Wonen in Mexico

Je tijdelijke verblijf-visum omzetten in een Resident Card in Mexico

Als je langer dan de bij de grens verstrekte maximaal 180 dagen in Mexico wilt verblijven, dan is het noodzakelijk een visum aan te vragen voor je vertrekt uit Nederland. Dit visum geeft je o.a. het recht om zonder retourticket in te checken bij een luchtvaartmaatschappij en het is dus zeker voor nomaden, en mensen op een lange rondreis een heel handig visum.

Het proces van aanvragen is echter wat onduidelijk. Zeker het Mexicaanse deel van de aanvraag.  Want hoewel de ambassade je meedeelt dat je in Mexico 30 dagen hebt om je ID kaart op te halen, is het wel even ingewikkelder dan zij doen voorkomen.

Ben jij aan het uitzoeken hoe de aanvraag voor tijdelijke verblijfsvisum (temporary resident visa) in zijn werk gaat? Dan is het misschien handig om bij het begin te beginnen. Je kunt namelijk alleen buiten Mexico het proces van visumaanvraag starten.

Als je dus in Nederland woont start je visum procedure bij de Ambassade van Mexico in Den Haag

Een visum aanvragen voor Mexico

Mexico kent het 180 dagen toeristenvisum. In het verleden werd dit visum standaard aan de grens uitgereikt, maar inmiddels is dat niet meer het geval. Het visum waar je nu ...
Lees Verder

Hoe gaat de aanvraag procedure bij het
Instituto National de Migración?

Veel mensen huren in Mexico een dure Immigratie advocaat in om het proces voor hen te regelen. Dat is duur, en je moet bij elke stap zelf aanwezig zijn. En omdat het best een voudig is als je maar weet welke formuliere, waar je ze kunt vinden en hoe je ze moet invullen en klaar moet maken om in te dienen betaal je met zo’n advocaat eigenlijk voor een dure vertaler.

Want de hele procedure is een aanslag op je Spaans, alles gaat in het Spaan. En vaak heel oubollig wattig formulering waarbij lange zinnen gebruikt worden terwijl er eigenlijk niet veel aan informatie instaat.

Met het de overzichtelijke handleiding voor het aanvragen van een resident permit voor Mexico kun je het eenvoudig zelf doen!

Je moet wel even goed opletten bij sommige stappen die je moet nemen. Zo maakte ik een grote fout met het betalen van mijn visum, dat kwam me duur te staan.

De naam op je betaalbewijs moet exact de naam van je paspoort zijn. Ik had het kunnen vermoeden toen de bankmedewerker mij vroeg of mijn naam correct was, maar ja, wanneer gebruik je in Nederland nou je doopnaam? Nooit toch? Dus ja, mijn naam was correct. Handtekening, klaar! NOT!!

Bij INM werd duidelijk dat ze de betaling niet willen traceren als de naam niet correct is, dus ik mocht weer terug naar de bank. Je begrijpt dat ik goed de ziekte in had. Bij mijn reispartner mistte een hokje op het allereerste formulier wat je online invult, dus ook dat werd afgekeurd. Ze zijn echt heel behulpzaam, in het Spaans, maar uiterst streng!

Ik heb dus 2x betaald voor mijn visum en de aanvraag procedure restitutie is een woord wat ze bij INM niet kennen

Wil jij dit soort fouten voorkomen? of weten hoe je de foute bankbetaling kunt corrigeren? Koop dan nu de handleiding voor eht aanvragen van je visum voor Mexico.

 

INM, Mexico, resident card, procedure, temporary resident, visa, forms, payment, how to, where to start

 

Vragen over wonen in Mexico?

In de handleiding “Wonen in Mexico, zo doe je dat” leg ik alles uit inclusief handige linken naar websites

In het boek vind je alle informatie over alle ins en outs over het dagelijks leven in Mexico, van een huis zoeken en vinden tot gezondheidszorg, je rechten en plichten en veiligheid, verkeer, scholen, alles wordt er behandelt voor een makkelijke integratie na je emigratie.

 

 

Ben jij dankbaar voor de gratis informatie?

