachtige stranden in zijn land. Ik kom altijd voor mijn plezier, om het land te leren kennen en wat rond te reizen. En wat ik tijdens die verkenningstochten uitspook en dat ik met een laptop van wifi punt naar wifi punt reis, dat vertel ik niet.
Immigratie-ambtenaren hebben vaak een eenzijdig denken: werken op een toeristenvisum is niet toegestaan. Beter de discussie dus vermijden aan de grens. Wel zo prettig voor diegene achter je in de rij als er een beetje vaart in het afstempelen van je paspoort zit.
De problemen kunnen pas ontstaan bij de verlenging. Stel je hebt het prima naar je zin in een land en wilt langer blijven dan de toeristenvisum die je hebt ontvangen, kun je vaak wel verlengen. Dan wordt er veel kritischer gekeken naar de financiële draagkracht en wat je nu precies doet voor werk.
Je loopt dan zomaar het risico niet meer toegelaten te worden of het land te moeten verlaten.
Digitale nomaden werken vaak in het grijze gebied van de immigratiewet
Heel veel landen zijn zich bewust van deze rondreizende groep mensen en hoewel vele landen emnsen zonder laptop gewoon toelaten zonder vragen te stellen, mits je aan de visum eisen voldoet, zijn er steeds meer landen die (zeker bij de verlenging van een visum) vragen wat je nu echt komt doen en hoe je aan al die visums in je paspoort komt en hoe je betaald voor je levensstijl.
Er zijn inmiddels landen die de groeiende groep digitale nomaden willen voor zijn en willen accomoderen. Die landen werken aan een speciaal visum voor digitale nomaden. Dat visum kom soms met een lokale belastingplicht.
Het is dus wijs om voordat je een land bezoekt je even in de visum regels te verdiepen en na te vragen bij anderen hoe streng deze gehanteerd worden.
Heb jij vragen over het leven van een digitale nomade?
Ik kan je helpen met je vragen. Wil jij graag als digitale nomade aan de slag, heb je toestemming gekregen van je baas om in de toekomst locatie afhankelijk te gaan werken? Ben jij digitale nomade en heb je vragen? Neem dan contact met mij op. Ik praat graag met je over jouw ervaringen, dingen waar je tegenaan loopt en wat je moet regelen om digitale nomade te worden.
Als ervaringsdeskundige spreek ik vanuit een andere motivatie wellicht dan de mensen in jouw directe omgeving en dat kan een heel ander licht op jouw wensen en dromen geven.
Op al mijn dienstverlening en producten zijn mijn Algemene Voorwaarden en privacy regels van toepassing
Jeanette
Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.