Dagboek,  Wonen in Mexico

Wonen in Mexico

Wie aan Mexico denkt denkt aan zon, zee strand en gekleurde dorpen en kleding. Want dat is het beeld wat wij in Nederland krijgen over Mexico via de reisbrochures. En sommigen denken aan cartels, bureaucratie, corruptie. En denken dat het in Midden Amerika ligt, en zo zijn er nog wat misvattingen.

Ik arriveerde in Mexico in februari 2019, met een beetje dezelfde ideeen in mijn hoofd. Ik ben dus alweer bijna 3 jaar in Mexico. Ik heb dwars door Mexico gereisd van Cancun naar La Paz, en ik heb steden gezien, dorpen, de binnenlanden en toeristengebieden. Soms bleef ik een week, soms een dag en soms maanden.

Ik heb inmiddels 20.000 km door Mexico gereisd op de motor

Het word een beetje tijd om na te gaan denken of ik in Mexico wil blijven. Hoewel er momenteel weinig na te denken valt natuurlijk met de halve wereld op slot en alle reisbeperkingen. Maar over ruim een jaar moet ik beslissen of ik mijn temporary residency verzoek om te zetten in een permanente verblijfsvergunning.

Ik begon mijn reis in 2019 in Cancun, daarna Playa del Carmen, Cancun voegde niet zo. En toen toch weer terug naar Cancun, en toen beklijfde het beter, stukken beter, wellicht ook omdat ik toen een Mexicaans rijbewijs had en een motor en mijn gang kon gaan zonder steeds naar de busmaatschappij te hoeven rennen.

Ik heb het hele schiereiland van Yucatan uitgekamd. Het heeft een rijke culturele geschiedenis en prachtige dorpen. Maar ook grote contrasten tussen arm en rijk.

En toen besloot ik op reis te gaan naar de andere kant. Cancun was nooit het plan, het plan was Puerto Vallarta. Vraag me niet waarom want toen ik daar eenmaal was vond ik er geen zak aan. En ben ik verder gereisd. En nu woon ik in een woestijndorp, vol stof en zand en cactussen in Baja California Sur, vlak bij La Paz. Het regent hier maar 7 dagen per jaar, en het is altijd elke dag ongeveer 35ºC en de nachten variëren tussen de 20 en 15ºC. Best aangenaam.

De stranden zijn zozo, maar ik ben dan ook erg verwend in de Filipijnen met de prachtige stranden daar.

Ik mis de Filipijnen soms, maar ik ging er weg voor een reden. En dus heeft omkijken weinig nut. Mijn doel na de Filipijnen was eigenlijk Spanje, maar dat is nog steeds Europa en staat bol van de impopulaire maatregelen, en is duur. Dus ging ik op zoek naar een ander land, wat eenvoudige visa eisen had waar ik aan kon voldoen. En zo vertrok ik naar Mexico. (lees ook: Heb ik een visum nodig voor Mexico?)

Het is niet het land van mijn dromen.

Toen ik weg ging uit Nederland in 2015, om als digitale nomade te gaan leven zag ik mijzelf vooral op zo’n bounty strandje met een leuk eenvoudig huisje, en een berg schelpen. Even heel simplistiesch he? En ik heb dat ook een tijd gehad. Een huisje met een rieten dak, pal op een hagelwit strand, geen toeristen, bergen schelpen en schitterend blauw water.

Dat is verleden tijd, Mexico is heel anders en na ruim 2 jaar hier gewoond en rondgereisd te hebben, besef ik een paar dingen:

  • Ik zal nooit meer een huis aan zee of op het strand hebben zoals in de Filipijnen want dat is in Mexico gewoon onbetaalbaar
  • die mooie foto’s die wij zien en de films, dat zijn fragmenten van Mexico en vooral de Pueblos Magico’s en de toeristengebieden, Mexico zelf is vooral grauw beton en heel veel blubber en zand. Heel veel armeode maar ook heel veel saamhorigheid en nationalisme.
  • Mexico is een stuk duurder dan Azië
  • En veel meer georganiseerd met meer wettelijke verplichtingen
  • En een stuk gedigitaliseerder maar ook weer niet, alles kan wel online maar bijna geen enkele afdeling communiceert met elkaar, en evenmin de Staten onderling.
  • Mexico reist makkelijker, je hoeft niet elke 100km op een boot naar het volgende eiland
  • Mexico is een stuk Spaanser dan de Filipijnen hoewel beiden ooit Spaans grondgebied waren
  • Mijn AOW gaat in Mexico door een raar verdrag, door de helft, en ik heb geen volledige AOW opgebouwd, dus ik krijg bijna niks. Ik kan dus nooit met pensioen (in de Filipijnen krijg je volledig AOW waar je recht op hebt)
  • Ik vind Mexicanen respectlozer dan bijvoorbeeld Filipijnen, in de Filipijnen zijn oudere vrouwen bij voorbaat wijze vrouwen, hier is de positie van de vrouw een stuk traditioneler om het maar beleefd te zeggen.
  • Ik ben moe van de gigantische vooroordelen van Mexicanen dat elke blanke een rijke Amerikaan of Canadees is en zij daar hun voordeel mee kunnen doen

wonen buitenland, checklist, emigratie, regelen, uitschrijven, belastingdienst, emigreren, buitenland, wonen, hulp

Is wonen in Mexico echt leuk?

