Visum aanvragen Filipijnen
Filipijnen

Een visum aanvragen voor de Filipijnen

Iedere Nederlander die aankomt in de Filipijnen krijgt bij aankomst een toeristenvisum voor 29 dagen. Dit visum kun je, onder bepaalde voorwaarden verlengen tot een maximaal verblijf van 3 jaar. Deze verlenging is niet gratis en kost tijd.

Weet je dat je langer dan 29 dagen wilt blijven?

Als jij weet dat je langer dan 30 dagen in de Filipijnen wilt blijven kun je voor je vertrek een visum aanvragen bij de Ambassade in Den Haag. Je krijgt dan een ‘9.A Toeristen visum voor 59 dagen” Deze visum kun je alleen via de Filipijnse Ambassade in Den Haar of het Consulaat in Amsterdam aanvragen. (op afspraak)

De stappen voor de aanvraag:

 • download het “f.A. form number 2-A” van de website van de Filipijnse Ambassade
 • vul dit formulier in, adres, woonplaats, referentie, en een paar vragen of financieen en reisdata, de reden van verblijf en het adres waar je in de Filipijnen verblijft.
 • daarna maak je een afspraak voor een bezoek aan het consulaat. je moet dit formulier namelijk persoonlijk overhandigen

Voor je afspraak  neem je het volgende mee:

 • 1 pasfoto paspoort formaat, nie touder dan 6 maanden
 • je paspoort met een geldigheidsdatum van ten minste 6 maanden na je geplande vertrek uit de Filipijnen
 • een fotokopie van je paspoort bio pagina
 • een fotokopie van je uitreis document (vliegtiicket)
 • bewijs van voldoende inkomsten voor je verblijf in de Filipijnen (een afschrift van je banksaldo, of creditcard vrije opnamelimiet)
 • de kosten van het visum in cash voor de betaling

Op de website wordt vermeld dat je alle originelen ook mee moet nemen, dus vergeet die niet.

Filipijnse Ambassade Den Haag

Voor de Ambassade in Den Haag heb je geen afspraak nodig, voor het consulaat in Amsterdam wel

De ambassade is geopend op werkdagen tussen 9.00 en 11.30 AM en 13.00 en 15.30 PM. en bevindt zich op ongeveer 20 minuten loopafstand van Den Haag CS. Je kunt ook tram 9 richting Scheveningen nemen dan stap je uit bij de halte Copes van Cattenburch

Het oude herenhuis waar de Ambassade gevestigd is is imposant, de massief houten deur zit dicht en wordt via een videocamera en buzzer bediend.

Eenmaal binnen wordt je verzocht te registreren en maak je voor het eerst kennis met de Filipijnse vriendelijkheid. Alles is heel formeel, maar niet op beklemmende imponerende wijze. Je bezoek aan de Ambassade geeft je een beetje een indruk hoe het vanaf nu in elk immigratiekantoor zal gaan: formeel, vriendelijk en zakelijk.

dapper, dapper leven, nomadisch leven, dappere vrouw, ben ik dapper?

Kleed je netjes aan en gedraag je respectvol

De Filipijnse overheid is heel statig en strikt, en staat bol van het respect en van gezag. Dat wil niet zeggen dat ze onvriendelijk zijn, absoluut niet, maar ze houden erg van protocol. En als je te maken hebt met de overheid is er een kleding-eis. Je komt netjes gekleed, niet op slippers of in een korte broek. Maar een lange broek en schoon shirt, of een nette rok of jurk, schoenen. En geloof me na zoveel verlengingen te hebben meegemaakt en zoveel momenten in Filipijnse Immigratiekantoren: het helpt echt in de procedure als je respectvol gekleed gaat en je respectvol gedraagt.

Eenmaal aan de balie worden de papieren gecontroleerd om te zien of alles compleet is en betaal je voor je visum. Je krijgt een betaalbewijs. Je krijgt een ticket met een nummer en mag op een bepaalde tijd terugkomen om je paspoort inclusief visum(uitslag) op te halen. Meestal is dit de volgende dag in de mdidag.

Als je je paspoort gaat ophalen en je visum is toegekend zit er ergens in je paspoort een indrukwekkende visum sticker.

Op je visum staan 2 data, de datum van aankoop van je visum en de uiterste datum waarop je in de Filipijnen moet aankomen voordat je visum verloopt.

visum aanvraag Filipijnen

Bewaar je betaalbewijs goed! Bij de grenscontrole in de Filipijnen kan men er om vragen

Presenteer je paspoort met met de visumpagina open en  uitreisticket bij de grenscontrole  in de Filipijnen.  De Immigratiemedewerker, activeert het aantal gegunde dagen van je visum door een entry stempel met de aankomstdatum toe te voegen.

visum sticker Filipijnen

Blijf je nog langer dan 59 dagen dan moet je dit visum verlengen

Eenmaal in de Filipijnen moet je 1 week voordat de 59 dagen om zijn je visum verlengen als je langer wilt blijven. Hiervoor ga je naar je dichtstbijzijnde Immigratiekantoor. Tijdens deze verlenging moet je ook een ACR-iCard kopen, je identiteitskaart voor de Filipijnen.

Verleng je je visum tussen 1 januari en 30 maart dan betaal je ook de toeristen telling, (annual report). Verleng je je visum niet binnen deze periode dan moet je je in deze maanden melden voor de Annual report. Doe je dit niet dan kan je volgend visum verlenging geweigerd worden.

Je ACR-iCard is 1 jaar geldig.

