Wonen in Mexico

Kosten levensonderhoud in Mexico

Mexico blijkt voor veel Nederlanders aantrekkelijk. Wekelijks spreek ik met mensen die willen verhuizen naar dit land wat zo divers is qua klimaat, cultuur en natuur. Maar hoe zit het nu met de kosten? Wat kost wonen in Mexico en hoeveel geld heb je per maand nodig om een leuk leven te leiden?

Wat jij nodig hebt om gelukkig te worden in een ander land vind ik altijd moeilijk te beantwoorden. Want dat is heel persoonlijk. Maar er zijn natuurlijk altijd basiskosten. Woonkosten, dagelijkse boodschappen, visumkosten, enz.enz.

Hoewel ook deze kosten niet voor iedereen gelijk zijn is het wel leuk om te weten in vergelijk met andere landen hoe duur of goedkoop een land is. Als je Googled op het internet kom je vaak oude forum-posts tegen over kosten van dagelijks levensonderhoud, of websites die vol enthousiasme uitleggen hoe goedkoop het leven is in land x of y. Ik deel liever mijn levensstijl en hoeveel geld ik verbruik en geef jou inzage in mijn kosten, dan dat ik een inschatting maak voor jouw financiële toekomst. Een budget per maand is immers heel persoonlijk. Maar verderop in het artikel deel ik een paar interessante linkjes zodat je zelf onderzoek kunt doen naar je maandelijkse boodschappenmandje, prijzen van electronica enz.

Mexico is goedkoop, maar nu ook weer niet heel goedkoop

In Mexico kun je redelijk goedkoop leven, de kosten van levensonderhoud liggen door de lage huurprijzen en prijzen van vaste lasten een stuk lager dan in Nederland. Maar je hebt, een beetje afhankelijk van je levensstijl al snel zo’n 1000 euro nodig als 1-2 persoonshuishouden om van rond te komen.

Emigreer jij hier naartoe met kinderen dan zijn er de schoolkosten, en afhankelijk van particulier of staatsonderwijs kunnen die kosten enorm oplopen. Een schooluniform is op veel scholen nog verplicht en er zijn de vervoerskosten. (Bekijk ook: Emigreren met Kinderen)

Als je niet rookt en drinkt, en niet veel uitgaat in de weekenden naar bars en clubs, en niet elk weekend een jetski huurt of gaat para-sailen bijvoorbeeld, kun je ook wel rondkomen van ongeveer 16.000 MXN (+/- 800 euro) Zeker als je niet in een toeristengebied woont. Afhankelijk van je levensstijl kan dit goedkoper of vele malen duurder.

De kosten van dagelijks leven in Mexico zijn erg verandert in de afgelopen jaren.

Als ik mijn uitgaven van 2019 en bijvoorbeeld 2024 vergelijk, dan heb ik meer geld nodig om een fijn leven te leiden in Mexico. Vooral de brandstofprijzen, hotelprijzen en de dagelijkse boodschappen zijn erg in prijs omhoog gegaan. Maar ook voor elektra is de prijs omhoog, hoewel de stroomrekeningen nog altijd super voordelig zijn in vergelijk met Nederland. (lees ook: Elektriciteit in Mexico versus Elektriciteit in Nederland)

De complete Mexico gids

Al die prijsstijgingen hebben natuurlijk ook invloed op de horeca en de kledingwinkels. Want het moet allemaal ingekocht worden en heen en weer gereden worden. Vastgoed is ook duurder geworden, net als elders in de wereld. Huren zijn ongeveer hetzelfde gebleven, hoewel veel Airbnb eigenaren minder flexibel lijken in hun maandprijzen. Iedereen wil de verloren tijd van de beperkingen en de extra kosten rondom zakendoen tijdens de pandemie inhalen en dat vertaald zich in soms rare situaties over prijzen, fooien en service. (lees ook: Stroomrekening in Mexico en je Airbnb host)

Hotels zijn duurder en bieden niet meer dezelfde prijs/kwaliteit verhouding dan voorheen. Vieze vlekken in je lakens en gaten in de niet al te zachte handdoeken zijn redelijk normaal aan het worden, kamers waar van alles stuk is, ook in de grote luxe resorts, het hoort allemaal bij de krimp die overal merkbaar is.

