Dagboek,  Emigreren,  Wonen in Mexico

Hoeveel geld heb je nodig om in Mexico te wonen?

In de maanden november en december heb ik weer eens geprobeerd uit te zoeken wat je nu minimaal nodig hebt om in een land als Mexico te wonen. Mede omdat het een vraag is die ik regelmatig krijg en goedkope landen om te wonen erg in trek zijn onder de bezoekers van deze website.

Ik houd al mijn uitgaven bij in een spreadsheet en voorheen in een app. Dit is een uitstekende manier om grip te houden op je financiën. Ik heb ook een maandbudget ingesteld. Dat heb ik gedaan toen ik in 2015 Nederland voorgoed verliet. Ik heb mijzelf geleerd anders naar werk en inkomen te kijken. Lezers van mijn emigratie boeken hebben dat wel in de gaten denk ik. Ik draai het om, ik kijk eerst naar wat ik nodig heb om te leven en gelukkig te zijn, en ik werk conform het bedrag wat ik nodig heb om daarvoor te betalen.

Dus als ik genoeg geld heb, hoef ik niet meer te werken. Zo simpel is het. Vooral toen ik net vertrokken was uit Nederland was dat heel belangrijk, want mijn bedrijf was nog nieuw, inkomsten onzeker en dus moest ik een goed beeld hebben van wat er binnen kwam en uitging. Zowel op dagbasis, weekbasis, maandbasis en jaarbasis. Geloof me, rekenen in een vreemde valuta kan best lastig zijn. Zeker nu de koersen van valuta zo fluctueren.

Inmiddels verlopen mijn inkomsten redelijk stabiel. Dus ik ben wat lui geworden met die levensfilosofie van werken versus inkomen. En zolang ik binnen mijn budget blijf is het wel goed. Toch werd ik, mede door vragen van mijn klanten nieuwsgierig naar wat mijn leven in Mexico, in de basis nu echt kost. Wat is het minimale wat ik nodig heb om hier te leven?

In de Filipijnen hield ik het heel nauwkeurig bij en schreef ik er regelmatig over op mijn Engelse website, daar ben ik allang mee gestopt, want mijn uitgaven en mijn geluksnormen zijn niet de jouwe. Dat moet je zelf bepalen. Maar het is wel een leuke richtlijn bijvoorbeeld voor als je gaat emigreren met een heel klein budget. (lees ook: Emigreren zonder geld)

Dus december vorig jaar heb ik dat maar eens getoetst, November was de start maand en dan december als bevestiging dat het echt zo kon.
Het goede nieuws is dat ik niet veel meer geld kwijt ben dan in de Filipijnen. (lees ook: De kosten van levensonderhoud in de Filipijnen)

Ik kan, als het moet, rondkomen van 650 euro per maand. En dat is niet eens schraal leven, dan ga ik zeker nog 4x per week uit eten, en sommige weken vaker, ik haal nog steeds die lekkere pizza, en heb elke dag wel iets lekkers bij de koffie, al dan niet in het gezellige restaurantje hier in het dorp. Ik eet gezond met veel verse groentes en haal elke dag vers brood.
En ik kan 2 tot 3x tanken. De extra dure uitgave van de maand december waren motorolie en de kapper, als ik die weglaat en ook niet uit eten ga, kan ik zelfs van 500 euro leven. Dat is een betere uitkomst dan waarover ik hier schrijf .

Dat is fijn om te weten. Voor de toekomst enzo. Als mijn pensioengat zich aandient of als mijn AOW ingaat en dat met 50% gekort wordt. Of als…..nu ja, er zijn altijd onzekerheden in de toekomst. Door mijn situatie in Nederland ben ik een beetje zorgelijk geworden over geld. Ik hou graag controle zullen we maar zeggen. (lees ook: Ik vluchtte voor mijn schulden)

Wat heb je voor die 650 euro?

  • Ik betaal daarvan de huur, inclusief GWL – internet (elke maand 350 euro, voor een studio appartement op een afgesloten omheind stuk grond)
  • mijn drinkwater, (elke week 83 eurocent)
  • mijn mobiele telefoonkosten, (elke maand 9 euro voor onbeperkt bellen en 4,5GB internet met gratis sociale media)
  • uit eten gaan, zowel lokaal comida casera als in duurdere restaurants, ik wissel het een beetje af.
  • boodschappen in de grote supermarkt en in de buurtsuper in het dorp
  • kapper (vanaf 2.50 euro, ik ging deze maand naar een dure kapper en betaalde 8,50 euro inclusief fooi)
  • tanken bij Repsol (1,25 euro per liter Premium benzine, niet de goedkoopste pomp dus daar kan ik nog op bezuinigen)

De prijzen variëren momenteel per dag omdat de Mexicaanse Peso erg vloeibaar is, en duur, want het gaat goed met de Mexicaanse Economie.

Maar even voor de duidelijkheid, dit zijn dus niet de maanden dat ik op de motor door het land trek, dan zijn mijn maandelijkse kosten hoger, maar nooit hoger dan 1000-1500 euro per maand. Een beetje afhankelijk van de hotelkosten.

Het dagelijks leven kan goedkoper

Ik woon niet in een toeristengebied, maar ik weet dat ik dit in Playa del Carmen, wel een toeristengebied ook ongeveer kwijt zou zijn geweest. Maar als ik geen “westers” ingericht huis huur, dan kan het voordeliger. Als ik ongemeubileerd huur ook. Als ik op het platteland ga wonen in de binnenlanden van Mexico kan het ook goedkoper. En als ik comida economica eet kan het ook goedkoper.

Maar ik wil niet terugvallen tot die basis dingen want dan wordt het leven wel heel schraal. Ik leg altijd uit aan mijn klanten dat zelfkennis de grote succesfactor is in een geslaagde emigratie. En met zelfkennis bedoel ik dat je ook weet wat je nodig hebt om gelukkig te zijn. En als ik met nog minder moet leven dan ik in december deed word ik ongelukkig.

Dus het kan nog goedkoper, maar dan heeft mijn emigratie zijn doel gemist zeg maar.

Januari was/is een drama maand qua geld

In het eerste kwartaal van het nieuwe jaar betaal je in Mexico dingen als: je kenteken registratie, de gemeentelijke heffingen en je eerste prognose voor je belastingaanslag, die moet je invullen en eventueel betalen.

Aangezien ik in januari ook de motorverzekering moet doen, omdat die anders vervalt, betaal ik ook zaken als mijn kentekenregistratie en ik had dit jaar ook de kosten voor mijn vaste verblijfsvergunning. Dat hakte er financieel behoorlijk in en ik ging dik over mijn maandbudget.

Gelukkig weet je dat dit soort kosten er aan komen als je een goede inzage hebt in je financiën en kun je dit soort kosten opvangen door elke maand wat geld apart te leggen. Dan doet het nog wel pijn in je portemonnee, maar je weet dat je het geld op de bank hebt staan.

Leuk weetje: Wist jij dat je in Mexico heel veel rente krijg over je spaargeld? Bijvoorbeeld over 100.000 MXN krijg je elke maand ruim 200 pesos netto. De bank houdt de inkomstenbelasting in. En plak je daar een 0 achter achter dat spaarbedrag dan is het rentetarief en daarmee het uit te keren rentebedrag nog hoger. Over 1 miljoen pesos kan het rentebedrag oplopen tot ruim 1000 pesos per maand. Dat tikt lekker aan!

 

Wil jij ook op deze financieel inzichtelijke manier jouw emigratie plannen? Koop dan het volgende E-boek. Na verwerking van je betaling ontvang je een download link en kun je aan de slag.

 

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

error: Sorry!