Sommige mensen besluiten hun visum om te zetten in een partner visum of en gepensioneerden visum. Hiervoor gelden aparte regelingen en de prijs van deze visas zijn niet altijd voordeliger dan de toeristenvisum. Er gelden dan ook andere financiële regels, zeker voor het gepensioneerden-visum wat een eigen programma kent inclusief een stuk inburgering.

Bureau of Immigration Dumaguete

Hoe lang mag je op een toeristen visum blijven?

Je kunt je toeristen visum tot 3 jaar verlengen, daarna moet je minimaal 24 uur het land verlaten en de procedure opnieuw starten. Je komt dan het land binnen op een 29 dagen visum en verlengt vanaf daar elke 2 of 6 maanden je visum, afhankelijk van je immigratiekantoor.

Emigratieplannen? Koop de Handleiding voor Emigratie

Dit moet je weten over het toeristenvisum in de Filipijnen:

Je mag niet werken op een toeristenvisum, je vult dan ook op je verlengingen in dat je “For Pleasure” reist. ook als digitale nomade.

Als men vraagt hoe je in je levensonderhoud voorziet bij je verlenging moet je dit kunnen aantonen. Voor dit soort zaken geldt: beantwoord vragen zo kort en direct mogelijk. Heb je inkomsten in Nederland dan antwoord je conform. heb je spaargeld, dan is dat je antwoord. Steeds vaker melden mensen dat als je aangeeft dat je een pensioen hebt en je komt voor de zoveelste verlenging dat je dringend verzocht wordt om een ander visum te gebruiken.

Als je langer dan 6 maanden in de Filipijnen bent geweest op een toeristenvisum, moet je een exit clearance kopen voor vertrek. Deze exit permit garandeert dat je geen uitstaande kosten of boetes in de Filipijnen hebt of lopende rechtszaken. Deze permit koop je vooraf aan je vertrek bij een immigratiekantoor. Je moet hem inleveren op de luchthaven voordat je je kunt inchecken voor je vlucht. Zonder exit-permit kun je dus het land niet verlaten. Er is geen versnelde procedure mogelijk op de luchthaven. Dit moet je vooraf regelen.

Als je op een investeerders-visum, een partner-visum of een gepensioneerden-visum reist ben je vrijgesteld van de exit clearance.

Verlenging van je visum gaat per 2 of 6 maanden afhankelijk van de status van je Immigratiekantoor, een districtskantoor zal 6 maanden verlenging geven een lokaal kantoor niet. Bieden ze dit toch aan dan forceren ze 3x een 2 maanden visum inclusief bijkomende administratiekosten. Verleng je voor 6 maanden dan betaal je maar 1x administratiekosten. Soms loont het dus de moeite om naar een districtskantoor te reizen.

Je ACR-iCard is verplicht, ook al blijf je na 59 dagen nog maar 1 maand.

Kosten kunnen per kantoor verschillen, raar maar waar, de immigratiewet in de Filipijnen laat veel ruimte voor interpretatie, zeker omtrent visum kosten. Ik geef daarom in dit artikel ook geen kosten voor visas, omdat het altijd een discussiepunt is. Ook formulieren en benodigde documenten kunnen per kantoor verschillen. Wil je hier meer over weten verwijs ik je naar mijn Engelse artikelen waar ik nog wel over prijzen en documenten schrijf. 

Betalingen gaan contant, zorg dat je gepast geld bij je hebt, je betaald je visumstickers inclusief verklaring omtrent gedrag en administratiekosten,  contant en vooraf. Je kunt alle kosten vinden op de website van de Bureau of Immigration Philippines onder het tabje Tourist Visa.

Je visumverlenging is normaal gesproken met een uurtje of 2 klaar, je ACR-iCard kan tot 2 weken duren.

Een exit clearance kun je vanaf 2 weken voor vertrek aanvragen en is binnen 2-48 uur gereed. afhankelijk van de drukte. Ook deze betaal je contant. Hou bij het verlaten van de Filipijnen rekening met kosten als luchthavenbelasting en toeristen belasting, deze bedragen moet je op de luchthaven voldoen (terminal fee)

Emigratieplannen? Koop de Handleiding voor Emigratie

 

 

 

 

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. Momenteel leeft ze in een dorp in de woestijn van Baja California Sur in Mexico

4 reacties

 • Jeanette

  Dag Roelof, dit is niet de goede website voor het vinden van een antwoord om uw partner naar Nederland te halen. Deze website is bedoelt voor die mensen die naar de Filipijnen (en andere landen) emigreren.

  Als u uw Filipijnse partner (want ik denk dat dat is wat u bedoelt) naar Nederland wilt halen dient u te beginnen met de aanvraag van een paspoort voor uw partner in de Filipijnen. Als u uw partner permanent naar Nederland wilt halen kunt u daarover informatie vinden op de website van de IND, de Nederlandse immigratiedienst. Uw partner zal, naast alle voorwaarden voor een eventuele verblijfsvergunning voor Nederland een (online) examen moeten afleggen met betrekking tot zijn/haar inburgering.

  Als u uw partner tijdelijk naar Nederland wilt halen dan vraagt uw partner na het verkrijgen van een paspoort een Schengen visum aan bij de Ambassade van Nederland in de Filipijnen.

 • Jeanette

  Dag Roelof, dank je wel voor je bezoek aan mijn website, voor een visum en alle regels en mogelijkheden kun je het beste op de website van de Filipijnse Ambassade in Den Haag kijken. Heel veel succes.

 • roelof

  op zoek naar een vaste verblijf naar mijn vriendin en woonnen en op zoek naar een vaste viesem

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.