Wonen in Mexico

Een huis huren in Cancun Mexico

Als je langer dan een gemiddelde toerist in Cancun, Mexico wilt blijven kun je beter en voordeliger een huis huren dan in een hotel verblijven. Toch is het in Cancun lastiger een huis te vinden dan bijvoorbeeld in Playa del Carmem. Ik denk dat dat komt omdat in Cancun toerisme gescheiden is van de stad.

Steden in Mexico zijn gebouwd in een blokken structuur, je hebt een paar grote hoofdwegen, vaak meerbaanswegen die elkaar op verschillende punten in de stad kruisen, en je hebt kleinere wegen die de wijken inleiden. Je kunt in Mexico letterlijk een blokje omlopen. Zoek maar eens een stad op op Google Maps en kijk naar de opbouw, het zijn allemaal vierkantjes. Soms niet allemaal even recht, maar je ziet een duidelijke structuur.

Deze structuur maakt het zoeken naar een huis in mijn beleving een stuk makkelijk. Want ja, zoeken naar een huis in Mexico doe je letterlijk op straat, of via Google Maps. (lees ook: Hoe vind je een huis in Mexico?)

wonen buitenland, checklist, emigratie, regelen, uitschrijven, belastingdienst, emigreren, buitenland, wonen, hulp

In Cancun is het toeristengebied gescheiden van de stad

Hoewel je in downtown Cancun zoals dat heet wel hotels vindt, zijn dit vaak geen hotels waar buitenlanders verblijven. Ze zijn niet all-inclusive, hebben geen strand en vaak ook geen zwembad en zijn een stuk goedkoper dan in de beroemde Hotelzone, een landtong die eigendom is van Fonatur, de ontwikkelingsmaatschappij van de Mexicaanse Overheid. Daar bouwen de grote hotelketens hun resorts die Cancun zo beroemd hebben gemaakt. En daar vind je condo-hotels waar je tegen absurd hoge prijzen de meest fantastische huizen en appartementen kunt huren. In wijken met namen als Pok ta Pok bijvoorbeeld, of Torre de Cancun, en Puerto Cancun. (bekijk ook eens deze videos om een goede indruk te krijgen van Cancun en zijn omgeving)

Zoek jij een meer betaalbaar huis dan zoek je dus niet in dat gebied maar in Cancun stad zelf.

Mexico Photos

Wat zijn goede wijken om te wonen in Cancun

Er is voor elke wijk wel iets te zeggen in Cancun, maar als je een beetje op een “westerse” manier wilt wonen qua comfort is bouwstijl is je keuze wat beperkt. Er staat heel veel te huur in Cancun, maar meestal is die huur bedoelt voor Mexicanen en zijn de huizen ook erg basic, vaak niet zo vochtvrij en gehorig. In dicht op elkaar gebouwde wijken vind je een soort van vierkante blokkendozen die slecht onderhouden zijn en minder geschikt voor bewoning door buitenlanders omdat ze totaal geen veiligheid bieden tegen inbraak of straatroof.

Voor mij persoonlijk is de beste manier om een goede wijk en een goed huis te zoeken en te vinden in Cancun via Airbnb, ik heb veel door de stad gelopen en gereden en ken haar op mijn duimpje, maar er zijn echt wijken waar ik niet wil wonen en die liggen soms vlak naast wijken waar ik wel wil wonen. Omdat die wijken een bepaalde sfeer uitstralen die mij aanspreekt en een stijl van huizen hebben die ruimte bieden en privacy en een gevoel van veiligheid.

En met veiligheid bedoel ik niet hoge hekken, bewaakte omgeving en poorten die afgesloten worden. Ik heb in Cancun meerdere keren gehuurd zonder al dat soort beveiliging.

huurhuis mexico, zoeken huizen mexico, huis huren mexico

Waar let je op als je een huis huurt in Cancun?

De structuur van de stad is dusdanig dat je in elke wijk de basis voorzieningen hebt zoals een supermarkt, bioscoop, restaurants en benzinestations. Vaak allemaal gevestigd rondom een grote supermarkt of meerdere grote supermarkten bij elkaar. Ook heeft de hele stad ergens centraal tussen wijken medische klinieken of zelfs een ziekenhuis, en politieposten.