Uit eten is duurder geworden, kostte een taco op straat voorheen 13-17 peso, nu betaal je al snel 25-30 peso. En wil je een tafel en een stoel en een ober, dan schieten de prijzen omhoog. Kon je nog wel een gegrilde kip kopen onder de 100 peso, die tijd is wel voorbij. Je betaald nu 140 peso of meer. En hoewel drankjes nog wel goedkoop lijken, zijn andere dingen echt een stuk duurder, zoals bijvoorbeeld ijs, gebak, en je lunch en avondeten ook.

Wat kost levensonderhoud nu precies in Mexico per maand?

Zoals ik al schreef, ik kan rondkomen van ongeveer 800 euro omgerekend, een beetje afhankelijk van de wisselkoers. Totaal op jaarbasis besteed ik ongeveer 9500 Euro (lees ook: Leven van een jaarinkomen van 9.500 euro) Tenzij ik reis dan liggen die kosten iets hoger.

Ik betaal gemiddeld nooit meer dan 7000 MXN huur, inclusief GWL en internet. En de rest van het geld gaat op aan kosten als mijn belbundel (200MXN) boodschappen, uit eten, motorkosten, kleding en soms wat medische dingen.

Zomaar wat prijzen in Mexicaanse peso:

  • Kapperskosten: alles tussen de 50 en 600 peso voor een dames knipbeurt.
  • Yoghurt: gemiddeld 35 peso per liter
  • Kaas: 450 gram voor ongeveer 70 peso (voorverpakt)
  • 2,5 liter coca cola original 40 peso
  • een kilo aardappelen 42 peso
  • een kilo rundergehakt 80/20 118 peso
  • een gemiddelde Samsung televisie 6900 peso
  • huismerk paracetamol. 10 tabletten 13 peso
  • een gemiddeld schooluniform jaarlijks 800-1500 peso
  • sigaretten Marlboro 20 stuks ongeveer 87 peso

Wil je meer prijzen bekijken ga dan naar deze website (klik) .

Hoe er rekening mee dat supermarkt prijzen in Mexico vaak dag- of weekprijzen zijn, de prijzen kunnen enorm fluctueren. Betaal je op maandag 34 peso voor een pak sinaasappelsap dan kan datzelfde pak op dinsdag 28 peso zijn.

Een goed financieel plan afgestemd op jouw wensen maakt je emigratie meer succesvol

Het is moeilijk om een vergelijk te maken met Nederland, want Mexico is een totaal ander land, zo zijn veel producten die jij in Nederland in de supermarkt als normaal beschouwt in Mexico niet eens verkrijgbaar. Denk bijvoorbeeld aan de eindeloze keuze in voorgesneden groente, broodbeleg en sapjes. En nogmaals, zo’n budget is heel persoonlijk. Het hangt af van

  • jouw levenskeuzes en wensen, wonen in de stad is duurder bijvoorbeeld, en welke zorgverzekering sluit je af?
  • je gezinssamenstelling (emigreren met kinderen die nog onderwijs nodig hebben is een heel ander kostenplaatje dan zonder die kinderen)
  • hoe hoog is je inkomen en welke belastingtarieven zijn op jou van toepassing?
  • betaal jij je gemeentelijke heffingen en staatsbelastingen in de kortingsmaanden of niet? en welke korting is op jou van toepassing?

Als je zeker wilt weten dat je emigratie plannen financieel haalbaar zijn en je geen geld tekort komt als je eenmaal in je nieuwe thuisland bent, is een financieel overzicht heel belangrijk. Maar ook je wensenlijstje voor een gelukkig leven hoort daarbij. Als je daar een soort “werkplan” voor maakt leer je jezelf en je wensen beter formuleren en kennen. Dat plan maakt onderdeel uit van een emigratieprofiel Je krijgt hier mee inzicht in de haalbaarheid van je plannen.

Emigratie gesprek

Heb jij nog vragen over het leven in Mexico? Boek dan een gesprek, dan praten we samen over wat jou bezighoudt omtrent je emigratie naar Mexico.

Meer lezen over de praktische kant van je emigratie naar Mexico?

Als jij meer vragen hebt over je verhuizing naar Mexico en je vestiging in dat prachtige land dan is deze boekenserie wellicht iets voor jou. Je kunt natuurlijk ook over de website browsen en zelf op zoek gaan naar je antwoorden, maar alles wat je moet weten over je verblijf in Mexico heb ik samengevat in deze boekenserie. Vanaf de zoektocht naar een huis, tot aan het ongedierte wat door je huis kruipt, de cultuur in Mexico, en het aanschaffen van een auto en openen van een bankrekening, alles komt aan bod.

 

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

error: Sorry!