cancun mexico, veiligheid, veilig, wonen, reizen, kartel oorlog, schietpartijen
Vakantiegangers,  Wonen in Mexico

Is het veilig in Cancún, Mexico?

Heel veel mensen vragen mij over veiligheid, dat was al in de Filipijnen zo, en ik heb er al heel veel over geschreven op dit blog en over gepraat op mijn YouTube kanaal. Toch vind ik het altijd een lastig onderwerp, want waar de 1 al bang is als hij door een donker steegje achter zijn hus loopt, wandelt de ander fluitend door een sloppenwijk in Rio bijvoorbeeld. Veiligheid is een gevoel, en dat laat zich lastig verklaren.

Door mijn werk in zogenoemde probleem wijken in Nederland ben ik niet snel bang, daarbij heb ik vanaf mijn 17de lange reizen gemaakt naar verre landen. Dus ik heb wel wat ervaring met het aankomen in een nieuw land en het rondlopen in onbekende gebieden. Maar ik besef ook dat de wereld mij mij heen rap verandert.

Toen ik begin 2019 even terug was in Nederland liep ik daar rond met een heel veilig gevoel. Immers, het was vertrouwd en ’thuis’. Toch werden er nog geen 2 weken later bij een willekeurige schietpartij in Utrecht mensen zwaar verwond en doodgeschoten, dus dat veiligheidsgevoel van mij was uiterst betrekkelijk, en dat in het zo veilige Nederland.

In de Filipijnen ben ik een aantal keren in situaties geweest waar ik me niet veilig voelde, maar ook daar heb ik me toch altijd redelijk veilig gevoeld als je het in verhouding zet tegen de doorgebrachte tijd, de staat waar het land in verkeerd en de paar keren dat ik me niet veilig voelde.

Het was pas de laatste weken van mijn verblijf dat ik begon met de deuren van mijn huis in de nacht op slot te doen en me vaker onveilig voelde. Het was uiteindelijk 1 van de redenen om het land te verlaten. Als een volk door zijn president aangemoedigd wordt het recht in eigen hand te nemen en gewelddadigheid goed gepraat wordt, moet je je als buitenlander in een land waar groeiende intolerantie tegen buitenlanders is, afvragen of je daar wilt blijven. Zeker als vrouw alleen.

cancun, mexico, safety, feeling safe, voilence, hit men, experience, drug cartels, tourism, tourist

Ik besloot weg te gaan om meerdere redenen maar dit was er zeker 1 van

En dan ga ik van alle landen in de wereld naar Mexico, een land waar drugs kartels vechten om de macht. Een land wat in 1 maand meer schietpartijen kent dan Nederland in een jaar.
Na aankomst in de eerste week waren er 5 incidenten waarbij doden vielen. Dat was best even schrikken. Maar in 1 van de krantenberichten werden ook opnames getoond van de beveiliging- cameras waar je zo’n incident zag gebeuren.

En de doelgerichtheid waarmee zo’n schutter te werk gaat stelde me best gerust voor wat betreft mijn eigen veiligheid. Dat was heel bewust gericht tegen 1 auto en drie personen, alle omstanders waren niet in gevaar. Zo heel anders dan in die tram in Nederland, of bij bomaanslagen in de metro in London of schietpartijen elders in Europa.

Mijn taxi chauffeur die me na aankomst naar mijn huis reed zei: als je problemen wilt hier in Cancún, of waar ook ter wereld kun je die natuurlijk best wel vinden. En daar heeft hij gelijk in. Overal in de wereld dreigt gevaar. het gaat er alleen om, hoe ga je er in je hoofd mee om en hoe onveilig voel je je bij zo’n dreiging.
Ik voel me veilig in Cancún, het machtsvertoon van de regering met meer politie en leger op straat geeft me geen veilig gevoel. Wat mij een veilig gevoel geeft is hoe de Mexicanen hier op straat bewegen, lopen, praten, werken en vertoeven. Daar zit geen spanning in, anders dan in sommige gebieden in de Filipijnen, waar die spanning er wel degelijk was.