Maar omdat Cancun een uitgestrekte stad is is bereikbaarheid wel een punt waar je op moet letten, ik huurde ooit een huis helemaal in het noorden van de stad (Privadas Turquesa) en dat was een lastige wijk, ik moest een half uur lopen voor een busverbinding puur omdat de uitgang van mijn wijk ver van de busroute af lag. Als je dus geen eigen vervoer hebt is het raadzaam te kijken hoe bereikbaar jouw wijk is. Bijvoorbeeld de nieuwe wijken achter Cumbres liggen best ver van de stad, maar daar vind je wel veel Airbnb’s.

TIP: de beste deals sluit je met je Airbnb eigenaar als je buiten deze website om contact weet te leggen, onderzoek of de eigenaar hiervoor open staat.

Verder is het belangrijk om te letten op:

 • kwaliteit van de wijk en het onderhoud van het huis
 • huur je gemeubileerd of ongemeubileerd?
 • huur je met of zonder internet aansluiting?
 • heeft je huis servicekosten bovenop de huur voor de terreinen en het eventuele zwembad?
 • is het huis beschikbaar voor verhuur voor langere tijd per maand of teken je een huurcontract voor een jaar of meer?
 • is de huur een vaste prijs (all in) of betaal je zelf elektra en water en regel je zelf internet en ook niet onbelangrijk: kan de eigenaar de huur tussentijds aanpassen?

Huur je een huis via Airbnb dan huur je vaak per maand en is je huur ook per maand opzegbaar. Dit geeft je genoeg tijd en flexibiliteit om naar een ander huis te zoeken als je toch niet blij bent met je locatie of huurprijs. (lees ook eens: Is het veilig in Cancún, Mexico?)

In het handboek “Wonen in Mexico” leg ik alles uit over het huren of kopen van een huis in Mexico.

 

Mexico, Emigratie, wonen in Mexico, Cancun

Een huis huren in Mexico gaat heel anders dan in Nederland

Mexicanen krijgen via de overheid een huur(koop)huis toegewezen als je 1 jaar of langer een baan hebben gehad bij een geregistreerde werkgever. die toewijzing gaat op basis van inkomen. Laag inkomen en dus een goedkoop huis, hoger inkomen is een duurder huis. Daarnaast kun je in Mexico als werkende Mexicaan met een goede Krediet-status een huis kopen op afbetaling, deels met een lening van de overheid, een soort starterslening en deels met een hypotheek.

Veel Mexicanen hebben meerdere huizen in verschillende steden die ze verhuren aan familie of vrienden. Maar denk niet dat dus iedereen rijk is, met de lage huurprijzen en het feit dat ze zelf nog afbetalen aan die huizen hebben ze altijd geld te kort.

Er zijn er ook die een huis als investering voor de toekomst kopen in die huur-koop-constructie. En dit nieuwbouwhuis dan hip inrichten en met winst verhuren via Airbnb, en dat zijn vaak de leukere huizen om te huren.

Emigreren waar naar toe

Wat betaal je aan huur in Cancun Stad?

Een gemiddeld huurhuis in Mexico in steden als Cancun en Playa del Carmen bijvoorbeeld, kost ongeveer 1500-3000 MXN (60-125 euro per maand). Dat is exclusief alle vaste lasten en ongemeubileerd. En dat zijn vaak huizen in wijken waar jij en ik niet graag wonen. Heel veel mensen op weinig oppervlakte in slecht gebouwde en slecht onderhouden huizen.Daarom is een huis zoeken op bijvoorbeeld Facebook Marktplaats in steden waar veel tijdelijke arbeidskrachten wonen ook best een lastige opgave en is Airbnb een betere tool.

Je huurt dus in Mexico altijd via een particulier, soms besteed die particulier de verhuur-taak uit aan een gerenomeerd bureau, makelaar, of een toezichthouder, en dat vertaald zich in de huurprijs.

