visumstickers Filipijnen in paspoort in het midden de tekst: Visum voor de Filipijnen"
Filipijnen

Een visum voor de Filipijnen

Iedere Nederlander die aankomt in de Filipijnen krijgt bij aankomst een toeristenvisum voor 29 dagen. Dit visum kun je, onder bepaalde voorwaarden verlengen tot een maximaal verblijf van 3 jaar. Deze verlenging is niet gratis en kost tijd.

Weet je dat je langer dan 29 dagen wilt blijven?

Als jij weet dat je langer dan 30 dagen in de Filipijnen wilt blijven kun je voor je vertrek een visum aanvragen bij de Ambassade in Den Haag. Je krijgt dan een ‘9.A Toeristen visum voor 59 dagen” Deze visum kun je bij de Filipijnse Ambassade in Den Haag aanvragen. (op afspraak)

Voor je afspraak neem je het volgende mee:

  • 1 pasfoto paspoort formaat, niet ouder dan 6 maanden
  • je paspoort met een geldigheidsdatum van ten minste 6 maanden na je geplande vertrek uit de Filipijnen
  • een fotokopie van je paspoort bio pagina
  • een fotokopie van je uitreis document (vliegtiicket)
  • bewijs van voldoende inkomsten voor je verblijf in de Filipijnen (een afschrift van je banksaldo, of creditcard met vrije opnamelimiet)
  • de kosten van het visum in cash voor de betaling

Op de website van de Ambassade wordt vermeld dat je alle originelen ook mee moet nemen, dus vergeet die niet.

Visa Upon Arrival

Vraag je niet van te voren een visum aan dan ontvang je bij aankomst een “visa upon arrival”, oftewel een toeristen-visum. Deze kun je binnen 28 dagen op elk immigratiekantoor verlengen, eerst met 59 dagen daarna met elke keer 6-12 maanden tot een maximum van drie jaar. Na drie jaar moet je het land verlaten. Maar je kunt vaak gewoon weer terug naar de Filipijnen.

Als je langer in de Filipijnen verblijft krijg je ook een ACRi-Card, een identiteitskaart voor buitenlanders en je moet je jaarlijks voor de “annual report” (jaarlijkse inventarisatie van alle aanwezige buitenlanders) melden op het immigratiekantoor. Aan al deze handelingen zijn kosten verbonden.

Wat is de meest voordelige en makkelijkste visum optie?

Alle visum mogelijkheden voor de Filipijnen en regels worden uitgelegd in het informatie blad wat je voor een paar euro kunt downloaden. Tevens heb je dan alle linkjes naar de betreffende websites om jouw aanvraag zo soepel mogelijk te laten verlopen.

 

Bureau of Immigration Dumaguete

Kleed je netjes aan en gedraag je respectvol

De Filipijnse overheid is heel statig en strikt, en staat bol van het respect en van gezag. Dat wil niet zeggen dat ze onvriendelijk zijn, absoluut niet, maar ze houden erg van protocol. En als je te maken hebt met de overheid is er een kleding-eis. Je komt netjes gekleed, niet op slippers of in een korte broek. Maar een lange broek en schoon shirt, of een nette rok of jurk, schoenen. En geloof me na zoveel verlengingen te hebben meegemaakt en zoveel momenten in Filipijnse Immigratiekantoren: het helpt echt in de procedure als je respectvol gekleed gaat en je respectvol gedraagt.

Een paar tips en weetjes over je visum in de Filipijnen:

  • Je mag niet werken op een toeristenvisum, je vult dan ook op je verlengingen in dat je “For Pleasure” reist. ook als digitale nomade.
  • Als men vraagt hoe je in je levensonderhoud voorziet bij je verlenging moet je dit kunnen aantonen. Voor dit soort zaken geldt: beantwoord vragen zo kort en direct mogelijk. Heb je inkomsten in Nederland dan antwoord je conform. heb je spaargeld, dan is dat je antwoord. Steeds vaker melden mensen dat als je aangeeft dat je een pensioen hebt en je komt voor de zoveelste verlenging dat je dringend verzocht wordt om een ander visum te gebruiken.
  • Als je langer dan 6 maanden in de Filipijnen bent geweest op een toeristenvisum, moet je een exit clearance kopen voor vertrek. Deze exit permit garandeert dat je geen uitstaande kosten of boetes in de Filipijnen hebt of lopende rechtszaken. Deze permit koop je vooraf aan je vertrek bij een immigratiekantoor. Je moet hem inleveren op de luchthaven voordat je je kunt inchecken voor je vlucht. Zonder exit-permit kun je dus het land niet verlaten. Er is geen versnelde procedure mogelijk op de luchthaven. Dit moet je vooraf regelen. Als je op een een partner-visum of een gepensioneerden-visum reist ben je vrijgesteld van de exit clearance.
  • Je ACR-iCard is verplicht, ook al blijf je na 59 dagen nog maar 1 maand.
  • Betalingen gaan contant, zorg dat je gepast geld bij je hebt, je betaald je visumstickers inclusief verklaring omtrent gedrag en administratiekosten, contant en vooraf. Je kunt alle kosten vinden op de website van de Bureau of Immigration Philippines onder het tabje Tourist Visa.
  • Je visumverlenging is normaal gesproken met een uurtje of 2 klaar, je ACR-iCard kan tot 2 weken duren.
  • Een exit clearance kun je vanaf 2 weken voor vertrek aanvragen en is binnen 2-48 uur gereed. afhankelijk van de drukte. Ook deze betaal je contant. Hou bij het verlaten van de Filipijnen rekening met kosten als luchthavenbelasting en toeristen belasting, deze bedragen moet je op de luchthaven voldoen (terminal fee)

Heb jij vragen over je verhuizing naar de Filipijnen of over je relatie met iemand uit de Filipijnen?

Je kunt kiezen uit een persoonlijk gesprek of je vragen per email stellen

 

 

 

4 reacties

  • Jeanette

    Dag Roelof, dit is niet de goede website voor het vinden van een antwoord om uw partner naar Nederland te halen. Deze website is bedoelt voor die mensen die naar de Filipijnen (en andere landen) emigreren.

    Als u uw Filipijnse partner (want ik denk dat dat is wat u bedoelt) naar Nederland wilt halen dient u te beginnen met de aanvraag van een paspoort voor uw partner in de Filipijnen. Als u uw partner permanent naar Nederland wilt halen kunt u daarover informatie vinden op de website van de IND, de Nederlandse immigratiedienst. Uw partner zal, naast alle voorwaarden voor een eventuele verblijfsvergunning voor Nederland een (online) examen moeten afleggen met betrekking tot zijn/haar inburgering.

    Als u uw partner tijdelijk naar Nederland wilt halen dan vraagt uw partner na het verkrijgen van een paspoort een Schengen visum aan bij de Ambassade van Nederland in de Filipijnen.

  • Jeanette

    Dag Roelof, dank je wel voor je bezoek aan mijn website, voor een visum en alle regels en mogelijkheden kun je het beste op de website van de Filipijnse Ambassade in Den Haag kijken. Heel veel succes.

  • roelof

    op zoek naar een vaste verblijf naar mijn vriendin en woonnen en op zoek naar een vaste viesem

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Sorry!