market, local, cancun, mexico, downtown, discover, explore

Ik heb geleerd dat het allemaal wel meevalt met dat geweld in Mexico

Soms ben je op de verkeerde plek op de verkeerd tijd, dat kan je overal in de wereld overkomen, zeker in de maatschappij waarin we nu leven, waar mensen proberen door middel van angst het dagelijks leven te ontwrichten. En als je je door die angst lam laat leggen en de logica en rationaliteit niet meer bezit om dit te beredeneren, dan voel je je denk ik overal onveilig.

Ik voel me veilig omdat ik mijn gezonde verstand gebruik, ik ‘peil’ de stemming op straat. Ik zie hoe mensen interactie hebben met elkaar en met mij, en soms doet me dat besluiten een andere straat te kiezen, of een taxi te nemen en weg te gaan uit het gebied waar ik ben. Dat overkwam me bijvoorbeeld in Cebu een keer. In Cancún heb ik dat gevoel nog nooit gehad, maar omdat ik op let en mijn intuïtie gebruik en mijn verstand, denk ik dat ik me veilig door deze stad kan bewegen. En dat de nieuwsberichten die in de krant staan in een kader te vatten zijn van doelgerichtheid en niet van willekeurige schietpartijen en wraakacties, zoals bijvoorbeeld in die tram in Utrecht het geval was.

Ja, ik voelde me veilig in Cancún, ik woonde niet in of vlakbij de hotelzone. Ik huurde eerst een huis in een buitenwijk, tussen de Mexicanen, daarna een huis in het centrum ook weer tussen de Mexicanen, ik eet waar zij eten, ik doe mijn boodschappen samen met hen en ik rij in dezelfde bus naar mijn bestemming, ik wandel door hun buurten en over hun markten, en ik voel me daar prima bij. De sfeer is ontspannen, en goed, en het voelt zelfs in de vroege avonden prettig om buiten te zijn, in de gezelligheid van het dagelijks leven hier in Cancún.

Ik heb ruim 40.000 KM door Mexico gereisd op de motor, ook door gebieden waarvan “men” zegt dat het levensgevaarlijk is, en ik heb er hoegenaamd niets van gemerkt. Ik heb 1x een checkpoint gezien van militia, een burgerwacht, maar die waren uiterst vriendelijk en verder lees ik het vooral in de kranten dat er onrust is, maar zelfs in de steden waar ik dan was en waar dan onrust was, is het in een wijk, niet in de hele stad, en merk je er, afgezien van sirenes en een hoop heen en weer geren van overheidsdiensten verder weinig van.

En zeker in Cancun, je kunt er prima wonen of op vakantie gaan.

Ik ben in november 2023 even terug geweest in de Riviera Maya, en heb de situatie vergeleken, en hoewel de drugsdealers er nog wel zijn, is het een stuk aangenamer om er te zijn. Ze zijn lang niet meer zo actief als voorheen en een stuk minder aanwezig. Door de komst van ruim 5000 extra personeel van de Guardia Nacional, en het zero-tolerance beleid van de overheid, maar ook door de komst van het moderne monitoringssysteem C5 in Quintana Roo, is het behoorlijk gekalmeerd daar en kun je er prima veilig op vakantie.

Samen met die honderdduizenden anderen.

Alle practische zaken over wonen in Mexico in 1 boek.

Jaren verder en ik bundel mijn kennis, van huizen vinden, boodschappen doen, het zorgstelsel, de belasting, wonen, werken, veiligheid, autorijden, noem het op, ik behandel het in dit boek. Vol tips en wetenswaardigheden, link-lijsten en waar nodig voorbeeld brieven.

 

Ben jij dankbaar voor de gratis informatie?

Toon hier je dankbaarheid voor de informatie die ik gratis op mijn website publiceer zodat jij dit kunt lezen.

Je kunt betalen met creditcard, paypal of via bankoverschrijving.

 

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.