Wonen in Mexico

Wonen in Mexico, wat kost dat?

Je leest heel vaak dat het leven in Mexico goedkoop is, en in vergelijk met Nederland is het dat ook wel, alhoewel sommige producten in de winkel bijvoorbeeld even duur zijn. In dit artikel bespreek ik wat het leven in Mexico kost en waarom die vraag zo moeilijk te beantwoorden is.

Heel veel van mijn klanten willen dan weten wat het dagelijks leven gaat kosten in het buitenland. En ik begrijp die vraag heel goed, want je wilt toch weten waar je straks aan toe bent in je nieuwe woonland.

Als ik van land verwissel probeer ik ook altijd een beetje uit te vinden wat ik dan kwijt ben aan bijvoorbeeld visum kosten, vestigingskosten en dagelijks onderhoud.

En afhankelijk van waar je geld vandaan komt heb je natuurlijk nog de bank en transferkosten van dat geld naar Mexico, dat is binnen Europa best heel erg duur geworden.

En al die kleine, vaak over het hoofd geziene bedragen kunnen best in de papieren lopen.

Zo was ik bijvoorbeeld toen ik in 2015 naar de Filipijnen vertrok vergeten de was op te nemen in mijn budget. Het was niet veel geld wat ik daar maandelijks aan kwijt was, maar als je veel van die posten hebt telt het wel op. Als je bijvoorbeeld leest. (ook op mijn website) dat veel huurprijzen all-in zijn en dus GWL er bij inzit vergeet je al snel dat je in veel landen drinkwater moet kopen. Kijk in Nederland draai je zo de kraan open voor een glas fris water, maar ik trek al jaren de koelkast open. Ook zo’n kleine post die je wellicht helemaal niet meeneemt in je kostenplaatje. (lees ook: Leven van een jaarinkomen van 9.500 euro)

Het is goed om na te denken over de kosten die het wonen in het buitenland met zich meebrengen

Je dient dan wel ALLE kosten goed in beeld te hebben.

kosten, levensonderhoud, dagelijks leven, prijzen, mexico, filipijnen, budget, maandelijkse kosten,
2 echte Nederlandse stroopwafels bij Starbuck voor 6 Euro

Wat kost het leven in Mexico?

Tja, dat is dus een lastige vraag, want als ik in deze alinea al schrijf wat ik maandelijks uitgeef weet ik dat je niet meer verder leest, je hebt dan een antwoord en daar word je heel blij van, dat weet ik zeker en dan ga je niet verder lezen en trap je in de valkuil waar zoveel mensen invallen.

Want mijn levensstijl is niet de jouwe hoogstwaarschijnlijk. Ik leef een simpel leven

 • ik rook niet
 • ik drink niet
 • ik ga niet uit
 • ik gebruik geen streamingsdiensten
 • heb geen HBO of NetFlix abonnement
 • ik heb minimale verzekeringspremies
 • ik huur een studio in een dorp en geen huis aan zee
 • ik doe de was op de hand, ook de handdoeken en lakens
 • ik heb geen kasten vol kleding, doe geen manicures en heb (nu) maar drie paar schoenen, en dat is luxe voor mij!

Ik hou mijn uitgaven bij in een app, zodat ik weet waarom ik over houd of te kort kom. En in die app staan wel:

 • de kosten van mijn dagelijkse tripjes naar een restaurant, want ik ga elke dag wel een keer uit eten
 • de kosten die ik maak voor mijn BMW G310GS
 • de kosten die ik maak voor mijn websites en bankkosten in Europa (In Mexico is de bank gratis en krijg je dikke rente en premies!)
 • de leuke bekers en schaaltjes die ik voor mijn keuken koop
 • de dagelijkse/wekelijkse boodschappen
 • fooien die je hier dient te geven
 • de huur van mijn huis als ik even niet reis
 • eventuele ziekenhuisrekeningen of medische kosten
 • kosten die ik moet maken voor overheidsdiensten in zowel Nederland als Mexico
 • kleding en verzorgingsproducten

En al die 101 kleine dingetjes die mijn leven hier vorstelijk maken.

De prijzen van het leven in Mexico verschillen, tussen staten, toeristen gebieden en niet toeristengebieden, tussen steden en het platteland en die verschillen zijn heel groot!

