fe de vida, bewijs in leven zijn, pensioenfonds
Emigreren,  Wonen in Mexico

Bewijs van in Leven Zijn regelen in Mexico

Het was weer tijd voor de jaarlijkse papierwinkel van het pensioenfonds. En met het hele COVID verhaal een een zieke consul die deze papieren normaliter tekent zat ik een beetje klem.

Ik dacht eerst: ik doe het zonder de Consul, die heeft wel wat beters te doen dan die suffe formulieren tekenen. maar overal waar ik langsging in Playa del Carmen Mexico ving ik bot. INM (het Immigratiekantoor) waar mijn adres geregistreerd staat wilde het niet doen, de consulaire helpdesk vertelde mij dat het nutteloos was om naar Registro Civil te gaan, die zouden het ook niet doen omdat het een “precaire zaak” is (??) en verwezen me toch weer terug naar de Consul.

Een beetje kastje muur verhaal dus.Ik had zeker 20 email en WhatsApp berichtjes uitstaan naar diverse notariskantoren waar amper of halfbakken op gereageerd werd.

Ik herinnerde me opeens hoe eenvoudig het was om in de Filipijnen dit formulier te laten tekenen. Je liep gewoon een notariskantoor binnen en voor 200 PHP werd het geval getekend, en met een prachtig watermerk seal bekrachtigd. Kostte ook nog eens niks dus. Zo anders dan hier, want de eerste notaris die reageerde rekende in eerste instantie ruim 815 euro voor een handtekening en een stempel. Na wat onderhandelen, zakte de prijs naar 60 euro.

Het simpel tekenen van een Fe de Vida moet goedkoper kunnen vond ik

Inmiddels mailde het consulaat mij dat de SVB het digitaal had geregeld vanwege het Coronavirus en stuurde mij een mail met de werkwijze voor mijn pensioenfonds.

Ondertussen bleef ik doorzoeken want linksom of rechtsom het formulier moest getekend worden.

Een volgende notaris die ik via een advertentie op Facebook vond, was snel adequaat en vroeg slechts 500 MXN voor de eerste pagina en als er meer pagina’s getekend moesten worden 50 peso’s per blad. Dat klinkt redelijk, dat vertaald zich in ongeveer 20 euro.
Nog steeds een stuk duurder dan in de Filipijnen maar een redelijk bedrag.

Gelukkig hoeft het allemaal niet, mijn anders so rigide niet zo heel klantvriendelijke pensioenfonds, bedacht dat ik wel een document mocht uploaden via de website. Dat moest dan aan drie voorwaarden voldoen

• Recente datum op het document
• Uw naam en adres op het document
• Afkomstig van een officiële instantie, bijvoorbeeld een bank, een overheidsorgaan of een uitkeringsinstantie uit mijn huidige woonland.

Nu worden in Mexico zelden adressen gebruikt op documenten, maar ik heb begin dit jaar mijn adres gewijzigd en bezit een prachtige brief met de bevestiging en ik heb nog geen week geleden mijn ID kaart opgehaald, dat kan alleen als ik op dat adres sta ingeschreven, die processen zijn met elkaar verbonden.

Dus foto’s van die twee documenten met de uitleg dat mijn adres zelden op documenten wordt weergegeven, niet eens op de overzichten van mijn bank omdat bankafschriften niet bestaan.

Hopelijk gaan ze er mee akkoord en anders is er nog de goedkope notaris.

Tot volgend jaar dan maar weer.

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

error: Sorry!