Emigreren

Wat gebeurt er met je pensioen als je emigreert?

Emigreren na je pensionering, we dromen er allemaal wel eens van. Weg uit het koude Nederland, lekker de zon in, en genieten van een relaxt leven in het buitenland. Meer tijd om leuke dingen te doen omdat buitenleven in een warmer klimaat die kansen nu eenmaal biedt. Terrasjes, leuke markten en prachtige steden bezoeken.

Als je met pensioen bent kun je in principe gaan en staan waar je wilt en als je pensioen in Nederland wat krap aanvoelt kun je wellicht in het buitenland een beter bestaan hebben omdat daar de kosten van levensonderhoud anders zijn, goedkoper wellicht.

Maar waar moet je rekening mee houden als je gaat emigreren met een pensioen uitkering?

Het aantal gepensioneerden wat emigreert stijgt elk jaar, in vergelijk met zeg, 20 jaar geleden is het aantal zelfs verdubbelt. Populaire bestemmingen liggen nog altijd binnen Europa: Spanje, Portugal, Italië en Zuid Frankrijk. Maar er zijn ook mensen die naar Bali verhuizen of Thailand, de Filipijnen en zelfs Midden en Zuid Amerika.

Sommigen mensen starten een bedrijfje in het buitenland en anderen leven lekker van hun opgebouwde pensioen en AOW. Je betaald belasting over je pensioen in Nederland, tenzij je kunt bewijzen dat je belasting betaalt in het land waar je vestigt en/of Nederland een belastingverdrag heeft met je nieuwe woonland.

Er zijn echter wel een aantal aandachtspunten als je gaat emigreren rondom je pensioen, je AOW en de opbouw. Zo krijg je niet in elk land volledig AOW, en soms moet je van je pensioenfonds ook aan wat voorwaarden voldoen. En waar laat je je pensioen uitbetalen? In Nederland of in het Buitenland en waar moet je dan rekening mee houden? En hoe zit het met toeslagen en belastingen?

Je kunt je AOW uitkering of pensioen gewoon laten uitbetalen in het buitenland, of laten storten op een rekening die je in Nederland aanhoudt (lees ook: Emigreren en je Nederlandse bankrekening) maar of je ook je volledige AOW uitbetaald krijgt dat is afhankelijk van een aantal factoren. Hoewel het AOW een “opgebouwd recht” is, lijkt dat recht in een aantal gevallen niet te bestaan.

Alle informatie over pensioen en AOW voor en na je emigratie kun je lezen in het Info blad “Pensioen en Emigratie”

Na betaling ontvang je via email een download link voor een kleurrijk en informatief info blad. Je kunt dan direct verder lezen, inclusief een lijst met webadressen waar je kunt nalezen en berekenen hoe het in jouw specifieke situatie uitvalt straks in het buitenland.

De info bladen op de website Leaving Holland werken als een soort Paywall. Veel websites gebruiken een paywall om mensen te laten betalen voor meer uitgebreide specialistische informatie. Vaak door middel van een abonnement. Op Leaving Holland is het slechts een eenmalig bijdrage en geen abonnement.

 

 

 

error: Sorry!