tandarts Filipijnen
Filipijnen

Naar de Tandarts in de Filipijnen

In de Filipijnen vind je tandartsen te kust en te keur. Van de plaatselijke genezer die met een tandenstoker een kies kan trekken tot high tech state of the art tandartsklinieken. Ze kenmerken zich allemaal door 1 ding: ze zijn stukken goedkoper dan in Nederland.ADVERTISEMENT

Toen ik mijn eerste afgebroken kies had in de Filipijnen was ik in Dumaguete op Negros Island. Een middelgrote stad war heel veel Amerikaanse emigranten wonen. De zoektocht voor mij was dus niet om een goede tandarts te vinden, maar een betaalbare. De prijzen zijn vrij in de Filipijnen en als ergens veel Amerikanen wonen zijn de prijzen hoog. Dus tussen de vele tandartspraktijken op zoek naar een betaalbare. Die zat vlak voor mijn neus in Robinsons Mall.

tandarts, filipijnen, prijzen, kosten, behandeling, kwaliteit, betalen, kiespijn, vulling, kroon, kunstgebit

Hoe vind je een goede tandarts?

De verhalen over tandheelkundige zorg in de Filipijnen wisselen van persoon tot persoon, maar mijn ervaringen zijn goed tot zelfs uitstekend. Je moet een beetje je gezonde verstand gebruiken als je op zoektocht gaat naar een tandarts die bij jou past. Ik ben bijvoorbeeld een angsthaas in de tandarts stoel. Ik zoek dus ook een tandarts die daar begrip voor heeft. En gelukkig zijn bijna alle moderne tandartsen geschoold in omgaan met angstpatenten. Je krijgt een handje van de assistente en de tandarts spreekt duidelijk signalen met je af als je wilt aangeven dat hij moet stoppen.

Simpelweg op Google kijken en de reviews lezen helpt in je zoektocht, rondvragen kan ook. Daarna is het verstandig ome ven te gaan kijken hoe de praktijk eruitziet. Is het schoon? Modern? is het een jonge tandarts, misschienzelfs wel een vrouwelijke? Het kan allemaal verschil maken. Tussen die dorpsgenezer en de high tech tandartsstoel zit een wereld van vage behandelkamers aan huis en oubollige praktijkruimtes. Maar over het algemeen zijn tandartsen veel moderner dan in Nederland en ook veel beter opgeleid.

tandarts, filipijnen, kosten, zorg, kwaliteit, prijs, behandeling

Een ander prettig ding, waar je zeker in het begin even aan moet wennen is dat je klant bent en geen patient zoals in Nederland.

In de Filipijnen bepaal jezelf de behandeling, wel grotendeels, de tandarts geeft opties en jij mag kiezen. Je mag dus ook besluiten een andere tandarts te zoeken, dan betaal je vaak alleen het consult en misschien de genomen foto’s. Dit is even wennen, want in Nederland bepaald de tandarts wat hij gaat doen. En ik leerde van mijn Aziatische tandartsen dat ze dat niet eens goed doen. Ik mis vullingen in heel veel wortelkanalen, waardoor kiezen poreus zijn geworden en afbreken, dat leerde ik van mijn tandarts in de Filipijnen die met schaamte over zijn Nederlandse collega het prutswerk toegaf. Fraude noemde hij het. Want je betaald voor vullingen die je niet krijgt en zit over een paar jaar met de gebakken peren. Met dank aan mijn Nederlandse tandarts lag ik dus nu in een stoel in Azië.

Je krijgt de optie voor verschillende prijzen en alles wordt met je besproken. Tot je het volledig begrijpt en een keuze maakt. Er is alle tijd. En er is goede zorg. De tandartsassistente veegt je mond schoon, houdt desgewenst je hand vast en reikt je water aan.

Het klant zijn betekent ook dat er een stevig verkooppraatje wordt gehouden over kronen, bruggen en andere dure behandelingen. Maar als je vraagt wat de basis behandeling inhoudt krijg je daarover een eerlijk antwoord en een prijsopgaaf vooraf.

tandarts, filipijnen, kosten, prijs, vinden

Enkele feiten op een rijtje:

  • instrumenten worden wel gesteriliseerd
  • de tandarts draagt net als in Nederland beschermende kleding
  • er bestaan 360º rontgenfotos
  • je hoeft niet naar een speciale toeristenkliniek
  • je kunt vaak zo binnenlopen voor een behandeling
  • er zijn geen amalgaam vullingen in de Filipijnen alleen witte
  • er zijn ook mondhygienisties in de Filipijnen maar vaak doet de tandarts de tandsteen-verwijdering zelf
  • ja, ze geven prima verdoving als je daarom vraagt en nee, die zijn niet ouderwets
  • je kunt ook afleidend muziek opzetten of TV kijken, net als in Nederland

Heeft de tandarts van jouw keuze dit allemaal niet? Zoek dan verder. Je kunt ook naar de tandarts in de Provinciale ziekenhuizen, maar de wachttijden zijn lang en de behandeling is minder modern.

cost, money, philippines, daily expenses, cost of living

Kosten van een behandeling?

Echt over de kosten hoef je je geen zorgen te maken, een volledige wortelkanaal behandeling met verdoving kost amper 50 euro. En een goede kroon heb je al vanaf 150 euro en dat is inclusief alles. Een simpele ongecompliceerde kies trekken kost rond een tientje.

Veel tandartsen accepteren creditcard en je kunt altijd cash betalen. Je moet wel direct na je behandeling betalen, dus zorg dat je geld of een bankkaart bij je hebt.

 

 

 

Jeanette, Digitale Nomade, Coach en schrijver. Begon met haar reizen op 17 jarige leeftijd en verliet Nederland voorgoed in 2015 om nooit meer terug te keren. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. gek op motorrijden, schelpen zoeken en mensen observeren.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.