Wonen in Mexico

Je tijdelijke verblijf-visum omzetten in een Resident Card in Mexico

Als je langer dan de bij de grens verstrekte maximaal 180 dagen in Mexico wilt verblijven, dan is het noodzakelijk een visum aan te vragen voor je vertrekt uit Nederland. Dit visum geeft je o.a. het recht om zonder retourticket in te checken bij een luchtvaartmaatschappij en het is dus zeker voor nomaden, en mensen op een lange rondreis een heel handig visum.ADVERTISEMENT

Het proces van aanvragen is echter wat onduidelijk. Zeker het Mexicaanse deel van de aanvraag. In dit artikel leg ik stap voor stap uit hoe de procedure in Mexico in zijn werk gaat. Want hoewel de ambassade je meedeelt dat je in Mexico 30 dagen heb tom je ID kaart op te halen, is het wel even ingewikkelder dan zij doen voorkomen. Eigenlijk is het hele proces in Nederland appeltje eitje, het wordt pas echt lastig als je geland bent.

Ben jij aan het uitzoeken hoe de aanvraag voor tijdelijke verblijfsvisum (temporary resident visa) in zijn werk gaat? Dan is het misschien handig om bij het begin te beginnen. Je kunt namelijk alleen buiten Mexico het proces van visumaanvraag starten.

Als je dus in Nederland woont start je visum procedure bij de Ambassade van Mexico in Den Haag

Visum aanvragen Filipijnen

Een visum aanvragen voor de Filipijnen

Iedere Nederlander die aankomt in de Filipijnen krijgt bij aankomst een toeristenvisum voor 29 dagen. Dit visum kun je, onder bepaalde voorwaarden verlengen tot een maximaal verblijf van 3 jaar ...
Lees Verder

Hoe gaat de aanvraag procedure bij het
Instituto National de Migración?

Laten we even bij de Immigratiedienst op de luchthaven beginnen, want als je het daar verkeerd doet, lukt het zeker niet bij de INM

 • vul in het vliegtuig wel het FMM formulier in, maakt niet uit wat de stewardess beweerd, jij moet dat ook invullen. Wat je niet invult is het retour gedeelte. Krijg je dit formulier niet uitgereikt op je vlucht, geen paniek, je kunt het op de luchthaven invullen.
 • als je aan de beurt bent om naar Immigratie te gaan, laat dan je paspoort op de visum pagina zien. Anders begint de ambtenaar gelijk te stempelen en dat is nu juist wat je niet wilt

Jouw procedure is anders. Je krijgt uiteindelijk wel een stempel, maar er wordt met de hand op je FMM formulier geschreven dat je 30 dagen mag blijven en het woord CANJE.

LET OP: Dit woord (canje) moet er op staan, staat het er niet op schrijf het er dan desnoods zelf op, maar bij het INM kantoor wordt je FMM afgekeurd als dat woord er niet opstaat.

Je hebt nu 30 dagen om een ID kaart aan te vragen. Welkom in Mexico!

Ik begrijp uit onderzoek op het internet dat er in verschillende kantoren van INM verschillende formulieren en procedures  zijn. In grote lijnen komt het allemaal op hetzelfde neer, maar voor de duidelijkheid: ik beschrijf de procedure in Cancún.

Stap 1: Ga naar de website van de Immigratiedienst en vul het formulier in voor het omzetten van je visum.

 1. Kies: Canjear Documento
 2. Kies vervolgens: Canje de FMM por Tarjeta
 3. Daarna wijst het voor zich, zorg wel dat je naam dezelfde samenstelling heeft als in je paspoort, dus je volledige naam!

Print dit formulier uit. Er zijn in Mexico voldoende copy-shops, in de kantoorboekhandel, in de supermarkt of internet cafe’s. Soms moet je het formulier mailen naar de winkel en printen zij het vanuit hun mailbox. Het kan handig zijn het formulier ook op je telefoon bij je te hebben. Dan kun je het vandaaruit direct mailen.