Die vraag krijg ik vaak van cliënten, als we praten over hun emigratieplannen. En mijn antwoord is eigenlijk altijd een beetje generiek, want mijn woonwensen en ervaringen zullen anders zijn dan de jouwe, door het referentiekader waarbinnen we functioneren. Daarbij is Mexico met 32 staten zo divers dat “Wonen in Mexico” eigenlijk een foute titel is. Want wonen in Quintana Roo is heel anders dan wonen in Chiapas, of in Yucatan, of in Oaxaca.

Wonen in Mexico heeft zeker voordelen als je het vergelijkt met Nederland, een huis huren kun je net zo duur maken als je zelf wilt. En je kunt al heel goedkoop leuk wonen.

Uit eten idem, je kunt spotgoedkoop op straat eten of superdeluxe in exceptionele steakhouses.

Mexico bestaat uit 32 federale staten, die elke en eigen economisch klimaat hebben, een eigen identiteit en diversiteit. Er zijn hele armen staten en hele rijke, hele onderontwikkelde en hele urban staten. En de mensen zijn er super vriendelijk en blij om je te zien of zien je als een rijke toerist waar ze hun voordeel uit kunnen halen.

huurhuis mexico, zoeken huizen mexico, huis huren mexico

Mexico is een land in ontwikkeling

Mexico is een ontwikkelingsland wat zich in rap tempo ontwikkeld binnen alle moderne mogelijkheden die de wereld biedt. Er is glasvezel internet, maar niet overal dekking voor 4G telefoon. Er zijn super deluxe moderne klinieken en ziekenhuizen maar vooral in de grote steden. Er is eersteklas onderwijs, weinig privatisering van de markt, en de overheid zorgt goed voor de mensen en lijkt alle belangrijke dingen zoals gezondheidszorg, nutsvoorzieningen en transport goed onder controle te hebben.

Er is windenergie, zonne-energie, thermische energie, waterkrachtcentrales, steenkool en diesel centrales. Maar er zijn ook nog gebieden waar geen elektriciteit is. Mexico heeft de mooiste en schoonste stranden die ik zag, prachtige natuur en toch een enorm groot afvalprobleem.

Wonen in Mexico kan heel leuk zijn, afhankelijk van wat jij zoekt. Klanten van mij leven in Mexico stad omdat ze genieten van koffietentjes en een multicultureel aanbod willen in restaurants en winkels. En ze wonen op het platteland, omdat ze rust willen en iets willen verbouwen.

Ze wonen in arme staten omdat ze daar meer kansen denken te zien, en ze wonen in dure toeristen oorden zoals Cancun en Playa del Carmen, Puerto Escondido, omdat ze dat bruisende van eeuwige vakantie willen en daar misschien iets willen starten.

Mexico is zo groot en zo divers dat dat wat jij zoekt hier wellicht prima te vinden is en nog steeds betaalbaar is.

Mexico is een land van mogelijkheden en onmogelijkheden

Mexico is een corrupt land. Dus is alles mogelijk, als je maar geld betaald. En daardoor is het ook een land van onmogelijkheden. Want je bouw kan zomaar stil gelegd worden, je hotel zomaar gesloten en je land zomaar teruggevorderd.

Mexico is een land met Staten waar je als blanke beter niet kunt gaan wonen, vanwege de cartels.

En dat geweld verplaatst zich soms door het land. Hoewel de overheid keihard werkt om dat onder controle te houden zijn er gebieden waar je echt niet wilt zijn.(lees ook eens: Is het veilig in Cancún, Mexico?)

Mexico is het land van lange rijen, bij de bank, bij de overheidsdiensten, mensen wachten hier uren in de brandende zon om rekeningen te betalen, om diensten te regelen en om zorg te ontvangen.

Mexico is een land waar je een lange adem moet hebben, een goed boek (niet op je telefoon, want die moet in zo’n wachtrij vaak uit van de bewaking) en waar beleefdheid erg op prijs gesteld wordt en je verder helpt dan van ergernis ontploffen of kritisch zijn.

Is Mexico jouw land?

Of ik in Mexico blijf weet ik nog niet, dat hangt van een aantal factoren af. De openstelling van de grenzen en hoe ik me voel over een jaar. Hoe de economie herstelt en wat de inflatie doet, want het moet voor mij wel betaalbaar blijven.

Mexico is een land met een zichtbare en onzichtbare hiërarchie, met een sterke familie structuur die ook doorklinkt in het maatschappelijk stelsel. Mexico heeft een heel grote middenklasse en de grens tussen arm en rijk is enorm. Groter dan in Nederland. In Mexico leven mensen van dag tot dag, en van baan tot baan. En iedereen heeft wel een bijbaantje, van catering, tot maaltijd-bezorger tot drop-shipper.

Of Mexico een land is waar jij kunt aarden, dat kan ik zo niet beoordelen, en jij wellicht ook niet. Maar daar heb ik een oplossing voor!

We kunnen samen praten over het leven hier, jij kunt dan al je vragen stellen en ik vertel en ik deel mijn ervaringen.

Die speciale tijd kun je direct boeken!

Ik kijk er naar uit om met jou van gedachten te wisselen.

Je kunt ook zelf aan de slag en in een paar handige stappen jouw unieke emigratieprofiel maken zodat je beter inzicht hebt in wat jou blij maakt en financieel haalbaar is voor jou als je gaat emigreren.

Ben jij dankbaar voor de gratis informatie?

Toon hier je dankbaarheid voor de informatie die ik gratis op mijn website publiceer zodat jij dit kunt lezen.

Je kunt betalen met creditcard, paypal of via bankoverschrijving.

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

error: Sorry!