Een gemiddelde huurprijs voor een huis in Cancun stad per maand, all in voor een gemeubileerd huis met Westerse badkamer, ligt (buiten airbnb om) tussen de 200-500 euro per maand (all in) afhankelijk van grote en voorzieningen die de woonomgeving biedt. Ligt het huis in een subdivision, ommuur met een centrale bewaakte ingang en een eigen zwembad voor de bewoners, dan zal je huurprijs hoger zijn dan wanneer je midden in de stad huurt zonder al dat soort voorzieningen.

Meestal heb je voor die prijs 2 slaapkamers, een keuken, een woonkamer en een buitenruimte. En soms ook een eigen parkeerplaats.

Maar over het algemeen is de huurprijs net wat de gek er voor vraagt zeg maar. Er zijn voor de huurhuizen die verhuurt worden aan buitenlanders geen richtlijnen of huurdersbeschermingswetten.

Ik huurde meestal per maand, dus ook per maand opzegbaar, met een vast afgesproken prijs, all in en in Airbnb stijl gemeubileerd: fris, schoon, goede warm water voorziening, goede waterdruk en met een verhuurder die service gericht was voor 200-350 euro.

Locaties waar ik heb gewoond:

 • Privadas Turquesa,
 • de wijk rondom Kabah Park,
 • en in de wijk vlak bij het olympisch zwembad, bij de Ombligo Verde in de eilanden wijk. (SM 32).

Vooral de laatste wijk vond ik erg prettig vanwege alle natuur en de rust terwijl je toch midden in de stad woont, en de stijl van de huizen. (bekijk het stukje video over mijn laatste huis in Cancun in SM 32 )

cancun mexico, veiligheid, veilig, wonen, reizen, kartel oorlog, schietpartijen

Nog een paar handige weetjes over Cancun en wonen in Cancun:

 • Cancun is een nieuwbouwstad, gebouwd puur voor toerisme en de werkers in die sector. Je vind er dus weinig cultuur in de zin van kleurrijke huizen en gezellig straatjes. Er zijn wel veel muurschilderingen in Cancun
 • Cancun is enorm uitgestrekt en breid zich razendsnel uit, vooral in de richting van Playa del Carmen en de binnenlanden van het Yucatan Schiereiland in
 • Als je in Cancun stad woont zit je relatief ver van het strand, stranden zijn in Mexico meer voor toerisme en om geld te verdienen dan dat ze echt toegankelijk zijn voor een breed publiek. Wil je in Cancun naar het strand dan zijn er vaak parkeerproblemen of je zit in een bomvolle bus naar de Hotelzone
 • Cancun is een stad met een goed winkelaanbod, vooral in Plaza Las Americas vlak bij de Malecon vind je veel bekende merken winkels. Toch is het winkelaanbod heel anders dan in Nederland.
 • Cancun heeft een goed systeem van collectivo’s en busverbindingen binnen de stad en een prima busverbinding met de rest van het land. Er is ook een luchthaven waarvan uit vliegtuigen naar o.a. Mexico Stad vertrekken.

FMM for Mexico

Overweeg jij in Mexico te gaan wonen?

Misschien heb je vragen over het leven in Mexico of weet je nog niet zeker of het wel iets is voor jou om in dit land te gaan wonen. Misschien heb je vragen over veiligheid, werkgelegenheid of waar je in Mexico het beste kunt gaan wonen?

Die vragen kun je wellicht beantwoord krijgen in een gesprek met mij en ik vertel jou graag over het leven in Mexico en mijn ervaring. Ik woon hier nu al een aantal jaren en heb door het hele land gereisd op de motor. En ik denk dat ik wel veilig kan stellen dat ik een goede kijk heb op dit land en hoe je het kunt ervaren.

Ik heb een aantal producten ontworpen voor mensen die gaan emigreren, zoals de chat-momenten met mij, maar ook handleidingen en boeken, ik deel er twee hieronder, maar ik zou zeggen kijk eens rond in de webshop.

En je mag natuurlijk ook vragen stellen onder dit artikel. Ik reageer zo snel mogelijk.

 

 

 

 

 

 

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

error: Sorry!