Wonen in Mexico

Je tijdelijke verblijf-visum omzetten in een Resident Card in Mexico

Als je langer dan de bij de grens verstrekte maximaal 180 dagen in Mexico wilt verblijven, dan is het noodzakelijk een visum aan te vragen voor je vertrekt uit Nederland. Dit visum geeft je o.a. het recht om zonder retourticket in te checken bij een luchtvaartmaatschappij en het is dus zeker voor nomaden, en mensen op een lange rondreis een heel handig visum.ADVERTISEMENT

Het proces van aanvragen is echter wat onduidelijk. Zeker het Mexicaanse deel van de aanvraag.  Want hoewel de ambassade je meedeelt dat je in Mexico 30 dagen hebt om je ID kaart op te halen, is het wel even ingewikkelder dan zij doen voorkomen.

Ben jij aan het uitzoeken hoe de aanvraag voor tijdelijke verblijfsvisum (temporary resident visa) in zijn werk gaat? Dan is het misschien handig om bij het begin te beginnen. Je kunt namelijk alleen buiten Mexico het proces van visumaanvraag starten.

Als je dus in Nederland woont start je visum procedure bij de Ambassade van Mexico in Den Haag

Zelf je visum voor Mexico regelen

Ga jij langer dan de standaard 180 dagen die je gratis bij de grens krijgt naar Mexico, dan vraag je je visum aan bij de Ambassade in Den Haag. Je ...
Lees Verder

Hoe gaat de aanvraag procedure bij het
Instituto National de Migración?

Veel mensen huren in Mexico een dure Immigratie advocaat in om het proces voor hen te regelen. Dat is duur, en je moet bij elke stap zelf aanwezig zijn. En omdat het best een voudig is als je maar weet welke formuliere, waar je ze kunt vinden en hoe je ze moet invullen en klaar moet maken om in te dienen betaal je met zo’n advocaat eigenlijk voor een dure vertaler.

Want de hele procedure is een aanslag op je Spaans, alles gaat in het Spaan. En vaak heel oubollig wattig formulering waarbij lange zinnen gebruikt worden terwijl er eigenlijk niet veel aan informatie instaat.

Met het de overzichtelijke handleiding voor het aanvragen van een termporary resident permit voor Mexico kun je het eenvoudig zelf doen!

Je moet wel even goed opletten bij sommige stappen die je moet nemen. Zo maakte ik een grote fout met het betalen van mijn visum, dat kwam me duur te staan.

De naam op je betaalbewijs moet exact de naam van je paspoort zijn. Ik had het kunnen vermoeden toen de bankmedewerker mij vroeg of mijn naam correct was, maar ja, wanneer gebruik je in Nederland nou je doopnaam? Nooit toch? Dus ja, mijn naam was correct. Handtekening, klaar! NOT!!

Bij INM werd duidelijk dat ze de betaling niet willen traceren als de naam niet correct is, dus ik mocht weer terug naar de bank. Je begrijpt dat ik goed de ziekte in had. Bij mijn reispartner mistte een hokje op het allereerste formulier wat je online invult, dus ook dat werd afgekeurd. Ze zijn echt heel behulpzaam, in het Spaans, maar uiterst streng!

Ik heb dus 2x betaald voor mijn visum en de aanvraag procedure restitutie is een woord wat ze bij INM niet kennen

Wil jij dit soort fouten voorkomen? of weten hoe je de foute bankbetaling kunt corrigeren? Koop dan nu de handleiding voor eht aanvragen van je visum voor Mexico.

 

INM, Mexico, resident card, procedure, temporary resident, visa, forms, payment, how to, where to start

 

Vragen over wonen in Mexico?

 

Alle informatie op deze website is gratis

je kunt hier je waardering tonen door een donatie te geven voor de website kosten
donatie Leaving Holland Website
Geen PayPal account? Gebruik deze link

 

Jeanette, Digitale Nomade, Coach en schrijver. Begon met haar reizen op 17 jarige leeftijd en verliet Nederland voorgoed in 2015 om nooit meer terug te keren. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. gek op motorrijden, schelpen zoeken en mensen observeren.

2 Reacties

 • Jeanette

  Hoi Bianca, leuk dat je mijn website bezoekt. Ik denk dat het overal sneller gaat dan in Quintana Roo. Geen idee waarom het hier zo lang duurt. Twee opmerkingen over je comment: Je kunt het land uit, met een toestemmingsbrief die je moet aanvragen voor je vertrekdatum, en je mag gewoon door het land reizen, dat is geen probleem, daar heb je geen toestemming voor nodig. MAAR: als INM je om wat voor reden nodig heeft moet je op kantoor komen op de door hen gezette tijd. En als je niet in de streek bent is dat lastig het is een heel groot land natuurlijk en afstanden zijn hier enorm. En dan nog het kostenplaatje, van heen en weer reizen als je vanaf een ver-weg bestemming naar Quintana Roo moet. Als je niet op je afspraak komt vervalt je verblijfsvergunning en moet je het land uit.

  Omdat ik nomade ben, en nooit ergens woon, besloot ik dus (Mede ook door COVID in het tweede jaar) om in deze staat te blijven, want ik had geen zin in heen en weer reizen. Maar nu ga ik op pad……eindelijk, COVID is hier onder controle, de motor is klaar en ik hoef 2 jaar niet naar INM……

 • Bianca

  Hallo Jeanette,

  Ik zit voor het eerst op je website en ik lees nu ook dat je na een lange tijd wachten een tijdelijk visum hebt, wat fijn!
  Zeg ik het goed als je voor je 1e tijdelijke visum 9 maand hebt moeten wachten? En voor je 2e 8 maanden? Want dat is zoals je zelf al schreef best lang, als je niet het land uit kunt en zelfs in de omgeving moet blijven waar je het aan gevraagd hebt. In welk deel van Mexico zou dit proces sneller kunnen gaan, denk je? Heel erg bedankt en veel plezier op je motor tocht door het land!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.