Toon hier je dankbaarheid voor de informatie die ik gratis op mijn website publiceer zodat jij dit kunt lezen.

Je kunt betalen met creditcard, paypal of via bankoverschrijving.

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. Momenteel leeft ze in een dorp in de woestijn van Baja California Sur in Mexico

6 reacties

 • janneke

  Goedemiddag,

  De handleiding voor de visum aanvraag is dat nog steeds up to date, met de huidige maatregelen?

  Thanx Gr Janneke

 • Jeanette

  Hi Nick, wat een enorm lang verhaal. Je gevoel weg te willen kan ik me indenken en je bent niet de enigste, bijna al mijn klaten vertrekken en er komen de komende dagen meer mensen aan in mexico die ik geholpen heb.

  Je kunt een chatmoment met mij inplannen of een email-vraag kopen dan kan ik je antwoord geven op je vraag. Hoewel ik eerlijk moet zeggen dat je verhaal meer vragen oproept dan dat ik antwoorden voor je heb, ik zou dan ook graag met je op termijn in gesprek willen gaan om dingen door te spreken. Er zijn er wellicht een aantal opties die jij over het hoofd ziet om toch lang in Mexico te zijn of een temporary resident te kunnen krijgen.

  Met vriendelijke groet,

  De producten vind je hier:

  Chatten over Emigratie: boek je afspraak hier (klik)

  Email vraag stellen: Klik Hier………Je hoeft dan niet het hele verhaal opnieuw uit de doeken te doen, als je deze optie kiest krijg je een antwoord via het email-adres wat je hier hebt opgegeven nadat ik de betaling ontvangen heb.

  Maar niet lullig bedoeld, mijn voorkeur heeft een gesprek omdat ik nu zelf ook barstens vol vragen zit.

 • nick

  Hallo Jeanette wat een super gave en informatieve website heb je opgezet!

  ik zou graag iets aan je kwijt willen en wellicht kun je mij helpen aangezien ik aardig wanhopig en radeloos ben over de volgende situatie:

  ik ben afgelopen jaar een maand in mexico geweest (Quintana Roo) en ben veliefd geworden op de ontspannen sfeer , prachtige stranden, en lieve mensen met een veel ontspannere mindset dan in Nederland.
  ik heb een leuke meid ontmoet en wil graag met haar een leven gaan opbouwen in playa del carmen waar zei woont met haar 2 zussen. huisvesting is geen issue , ik mag bij haar in huis komen wonen en haar oudste zus zorgt ervoor dat we niks te kort komen. inprincipe zou je dus denken koffers pakken en gaan.
  echter loop ik tegen het probleem aan als vele witch is called: temporary residence.
  ik lees veel op het internet over hoe de aanvraag in zijn werking gaat en heb ook wat videos op youtube gekeken over hoe je deze verblijfsvergunning regelt.
  echter stuit ik op het probleem, dat ik niet voldoe aan de financial requirements die zei stellen voor het krijgen van een aproval voor een tijdelijke verblijfsvergunning.
  op de website van het consulaat/ambasadde staat namelijk: Proof of investments or savings-accounts bank statements which show an average monthly balance of at least €29,760.00 in the last twelve months.
  ik heb maar 10 duizend euro aan spaargeld en bovendien zit dit in crypto aandelen waardoor de waarde nog wel is variert en dus niet een average monthly balance is.

  verder staat er dat ik inplaats van grof weg 30 duizend euro spaar geld moet hebben, het ook een optie is als ik salarisstroken laat zien van een steady income van zon 1800 euro per maand , gedurende 6 maanden.
  echter verdien ik dit wel met mijn baan, maar werk ik er pas 3 maanden.

  conclusie: ik voldoe niet aan de financial requirements die gevraagd worden voor het aanvragen van een temporary residence….

