Werken & Reizen,  Wonen in Mexico

Wonen en werken in Playa del Carmen Mexico

In 2019-2021 woonde en werkte ik in Playa del Carmen Mexico. Iets waar veel mensen mij om benijden denk ik. Voor ik in Mexico aankwam woonde en werkte ik in de Filipijnen, in Italië en heel lang geleden zelfs in Zuid Amerika.

Ik ben een beetje een horizon freak, ik wil altijd weten wat er achter de horizon ligt

Er is geen mooier leven dan kunnen reizen en werken. Ik betaal mijn reizen dus van mijn werk. En ik werk online. Er zijn ook heel veel, vooral jongeren, die naar Playa del Carmen komen om hier een tijdje te werken. Als reisleider, in een bar of als medewerker in 1 van de vele hotels en resorts.

Mexico heeft hiervoor een goede regeling als het om visas gaat en als je werkgever je werk-visum aanvraagt wordt deze bijna altijd goedgekeurd.

ask a question about living abroad, countries, life changes

Hoe doe ik dat dan? Want ik heb geen werkgever?!

Je kunt in Mexico werken tijdens je verblijf, zonder werkvergunning, mits je niet voor een Mexicaanse opdrachtgever of werkgever werkt. Dus als jouw werkgever nietin Mexico geregistreerd is, dan kun je hier zonder werkvergunning werken. Zo’n bedrijf zal lastig te vinden zijn gok ik, want er zullen aan de bedrijven kant wel vestigings-eisen zijn, maar het is een grijs gebied in de immigratiewet die mensen zoals ik kunnen gebruiken.
Want ik ben als freelancers niet in Mexico geregistreerd en zo lang ik niet voor Mexicaanse opdrachtgevers werk, mag ik hier dus werken zonder werkvergunning.

Als digitale nomade werk ik wel vaker in een grijs gebied van visums en werkvergunningen.

Mexico kent een relatief laag dagloon en lange werkdagen

Het werken in Mexico is prettig, Als zelfstandig ondernemer. Ik zou hier aarzelen om in het reguliere bedrijfsleven te werken, het dagloon is laag, en je moet heel lange uren werken. Arbo-voorwaarden zoals Nederland die kent, zijn er bijna niet. Er zijn wel voorwaarden voor werktijden en salariëring, maar voordat je een baan accepteert in Mexico zou ik wel goed kijken of je genoeg verdient om in je levensonderhoud te voorzien.

Kom je hier met een laptop en werk je online dan is het heerlijk om hier te wonen en te werken

Er staan genoeg plekken te huur via Airbnb en ook in de stad na aankomst kun je genoeg woonruimte vinden. Door door de stad te lopen en rond te vragen. Overal hangen spandoeken en aankondigingen van huizen te huur.

Er is snel 5G internet in de meeste delen van de stad en als je huisbaas een goede aansluiting heeft kun je dus lekker werken.

Er zijn voldoende flex-werkplekken, niet alleen gezellige koffietentjes maar ook heuse plekken met bureaus waar je per dag of per maand een werkplek kunt huren. Zelfs rondom 5th Avenue, de belangrijkste toeristenstraat van deze stad.

Ik ontmoet dagelijks veel digitale nomaden

In het gebouw waar ik woon kom ik dagelijks heel veel andere nomaden tegen die met hun laptop heen en weer verhuizen tussen het zonnige dakterras en hun studio of een locatie in de stad. Ze komen van over de hele wereld. Sommigen voor een paar dagen, anderen blijven, net als ik, veel langer.

En waarom niet? Het strand is op loopafstand, de locatie is rustig, onze huisbaas heeft 5G internet met voldoende data voor ons allemaal. En het zwermt in dit gebied van de leuke voordelige eettentjes.

Wonen en werken in Playa del Carmen op een toeristen bezoekerspas, ook wel FMM genoemd, is mogelijk. Je geeft aan dat het doel van je bezoek ’toerisme’ is en krijgt veelal toestemming om maximaal 180 dagen te blijven. Als de geldigheid van je FMM verstreken is moet je Mexico verlaten.

Je mag altijd terugkomen, maar tegenwoordig nemen de verhalen over weigering toe. Omdat immigratieambtenaren ook wel weten dat je dan op een visum het land binnen moet komen die je recht geeft op een tijdelijke verblijfsvergunning voor 1 jaar, te verlengen tot maximaal 4 jaar. Voor dit visum gelden inkomens-eisen.

In de handleiding “Wonen in Mexico, zo doe je dat” leg ik alles uit inclusief handige linken naar websites

In het boek vind je alle informatie over motorrijden of autorijden in Mexico, alle regels, prijzen, veiligheid op de weg en de registratie.

Maar ook alle ins en outs over het dagelijks leven in Mexico, van een huis zoeken en vinden tot gezondheidszorg, je rechten en plichten en veiligheid, verkeer, scholen, alles wordt er behandelt voor een makkelijke integratie na je emigratie.

Je kunt er in onderstaande blogs alles lezen over de aanvraag van een tijdelijke verblijfsvergunning voor Mexico

Fout: view 28e0f5ezuw bestaat mogelijk niet

 

Wil jij van gedachten wisselen over een leven als digitale nomade?

Boek dan nu een chatsessie!

 

Ben jij dankbaar voor de gratis informatie?

Toon hier je dankbaarheid voor de informatie die ik gratis op mijn website publiceer zodat jij dit kunt lezen.

Je kunt betalen met creditcard, paypal of via bankoverschrijving.

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

error: Sorry!