En alles is de afgelopen jaren fors duurder geworden, dit onder invloed van de Amerikanen die blijkbaar eindeloos veel dollars te besteden hebben.

mexico cost of living

Hier komen ze: de kosten voor jou!

Wat ik mijn klanten altijd vraag in het kennismakingsgedeelte van het gesprek is: wat is je reden voor emigratie. Want dat is voor het kostenplaatje heel belangrijk.

Als jij er van droomt in een oude historische haciënda te wonen met een werkster en een tuinman of aan een 6 kamer villa aan zee in Cabo of Tulum, of in een simpel huisje ergens in een stad of op het platteland van Chiapas, het beïnvloed je kosten plaatje.

Wil jij van levensstijl veranderen en alle luxe die je nu hebt achterlaten en meer tevredenheid zoeken in je leven, dan zal die 6 kamer villa in Cabo niet bij je nieuwe levensstijl passen. Misschien die Haciënda wel, maar dan zonder werkster en tuinman.

Dus het is heel belangrijk dat je weet wat je wilt voordat je naar kosten gaat zoeken op het internet. Daarbij, ik kan nu wel typen dat een gegrilde kip bij de Pollo Feliz in 2021 198 pesos (9 euro) kostte en nu (januari 2023) 239 peso (11,50 euro) maar dat kan zomaar weer veranderen. Dus daar heb je geen houvast aan. Het gaat om een overall beeld van kosten en daar speel jij de hoofdrol in. (lees ook: De kosten van levensonderhoud in Mexico)

Jij en jouw budget zijn belangrijk, wat heb jij nodig om gelukkig te zijn?

Ken jij jezelf genoeg om dat op een rijtje te zetten? Dan kun je daar een bedrag aan koppelen.

Als jij een emigratieprofiel maakt dan heb je dat in een uurtje of wat op papier of in je hoofd en duidelijkheid over jouw nieuwe toekomst en het budget wat je nodig hebt.

Veel van mijn cliënten gaan dan ook weer even terug naar de rekentafel na een gesprek met mij

Benoemen wat jouw gelukkig maakt tot in het detail is geen abstract gedoe, dat is van belang om van je emigratie een succes te maken. Beetje vaag op zoek naar geluk en een leuker leven is niet iets waar je je budget op kunt instellen.

In Nederland leven we heel geldgericht. Mensen denken vaak: als ik maar 50k euro heb dan red ik het wel. Maar is dat ook zo?

Ik had niks toen ik vertrok, maar ik wist wel wat ik nodig had om gelukkig te zijn en daar heb ik mijn inkomsten op afgestemd.

cost of living Mexico

Ik hoor je zuchten, nu weet je nog niks. Blijf lezen, je bent er bijna!

Ik leef in Mexico van ongeveer 700-800 euro. Ik betaal ongeveer 300 euro huur voor een studio appartement (lees ook Een huis huren in La Paz of deze: Een studio huren in Playa del Carmen)

Dat huis wat ik tussen het reizen door zoek, is gemeubileerd en de prijs is all in. Ik doe wel zelf de was en de schoonmaak. Er zijn ook huizen, zoals mijn huis ooit in Cancun waar de handdoeken en het beddengoed door de huisbaas werd gewassen.

Ook koop ik meestal mijn drinkwater zelf, iets wat in Cancun bij de huur in zat. Drinkwater kost ongeveer 16 pesos per garafon, en als je het zelf bijvult bij een purificadora kan het in sommige Staten voor de helft van dat bedrag.

En de kleine vergeten dingen haal ik bij de lokale supermarkt maar die is fors duurder dus liever niet! Ik koop mijn kleding lokaal, soms bestel ik wat op Amazon, want het is lastig om hier iets leuks te vinden, maar ook Mexico kent enorme uitverkoop weken met soms wel 60% korting, en dan is het leuk om bij Sears of Liverpool door de rekken te spitten.

Hou er rekening mee dat als je een tijdelijke verblijfsvergunning hebt je de eerste jaren daar nog kosten aan hebt. (lees ook Handleiding Temporary Resident Mexico)

Lees ook Elektriciteit in Mexico versus Elektriciteit in Nederland

 

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

2 reacties

error: Sorry!