Emigreren

Met pensioen in het buitenland

De mooiste tijd om een nieuw leven te starten is misschien wel de pensioenleeftijd, met het wegvallen van de verplichting om elke dag op je werk te verschijnen heb je een zee van tijd om in een nieuw land te gaan verkennen, te relaxen, lekker te eten en te genieten van een klimaat van jouw keuze.

Sommigen pakken een camper en gaan op reis, anderen zoeken een huis in een plek waar veel Nederlanders zijn, en weer anderen trekken de natuur in of zeken de rust van het platteland. En er zijn mensen die part-time emigreren en gaan overwinteren en dan in de zomer weer terugkeren naar Nederland.

De keuze is aan jou! je bent immers vrij om te gaan en staan waar je wilt?

En als je het slim aanpakt neem je je volledige pensioen gewoon mee naar je nieuwe thuisland. (lees ook Wat gebeurt er met je pensioen als je emigreert?)

De mazzelaars onder ons hebben een huis wat verkocht of verhuurd kan worden voor een extra centje en kunnen leven als een koning in een land van hun keuze. (lees ook: Na Emigratie je Nederlandse huis verhuren)

Maar ook zonder dat extra zekerheid kun je in het buitenland vaak leven voor een fractie van de kosten waarvoor je in Nederland leeft per maand, zelfs als je geen aanvullend pensioen opbouwt.

Waar moet je zoal aan denken als je na je pensioen in het buitenland gaat wonen?

Er zijn een paar aandachtspunten waar je aan moet denken als je na je pensionering in het buitenland wilt gaan wonen, ik maak een lijstje:

  • Krijg je je volledige AOW uitbetaald in het buitenland? Want dat is niet overal het geval, zeker niet buiten de EU
  • Voldoe je, als je buiten de EU emigreert aan de financiële eisen voor een verblijfsvergunning? Let hierbij goed op, niet in elk land is het verplicht om op een gepensioneerden visum te verblijven, vaak is een “gewone” visum voordeliger.
  • Hoe ga je het regelen met je zorgkosten? En wat ga je doen als je in die toekomst meer hulp nodig hebt of gespecialiseerde zorg? Biedt jouw nieuwe thuisland dat? En in welk land kun je wel en wanneer niet nog gebruik maken van de Nederlandse ziektekostenregeling?
  • Heb je een uitkering naast je pensioen, reken je dan niet al te rijk, want sommige uitkeringen mag je niet meenemen naar het buitenland
  • Zorg dat je je Nederlandse bankrekening kunt aanhouden als je emigreert, zeker als je naar een niet EURO-land verhuisd. Dan kun je namelijk je pensioen of ander inkomen uit Nederland, gewoon in Nederland laten storten en bepaal je zelf de gunstigste wisselkoers en overboekingskosten
  • Denk aan de toekomst! Kijk, als je een testament maakt of dat geldig is in het buitenland, en hoe regel je straks je uitvaart? Meestal is dat niet gedekt vanuit je Nederlandse uitvaartverzekering.
  • Rijbewijs verlengen of omzetten in het buitenland? Vaak gelden andere regels dan in Nederland. Zorg dat je niet je mobiliteit verliest!
  • Een huis kopen of huren? Ga niet over 1 nacht ijs. Huur eerst tijdelijk iets en kijk waar je wilt wonen voor je je vastlegt voor de lange termijn, zorg dat je je woonwensen op ene rijtje hebt en zoek naar een zo perfect mogelijke plek. Je begint opnieuw en je wilt het goed doen, ja toch? En niet nog een keer verhuizen als dat niet hoeft.
  • Maak afspraken met de thuisblijvers, zoals de kinderen en kleinkinderen over contactmomenten en bezoek, zodat contacten niet verwateren. Dit geldt zeker als je in een andere tijdszone gaat wonen.
  • Kun je niet aarden in het land van jouw keuze, denk dat niet gelijk aan falen en terugkeren, maar kijk of je in een andere streek of in een ander land dan Nederland wel je geluk kunt vinden

Dit lijstje is natuurlijk algemeen en niet specifiek voor jouw situatie. Maar het idee is dat je nadenkt over kansen en mogelijke knelpunten. Emigreren is ook: Goed voorbereiden!

Wil je meer lezen over specifieke aandachtspunten? Hier vind je meer informatie:

 

Meer lezen over pensioen en Emigratie?

wereldkaart gemaakt van hout op witte achtergrond, in het midden de tekst: de belangrijkste reden om juist nu te emigreren

De belangrijkste reden om juist nu te Emigreren

De redenen om te emigreren zijn divers. De één doet het voor een beter toekomstperspectief, de ander omdat hij Nederland ...

Bestaanszekerheid en Emigratie

Het is een nieuwe hip onderwerp lijkt het wel "het recht op bestaanszekerheid" en vooral politiek Den Haag heeft het ...

Leven van een jaarinkomen van 9.500 euro

Ik kan rondkomen van een jaarinkomen van ongeveer 9.500 euro, soms iets meer, soms iets minder per maand, dus ook ...

Wat gebeurt er met je pensioen als je emigreert?

Emigreren na je pensionering, we dromen er allemaal wel eens van. Weg uit het koude Nederland, lekker de zon in, ...

Emigreren met een uitkering

Kun je emigreren als je een uitkering hebt? Het is lastig om emigratieplannen te maken als het antwoord op die ...

Ik woon in Nederland en ben niet gelukkig

Nederland wordt door vele buitenlanders gezien als het land van melk en honing. De plek waar de straten van goud ...
Aan het laden...

 

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

error: Sorry!