  Nederland maakt mij dusdanig gek dat ik hier geen toekomst meer zie en ik word met de dag depressiever en hopelozer met de gedachten dat ik hier moet blijven.
  de rede dat ik haast heb met mijn vertrek is het feit dat de wereld erg onzeker is op dit moment mbt de hele covid situatie. ik voel de bui al hangen dat ik straks verplicht gevaccineerd moet zijn om het vliegtuig in te mogen en nederland te verlaten. iets wat ik absuluut niet als optie zie vanwege het feit dat het corona vaccin nog in een test fase zit en ik dit absolut niet in mijn lijf wil hebben tot er meer duidelijk is over de bijwerkingen.

  een erg lastige situatie dus!
  echter ben ik er van overtuigd dat er een mannier moet zijn om toch weg te kunnen en een verblijfsvergunning voor mexico te kunnen krijgen, ik heb alleen geen flauw idee hoe.

  wellicht heb jij tips over hoe ik om kan gaan met deze lastige situatie.
  zijn er bijv naar jou weten manieren hoe ik onder de financial requirements kan uitkomen? zijn ze er echt zo streng in bij het consulaat wanneer het komt tot het na trekken van je financien?
  is er eventueel een optie om op een toeristen visum te gaan en mijn temporary residence te regelen in mexico zelf?
  eerlijk gezegd zit ik met mijn handen in de haren van alle onduidelijkheid en onzekerheden.

  ik hoop dat je mij het verlossende antwoord kan geven waardoor ik toch in aanmerking kan komen voor een temporary residence , in nederland blijven zie ik echt niet als een optie .. ik voel mezelf elke dag verder het depressie putje inglijden en ben ontzettend toe aan een nieuw hoofdstuk in mijn leven met een frisse start.
  eventueel bied jou boek mischien wel een oplossing voor mijn probleem, mocht dit zo zijn hoor ik dit graag en bestel ik hem direct!

  over een werkvisum hoef ik mij geen zorgen te maken trouwens aangezien ik online een inkomen kan generen met de 10duizend euro spaargeld die ik heb, door crypto aandelen te verhandelen. ik kan hier zon 800 euro per maand aan rendement mee verdienen wat meer dan genoeg moet zijn om mijn leven in mexico te bekostigen aangezien ik geen huisvestingskosten heb (sowieso het eerste jaar). natuurlijk ben ik wel van plan uiteindelijk zelf een huisje te huren met mijn vriendin maar daarvoor moet ik eerst in mexico kunnen komen en legaal kunnen verblijven.

  een hele bom aan tekst , ik hoop dat je mij informatie kunt verschaffen om mij verder te helpen met dit voor mij enorme probleem!

  met vriendelijke groet,

  Nick

 • Jeanette

  Hoi Bianca, leuk dat je mijn website bezoekt. Ik denk dat het overal sneller gaat dan in Quintana Roo. Geen idee waarom het hier zo lang duurt. Twee opmerkingen over je comment: Je kunt het land uit, met een toestemmingsbrief die je moet aanvragen voor je vertrekdatum, en je mag gewoon door het land reizen, dat is geen probleem, daar heb je geen toestemming voor nodig. MAAR: als INM je om wat voor reden nodig heeft moet je op kantoor komen op de door hen gezette tijd. En als je niet in de streek bent is dat lastig het is een heel groot land natuurlijk en afstanden zijn hier enorm. En dan nog het kostenplaatje, van heen en weer reizen als je vanaf een ver-weg bestemming naar Quintana Roo moet. Als je niet op je afspraak komt vervalt je verblijfsvergunning en moet je het land uit.

  Omdat ik nomade ben, en nooit ergens woon, besloot ik dus (Mede ook door COVID in het tweede jaar) om in deze staat te blijven, want ik had geen zin in heen en weer reizen. Maar nu ga ik op pad……eindelijk, COVID is hier onder controle, de motor is klaar en ik hoef 2 jaar niet naar INM……

 • Bianca

  Hallo Jeanette,

  Ik zit voor het eerst op je website en ik lees nu ook dat je na een lange tijd wachten een tijdelijk visum hebt, wat fijn!
  Zeg ik het goed als je voor je 1e tijdelijke visum 9 maand hebt moeten wachten? En voor je 2e 8 maanden? Want dat is zoals je zelf al schreef best lang, als je niet het land uit kunt en zelfs in de omgeving moet blijven waar je het aan gevraagd hebt. In welk deel van Mexico zou dit proces sneller kunnen gaan, denk je? Heel erg bedankt en veel plezier op je motor tocht door het land!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.