Met dit geprinte en ondertekende formulier ga je naar het INM kantoor.
Meld je bij de bewaking, laat het formulier zien, hij zal je in de juiste wachtrij zetten en houdt in de gaten of je de goede kant op gaat, je wilt naar ‘informacion”

Bij Informacion krijg je op vertoon van de visumpagina in je paspoort en het uitgeprinte formulier, drie formulieren mee:

 1. een formulier met alle documenten die je in moet leveren
 2. een voorbeeld brief die je moet uittypen en ondertekenen dat je alles naar waarheid hebt ingevuld en dat je beseft wat de gevolgen zijn van valsheid in geschrifte
 3. een betaalopdracht voor je visum, kosten 4.148 pesos

Hier ging het voor mij een beetje mis. Ik dacht echt dat ik in Nederland de grootse hap wel betaald had voor mijn visum, lekker goedkoop, dacht ik nog. Maar je betaald dus in Mexico nog zo’n 187 euro voor de vervolg procedure. En het is niet zeker dat je geaccepteerd wordt.

Niemand spreekt Engels en alle formulieren zijn in het Spaans en informatie over de procedure is niet te vinden op officiele kanalen en op de websites van andere expats erg verwarrend en soms veroudert.

Het is een echte test voor je Spaans deze precedure want ALLES gaat in het Spaans

De volgende stappen:

 • typ de voorbeeld brief uit print en onderteken hem
 • verzamel alle documenten volgens de lijst (Kopie van je paspoort, visum pagina, FMM formulier, bewijs van adres in Mexico, dit kan een hotel of Airbnb boeking en betalingsbewijs zijn, zij vragen een rekening van telefoon, water of electra, maar die kun je nog niet hebben want je bent nog geen maand in het land)
 • ga naar een Mexicaanse bank en betaal je 4.148 pesos (prijs 2019)

wrong payment, inm mistakes, visa application mexico, temporary resident visa, payment slip, name, correction, devolucion de pago

Hier komt een nieuw aandachtspunt, wat bij mij vreselijk fout ging. De naam op je betaalbewijs moet exact de naam van je paspoort zijn. Ik had het kunnen vermoeden toen de bankmedewerker mij vroeg of mijn naam correct was, maar ja, wanneer gebruik je in Nederland nou je doopnaam? Nooit toch? Dus ja, mijn naam was correct. Handtekening, klaar! NOT!!

Bij INM werd duidelijk dat ze de betaling niet willen traceren als de naam niet correct is, dus ik mocht weer terug naar de bank. Je begrijpt dat ik goed de ziekte in had. Bij mijn reispartner mistte een hokje op het allereerste formulier wat je online invult, dus ook dat werd afgekeurd. Ze zijn echt heel behulpzaam, in het Spaans, maar uiterst streng!

Ik heb dus 2x betaald voor mijn visum en de aanvraag procedure restitutie is een woord wat ze bij INM niet kennen

Bij de bank kun je dezelde dag nog wijzigingen in de overboekingsgegevens aanvragen, maar ik was 2 dagen later weer bij de bank en dan is het nada.

Als je alles gecorrigeerd hebt ga je weer naar het kantoor van INM en vertel je de bewaker dat je je kaart komt kopen. Wederom let hij op dat je bij het juiste loket eindigt. Volg gewoon de rij waar je in staat. Het is allemaal vreselijk chaotisch daar, maar het is niet anders.

INM, Mexico, resident card, procedure, temporary resident, visa, forms, payment, how to, where to start

De bijna laatste stap:

 • overhandig je pakket papieren
 • de medewerker beoordeeld alles, stelt wellicht een vraag (in het Spaans) beantwoord die kort en bondig en waarheidsgetrouw.
 • als ze begint te stempelen ben je er! Kijkt ze zorgwekkend, bereid je dan maar voor op nog een ronde.
 • je krijgt 2 formulieren om te ondertekenen
 • je krijgt een kopie betaalbewijs
 • je krijgt een intsructieformulier en hoort hoe lang het ongeveer duurt voor de beslissing genomen is. (Een maand werd mij vertelt)

Als je het kantoor verlaat heb je al een bevestiging-email dat je aanvraag in behandeling is genomen en een inlogcode met wachtwoord, zodat je de voortgang kunt volgen.

Lees hier deel 2 –>>

Vragen over wonen in Mexico of over emigreren?

 

Alle informatie op deze website is gratis

je kunt hier je waardering tonen door een donatie te geven voor de website kosten
donatie Leaving Holland Website
Geen PayPal account? Gebruik deze link

 

Jeanette, Digitale Nomade, Coach en schrijver. Begon met haar reizen op 17 jarige leeftijd en verliet Nederland voorgoed in 2015 om nooit meer terug te keren. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. gek op motorrijden, schelpen zoeken en mensen observeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.